Organski med in njegove prednosti

Ljudje med že vrsto let uporabljamo zaradi njegovega pestrega nabora zdravilnih učinkov. Znajde se v različnih zdravilnih pripravkih, kakor ga v določenih bolnišnicah še vedno uporabljajo za zdravljenje ran. Toda večina zdravilnih učinkov se navezuje le na organski med.

V trgovinah naletimo na številne vrste medu. Ti se med seboj razlikujejo po vrsti rastlin, na katerih so čebele nabirale nektar, po geografskem poreklu in po organskosti oz. neorganskosti. Največji sovražnik medu je vročina, vendar jo veliko proizvajalcev uporablja, saj uničuje nezaželeno plesen, izboljšuje barvo in teksturo, podaljšuje rok uporabe ter odstrani možnost kristalizacije. Vendar se s tem uniči tudi večino zdravilnih učinkovin. Zaradi tega bodite pri izbiri medu zelo previdni. Organski nepredelan med bo imel na embalaži vedno nalepko, ki zagotavlja, da je organski. Goljufanje z nalepkami je kaznivo dejanje, zaradi česar ste lahko v verodostojnost le-teh prepričani.

Za vas smo pripravili krajšo predstavitev najpomembnejših zdravilnih učinkov organskega medu.

Hranila

Med vsebuje specifična hranila, ki so lahko zdrav dodatek k različnim dietam. Točna vrednost hranil in kemičnih spojin v organskem medu je odvisna od okolja, v katerem so ga čebele nabirale (vrsta rastlin). Toda ne glede na te dejavnike vsak organski med vsebuje antioksidante, aminokisline in vitamine. Ena žlica medu (21 g) vsebuje približno 64 kalorij in 16 g sladkorja. Zraven tega pa vsebuje še naslednje vitamine in minerale: niacin, riboflacin, pantotenska kislina, kalcij, magnezij, kalij, fosfor in cink.

Med je vir antioksidantov

Organski med vsebuje številne rastlinske spojine, ki delujejo kot antioksidanti. Nekatere vrste medu imajo toliko antioksidantov kot sadje in zelenjava. Antioksidanti našemu telesu pomagajo pri zaščiti celic pred poškodbami, ki se zgodijo zaradi prostih radikalov.

Prosti radikali pospešujejo proces staranja in lahko prispevajo k razvoju kroničnih bolezni, kot so denimo srčne bolezni ali celo rakava obolenja. Številne raziskave so potrdile, da antioksidanti, ki jih vsebuje med, predvsem polifenoli, igrajo ključno vlogo pri preprečevanju srčnih bolezni.

Uničuje bakterije in glivična obolenja

Raziskave so potrdile, da je organski med sposoben popolnoma uničiti škodljive bakterije in glivična obolenja. Organski med namreč vsebuje vodikov peroksid, ki je naraven antiseptik. Učinkovitost uničevanja bakterij in glivičnih obolenj je sicer odvisna od vrste medu, vendar je ta ne glede na vrsto še vedno večja od ostalih »top shop« izdelkov, ki bi naj reševali podobne težave.

Celi rane

Med se uporablja v medicinske namene in sicer za zdravljenje ran. Znanstveniki so odkrili, da je učinkovit ubijalec virusov in pomaga pri regeneraciji tkiv.

Študije so dokazale, da lahko med spodbudi in pospeši čas celjenja ran ter zmanjša možnost nastanka infekcij. Toda pri tem ne pozabite, da je med, ki se ga uporablja v bolnišnicah, nadzorovan od časa nabiranja do same uporabe in popolnoma sterilen. Zaradi tega mogoče ni najboljša ideja, da lastne rane zdravimo z medom, ki ga kupimo sami.

Shramba fitokemikalij

Fitokemikalije so spojine, ki jih najdemo v rastlinah in le-to pomagajo zaščititi pred škodo. Na primer, nekatere fitokemikalije odganjajo škodljivce ali ustvarjajo nekakšen ščit pred ultravijoličnim sevanjem.

Fitokemikalije v medu so odgovorne za njegove antioksidantne značilnosti in posledično za njegovo sposobnost uničevanja bakterij in glivičnih obolenj. Fitokemikalije so po vsej verjetnosti tudi krive za sposobnost spodbujanja imunskega sistema in učinkovanje proti rakavim obolenjem. Fitokemikalije najdemo le v organskem medu.

Pomaga pri prebavnih težavah

Med se velikokrat uporablja za lajšanje prebavnih težav, kot je diareja. Čeprav za to vrsto učinkovanja ne obstaja veliko raziskav, je dokazano, da je med učinkovit pri zdravljenju Helicobacter pylori (H. pylori) bakterije, ki je pogost vzrok za nastanek trebušnik ulkusev.

Med je močan prebiotik, kar pomeni, da hrani/goji dobre bakterije, ki živijo v črevesju in so ključne ne samo za prebavo, temveč tudi za celotno zdravje.

Blaži vneto grlo

Žlica organskega medu ob prehladnih obolenjih je najbolj znan način zdravljenja, ki se ga ljudje poslužujemo že tisočletja. Med je v zimskih dneh zares nepogrešljiv del domače lekarne. Deluje tudi kot zaviralec kašlja. Raziskave so predlagale, da je med učinkovit kot dekstrometorfan. To je pogosta sestavina v zdravilih za prehlad in kašelj, ki se prodajajo brez recepta.

