Marija Treben priporoča 14-dnevno kuro s peclji cvetov regrata za pogosto bolehne ljudi, ki se počutijo utrujene. Ta opis ustreza precej ljudem konec zime. Pecelj operemo skupaj s cvetom, nato cvet odtrgamo in pecelj počasi prežvečimo. Na začetku je precej grenak, potem pa se na okus navadimo. Pojemo od 5 do 10 pecljev na dan. Sladkorni bolniki naj bi jih jedli kar celo sezono. Peclji pomagajo tudi pri kroničnem vnetju jeter in raztopijo žolčne kamne.
Regrat (Taraxacum officinale) je ena prvih divjih solat spomladi. Lahko ga gojimo tudi na vrtu. Porežemo samo liste do srčka in tako se hitro spet obraste. Iz regrata lahko pripravimo solato, smuti ali ga popražimo zraven vmešanih jajčk. Mlade liste nabiramo celo leto, tudi med cvetenjem, le da so takrat listi nekoliko trši in bolj grenki. Kasneje so uporabni tudi cvetovi. Po solati potresemo samo cvetne listke, brez čašice.
Regratova solata
Regrat pogosto kombiniram s špinačo ali rukolo. Vi lahko dodate še:
- na drobno narezano rdečo čebulo
- svežo baziliko
- češnjev paradižnik
- kozji sir
- hruške
- oreščke
- jabolka
- trdo kuhana jajca
Za preliv uporabim hladno stiskano oljčno olje in domač jabolčni kis. Namesto domačega lahko tudi balzamičnega.
Regratov smuti
Potrebujemo:
- pol sklede regrata, očiščenega
- 2 stebli zelene
- 2 zeleni jabolki, očiščeni in razkoščičeni
- 1 avokado, olupljen in narezan
- 1 majhno kumaro
- ščepec naribanega svežega ingverja
- 1 skodelico filtrirane vode, lahko tudi kokosove
- sok ene limone
Sestavine dam v mešalnik in jih zmiksam do tekočega. Če je pregosto, dodam še malo vode, za okus pa lahko tudi košček pretlačene banane ali manga.