Kava je eno od najbolj priljubljenih živil na svetu. Veliko ljudi uživa pri pitju kave, ampak želi omejiti vnos kofeina. Brezkofeinska kava je podobna običajni, le da ji odstranijo kofein.

Brezkofeinska kava

Kavna zrna sperejo v topilih, da odstranijo 97 % vsebnosti kofeina pred praženjem. Poleg kofeina mora biti hranilna vrednost kave brez kofeina približno takšna kot pri običajni kavi.

Okus in vonj sta nekoliko milejša, barva pa je odvisna od postopka, s katerim odstranijo kofein (z vodo, organskimi topili ali z ogljikovim dioksidom). Milejši okus bolj ustreza ljudem, ki ne marajo grenkobe in trpkega okusa po kavi.

Koliko kofeina je v brezkofeinski kavi?

Brezkofeinska kava ni povsem brez kofeina. Vsebuje ga okoli 0–7 miligramov. Kljub temu pa je to še vedno manj kot v običajni kavi.

Brezkofeinska kava vsebuje antioksidante in hranila

V brezkofeinski kavi je toliko antioksidantov kot v običajni. Ti vključujejo predvsem klorogensko kislino in druge polifenole. Brezkofeinska kava vsebuje tudi majhne količine številnih hranil.

Koristi brezkofeinske kave

Kava ima zaradi vsebnosti antioksidantov številke koristi za zdravje. … sladkorna bolezen tipa 2, delovanje jeter in prezgodnja smrt

Brezkofeinska kava zmanjšuje tveganje za sladkorno bolezen tipa 2 in za prezgodnjo smrt. … staranje in nevrodegenerativne bolezni

Brezkofeinska kava morda ščiti pred s starostjo povezanim kognitivnim upadom. Morda znižuje tudi tveganje za Alzheimerjevo in Parkinsonovo bolezen. manj zgage in zmanjšano tveganje za raka danke

Brezkofeinska kava povzroča znatno manj zgage kot običajna. Če popijemo več kot dve skodelici dnevno, zmanjšamo tveganje za raka danke.

Prava kava je bolj zdrava od brezkofeinske

Običajna kava pa …

  • izboljšuje spomin in delovanje možganov
  • pospešuje metabolizem in izgorevanje maščob
  • izboljšuje atletsko uspešnost
  • zmanjšuje tveganje za blago obliko depresije in samomorilske misli pri ženskah
  • močno znižuje tveganje za cirozo jeter in bolezen jeter v zadnjih stadijih

Kava je ena od najbolj zdravih pijač na svetu. Vsebuje veliko antioksidantov in zmanjšuje tveganja za celo vrsto bolezni. Za tiste, ki kave ne smejo piti, ker imajo po njej težave, je brezkofeinska kava boljša, a ni bolj zdrava od običajne.

Preberite še več člankov - Prehrana

Katere so zdravju prijazne diete?

Boj z odvečnimi kilogrami je marsikomu dobro znan, prav tako pa tudi dejstvo, da jih je mnogo lažje pridobiti kot izgubiti. Čeprav ob višku maščobnih oblog okoli pasu pomislimo na videz in...

Naravni viri kalcija

Kalcij je najbolj pogost mineral v telesu. Približno 99 odstotkov ga je shranjenega v kosteh in zobeh. Preostali del je razpršen po drugih delih, to je v krvi in v medcelični tekočini. V različnih...

Sadje, ki topi maščobe

Ko iščemo načine, da pokurimo maščobe, nam pride prav vse živo kajne? K sreči ste sladkosnedi na boljšem. Obstaja cela vrsta sadja, ki uspešno topi maščobe in ob tem nahrani telo s pomembnimi...

Hrana, ki uravnava hormone

Vse več je oseb, ki trpijo zaradi hormonskih neravovesij in vnetij. Pogosto jih spremljajo bolečine v sklepih, utrujenost, previsok krvni tlak, glavoboli in napihnjenost. Iz tega se običajno...

