Kljub ali pa zaradi tehnologije, imajo otroci več težav kot prejšnje generacije. Dejavnikov, ki vplivajo na možganske funkcije, je veliko. Težko se koncentrirajo, nemirni so, depresivni, veliko jih ima težave z nespečnostjo. Začimbe delujejo na vse našteto.

Če se tudi vaš otrok spopada z motnjami pozornosti, če je nemiren, če se težko koncentrira ali ima kakšne druge nevrološke težave, se vzrok morda skriva v črevesju. Črevesje je namreč zelo povezano z možgani. Na žalost se mnogo otrok že rodi z oslabljeno črevesno floro, ki pa jo dodatno slabijo še osiromašena prehrana in antibiotiki. Odpravljanja težav se je zato treba lotiti pri temeljih.

Hrana ima velik vpliv na delovanje možganov. Možgani lahko normalno delujejo le, če užijemo dovolj esencialnih maščobnih kislin, vitamine B, C in E ter kalcij, magnezij in cink. Če želimo, da bo otrok z njimi dobro preskrbljen, z jedilnika črtajmo belo moko, bel sladkor in predelano hrano, ki je običajno polna dodatkov. Namesto tega povečajmo vnos aminokislin, vitaminov in mineralov.

Na prebavila (in s tem na možgane) pa ugodno delujejo tudi začimbe. V tej številki pišemo o začimbah, ki ugodno vplivajo na možgane in živčevje.

Bazilika

Bazilika izboljšuje koncentracijo, pomaga pri težkih umskih obremenitvah, celo pri depresiji in melanholiji. Indijci verjamejo, da odpira srce in um ter posreduje energijo ljubezni in predanosti.

Cimet

Krepi spomin in izboljša pozornost. Vonj pravega cimeta dokazano spodbuja kognitivne sposobnosti. Pomembno je, da imamo pravi cimet, iz katerega skuhamo močan izvleček, ki ga nato dodajamo sokovom, smutijem, kosmičem, jogurtu in drugi, otrokom ljubi hrani.

Citronka

Citronka pomaga pri živčnosti, nespečnosti, razbijanju srca in tesnobi.

Črna kumina

Maščobna semena črne kumine blagodejno delujejo na živčni sistem. Črna kumina pomirja možganske in živčne celice ter pospešuje obnovo. Moči črne kumine se bodo razveselili tudi starši otrok z epilepsijo. Ščiti pred Alzheimerjevo boleznijo.

Gorčična semena

Gorčična semena naj bi krepila spomin. Seveda le ob pogoju, da uživamo ekološko pridelana semena, saj gorčica med rastjo veže nase težke kovine in s tem čisti tla.

Kardamom

Kardamom je odličen tonik za otroške možgane, saj podpira njihovo presnovo in – podobno kot kofein – spodbuja koncentracijo. Ob tem telesa ne vznemirja, kot to počne kofein, temveč razbijanje srca celo odpravlja.

Koromač

Z raziskavo na podganah so nedavno potrdili, da vodni izvleček koromača (čaj) deluje pomirjevalno in varuje možgansko tkivo.

Koriander

Koriander krepi telo, izboljšuje pa tudi spomin. Pomaga odpravljati težke kovine iz telesa v kombinaciji z algami klorela in čemaževo tinkturo).

Kumin

Korejski znanstveniki so z raziskavo na podganah dokazali, da kumin deluje protistresno. V odmerku 100 – 300 mg/kg teže uro pred stresnim dogodkom je uspešno ublažil stresni odziv.

Luisa Francia v svoji knjigi Magična kuharica (Magisches Kocbuch) piše, da kumin spodbuja pozabljene prekate v možganih ter vzpostavlja povezavo med možgani in črevesjem.

Lovor

Lovor je ena najboljših začimb za vse, ki opravljajo zahtevno intelektualno delo. Linalol in cineol v lovorju podpirata delovanje presnove možganov in pomata pri motnjah koncentracije.

Melisa

Melisa krepi jasnost misli in povečuje pozornost. Upočasnjevala naj bi staranje in duševno propadanje.

Sivka

Sivka pomirja. V eni od raziskav, v sklopu katere so udeleženci vdihovali eterično olje sivke, so se počutili prerojeno in sveže.

Rožmarin

Rožmarin uporabljamo za krepitev in pomiritev živcev. Od nekdaj slovi po tem, da izboljšuje spomin. Eterično olje zbudi čute in zbistri um.

 

Več v knjigi Zdravilna moč začimb za otroke, ki je na voljo na www.misteriji.si

Prijava na e-novice

Vas je naša vsebina pritegnila? Če želite biti na tekočem z novimi podobnimi vsebinami, se prijavite na naše e-novice.

Podpora

Pogoji poslovanja
Načini plačila
Dostava
Vračilo izdelkov

Kontakt z nami

+386 (0)51 635 735
info@preventivarevija.si