Zato žlica ali dve medu in to je to.

Preberite še več člankov - Prehrana

Kaj sem se naučila o prehranskih dopolnilih?

Prehranska dopolnila so izdelki, ki vsebujejo hranila, ki jih lahko zaužijemo v obliki tablet, kapsul, praškov, kapljic ali drugih oblikah. Namenjeni so dopolnjevanju prehrane, saj vsebujejo...

Katere so zdravju prijazne diete?

Boj z odvečnimi kilogrami je marsikomu dobro znan, prav tako pa tudi dejstvo, da jih je mnogo lažje pridobiti kot izgubiti. Čeprav ob višku maščobnih oblog okoli pasu pomislimo na videz in...

Naravni viri kalcija

Kalcij je najbolj pogost mineral v telesu. Približno 99 odstotkov ga je shranjenega v kosteh in zobeh. Preostali del je razpršen po drugih delih, to je v krvi in v medcelični tekočini. V različnih...

Sadje, ki topi maščobe

Ko iščemo načine, da pokurimo maščobe, nam pride prav vse živo kajne? K sreči ste sladkosnedi na boljšem. Obstaja cela vrsta sadja, ki uspešno topi maščobe in ob tem nahrani telo s pomembnimi...

Hrana, ki uravnava hormone

Vse več je oseb, ki trpijo zaradi hormonskih neravovesij in vnetij. Pogosto jih spremljajo bolečine v sklepih, utrujenost, previsok krvni tlak, glavoboli in napihnjenost. Iz tega se običajno...

Katera je primernejša: brezkofeinska ali kofeinska?

Kava je eno od najbolj priljubljenih živil na svetu. Veliko ljudi uživa pri pitju kave, ampak želi omejiti vnos kofeina. Brezkofeinska kava je podobna običajni, le da ji odstranijo kofein....

10 koristi hrane, bogate z levcinom

Levcin je esencialna aminokislina, enden ključnih gradnikov mišične mase. Uporablja jo maščobno tkivo, jetra in mišično tkivo. Ko mišice s starostjo začnejo slabiti, pomaga levcin. Telo potrebuje...

Kako pogosto je priporočeno jesti?

Če ste kot večina, potem najverjetneje dnevno pojeste 3 glavne obroke, med njimi pa prigrizke. Načeloma je to dober način prehranjevanja, ampak govorimo »načeloma«. Najpomembneje je zadovoljiti...

Najboljši viri vlaknin

Je vaša prehrana revna z vlakninami? Če je temu tako, vam bomo v nadaljevanju predstavili najboljše vire le-teh, saj so vlaknine zelo pomembne za naše zdravje. Toda naj vas ne skrbi, da boste morali...

S hrano nad holesterol!

Obstajata dober (HDL) in slab (LDL) holesterol. Prvi je oblikovan tako, da se oprime odvečnega holesterola in ga odstrani iz telesa, medtem ko slab holesterol poskrbi, da se holesterol prične...

Prehranska dopolnila, ki se jim je potrebno izogibati na prazen želodec

Če uživate prehranska dopolnila, pri tem početju niste sami. Približno 70 % Evropejcev svoje zdravje dodatno krepi s pomočjo prehranskih dopolnil. Od teh pa dobrih 80 % predstavljajo starejši od 55...

Limona! Zdravilni učinki, načini uporabe in recepti

Limona je brezčasen sadež, ki najde mesto v prehrani v prav vsakem letnem času. Poleti kot osvežilna limonada, pozimi pa kot dodatek k čaju. Čeprav je večini znano, da limona vsebuje ogromno...

Dvokrpi ginko in njegovi zdravilni učinki

Dvokrpi ginko ( Ginkgo biloba L.) je živi fosil, ki zemljo krasi že dobrih 300 milijonov let. Zanimivo je dejstvo, da ni v sorodu s prav nobeno danes rastočo rastlinsko vrsto. Čeprav je v Evropi...

Stranski učinki probiotikov

Probiotiki so lahko koristen zaveznik, ko želimo izboljšati zdravje našega črevesja. Toda čeprav običajno ne povzročajo nobenih težav, se lahko določeni ljudje ob njihovem uživanju soočijo s...

Prehod na rastlinsko prehrano

Rastlinska prehrana pomeni konzumiranje hrane, ki je izključno rastlinskega izvora. Tak način prehranjevanja se osredotoča na minimalno predelano hrano in se deloma prekriva z veganstvom. Od...

Organski med in njegove prednosti

Ljudje med že vrsto let uporabljamo zaradi njegovega pestrega nabora zdravilnih učinkov. Znajde se v različnih zdravilnih pripravkih, kakor ga v določenih bolnišnicah še vedno uporabljajo za...

Kako se pravilno prehranjevati?

Program krono prehrane dr. Ane Gifing je edinstven, ker pomaga vsakem posamezniku, da dosega svojo idealno težo ob odličnem zdravstvenem stanju telesa, ne glede na to ali je teža previsoka ali...

Fižol namesto mesa

Vsesplošno sprejetje vegetarijanske prehrane bi lahko zmanjšalo emisije toplogrednih plinov za 63 odstotkov. Za mesojedce bi to predstavljalo težavo, saj iz rastlinske prehrane ne dobijo beljakovin,...