100 g lubenice vsebuje 92 % vode, 8 % fruktoze, 20 mg karotena, 0,5 mg železa, veliko vitaminov A, B in C, najpomembnejši pa so likopeni, antioksidanti, ki lubenici dajo značilno rdečo barvo in pomlajujejo našo kožo.

100 g lubenice ima samo 20 kalorij, zato jo v čim večji meri uživajte, kadar želite izgubiti telesno težo. Sicer pa lubenica lajša simptome ateroskleroze, artritisa, astme, bolezni žolčnika, bolezni zob in ustne votline, bolezni srca in ožilja, bronhitis, glavobole, skleroze, diabetes, depresije, impotenco, zavira nastanek ledvičnih kamnov, pomaga pri prehladih in gripi, raznih okužbah, hemoroidih, kronični utrujenosti in odpravi celulita. Posebej dober je njen sok pri opeklinah in kot naravno zdravilo za boj proti raku na prostati.

Lubenične pečke

Kaj pa je z lubeničinimi pečkami? Zanje velja nekaj neobičajnega. Če jih pojeste, jih naš prebavni trakt ne more prebaviti, zato jih izločamo z blatom v takšni obliki, kot smo jih pojedli. Zaradi tega pečke vedno pregriznimo ali jejmo mlete (na soncu jih posušimo in zmeljemo v moko).

V 1 liter vode dajmo 3 do 4 žlice moke lubeničinih pečk in vse skupaj podobno kot čaj kuhamo 10 minut. Dobili bomo napitek, ki je izjemno uspešen pri premagovanju trebušne gripe, zlatenice in drugih bolezni, ki nastanejo zaradi onesnažene vode. Poleg tega je čaj iz lubeničinih pečk zelo priporočljiv za sladkorne bolnike tipa 2. Ker vsebuje veliko magnezija, železa, kalcija, mangana in vlaknin, zelo učinkovito topi maščobe. Na trgu boste težko našli boljši čaj za hujšanje, kot je prav čaj iz lubeničinih pečk.

Za konec pa še nasvet: lubenico je najbolje hraniti pri sobni temperaturi. Če jo daste samo za eno uro v hladilnik, bo izgubila 40 % likopenov in skoraj prav toliko svoje zdravilne moči.