Idrijčan Žan Menart iz podjetja Smart Optomery d.o.o. je ob podpori kolega in ob podpori specialistov očesne klinike v Ljubljani razvil prvo terapijo za otroke z lenim očesom Amblyoplay. Ime je dobila po ambliopliji, medicinskemu izrazu za slabovidnost v enem ali včasih obeh očesih.

Do obolenja pride zaradi neuporabe enega očesa, ker imajo možgani eno oko "raje" kot drugo. V bistvu gre za motnjo možganskih celic, ki nadzirajo vid v enem očesu in ne za težavo očesa. Ko možganske celice niso v uporabi, se zmanjšajo. »Pojav je pogost pri zelo mladih otrocih, a se ga da odpraviti, če ga pravočasno odkrijemo. V kolikor tega ne zdravimo, lahko to vodi v škiljenje, dvojni vid in nesposobnost tega, da razvijemo globinski vid,« pravi Menart. Da bi napredovanje ublažili, so v podjetju, kjer se sicer ukvarjajo z razvojem programskih rešitev za očesno industrijo, razvili produkt, ki je pravzaprav celostna terapevtska izkušnja. Skozi igro otrok izvaja terapijo, trenira svoje leno oko ter poskrbi za celosten razvoj dobrega vida.

»Terapija je zasnovana tako, da vključuje starševski meni, v katerem so vsi medicinski podatki o stanju očesa pri otroku. Na osnovi tega lahko prilagodimo polurne dnevne terapije, ki jih otrok izvaja. Terapije so sestavljene iz kombinacije iger in različnih treningov, ki krepijo očesne mišice tako, da v eno točko fokusiramo obe očesi hkrati,« pojasnjuje Menart, ki pravi, da obstoječe terapije, ki jih stroka vrsto let priporoča za izboljšanje vida pri otrocih, niso optimalne: »Zasnovane so tako, da pokrijemo boljše oko in uporabljamo le leno oko, kar ni optimalna rešitev, saj spodbujamo sicer leno oko, ne spodbujamo pa, da bi znali očesi sodelovati. Mi smo zato dodali očala z rdečim in zelenim filtrom, ki izmenično filtrirata vse interaktivne elemente v terapijah in igrah. Z zelenim filtrom izničimo modre interaktivne elemente, z rdečim pa rdeče. Ko nosimo ta očala, vsako oko prejme drugačno sliko. Če hočemo napredovati v igri, morata obe očesi delati hkrati in enako dobro. Vse igre so izdelane po tem principu, da pošiljamo rahlo ločene like v obe očesi, interaktivni liki, na katere moramo biti pozorni, pa so vidni izmenično z enim ali drugim očesom,« pojasnjuje. S to terapijo dejansko prisilimo možgane, da začnejo enako obravnavati sliko iz lenega očesa.

Produkt je namenjen otrokom, starim od 4 do 15 let. Izdelek so testirali na očesni kliniki v Ljubljani, za uporabnike pa je že na voljo. Prvi mesec je uporaba brezplačna, zatem pa bo za mesečni najem treba odšteti okoli 25 evrov. Zanimanje za izdelek je, kot pravi Menart, veliko.