Potrebujemo:

4 čajne žličke nesoljenega masla

5 tanko narezanih majhnih stebel zelenega česna

3 stroke drobno sesekljanega česna

košer sol za okus

1/2 skodelice svežega ali zamrznjenega zelenega graha

2 majhni oprani, na koščke narezani glavi solate

sveže mlet črni poper po okusu

Segrejmo maslo v ponvi na srednjo temperaturo. Dodajmo česen, začinimo s soljo. Dodajmo grah in ga pražimo do svetlo-rjavega. Preostalo maslo zmešamo s solato, ki ji dodamo žlico vode. Prepražen grah polijemo čez solato.

 

 

 

    

Potrebujemo:

fileje trske brez kože
1 žlico gorčičnih semen, rahlo zdrobljenih
4 čajne žličke nesoljenega masla
2 drobno sesekljani šalotki
4 skodelice svežega ali odmrznjenega graha
košer sol in sveže mlet črni poper, po okusu
2 čajni žlički oljčnega olja
grobo sesekljan koper za okras

Trsko enakomerno premažemo z gorčičnimi semeni in mariniramo v hladilniku dve uri. Medtem stopimo maslo. Dodamo šalotko in kuhamo do mehkega. Dodajmo grah, skodelico vode, sol in poper in delno pokrijemo. Kuhamo, dokler se omaka ne zredči. ¾ omake zmiksamo v pire in ohranjamo toplo. Segrejmo olje na srednjo temperaturo ter trsko z obeh strani dobro zapecimo do zlato rjave barve. Posolimo in prelijmo z grahovim pirejem. Okrasimo s koprom.

 

 

 

       

Potrebujemo:

  • 2 žlici oljčnega olja (posamično)
  • 2 kosa piščančjih prsi brez kosti, narezanih na koščke
  • sol in poper
  • omako (po želji)
  • 1 kupček sesekljanega brokolija
  • ½ skodelice na tanko narezane čebule
  • 1 žlico opečenih sezamovih semen
  • limono

Pripravimo:

Pri srednji temperaturi v veliki posodi segrejmo žlico oljčnega olja. Dodajmo piščančje prsi, posolimo in popoprajmo. Popecimo okoli 5 minut, občasno obrnemo, dokler meso ne porjavi in se skuha. Medtem ko se meso peče/kuha, pripravimo omako. Potem ko meso porjavi, dodajmo žlico oljčnega olja in brokoli. Kuhajmo še 3 minute, dokler brokoli ne postane svetlo zelen. Zmešamo s sojino omako in kuhajmo še minuto. Odstranimo z ognja in posujmo s čebulo in sezamovi semeni. Po želji pokapamo z limono.

 

 

 

         Potrebujemo:

  • 2 žlici masla
  • 1 olupljeno čebulo
  • narezano steblo zelene
  • 3 skodelice piščančje juhe
  • 8 skodelic brokolija
  • 3 žlice večnamenske moke
  • 2 skodelici mleka
  • črn poper

      Pripravimo:

V srednje velikem loncu raztopimo 2 žlici masla in dodajmo narezano čebulo in zeleno. Ko se zmehčajo, dodajmo brokoli in jušno osnovo, pokrijmo in pustimo rahlo vreti 10 minut. Kuhano dajmo v mešalnik in dobro premešajmo. Po želji vmešamo mleko in maslo, lahko tudi smetano, in poljubno posolimo ter popopramo.

 

 

 

Potrebujemo:

liste sveže špinače
2 žlici limoninega soka
1/4 skodelice oljčnega olja
nekaj kapljic Stevije
1 pretlačen avokado
1/4 skodelice narezanih orehov

nejodirano Piransko sol

Pripravimo:

Špinačo operemo in posušimo (najbolje s papirnato brisačo). Zmešamo limonin sok, olje in Stevijo; dodajmo kocke avokada. V špinačo vmešamo orehe, avokado ali koščke tofuja, lahko tudi perutnine.

 

Preberite še več člankov - Recept tedna

Veganska korenčkova torta

Ne glede na to, ali ga imate radi svežega, v solati ali iz njega naredite sok, korenje je bogat vir beta karotena. Je ena od najbolj priljubljenih vrst zelenjave na svetu. Naj bo vijolično, oranžno...

Tajča svetuje: Čemaževe palačinke

Čemaž ali divji česen vsebuje ogromno zdravilnih snovi, uporabljamo pa ga lahko namesto česna. Če si še niste naredili čemaževega pesta, pa lahko iz svežega čemaža pripravite palačinke. Čemaževe...

