Da bi telo (p)ostalo zdravo, morajo energije v telesu krožiti. Morebitne zastoje preprečimo tako, da redno vadimo, najboljše zjutraj. Za šest preprostih vaj potrebujemo le šest minut. Vadimo po občutku, kolikor zmoremo, vedno le do bolečine.

Vaja za krepitev meridiana pljuč in debelega črevesja: pretok energij vzpostavimo tako, da se nagnemo naprej, za hrbtom prekrižamo roke in jih dvignemo. Vajo ponavljamo.

Meridian srca in tankega črevesja: pretok energije vzpostavimo tako, da sedemo in združeni stopali kolikor je mogoče približamo telesu. Z rokami se primemo za nožne prste in se jih poskušamo dotakniti z glavo.

Meridian želodca in vranice: pretok energije vzpostavimo tako, da sedemo na tla, dvignemo prekrižane roke čim višje nad glavo in se nagnemo nazaj, dokler se s hrbtom ne dotaknemo tal.

Meridian ledvic in mehurja: pretok energije vzpostavljamo tako, da sedemo in noge iztegnemo predse, z rokami se dotaknemo prstov na nogah, s čelom pa kolen.

Meridian osrčnika in trojnega grelca (tu je tudi središče spolnih funkcij): pretok energij vzpostavljamo tako, da sedemo v lotosov položaj, prekrižamo roke z dlanmi na kolenih, potem se z glavo dotaknemo tal.

Meridian jeter in žolčnika: pretok energij vzpostavljamo tako, da sedemo, kolikor mogoče razširimo noge in se s prepletenimi prsti rok poskušamo dotakniti prstov ene, potem še druge noge.

Na sliki Renata Hrženjak. 

Vir: Kuharica za dušo in telo avtorice Ice Starovasnik