Vsesplošno sprejetje vegetarijanske prehrane bi lahko zmanjšalo emisije toplogrednih plinov za 63 odstotkov.
Za mesojedce bi to predstavljalo težavo, saj iz rastlinske prehrane ne dobijo beljakovin, ki jih sicer dobijo iz živalske hrane. Raziskovalci v Kopenhagnu so raziskali, kako bi lahko lakoto potešili s stročnicami, na primer s fižolom ali grahom.
Odkrili so, da fižol in grah nasitita bolj kot svinjina in teletina. V raziskavi je sodelovalo 43 mladih moških, ki so zaužili tri različne obroke, v katerih sta bila grah in telečje meso glavni sestavni del. Ugotovili so, da so moški po zaužitju teh beljakovin pri naslednjem obroku vnesli 12 odstotkov manj kalorij, kot če bi jedli živalske beljakovine. Z beljakovinami bogat obrok, sestavljen iz stročnic, vsebuje bistveno več vlaknin kot beljakovinsko bogata svinjina ali teletina, kar je najbrž prispevalo k večjemu občutku sitosti, so dognali.
To je nekoliko v nasprotju z razširjenim prepričanjem, da moramo zaužiti veliko količino beljakovin, da bi povečali občutek sitosti. Nekdo lahko poje z vlakninami bogat obrok z manj beljakovinami, pa doseže enak občutek polnosti. Za dokazilo bo potrebnih še več študij, toda rastlinske beljakovine – še posebej fižol ali grah – sta dobra osnova za hujšanje in dolgoročno spremembo prehranjevalnih navad.