Prehranska dopolnila, ki se jim je potrebno izogibati na prazen želodec

Če uživate prehranska dopolnila, pri tem početju niste sami. Približno 70 % Evropejcev svoje zdravje dodatno krepi s pomočjo prehranskih dopolnil. Od teh pa dobrih 80 % predstavljajo starejši od 55 let. Čeprav je uživanje prehranskih dopolnil zelo razširjeno, nekateri še zmeraj zmotno mislijo, da lahko le-ta uživajo na prazen želodec. Ob tem početju ne bodo samo učinki slabši, temveč lahko s tem zelo razdražite svoj želodec. Čeprav se nekatera prehranska dopolnila lahko uživajo na prazen želodec, se velika večina izmed najbolj priljubljenih ne sme. V nadaljevanju preverite, katera so ta prehranska dopolnila.

Multivitamini

Obstajata 2 dobra razloga, zakaj multivitaminskih prehranskih dopolnil ni dobro uživati na prazen želodec. Za začetek, naše telo določene vitamine učinkoviteje absorbira, če se hkratno v želodcu prebavlja še hrana. Pogosto pa se uživanje multivitaminskih prehranskih dopolnil na prazen želodec odraža v izjemno razdraženem želodcu. Multivitaminske pripravke zato vedno uživajte ob katerem izmed glavnih obrokov (zajtrk, kosilo, večerja).

Probiotiki

Probiotiki so narejeni iz bakterij in kvasa ter ugodno vplivajo na naše zdravje, še posebno na prebavo. Probiotike je priporočljivo uživati malenkost pred ali med obroki. Na tak način se izognemo tveganju, da bi želodčna kislina ubila probiotike.

Selen

Marsikdo selen uživa zaradi njegove sposobnosti zmanjševanja vnetja žleze ščitnice, krepitve zdravja prostate in spodbujanja delovanja imunskega sistema. Uživanje selena ob hkratnem prigrizku bo zmanjšalo tveganje za pojav diareje in želodčne razdraženosti.

Vitamini topni v maščobah

Mikro hranila, kot so vitamini in minerali, so ključna za naše zdravje in dobro počutje. Čeprav nas večina zaužije zadostno količino le-teh, obstajajo nekateri, ki v svoje telo ne vnesejo dovolj vitaminov in mineralov. Med ljudmi se najbolj razlikuje vnesena količina vitamina D. Kot že sam naziv vitaminov pove, ti za absorpcijo potrebujejo maščobo. Njihovo delovanje je tako odvisno od hrane, ki je relativno bogata z maščobami. Preostali vitamini, ki so topni v maščobah, pa so: vitamin A, vitamin D, vitamin E in vitamin K.

Ribje olje

Uživanje ribjega olja s hrano, ki je bogata z maščobami, telesu pomaga pri boljši absorpciji le-tega. V ribjem olju so še posebno pomembne omega 3 maščobne kisline. Če boste olje uživali ob hrani, se boste izognili tudi morebitnemu bruhanju ali spahovanju.

Kalcijev karbonat

Če kalcijev karbonat uživate z namenom po močnejših kosteh, le-tega nikoli ne uživajte na prazen želodec. Ko se prehranjujete, se v želodcu pričnejo tvoriti kisline, ki telesu pomagajo pri absorpciji kalcijevega karbonata.

Ameriški slamnik

K lekarniškim pripravkom, ki vsebujejo ameriški slamnik, so vedno dodana navodila, v katerih striktno piše, da jih nikoli ne uživajte na prazen želodec. Takšno početje lahko vodi do neprijetne slabosti. Pripravke iz ameriškega slamnika tako vedno uživajte ob hrani ali vsaj ob velikem kozarcu vode.

Železo

Železo je zelo zanimivo prehransko dopolnilo. Sploh ko je govora o uživanju na prazen želodec. Splošno znano dejstvo je namreč, da telo lažje absorbira železo na prazen želodec. Toda ne glede na to dejstvo veliko ljudi po uživanju železa na prazen želodec čuti številne stranske učinke, kot so krči, slabost in driska. Če se ti simptomi pojavijo tudi pri vas, pričnite železo uživati ob hrani.

Koencim Q10

Koencim Q10 je antioksidant, ki spodbuja delovanje srca, slinavke, jeter in možganov. Priporočljivo ga je uživate ob hrani bogati z maščobami.

Preberite še več člankov - Prehrana

Najboljši viri vlaknin

Je vaša prehrana revna z vlakninami? Če je temu tako, vam bomo v nadaljevanju predstavili najboljše vire le-teh, saj so vlaknine zelo pomembne za naše zdravje. Toda naj vas ne skrbi, da boste morali...

S hrano nad holesterol!

