Dvigovanje uteži vpliva na pridobivanje mišične mase in povečuje obseg mišic, vendar je hrana tista, ki to spodbuja oziroma omogoča.
Če imamo naporne treninge, pa ne uživamo prave hrane, ne bomo mogli pridobivati na moči, še manj pa na obsegu. Če pa uživamo pravo hrano, bo telo opremljeno z gorivom, ki ga potrebuje za kakovostno vadbo.
Če dvigujemo uteži oziroma ko imamo izjemno naporen trening, telo potrebuje ogljikove hidrate za gorivo. Beljakovine jemo po treningu, saj obnavljajo mišice. Ameriška univerza za atlete priporoča, naj pred vadbo pojemo obrok, sestavljen iz nizko glikemičnih ogljikovih hidratov in kakovostnih beljakovin. Nizko glikemični ogljikovi hidrati zagotavljajo dolgotrajno oskrbo z energijo, saj traja dlje časa, da jih prebavimo, zato je najboljše, da jih zaužijemo pred vadbo.
Med nizko glikemične ogljikove hidrate uvrščamo oreške, fižol, testenine, sadje, rjavi riž, sladki krompir, žitarice in zelenjavo. Primer kakovostnega obroka pred vadbo je na primer skodelica ovsenih kosmičev s sirotko in nekaj arašidovega masla ter nekaj bananinih rezin. Drug primer kakovostnega obroka so tudi jabolčni krhlji (nizko glikemični ogljikovi hidrati) z mandljevim maslom, ki so dober vir beljakovin. Poleg tega so mandlji primerni za ljudi, ki so nagnjeni k alergijam, saj ne vsebujejo glutena in laktoze.
Drugo pomembno pravilo, ki ga moramo upoštevati, je, da obrok pojemo uro do dve pred vadbo. Nikakor v telovadnico ne vstopimo siti, saj bi to lahko povzročilo bolečine v trebuhu. Če uteži dvigujemo zjutraj, pojejmo banano in kos polnozrnatega kruha vsaj pol ure pred vadbo.
Če neposredno pred začetkom vadbe užijemo ogljikove hidrate z visokim glikemičnim indeksom, pa bi sredi vadbe lahko postali zelo zaspani in utrujeni. Priporočljivo je, da se pred vadbo zato izognemo glukozi, saharozi, maltozi, medu, krompirju, belemu kruhu, predpripravljeni ovseni kaši, kosmičem in koruzi. Če užijemo maščobe in vlaknine, ki potrebujejo več časa za razgradnjo, to storimo najmanj tri ure pred vadbo, tako da telo hrano že začne prebavljati.