Ašvaganda je naravni antidepresiv, ki pomirja nadledvično žlezo in spodbuja tvorbo hormonov. Najpogosteje se uporablja pri težavah s ščitnico. Deluje protivnetno, pomlajuje možgane, povečuje koncentracijo in spomin ter preprečuje degeneracijo možganov. 

Z ašvagando lahko uspešno uravnavamo raven sladkorja oziroma vzdržujemo raven inzulina. Ašvaganda je prilagodljiva in se popolnoma prilagodi našemu telesu. Umiri panične napade, pomaga pri bipolarni motnji, anksioznosti in depresiji. Kljub temu da pomirja, nas ne naredi neaktivnih.

Ašvagando lahko jemljemo tudi preventivno, da se izognemo izgorelosti in demenci. V ajurvedi – korenine vsebujejo več kot 80 aktivnih snovi –, je ena izmed najbolj cenjenih in uporabljenih rastlin. Če jo vzamemo takoj zjutraj, nas poživi, zvečer pa nas umiri in pomaga pri spanju. Lahko jo uživamo vsak dan, tudi daljše časovno obdobje.

Mandljevo maslo z ašvagando

Potrebujemo:

2 skodelici mandljev

2 žlici prahu ašvagande

1 žlica gheeja ali kokosovega olja

Mandlje miksajmo, dokler ne nastane gladka zmes. Prah ašvagande dodamo proti koncu. Če se nam mešanica zdi presuha, dodajmo kokosovo olje ali ghee.

 

Nočni tonik iz ašvagande

Potrebujemo:

1 skodelico indijskih oreščkov, ki jih čez noč namočimo

približno 2 skodelici filtrirane oziroma prekuhane vode

1 žličko javorjevega sirupa

½ žličke mlete vanilje

1 žličko mletega cimeta

¼ žličke naribanega muškatnega oreščka

½ žličke prahu ašvagande

ščepec soli

Sestavine zmešajmo in dodajmo javorjev sirup, vaniljo, cimet, muškatni orešček, ašvagando in sol. Segrevamo pri visoki temperaturi in odstavimo, preden zavre.