Inkovske jagode za zmanjšanje sladkorja v krvi

Perujsko volčje jabolko je košata rastlina, ki jo večkrat srečamo tudi na naših vrtovih, izvira pa iz višjih področij Peruja. Mešanica kislega in sladkega se ohrani tudi v posušenih plodovih, v katerih so arome in hranila še bolj koncentrirani.

Že njihova kislost izdaja, da so vir vitamina C in drugih močnih antioksidantov, od mineralov vsebujejo kalij, fosfor, kalcij in železo. Posebej bogate so z vlakninami, saj 100 gramov posušenih inkovskih jagod vsebuje kar 19 gramov vlaknin. S približno dvema prgiščema posušenih jagod za zajtrk tako zaužijemo več vlaknin, kot bi jih s skodelico polnozrnatih kosmičev ali s polnozrnatim sendvičem.

Posušene inkovske jagode so same po sebi odličen prigrizek, lahko pa jih pomešamo z goji jagodami, posušenimi murvami in različnimi semeni za hranljivo in okusno študentsko malico. Prilegajo se tudi sadnim smutijem in drugim napitkom, vmešamo jih lahko med kosmiče, uporabimo pri peki peciv, pripravi veganske čokolade ali pa jih namočimo in iz njih naredimo marmelado.

Inkovske jagode imajo naslednje značilnosti: bogate so z antioksidanti, beljakovinami in vlakninami, imajo diuretični učinek, so odličen vir fosforja, vitamina C, flavonoidov. Vsebujejo topne vlaknine (predvsem pektin). Primerne so tudi za diabetike, saj pektin preprečuje hitre dvige sladkorja v krvi.

 Inkovski smuti

  • 3 dl jabolčnega soka
  • ½ nasekljanega ananasa
  • ½ zrelega avokada
  • pest inkovskih jagod
  • 1jž olivnega olja

Vse sestavine damo v močen blender in mešamo do kremaste strukture.

*****

Lea Thaler je diplomirana ekonomistka, supernutricionistka ter mojstrica Usui in Imara reikija. Izobraževala se je pri Savini Atai in si prislužila diplomo za uspešno opravljeno Veliko šolo superživil ter licenco za Supernutricionistko. Na spletni strani Preventiva piše o smutijih z vidika tradicionalne kitajske medicine. Je članica in ena od ustanoviteljic Društva Zelenko, ki v Celju pripravlja predavanja in dogodke o zdravem načinu življenja. V Facebook skupini lahko sledite njihovim dogodkom in nasvetom. Njena strast je skrb za telesno in umsko zdravje, svoje izkušnje pa rada deli z drugimi.