Omleta s šparglji

Šparglji imajo veliko hranil in malo kalorij. Primerni so za sladkorne bolnike in vse, ki bi želeli shujšati. Imajo ogromno vitaminov in balastnih snovi, ki spodbujajo presnovo in delovanje ledvic....

Maroški kuskus s korenčkom

Korenje ima ne le visoko hranilno vrednost, ampak ogromno vitaminov in mineralov. Poln antioksidantov je pomemben za krepitev imunskega sistema in s tem za obrambo pred virusi. Potrebujemo: 3...

Špageti z rukolo

Rukola je odlična izbira za zdravo telo in oster um. Potrebujemo: špagete limonin sok in limonino lupino 1 čajno žličko nesoljenega masla 1/2 skodelice naribanega francoskega parmezana, dodatno še...

Ruska juha z rdečo peso

Boršč bi klasični narodni jedi rekli v Rusiji, Ukrajini, na Poljskem, v Romuniji in Moldaviji, če bi bilo notri še goveje ali svinjsko meso. Ime izhaja iz staroslovanske besede »бърщь«, ki pomeni...

Razstrupljevalni napitek iz peteršilja

Peteršilj je prehranska elektrarna , polna vitaminov A, B, C in K ter mineralov (železa in kalija). To smaragdno zeleno zelišče pomaga zmanjševati zadrževanje vode in napihnjenost (edem), brez da bi...

Kisle kumarice s kurkumo in česnom

Kumarice vsebujejo pomembna hranila, kot na primer vlaknine, vitamin K in celo probiotike. Za vas smo pripravili recept, kako narediti kumarice, ki so bolj zdrave kot kupljene v trgovini, saj...

Namesto mesa in rib: konopljini polpeti

PRESNI KONOPLJINI KREKERJI 200g konopljinih semen konopljino olje malo vode sol poljubne začimbe (rožmarin, majaron, kumina...) Semena čez noč namočite. Nato jih zmeljete v mešalniku skupaj z oljem,...

Solata iz kvinoje, brusnic in kopra

Potrebujemo: 1 skodelico posušene kvinoje 1,25 skodelice zelenjavne juhe 1/2 skodelice svežih ali posušenih brusnic ½ do 1 skodelice kopra 2 žlički nasekljane šalotke sol in poper Za preliv: 2 žlici...

Humus iz kopra, limone in bazilike

Potrebujemo: 1 skodelico svežega kopra, drobno nasekljanega (listi) ¼ skodelice sveže bazilike, drobno nasekljane 2 skodelici kuhane čičerike 1/3 skodelice tahini ja 1 žlico oljčnega olja 1 žlico...

Večerja brez glutena: piščanec in pesto

Potrebujemo: 3–4 očiščene kose piščanca 8 skodelic vode 2 čajni žlički soli Bazilikin pesto: 1 skodelico sveže bazilike 2 žlički orehov 1/4 žličke soli 1/4 žličke popra 1 strok česna 1 žličko...

Tef z gorgonzolo

Potrebujemo: 1,5 skodelice neslane piščančje juhe 1,5 skodelice manj mastnega mleka 1 skodelica nekuhanega tefa ½ žlice soli 50 gramov drobljene gorgonzole ¼ skodelice kisle smetane ¼ čajne žličke...

Široki rezanci s papriko

Potrebujemo: 1 čebulo 2 rdeči papriki 2 bučki 400 g širokih rezancev sol poper oljčno olje Na oljčnem olju (lahko tudi ghee maslu) na hitro prepražimo na drobno narezano čebulo, na podolgovate...

Solati s škampi in rukolo

Potrebujemo: oljčno olje 2 stroka česna 1 skodelica belega vina 450 g škampov 500 g špagetov 2 skodelici rukole 1 limona sol poper Špagete skuhamo v slani vodi. Skodelico vode, v kateri so se kuhali...

Kimči

Potrebujemo: 1 srednje velika glava kitajskega zelja 1/4 skodelice soli (košer sol) destilirana oziroma filtrirana voda 1 žlica naribanega česna (5 to 6 strokov) 1 žlica olupljenega naribanega česna...

Solata iz zelja in hrušk

Solata iz zelja in hrušk 1/2 glave zelja, narezane na zelo tanke rezine (okoli 5 skodelic) 3 čvrste hruške 3 žlice rdeče čebule, mlete sok 1 limete 2 žlici sveže stisnjenega limoninega soka 2 žlici...

Pečena koleraba polnjena z mocarelo

Potrebujemo: 60 gramov pšeničnih kosmičev 4 majhne kolerabe 1 čebulo 1 korenček sir z modro plesnijo 4 žlice mocarele 6 žlic sveže naribanega parmezana 350 mililitrov rastlinske juhe sol, poper,...