Kava je eno od najbolj priljubljenih živil na svetu. Veliko ljudi uživa pri pitju kave, ampak želi omejiti vnos kofeina. Brezkofeinska kava je podobna običajni, le da ji odstranijo kofein.

Brezkofeinska kava

Kavna zrna sperejo v topilih, da odstranijo 97 % vsebnosti kofeina pred praženjem. Poleg kofeina mora biti hranilna vrednost kave brez kofeina približno takšna kot pri običajni kavi.

Okus in vonj sta nekoliko milejša, barva pa je odvisna od postopka, s katerim odstranijo kofein (z vodo, organskimi topili ali z ogljikovim dioksidom). Milejši okus bolj ustreza ljudem, ki ne marajo grenkobe in trpkega okusa po kavi.

Koliko kofeina je v brezkofeinski kavi?

Brezkofeinska kava ni povsem brez kofeina. Vsebuje ga okoli 0–7 miligramov. Kljub temu pa je to še vedno manj kot v običajni kavi.

Brezkofeinska kava vsebuje antioksidante in hranila

V brezkofeinski kavi je toliko antioksidantov kot v običajni. Ti vključujejo predvsem klorogensko kislino in druge polifenole. Brezkofeinska kava vsebuje tudi majhne količine številnih hranil.

Koristi brezkofeinske kave

Kava ima zaradi vsebnosti antioksidantov številke koristi za zdravje.

… sladkorna bolezen tipa 2, delovanje jeter in prezgodnja smrt

Brezkofeinska kava zmanjšuje tveganje za sladkorno bolezen tipa 2 in za prezgodnjo smrt.

… staranje in nevrodegenerativne bolezni

Brezkofeinska kava morda ščiti pred s starostjo povezanim kognitivnim upadom. Morda znižuje tudi tveganje za Alzheimerjevo in Parkinsonovo bolezen.

manj zgage in zmanjšano tveganje za raka danke

Brezkofeinska kava povzroča znatno manj zgage kot običajna. Če popijemo več kot dve skodelici dnevno, zmanjšamo tveganje za raka danke.

Prava kava je bolj zdrava od brezkofeinske

Običajna kava pa …

  • izboljšuje spomin in delovanje možganov
  • pospešuje metabolizem in izgorevanje maščob
  • izboljšuje atletsko uspešnost
  • zmanjšuje tveganje za blago obliko depresije in samomorilske misli pri ženskah
  • močno znižuje tveganje za cirozo jeter in bolezen jeter v zadnjih stadijih

 

Kava je ena od najbolj zdravih pijač na svetu. Vsebuje veliko antioksidantov in zmanjšuje tveganja za celo vrsto bolezni. Za tiste, ki kave ne smejo piti, ker imajo po njej težave, je brezkofeinska kava boljša, a ni bolj zdrava od običajne.