Potrebujemo:

 

2 skodelici čičerike (če imamo bio čičeriko, jo čez noč pustimo namočeno)

1 veliko jajce

2 žlici koruznega škroba ali koruzne moke

2 žlici mlete kumine

¼ skodelice na drobno narezanega peteršilja

¾ skodelice grškega jogurta

košer sol, drobno mlet črn poper

1 srednje veliko rdečo čebulo

8 jedilnih žlic oljčnega olja

2 žlici sveže stisnjenega limoninega soka

4 perzijske kumarice

 

Čičeriko, jajce, koruzni škrob, kumino, ¼ skodelice narezanega peteršilja in jogurt zmešajmo v veliko posodi. Posolimo in popopramo. Nasekljamo pol čebule in jo dodamo masi, polovico uporabimo kasneje. Pregnetimo maso z rokami in naredimo več pol centimetra debelih polpetov. Z obeh strani zapecimo do rumenega. Preostanek jogurta zmešajmo z limoninim sokom, ki mu dodamo sol in poper. Na drobno narežimo še drugo polovico čebule. Dodajmo čebulo, peteršilj, žlico limoninega soka in 2 žlici olja. Zmešajmo in ponudimo s falafli.

 

 

 

 

Potrebujemo:

 

1 glavo zelja z odstranjenimi zunanjimi listi

oljčno olje

košer sol in črn poper

4 rezine na debelo narezane slanine

Pečico segrejmo na 150 °C. Zelje narežimo na četrtine. Odrežimo dno in delno odstranimo steblo. Vsako četrtino ponovno prerežimo na pol. Položimo na pekač ter prelijmo z oljčnim oljem. Začinimo s soljo in poprom. Vsako rezino slanine razrežimo na majhne trakove in položimo na zelje. Pečemo pol ure. Če se nam zdi, da robovi niso dovolj zapečeni, pecimo še kakšnih pet minut.

 

Zelje lahko pripravimo tudi kot juho, ki ji dodamo prepraženo slanino ...

            Potrebujemo:

 

  • 5 skodelic svežega ali zamrznjenega graha
    • 2 skodelice zelenjave (organske)
    • 2 skodelice filtrirane vode
    • 1 skodelico sesekljane sladke čebule
    • ⅓ skodelice na drobno narezane sveže mete
    • ⅓ skodelice narezanega svežega peteršilja
    • ¼ skodelice narezanega svežega drobnjaka
    • 2 žlici kokosovega olja
    • 2 žličke morske soli
    • ½ čajne žličke mletega popra

Na kokosovem olju prepražimo čebulo, da porumeni. Dodajmo zelenjavo in vodo ter pojačajmo temperaturo, da zavre. Dodajmo grah in kuhamo še 5 minut, dokler se ne zmehča. Odstavimo, dodamo sveža zelišča, sol in poper. Po želji juho zmiksamo in okrasimo s svežim sirom ali smetano.

 

Potrebujemo:

skodelico tune, odcejene
2 skodelici zelenega ali rdečega zelja ali 1/4 male glave zelja

1/4 skodelice drobnjaka
1 žlico majoneze (po želji)
3 žlice grškega jogurta
sol in črni poper

Tuno pretlačimo z vilicami in jo premešajmo z narezanim zeljem. Vmešajmo drobnjak, majonezo in jogurt. Po okusu dodajmo sol in poper. Pojejmo takoj. Na hladnem sicer solata zdrži do dva dni.

 

Slika je simbolična

Potrebujemo:

 

1 glavo zelja, narezanega na koščke
1/2 skodelice olja oljne repice
1 žlico asafetide
1,5 žlico gorčičnih semen

1,5 skodelice navadnega jogurta
1 žlico soli
1 žlico kumine
1 žličko kurkume
1 žlico koriandra

 

Sesekljane koščke zelja položimo v cedilo in dobro sperimo. Pustimo, da se osuši. Minuto segrevajmo olje v veliki ponvi na srednje veliki temperaturi. Dodajmo asafetido in gorčična semena in izklopimo temperaturo. Po petih minutah vmešajmo jogurt ter minuto neprekinjeno mešajmo. Dodajmo sol, kumino, kurkumo in koriander. Dodamo zelje in dobro premešajmo. Na srednjem ognju in ob stalnem mešanju pražimo še 5 minut.

 

 

Preberite še več člankov - Recept tedna

Veganska korenčkova torta

Ne glede na to, ali ga imate radi svežega, v solati ali iz njega naredite sok, korenje je bogat vir beta karotena. Je ena od najbolj priljubljenih vrst zelenjave na svetu. Naj bo vijolično, oranžno...

Tajča svetuje: Čemaževe palačinke

Čemaž ali divji česen vsebuje ogromno zdravilnih snovi, uporabljamo pa ga lahko namesto česna. Če si še niste naredili čemaževega pesta, pa lahko iz svežega čemaža pripravite palačinke. Čemaževe...

