Kalcij je najbolj pogost mineral v telesu. Približno 99 odstotkov ga je shranjenega v kosteh in zobeh. Preostali del je razpršen po drugih delih, to je v krvi in v medcelični tekočini. V različnih življenjskih obdobjih ljudje potrebujemo različne količine kalcija.

Otroci in najstniki, ki še vedno odraščajo, potrebujejo več kalcija kot odrasli. Starejše ženske moramo povečati vnos, da bi tako preprečile razvoj osteoporoze (na katero med drugim ne vpliva le kalcij). Kalcij se lahko v telo absorbira le, če imamo dovolj vitamina D in magnezija, saj oba minerala povečata sposobnost telesa za črpanje kalcija iz prehrane. Obstaja veliko razlogov, zakaj moramo redno uživati kalcij …

Močne kosti in zobje

Če nimamo dovolj kalcija, se mehčajo kosti in postanejo bolj dovzetne za zlom. Če ga imamo dovolj, pa lahko preprečimo celo vrsto zdravstvenih težav, tudi osteoporozo, ki pogosto prizadene starejše ženske.

Zdravo ožilje

Kalcij pomaga nadzorovati žilno kontrakcijo in vazodilatacijo, kar izboljšuje krvni tlak in vpliva na zniževanje tveganja za srčni infarkt. Zagotavlja zdravje obtočil in pomaga pri krčenju mišic.

Regulacija hormonov

Kalcij je potreben za izločanje hormonov in encimov v telesu. Ti hormoni vplivajo na vsak vidik zdravja, na splošno razpoloženje, pa tudi na raven energije. Ima neposredni vpliv na telesno težo, saj so hormoni povezani z občutkom lakote in sitosti.

Naravni viri kalcija

Obstaja več različnih virov kalcija, ki jih lahko dodamo k dnevni prehrani. Mlečni izdelki (kot so jogurt, sir in mleko), imajo veliko kalcija, če pa jih ne jemo, lahko izberemo drugo možnost na primer listnato zelenjavo in ribe. V zadnjih letih so na trg dali mnogo živil, ki so jih obogatili s kalcijem, vključno z žiti, sokom in kruhom.

Odlični viri kalcija:

 • ohrovt: vsaka kuhana skodelica ohrovta vsebuje približno 268 miligramov kalcija. Ta zelenjava je bogata tudi z vitaminom A, ki spodbuja boljši vid.
  fižol: tudi fižol je odličen vir kalcija. Skodelica belega fižola zagotovi približno 175 miligramov kalcija. Fižol je dober vir beljakovin in pravo gorivo za telo.
 • brokoli: glava in steblo vsebujeta veliko količino kalcija, približno 86 miligramov na dve skodelici surovega, nekuhanega brokolija. Enaka postrežena količina vsebuje tudi dvakrat več vitamina C kot pomaranča, kar pomeni, da je brokoli dober za imunski sistem. Je potencialni antioksidant, ki se lahko bojuje proti boleznim in staranju.
 • tofu: te sojine beljakovine so bogate s kalcijem in imajo malo kalorij. Vsebujejo približno 77 odstotkov dnevno priporočenega vnosa kalcija. Idealen je za vegane in vegetarijance, saj vsebuje zadostno količino potrebnih mineralov.
  • tahini: tahini je debela pasta iz sezamovih semen, ki jih pogosto uporabljajo v sredozemski kuhinji. Je ključna sestavina humusa. Postrežena količina vsebuje 12 odstotkov dnevno priporočenega vnosa kalcija.
 • ohrovt: ohrovt je ena od najbolj priljubljenih vrst superhrane. Vsebuje namreč ogromno hranil. Ena skodelica surovega ohrovta vsebuje 10o miligramov kalcija, ogromne količine vitamina A, vitamina C in vitamina K.
  edamame: edamame oziroma zelena soja, kuhana na pari, je vsakodnevno na azijskem jedilniku. Zagotavlja 100 miligramov kalcija, 9 esencialnih aminokislin in osem gramov vlaknin.
 • losos: konzerviran losos je poceni način dodajanja tega pomembnega vira beljakovin v prehrano. Zagotovi kar 46 odstotkov dnevne priporočene vrednosti kalcija.
  • fige: to sezonsko sadje je izjemen vir kalcija. Le osem suhih fig zagotovi 10 odstotkov dnevne priporočene vrednosti kalcija kot tudi velik odmerek antioksidantov in veliko vlaknin.
  • kitajski fižol: ima približno 18 odstotkov dnevne priporočene vrednosti kalcija v eni porciji, poleg tega pa ta fižol zagotavlja veliko kalija in folne kisline, ki uravnavata krvni tlak in izboljšujeta zdravje srca.
  • morske alge: alge so dober prehranski vir. Morske alge zagotavljajo velik vir kalcija ter vlaknin in joda.

Kaj pa dodatki?

Dodatek kalcija iz trske

To naravno dopolnilo se osredotoča na alge apnenjače, bogate s kalcijem. Ena porcija prinaša 80 odstotkov dnevne priporočene vrednosti mineralov in podporno kombinacijo magnezija in vitamina D. Brez glutena, primerna za vegetarijance.

Kalcij

Ta možnost nudi razmerje 2 : 1 med kalcijem in magnezijem, ki spodbuja zdravje kosti in večjo absorpcijo kalcija. Te kapsule so popolnoma brez glutena in uporabljajo samo vire naravne hrane.

Kalcij in magnezij z vitaminom D

Zagotavlja vse tri primarne spojine, ki so potrebne zdravju, poleg tega pa je to dopolnilo vegetarijancem prijazno in brez glutena, narejeno z uporabo naravnih sestavin za izboljšanje kakovosti in boljše rezultate.