»Velika žoga je vadbeni pripomoček, s katerim lahko na enostaven način okrepimo medmišično koordinacijo in ravnotežje. Je varna in primerna za vsakogar. Medtem ko lovimo ravnotežje (odvisno, kako jo uporabljamo), krepimo mišice in navsezadnje tudi osredotočenost,« pravi Nataša Šuster, inštruktorica fitnesa, pilatesa in jogalatesa.

 

Dvig bokov na žogi

v opori stopal in izteg kolen

 

 

Začetni položaj:

Ležimo na hrbtu, prednožno skrčeno s petami na žogi, noge so v širini bokov, roke ob telesu, dlani obrnjene navzdol.

Ob izdihu dvignemo boke od podlage in se opremo na lopatice. V tem položaju vdihnemo in nato z izdihom noge v kolenu iztegnemo. Ob iztegu zadržimo do dve sekundi. Nato z izdihom pritegnemo žogo k zadnjici in se vrnemo v začetni položaj. Naredimo 10–15 ponovitev.

Namen vaje:

Z žogo pod nogami še bolj aktiviramo stabilizatorje trupa ter mišice nog in zadnjice, zato da se žoga ne bi premikala v eno ali drugo stran. S tem stabiliziramo telo. Ohranimo nevtralni položaj hrbtenice, in medtem ko dvigujemo boke, pazimo, da jih ne dvignemo previsoko. Ves čas moramo imeti aktivirane stabilizatorje trupa, da lahko obdržimo ravnotežje na žogi.

 

Položaj deske z oporo nog na žogi

 

Začetni položaj:

Opora leže spredaj, žoga je pod goleni ali nartom, noge iztegnjene. Ob izdihu pritegnemo kolena pod trup in pazimo, da ta ostane raven. V položaju zdržimo do dve sekundi, vdihnemo, z izdihom pa se vrnemo v začetni položaj. Naredimo 10–15 ponovitev.

Namen vaje:

Žoga nudi oporo nogam, hkrati pa morajo noge ohraniti stabilen trup, da se žoga ne premika levo ali desno. Paziti moramo, da so dlani ves čas pod rameni, vratna hrbtenica podaljšana, popek pa stisnjen noter. Ledveni del moramo ves čas ohranjati v naravni liniji. Žogo imamo ves čas vaje pod goleni ali nartom. Trup in medenico poravnamo.

 

Dvig žoge z nogama

 

Začetni položaj:

Ležimo na hrbtu, prednožno skrčeno (noge na žogi pod kotom 90°), z žogo med nogami. Roki imamo ob telesu, dlani so obrnjene proti tlom.

V ležečem položaju na hrbtu poravnamo hrbtenico v nevtralni položaj. Z izdihom iztegnemo noge proti stropu in zadržimo hrbtenico v nevtralnem položaju. Pazimo, da trup ostane raven. V tem položaju zdržimo dve sekundi, vdihnemo, z izdihom pa se vrnemo v začetni položaj. Naredimo 10–15 ponovitev.

Namen žoge: Z žogo med nogami aktiviramo notranje stegenske mišice, z dvigom žoge tudi trebušne mišice. Paziti moramo, da glava ostane v nevtralnem položaju (brada rahlo proti prsim), da ne povečamo prsne krivine. Žogo imamo ves čas vaje dvignjeno od tal. Trup in medenico ohranimo ravno, hrbtenica naj bo v nevtralnem položaju.

 

Top Fit Center za zdravje in rekreacijo, d.o.o.