Obstajata dober (HDL) in slab (LDL) holesterol. Prvi je oblikovan tako, da se oprime odvečnega holesterola in ga odstrani iz telesa, medtem ko slab holesterol poskrbi, da se holesterol prične...

Prehranska dopolnila, ki se jim je potrebno izogibati na prazen želodec

Če uživate prehranska dopolnila, pri tem početju niste sami. Približno 70 % Evropejcev svoje zdravje dodatno krepi s pomočjo prehranskih dopolnil. Od teh pa dobrih 80 % predstavljajo starejši od 55...

Limona! Zdravilni učinki, načini uporabe in recepti

Limona je brezčasen sadež, ki najde mesto v prehrani v prav vsakem letnem času. Poleti kot osvežilna limonada, pozimi pa kot dodatek k čaju. Čeprav je večini znano, da limona vsebuje ogromno...

Dvokrpi ginko in njegovi zdravilni učinki

Dvokrpi ginko ( Ginkgo biloba L.) je živi fosil, ki zemljo krasi že dobrih 300 milijonov let. Zanimivo je dejstvo, da ni v sorodu s prav nobeno danes rastočo rastlinsko vrsto. Čeprav je v Evropi...

Stranski učinki probiotikov

Probiotiki so lahko koristen zaveznik, ko želimo izboljšati zdravje našega črevesja. Toda čeprav običajno ne povzročajo nobenih težav, se lahko določeni ljudje ob njihovem uživanju soočijo s...

Prehod na rastlinsko prehrano

Rastlinska prehrana pomeni konzumiranje hrane, ki je izključno rastlinskega izvora. Tak način prehranjevanja se osredotoča na minimalno predelano hrano in se deloma prekriva z veganstvom. Od...

Organski med in njegove prednosti

Ljudje med že vrsto let uporabljamo zaradi njegovega pestrega nabora zdravilnih učinkov. Znajde se v različnih zdravilnih pripravkih, kakor ga v določenih bolnišnicah še vedno uporabljajo za...

Kako se pravilno prehranjevati?

Program krono prehrane dr. Ane Gifing je edinstven, ker pomaga vsakem posamezniku, da dosega svojo idealno težo ob odličnem zdravstvenem stanju telesa, ne glede na to ali je teža previsoka ali...

Fižol namesto mesa

Vsesplošno sprejetje vegetarijanske prehrane bi lahko zmanjšalo emisije toplogrednih plinov za 63 odstotkov. Za mesojedce bi to predstavljalo težavo, saj iz rastlinske prehrane ne dobijo beljakovin,...

Kumarice preprečujejo rane na želodcu

Kisle kumarice večinoma uporabljamo kot prilogo, a njihova največja moč se pokaže, če jih jemo samostojno. Kumarice imajo veliko vitaminov, malo maščob in veliko vlaknin, bogate so z železom,...

Hrana za dolgoživost

Kdo ne bi želel dočakati sto let ali več in se ob tem počutiti energičnega in sposobnega kot pri petdesetih ali šestdesetih. Bernardo LaPallo iz Arizone, ki je lani dočakal 114 let, je prisegal na...

Z medom nad tegobe

Načinov uporabe medu je ogromno. Imenujejo ga tudi nektar bogov, saj ga lahko uporabljamo kot mazilo za rane, sirup proti kašlju, zdravilo proti raku, zdravilo za bronhitis in na številne druge...

Limona za kis, bučke in še kaj

Limona, bogata z vitaminom C ni dobra le v limonadi, ampak tudi drugje na krožniku. Lako pa na primer iz nje naredite tudi kis in olje. Kis in olje 5 svežih listov citronke za 14 dni namočimo v ½...

Vrtni šetraj na krožniku

Kaj pa če bi si kdaj privoščili šetraj? Ker ga imamo doma, ker je zdrav, pa tudi izjemno okusen, če ga pripravimo takole... Namaz s šetrajem Potrebujemo: 20 dag kuhanega belega fižola, 2 žlici...

Olive na krožniku

Navadna oljka (Olea europaea) je znana po tem, da koristi vsem, ki imajo visok krvni tlak. A to še ni vse! Pospešuje presnovo, pomaga pri vnetju želodčne in črevesne sluznice ter tankega črevesa,...

Cikorija: kavni nadomestek, ki zdravi sladkorno, zaprtje in osteoartritis

Če ne morete zdržati brez jutranje kave, a se bojite, da bi v telo vnesli preveč kofeina, je morda cikorija tisto, kar iščete. Ta popularni kavni nadomestek ni le okusen jutranji napitek, ampak ima...

Sladki pelin razbije raka

Sladki pelin je najbolj iskana rastlina, ki deluje v boju zoper najbolj nasilne oblike raka. Je tudi pomoč pri preprečevanju vročičnih stanj pri prehladu in gripi. Njegov hidrolat zdravi herpes in...