Potrebujemo:

 

slanino
2 skodelici zelenega ali rdečega zelja ali 1/4 male glave zelja

1/4 skodeo majoneze
3 žlice grškega jogurta
sol in črni poper

Preaženo slanino premešajmo z narezanim zeljem. Vmešajmo drobnjak, majonezo in jogurt. Po okusu dodajmo sol in poper. Pojejmo takoj. Na hladnem sicer solata zdrži do dva dni.

 

 

 

       Potrebujemo:

  • 2 jajci
  • 1 dcl mleka
  • 1 dcl sončničnega olja
  • 200 gramov moke
  • 1 pecilni prašek
  • 1 rdečo papriko
  • 1 zeleno papriko
  • 1 rumeno papriko
  • 200 gramov belega sira (feta)
  • 50 gramov črnih oliv
  • ½ žličke popra
  • malo soli

 

Pripravimo:

Papriko in sir razrežemo na koščke. Jajca penasto vmešamo, dodamo olje in mleko in še stepamo. Moko zmešamo s pecilnim praškom, dodamo masi in zmešamo. Postopno dodajamo vsako vrsto paprike ter sproti mešamo. Na koncu dodamo sir in olive. Pekač namastimo z maslom in posujemo z moko. Pečemo 40 minut pri temperaturi 180 °C. Kruh je najboljši, če je še topel.

 

(Iz knjige Dobrote iz naše kuhinje)


 

 

Potrebujemo:

  • 2 žlici oljčnega olja
  • 1 nasekljano čebulo
  • 1 narezan por (beli del)
  • 1 zdrobljen strok česna
  • 1/2 čajne žličke koriandra
  • 1 čajna žlička mlete kumine
  • 1/2 čajne žličke sveže naribanega muškatnega oreščka
  • 1 kg olupljene buče, narezane na koščke
  • 1 velik krompir, narezan na koščke
  • 1 l čiste zelenjavne ali piščančje juhe
  • 1/2 skodelice (125 ml) smetane

 

Počasi segrejmo olje v veliki ponvi. Dodajmo čebulo in por in kuhajmo 2–3 minute, dokler ne postekleni. Dodamo česen in začimbe ter mešajmo 30 sekund. Dodajmo bučo, krompir in juho ter zavrimo. Zmanjšajmo ogenj in pokrijmo za pol ure. Pustimo, da se ohladi, nato zmiksajmo. Dodajmo smetano in počasi segrevajmo. Po želji dodajmo malo več muškatnega oreščka in ostalih začimb.

 


 

 

Potrebujemo:

 

Limonina omaka

1 skodelico peteršilja

½ skodelice koriandra

½ skodelice mete

½ skodelice grobo seseskljane čebule

1 žlico stisnjenega česna

sok 1 limone

⅓ skodelice oljčnega olja

 

Cvetačni zrezki

1 velika glava cvetače

4 žlice estra deviškega oljčnega olja

4 žličke prekajene paprike

sol in sveže mlet poper po okusu

 

Naredimo zeliščno omako: V mešalniku mešamo peteršilj, koriander, meto, čebulo, česen, sok ene limone in oljčno olje, dokler zmes ne postane popolnoma tekoča. Omaka zdrži v hladilniku teden dni.

Naredimo cvetačne zrezke: Cvetačo narežemo na centimeter debele rezine. Iz ene glave dobimo kakšnih 8 rezin. Vsako stran cvetače premažimo z žličko oljčnega olja. Obe strani vsakega kosa potresemo s papriko, soljo in poprom. Zapecimo vsak kos z obeh strani do zlatorumenega, 3–4 minute na vsaki strani. Po dva zrezka (rezini cvetače) prelijemo z zeliščno omako in postrežemo.

 

 


 


Potrebujemo:

1 liter vode, 3 žličke olja, 5 strokov česna, lovorjev list, 3 liste žajblja, 3 krompirje (zrezane na koščke), 3 pesti praženih kruhovih kock, sol po potrebi.

 

Lotimo se dela:

V soljeni vodi skuhamo krompir, dodamo sesekljan česen, lovor, žajbelj, olje in krompir. Kuhamo, dokler se krompir ne skuha. Juho nalijemo v posodice in po želji dodamo pražene kruhove kocke ali v juho vmešamo malo brokolija.


 

Preberite še več člankov - Recept tedna

Veganska korenčkova torta

Ne glede na to, ali ga imate radi svežega, v solati ali iz njega naredite sok, korenje je bogat vir beta karotena. Je ena od najbolj priljubljenih vrst zelenjave na svetu. Naj bo vijolično, oranžno...

Tajča svetuje: Čemaževe palačinke

Čemaž ali divji česen vsebuje ogromno zdravilnih snovi, uporabljamo pa ga lahko namesto česna. Če si še niste naredili čemaževega pesta, pa lahko iz svežega čemaža pripravite palačinke. Čemaževe...

