Potrebujemo:

8 piščančjih beder s kožo
košer sol (za mehčanje mesa)
sveže mlet črn poper
1/4 skodelice fino naribanega parmezana (dodatno ob postrežbi)
3 čajne žličke svežega limoninega soka
2 čajni žlički ekstra deviškega oljčnega olja
4 stroke česna, sesekljanega

6 skodelic rukole
1 paradižnik, prepolovljen

nekaj sardonov/pasto iz sardonov

 

Skuhajmo piščanca, ki ga prej posolimo in popopramo. Ko je kuhan, ga odcedimo in na hitro popečemo z vseh strani. Pustimo v kosu ali narežemo na rezine. Medtem v posodi zmešamo parmezan, limonin sok, olje, česen, sardone ter sol in poper. Dodajmo rukolo in paradižnik ter premešajmo. Postrezimo k piščancu. Po želji posujemo s parmezanom.

 

 

 

 

 

 

Potrebujemo:

  • 1 čajno žličko rastlinskega olja
  • 5 skodelic rukole
  • 1 narezan avokado
  • 1 pretlačen mango
  • 1/2 narezane rdeče čebule
  • 1/4 skodelice ekstra deviškega oljčnega olja
  • sok 2 limet
  • ščepec kumine

V veliki skledi zmešajmo rukolo, avokado, mango in čebulo ter primešajmo še ostale sestavine. Sveže postrežemo.

 

 

 

 

 

Potrebujemo:

 

2 skodelici čičerike (če imamo bio čičeriko, jo čez noč pustimo namočeno)

1 veliko jajce

2 žlici koruznega škroba ali koruzne moke

2 žlici mlete kumine

¼ skodelice na drobno narezanega peteršilja

¾ skodelice grškega jogurta

košer sol, drobno mlet črn poper

1 srednje veliko rdečo čebulo

8 jedilnih žlic oljčnega olja

2 žlici sveže stisnjenega limoninega soka

4 perzijske kumarice

 

Čičeriko, jajce, koruzni škrob, kumino, ¼ skodelice narezanega peteršilja in jogurt zmešajmo v veliko posodi. Posolimo in popopramo. Nasekljamo pol čebule in jo dodamo masi, polovico uporabimo kasneje. Pregnetimo maso z rokami in naredimo več pol centimetra debelih polpetov. Z obeh strani zapecimo do rumenega. Preostanek jogurta zmešajmo z limoninim sokom, ki mu dodamo sol in poper. Na drobno narežimo še drugo polovico čebule. Dodajmo čebulo, peteršilj, žlico limoninega soka in 2 žlici olja. Zmešajmo in ponudimo s falafli.

 

 

 

 

Potrebujemo:

 

1 glavo zelja z odstranjenimi zunanjimi listi

oljčno olje

košer sol in črn poper

4 rezine na debelo narezane slanine

Pečico segrejmo na 150 °C. Zelje narežimo na četrtine. Odrežimo dno in delno odstranimo steblo. Vsako četrtino ponovno prerežimo na pol. Položimo na pekač ter prelijmo z oljčnim oljem. Začinimo s soljo in poprom. Vsako rezino slanine razrežimo na majhne trakove in položimo na zelje. Pečemo pol ure. Če se nam zdi, da robovi niso dovolj zapečeni, pecimo še kakšnih pet minut.

 

Zelje lahko pripravimo tudi kot juho, ki ji dodamo prepraženo slanino ...

            Potrebujemo:

 

  • 5 skodelic svežega ali zamrznjenega graha
    • 2 skodelice zelenjave (organske)
    • 2 skodelice filtrirane vode
    • 1 skodelico sesekljane sladke čebule
    • ⅓ skodelice na drobno narezane sveže mete
    • ⅓ skodelice narezanega svežega peteršilja
    • ¼ skodelice narezanega svežega drobnjaka
    • 2 žlici kokosovega olja
    • 2 žličke morske soli
    • ½ čajne žličke mletega popra

Na kokosovem olju prepražimo čebulo, da porumeni. Dodajmo zelenjavo in vodo ter pojačajmo temperaturo, da zavre. Dodajmo grah in kuhamo še 5 minut, dokler se ne zmehča. Odstavimo, dodamo sveža zelišča, sol in poper. Po želji juho zmiksamo in okrasimo s svežim sirom ali smetano.