Kava je eno od najbolj priljubljenih živil na svetu. Veliko ljudi uživa pri pitju kave, ampak želi omejiti vnos kofeina. Brezkofeinska kava je podobna običajni, le da ji odstranijo kofein.

Brezkofeinska kava

Kavna zrna sperejo v topilih, da odstranijo 97 % vsebnosti kofeina pred praženjem. Poleg kofeina mora biti hranilna vrednost kave brez kofeina približno takšna kot pri običajni kavi.

Okus in vonj sta nekoliko milejša, barva pa je odvisna od postopka, s katerim odstranijo kofein (z vodo, organskimi topili ali z ogljikovim dioksidom). Milejši okus bolj ustreza ljudem, ki ne marajo grenkobe in trpkega okusa po kavi.

Koliko kofeina je v brezkofeinski kavi?

Brezkofeinska kava ni povsem brez kofeina. Vsebuje ga okoli 0–7 miligramov. Kljub temu pa je to še vedno manj kot v običajni kavi.

Brezkofeinska kava vsebuje antioksidante in hranila

V brezkofeinski kavi je toliko antioksidantov kot v običajni. Ti vključujejo predvsem klorogensko kislino in druge polifenole. Brezkofeinska kava vsebuje tudi majhne količine številnih hranil.

Koristi brezkofeinske kave

Kava ima zaradi vsebnosti antioksidantov številke koristi za zdravje.

… sladkorna bolezen tipa 2, delovanje jeter in prezgodnja smrt

Brezkofeinska kava zmanjšuje tveganje za sladkorno bolezen tipa 2 in za prezgodnjo smrt.

… staranje in nevrodegenerativne bolezni

Brezkofeinska kava morda ščiti pred s starostjo povezanim kognitivnim upadom. Morda znižuje tudi tveganje za Alzheimerjevo in Parkinsonovo bolezen.

manj zgage in zmanjšano tveganje za raka danke

Brezkofeinska kava povzroča znatno manj zgage kot običajna. Če popijemo več kot dve skodelici dnevno, zmanjšamo tveganje za raka danke.

Prava kava je bolj zdrava od brezkofeinske

Običajna kava pa …

  • izboljšuje spomin in delovanje možganov
  • pospešuje metabolizem in izgorevanje maščob
  • izboljšuje atletsko uspešnost
  • zmanjšuje tveganje za blago obliko depresije in samomorilske misli pri ženskah
  • močno znižuje tveganje za cirozo jeter in bolezen jeter v zadnjih stadijih

 

Kava je ena od najbolj zdravih pijač na svetu. Vsebuje veliko antioksidantov in zmanjšuje tveganja za celo vrsto bolezni. Za tiste, ki kave ne smejo piti, ker imajo po njej težave, je brezkofeinska kava boljša, a ni bolj zdrava od običajne.

Preberite še več člankov - Prehrana

Narava v kuhinji: Gozdni jagodnjak

Ne recite, da vas ne premamijo, ko jih vidite ob poti. Drobne, rdeče jagode, ki se smehljajo ob gozdnih poteh, in ki jih lahko, če jih posadite na vrtu, gojite tudi doma. In vrtne ali jagode, ki ste...

Lea Thaler: Spirulina, visoko beljakovinsko super živilo

Spirulina je eno najboljših superživil. Jemo jo lahko vsi: ženske, moški, babice, dedki, še zlasti nosečnice in celo dojenčki. Spirulina je modrozelena alga in visoko beljakovinsko super živilo z...

Ajda uravnava krvni tlak

Kot "neprava žitarica", bogata z ogljikovimi hidrati, je ajda odličen pšenični nadomestek za tiste s celiakijo ali občutljive na gluten. Zdravilne koristi ajde so številne in raznolike. Zmanjšuje...

Ingver proti debelosti

Že več kot sto let je ingver osnova vzhodne kuhinje in glavna sestavina tradicionalnih zdravil. Študije so potrdile številne pomembne koristi te začimbe za zdravje. Ingver preprečuje raka Raziskave...

