“V poletnih mesecih iz prehrane črtajmo vso hrano, ki gosti kri, zasluzuje in obremenjuje naše telo: pšenico, sladkor, kruh, mrzlo vodo in hrano ter sladke pijače. Če se da, jejmo čim bolj grenko."
Srcu po tradicionalni kitajski medicini pripada grenak okus. Če je tega okusa v telesu preveč, prav tako govorimo o zastrupljevalnem presežku grenkega okusa. Kdaj vemo, da je grenkega v telesu preveč? Če se nam po uživanju kumar spahuje. Drugi pokazatelj je, da imamo veliko kapilar vidnih po telesu (kjerkoli), tudi na obrazu.
Jejmo torej zelene, grenke smutije, vendar vanje ne pozabimo dodati zdravih maščob in klorofila. Zakaj že?
Zdrave maščobe delujejo protivnetno. Če sadju dodamo maščobe, se upočasni dvig inzulina. Maščobe so del vsake celične stene v telesu, izolirajo prebavila in živčna vlakna in sodelujejo pri tvorbi hormonov. Pretok snovi v in iz celic poteka s pomočjo maščob. V človeških možganih je 60 % maščob. Maščobne kisline skrbijo, da je koža mehka, gladka, odporna proti opeklinam na soncu, ekcemom, aknam in luskavici. Pod zdrave maščobe spadajo vsa hladno stiskana olja, nepražena semena, oreščki, avokado.
Klorofil je utekočinjena sončna energija. Če uživamo toliko klorofila, kolikor ga le zmoremo, je to tako, kot da bi sončili svoje notranje organe. Molekula klorofila je nenavadno podobna molekuli hemoglobina (rdeče barvilo v krvi, ki vsebuje železo in prenaša kisik po telesu). Ker vsebuje zelenje veliko molekul kisika in mineralov, je to izredno bazična hrana. Ni mogoče ohranjati dobrega, bazičnega ravnotežja pH, če ne zaužijemo veliko temnolistnatega zelenja.
Telo se po zelenih smutijih začne postopoma čistiti, sčasoma se pomladimo, poveča se naša učinkovitost, čustveno in duševno postanemo bolj stabilni. Vzpostavili se bodo pogoji za samozdravljenje, na daljši rok pa se bo posledično izboljšalo tudi naše zdravje.
Več o zelenih smutijih pa si preberite v julijski PREVENTIVI.