Omleta s šparglji

Šparglji imajo veliko hranil in malo kalorij. Primerni so za sladkorne bolnike in vse, ki bi želeli shujšati. Imajo ogromno vitaminov in balastnih snovi, ki spodbujajo presnovo in delovanje ledvic....

Maroški kuskus s korenčkom

Korenje ima ne le visoko hranilno vrednost, ampak ogromno vitaminov in mineralov. Poln antioksidantov je pomemben za krepitev imunskega sistema in s tem za obrambo pred virusi. Potrebujemo: 3...

Špageti z rukolo

Rukola je odlična izbira za zdravo telo in oster um. Potrebujemo: špagete limonin sok in limonino lupino 1 čajno žličko nesoljenega masla 1/2 skodelice naribanega francoskega parmezana, dodatno še...

Ruska juha z rdečo peso

Boršč bi klasični narodni jedi rekli v Rusiji, Ukrajini, na Poljskem, v Romuniji in Moldaviji, če bi bilo notri še goveje ali svinjsko meso. Ime izhaja iz staroslovanske besede »бърщь«, ki pomeni...

Razstrupljevalni napitek iz peteršilja

Peteršilj je prehranska elektrarna , polna vitaminov A, B, C in K ter mineralov (železa in kalija). To smaragdno zeleno zelišče pomaga zmanjševati zadrževanje vode in napihnjenost (edem), brez da bi...

Kisle kumarice s kurkumo in česnom

Kumarice vsebujejo pomembna hranila, kot na primer vlaknine, vitamin K in celo probiotike. Za vas smo pripravili recept, kako narediti kumarice, ki so bolj zdrave kot kupljene v trgovini, saj...

Namesto mesa in rib: konopljini polpeti

PRESNI KONOPLJINI KREKERJI 200g konopljinih semen konopljino olje malo vode sol poljubne začimbe (rožmarin, majaron, kumina...) Semena čez noč namočite. Nato jih zmeljete v mešalniku skupaj z oljem,...

Solata iz kvinoje, brusnic in kopra

Potrebujemo: 1 skodelico posušene kvinoje 1,25 skodelice zelenjavne juhe 1/2 skodelice svežih ali posušenih brusnic ½ do 1 skodelice kopra 2 žlički nasekljane šalotke sol in poper Za preliv: 2 žlici...

Humus iz kopra, limone in bazilike

Potrebujemo: 1 skodelico svežega kopra, drobno nasekljanega (listi) ¼ skodelice sveže bazilike, drobno nasekljane 2 skodelici kuhane čičerike 1/3 skodelice tahini ja 1 žlico oljčnega olja 1 žlico...

Večerja brez glutena: piščanec in pesto

Potrebujemo: 3–4 očiščene kose piščanca 8 skodelic vode 2 čajni žlički soli Bazilikin pesto: 1 skodelico sveže bazilike 2 žlički orehov 1/4 žličke soli 1/4 žličke popra 1 strok česna 1 žličko...

Tef z gorgonzolo

Potrebujemo: 1,5 skodelice neslane piščančje juhe 1,5 skodelice manj mastnega mleka 1 skodelica nekuhanega tefa ½ žlice soli 50 gramov drobljene gorgonzole ¼ skodelice kisle smetane ¼ čajne žličke...

Široki rezanci s papriko

Potrebujemo: 1 čebulo 2 rdeči papriki 2 bučki 400 g širokih rezancev sol poper oljčno olje Na oljčnem olju (lahko tudi ghee maslu) na hitro prepražimo na drobno narezano čebulo, na podolgovate...

Solati s škampi in rukolo

Potrebujemo: oljčno olje 2 stroka česna 1 skodelica belega vina 450 g škampov 500 g špagetov 2 skodelici rukole 1 limona sol poper Špagete skuhamo v slani vodi. Skodelico vode, v kateri so se kuhali...

Kimči

Potrebujemo: 1 srednje velika glava kitajskega zelja 1/4 skodelice soli (košer sol) destilirana oziroma filtrirana voda 1 žlica naribanega česna (5 to 6 strokov) 1 žlica olupljenega naribanega česna...

Solata iz zelja in hrušk

Solata iz zelja in hrušk 1/2 glave zelja, narezane na zelo tanke rezine (okoli 5 skodelic) 3 čvrste hruške 3 žlice rdeče čebule, mlete sok 1 limete 2 žlici sveže stisnjenega limoninega soka 2 žlici...

Pečena koleraba polnjena z mocarelo

Potrebujemo: 60 gramov pšeničnih kosmičev 4 majhne kolerabe 1 čebulo 1 korenček sir z modro plesnijo 4 žlice mocarele 6 žlic sveže naribanega parmezana 350 mililitrov rastlinske juhe sol, poper,...