Po prazničnem decembru je sedaj smiselno dodati jetrom nekaj pomoči. Vsak dan, vsaj 21 zaporednih dni si privoščimo napitek iz pegastega badlja. Le tako bomo opazili občutno razliko v počutju. Pri kroničnih težavah ga uživajmo redno, lahko tudi več let.
V zdravilne namene se uporabljajo listi in semena. Semena vsebujejo mešanico spojin: silimarin (ki varuje jetra), flavonoidi (v listih in koristijo žilju) in b-sitosterol (razgrajuje holesterol). Liste uporabimo za čaj, semena pa zdrobimo in dodamo k hrani.
Pegasti badelj pomaga pri:
- kroničnih vnetjih in cirozi jeter
- kroničnem hepatitisu
- poškodovanih jetrih
- hitrejši regeneraciji celic
- zastrupitvah z gobami ali kemikalijami
- zdravljenju raka na jetrih in tudi pri drugih vrstah raka
- zdravljenju in preprečevanju nastajanja žolčnih kamnov
- nižanju holesterola v krvi
- manjših prebavnih motnjah
- spodbujanju menstruacije
- luskavici
- lajšanju hemoroidov
- endometriozi
- težavah s krčnimi žilami
- Liste pegastega badlja namočimo v vročo vodo za 10 minut, nato pa v tem čaju zakuhamo kavo. Tako smo lahko prepričani, da bomo vsak dan uživali pegasti badelj. Če ne pijemo kave, si naredimo čaj in ga počasi srkajmo. Zakaj počasi? Da bo užitek trajal dlje časa.
- Semena pegastega badlja zdrobimo v možnarju ali kavnem mlinčku in jih dodamo v jogurt, mislije, na solato, v juhe, omake ... Uporabimo domišljijo. Pomembno je, da jih vedno posujemo na koncu in da jih ne pregrevamo.
Recepta je priskrbela Anita Napret iz društva Zelenko.