Narava v kuhinji: Krvavi mlečnik

Krvavi mlečnik ( Chelidonium majus ) izboljšuje vid, odpravlja bradavice in kurja očesa, pospešuje izločanje seča, odpravlja glavobole živčnega izvora, preprečuje slabosti in bruhanje, blaži...

Narava v kuhinji: Beluš ali špargelj

Beluši ali šparglji so deliaktesna zelenjava, ki je na voljo tudi tedaj, ko ni sveže zelenjave. V toplih gredah pa jih je možno gojiti do pozne jeseni. Asparagus officinalis ( po domače tudi beluša,...

Glog za zdravo srce

Aprila, maja in junija lahko nabiramo liste, cvetove in vršiške gloga ( Crataegus laevigate in Crataegus monogyna ). Glog krepi in uravnava delovanje srca,krvni tlak (visokega znižuje, nizkega...

6 koristi divjačinskega mesa

Divjačinsko meso je beljakovinska hrana, ki lahko pomaga pri hujšanju in pomaga vzdrževati možgane, mišice in imunski sistem. Med divjačinsko meso sodijo jelen, fazan, zajec, gams, divji prašič in...

Narava v kuhinji: Česnovka

Aprila, maja in junija lahko nabiramo hostni česen. Gre za robato križnico, česnovko, razširjeno po vsej Sloveniji. Raste predvsem v logih in med grmovjem, pa tudi po listnatih, redkeje mešanih...

Narava v kuhinji: Navadni gabez

Ker moramo biti doma, in ker imam veliko časa, vas bom obveščal o rastlinah, ki so aktualne za nabiranje in ki pomagajo pri krepitvi zdravja, pravi Borut Cerkvenič iz Maribora, ki tabornike uči,...

8 koristi kakavovega masla

Kakavovo maslo je naravno olje, pridobljeno iz kakavovih zrn. Kakavovo maslo ni le zdrav vir maščobe v čokoladi, ampak ga zaradi njegovih lastnostnih uporabljajo tudi v kremah za kožo in mazilih za...

dr. Oz: Skodelica energije, ki je več ko to

Kava je več kot le okusna skodelica energije. Ima kar nekaj koristi za zdravje pravi dr. Oz... Zmerne količine kave, kakšne tri ali štiri skodelice na dan, zmanjšujejo tveganje za možgansko kap,...

Zelišča in začimbe za imunski sistem

Ne le da se protivirusna zelišča borijo proti virusnim okužbam, spodbujajo imunski sistem in delujejo kot naravna zdravila proti gripi, vendar imajo tudi številne druge koristi za zdravje, kot so...

Beljakovinski napitki in ploščice: da ali ne

Po njih posegajo športniki in vsi, ki želijo hujšati, saj pomagajo graditi mišice in hujšati. Beljakovinske ploščice lahko imamo vedno s sabo, napitke pa tudi, saj jih enostavno lahko vmešamo v vodo...

Brezglutensko žito: kvinoja

Kvinoja ima od nekdaj svoje mesto v starodavnih verskih obredih in v domačih kuhinjah. Njena hranilna in zdravilna vrednost je tako impresivna, da jo želijo v NASI uporabiti tudi za dolgotrajne...

Čustveno prenajedanje v kriznem času

Kamorkoli pogledamo beseda teče o aktualni epidemiji in korona virusu. Situacija daleč od tega, da ne bi bila resna. V vseh medijih so napotki, kaj moramo storiti, da se ne bi okužili, kakšni so...

Juhe TO GO oziroma za s sabo

Vse življenje sem se jim izogibala, sedaj pa si jih pripravim ne glede na to, ali delam od doma ali na terenu. So okusne, nasitijo in pogrejejo. Pa še zdrave so! Predvsem pa so nepogrešljive, če...

10 koristi rukole

Rukola ima številne koristi na zdravje, med drugim vpliva na izgubo telesne teže, zmanjša tveganje za raka, podpira zdrave kosti in izboljšuje zdravje oči. Zaradi svojih antioksidantivnih lastnosti...