Katera je primernejša: brezkofeinska ali kofeinska?

Kava je eno od najbolj priljubljenih živil na svetu. Veliko ljudi uživa pri pitju kave, ampak želi omejiti vnos kofeina. Brezkofeinska kava je podobna običajni, le da ji odstranijo kofein....

10 koristi hrane, bogate z levcinom

Levcin je esencialna aminokislina, enden ključnih gradnikov mišične mase. Uporablja jo maščobno tkivo, jetra in mišično tkivo. Ko mišice s starostjo začnejo slabiti, pomaga levcin. Telo potrebuje...

Kako pogosto je priporočeno jesti?

Če ste kot večina, potem najverjetneje dnevno pojeste 3 glavne obroke, med njimi pa prigrizke. Načeloma je to dober način prehranjevanja, ampak govorimo »načeloma«. Najpomembneje je zadovoljiti...

Najboljši viri vlaknin

Je vaša prehrana revna z vlakninami? Če je temu tako, vam bomo v nadaljevanju predstavili najboljše vire le-teh, saj so vlaknine zelo pomembne za naše zdravje. Toda naj vas ne skrbi, da boste morali...

S hrano nad holesterol!

Obstajata dober (HDL) in slab (LDL) holesterol. Prvi je oblikovan tako, da se oprime odvečnega holesterola in ga odstrani iz telesa, medtem ko slab holesterol poskrbi, da se holesterol prične...

Prehranska dopolnila, ki se jim je potrebno izogibati na prazen želodec

Če uživate prehranska dopolnila, pri tem početju niste sami. Približno 70 % Evropejcev svoje zdravje dodatno krepi s pomočjo prehranskih dopolnil. Od teh pa dobrih 80 % predstavljajo starejši od 55...

Limona! Zdravilni učinki, načini uporabe in recepti

Limona je brezčasen sadež, ki najde mesto v prehrani v prav vsakem letnem času. Poleti kot osvežilna limonada, pozimi pa kot dodatek k čaju. Čeprav je večini znano, da limona vsebuje ogromno...

Dvokrpi ginko in njegovi zdravilni učinki

Dvokrpi ginko ( Ginkgo biloba L.) je živi fosil, ki zemljo krasi že dobrih 300 milijonov let. Zanimivo je dejstvo, da ni v sorodu s prav nobeno danes rastočo rastlinsko vrsto. Čeprav je v Evropi...

Stranski učinki probiotikov

Probiotiki so lahko koristen zaveznik, ko želimo izboljšati zdravje našega črevesja. Toda čeprav običajno ne povzročajo nobenih težav, se lahko določeni ljudje ob njihovem uživanju soočijo s...

Prehod na rastlinsko prehrano

Rastlinska prehrana pomeni konzumiranje hrane, ki je izključno rastlinskega izvora. Tak način prehranjevanja se osredotoča na minimalno predelano hrano in se deloma prekriva z veganstvom. Od...

Organski med in njegove prednosti

Ljudje med že vrsto let uporabljamo zaradi njegovega pestrega nabora zdravilnih učinkov. Znajde se v različnih zdravilnih pripravkih, kakor ga v določenih bolnišnicah še vedno uporabljajo za...

Kako se pravilno prehranjevati?

Program krono prehrane dr. Ane Gifing je edinstven, ker pomaga vsakem posamezniku, da dosega svojo idealno težo ob odličnem zdravstvenem stanju telesa, ne glede na to ali je teža previsoka ali...

Fižol namesto mesa

Vsesplošno sprejetje vegetarijanske prehrane bi lahko zmanjšalo emisije toplogrednih plinov za 63 odstotkov. Za mesojedce bi to predstavljalo težavo, saj iz rastlinske prehrane ne dobijo beljakovin,...

Kumarice preprečujejo rane na želodcu

Kisle kumarice večinoma uporabljamo kot prilogo, a njihova največja moč se pokaže, če jih jemo samostojno. Kumarice imajo veliko vitaminov, malo maščob in veliko vlaknin, bogate so z železom,...