Omleta s šparglji

Šparglji imajo veliko hranil in malo kalorij. Primerni so za sladkorne bolnike in vse, ki bi želeli shujšati. Imajo ogromno vitaminov in balastnih snovi, ki spodbujajo presnovo in delovanje ledvic....

Maroški kuskus s korenčkom

Korenje ima ne le visoko hranilno vrednost, ampak ogromno vitaminov in mineralov. Poln antioksidantov je pomemben za krepitev imunskega sistema in s tem za obrambo pred virusi. Potrebujemo: 3...

Špageti z rukolo

Rukola je odlična izbira za zdravo telo in oster um. Potrebujemo: špagete limonin sok in limonino lupino 1 čajno žličko nesoljenega masla 1/2 skodelice naribanega francoskega parmezana, dodatno še...

Ruska juha z rdečo peso

Boršč bi klasični narodni jedi rekli v Rusiji, Ukrajini, na Poljskem, v Romuniji in Moldaviji, če bi bilo notri še goveje ali svinjsko meso. Ime izhaja iz staroslovanske besede »бърщь«, ki pomeni...

Razstrupljevalni napitek iz peteršilja

Peteršilj je prehranska elektrarna , polna vitaminov A, B, C in K ter mineralov (železa in kalija). To smaragdno zeleno zelišče pomaga zmanjševati zadrževanje vode in napihnjenost (edem), brez da bi...

Kisle kumarice s kurkumo in česnom

Kumarice vsebujejo pomembna hranila, kot na primer vlaknine, vitamin K in celo probiotike. Za vas smo pripravili recept, kako narediti kumarice, ki so bolj zdrave kot kupljene v trgovini, saj...

Namesto mesa in rib: konopljini polpeti

PRESNI KONOPLJINI KREKERJI 200g konopljinih semen konopljino olje malo vode sol poljubne začimbe (rožmarin, majaron, kumina...) Semena čez noč namočite. Nato jih zmeljete v mešalniku skupaj z oljem,...

Solata iz kvinoje, brusnic in kopra

Potrebujemo: 1 skodelico posušene kvinoje 1,25 skodelice zelenjavne juhe 1/2 skodelice svežih ali posušenih brusnic ½ do 1 skodelice kopra 2 žlički nasekljane šalotke sol in poper Za preliv: 2 žlici...

Humus iz kopra, limone in bazilike

Potrebujemo: 1 skodelico svežega kopra, drobno nasekljanega (listi) ¼ skodelice sveže bazilike, drobno nasekljane 2 skodelici kuhane čičerike 1/3 skodelice tahini ja 1 žlico oljčnega olja 1 žlico...

Večerja brez glutena: piščanec in pesto

Potrebujemo: 3–4 očiščene kose piščanca 8 skodelic vode 2 čajni žlički soli Bazilikin pesto: 1 skodelico sveže bazilike 2 žlički orehov 1/4 žličke soli 1/4 žličke popra 1 strok česna 1 žličko...

Tef z gorgonzolo

Potrebujemo: 1,5 skodelice neslane piščančje juhe 1,5 skodelice manj mastnega mleka 1 skodelica nekuhanega tefa ½ žlice soli 50 gramov drobljene gorgonzole ¼ skodelice kisle smetane ¼ čajne žličke...

Široki rezanci s papriko

Potrebujemo: 1 čebulo 2 rdeči papriki 2 bučki 400 g širokih rezancev sol poper oljčno olje Na oljčnem olju (lahko tudi ghee maslu) na hitro prepražimo na drobno narezano čebulo, na podolgovate...

Solati s škampi in rukolo

Potrebujemo: oljčno olje 2 stroka česna 1 skodelica belega vina 450 g škampov 500 g špagetov 2 skodelici rukole 1 limona sol poper Špagete skuhamo v slani vodi. Skodelico vode, v kateri so se kuhali...

Kimči

Potrebujemo: 1 srednje velika glava kitajskega zelja 1/4 skodelice soli (košer sol) destilirana oziroma filtrirana voda 1 žlica naribanega česna (5 to 6 strokov) 1 žlica olupljenega naribanega česna...

Solata iz zelja in hrušk

Solata iz zelja in hrušk 1/2 glave zelja, narezane na zelo tanke rezine (okoli 5 skodelic) 3 čvrste hruške 3 žlice rdeče čebule, mlete sok 1 limete 2 žlici sveže stisnjenega limoninega soka 2 žlici...

Pečena koleraba polnjena z mocarelo

Potrebujemo: 60 gramov pšeničnih kosmičev 4 majhne kolerabe 1 čebulo 1 korenček sir z modro plesnijo 4 žlice mocarele 6 žlic sveže naribanega parmezana 350 mililitrov rastlinske juhe sol, poper,...