Organski med in njegove prednosti

Ljudje med že vrsto let uporabljamo zaradi njegovega pestrega nabora zdravilnih učinkov. Znajde se v različnih zdravilnih pripravkih, kakor ga v določenih bolnišnicah še vedno uporabljajo za zdravljenje ran. Toda večina zdravilnih učinkov se navezuje le na organski med.

V trgovinah naletimo na številne vrste medu. Ti se med seboj razlikujejo po vrsti rastlin, na katerih so čebele nabirale nektar, po geografskem poreklu in po organskosti oz. neorganskosti. Največji sovražnik medu je vročina, vendar jo veliko proizvajalcev uporablja, saj uničuje nezaželeno plesen, izboljšuje barvo in teksturo, podaljšuje rok uporabe ter odstrani možnost kristalizacije. Vendar se s tem uniči tudi večino zdravilnih učinkovin. Zaradi tega bodite pri izbiri medu zelo previdni. Organski nepredelan med bo imel na embalaži vedno nalepko, ki zagotavlja, da je organski. Goljufanje z nalepkami je kaznivo dejanje, zaradi česar ste lahko v verodostojnost le-teh prepričani.

Za vas smo pripravili krajšo predstavitev najpomembnejših zdravilnih učinkov organskega medu.

Hranila

Med vsebuje specifična hranila, ki so lahko zdrav dodatek k različnim dietam. Točna vrednost hranil in kemičnih spojin v organskem medu je odvisna od okolja, v katerem so ga čebele nabirale (vrsta rastlin). Toda ne glede na te dejavnike vsak organski med vsebuje antioksidante, aminokisline in vitamine. Ena žlica medu (21 g) vsebuje približno 64 kalorij in 16 g sladkorja. Zraven tega pa vsebuje še naslednje vitamine in minerale: niacin, riboflacin, pantotenska kislina, kalcij, magnezij, kalij, fosfor in cink.

Med je vir antioksidantov

Organski med vsebuje številne rastlinske spojine, ki delujejo kot antioksidanti. Nekatere vrste medu imajo toliko antioksidantov kot sadje in zelenjava. Antioksidanti našemu telesu pomagajo pri zaščiti celic pred poškodbami, ki se zgodijo zaradi prostih radikalov.

Prosti radikali pospešujejo proces staranja in lahko prispevajo k razvoju kroničnih bolezni, kot so denimo srčne bolezni ali celo rakava obolenja. Številne raziskave so potrdile, da antioksidanti, ki jih vsebuje med, predvsem polifenoli, igrajo ključno vlogo pri preprečevanju srčnih bolezni.

Uničuje bakterije in glivična obolenja

Raziskave so potrdile, da je organski med sposoben popolnoma uničiti škodljive bakterije in glivična obolenja. Organski med namreč vsebuje vodikov peroksid, ki je naraven antiseptik. Učinkovitost uničevanja bakterij in glivičnih obolenj je sicer odvisna od vrste medu, vendar je ta ne glede na vrsto še vedno večja od ostalih »top shop« izdelkov, ki bi naj reševali podobne težave.

Celi rane

Med se uporablja v medicinske namene in sicer za zdravljenje ran. Znanstveniki so odkrili, da je učinkovit ubijalec virusov in pomaga pri regeneraciji tkiv.

Študije so dokazale, da lahko med spodbudi in pospeši čas celjenja ran ter zmanjša možnost nastanka infekcij. Toda pri tem ne pozabite, da je med, ki se ga uporablja v bolnišnicah, nadzorovan od časa nabiranja do same uporabe in popolnoma sterilen. Zaradi tega mogoče ni najboljša ideja, da lastne rane zdravimo z medom, ki ga kupimo sami.

Shramba fitokemikalij

Fitokemikalije so spojine, ki jih najdemo v rastlinah in le-to pomagajo zaščititi pred škodo. Na primer, nekatere fitokemikalije odganjajo škodljivce ali ustvarjajo nekakšen ščit pred ultravijoličnim sevanjem.

Fitokemikalije v medu so odgovorne za njegove antioksidantne značilnosti in posledično za njegovo sposobnost uničevanja bakterij in glivičnih obolenj. Fitokemikalije so po vsej verjetnosti tudi krive za sposobnost spodbujanja imunskega sistema in učinkovanje proti rakavim obolenjem. Fitokemikalije najdemo le v organskem medu.

Pomaga pri prebavnih težavah

Med se velikokrat uporablja za lajšanje prebavnih težav, kot je diareja. Čeprav za to vrsto učinkovanja ne obstaja veliko raziskav, je dokazano, da je med učinkovit pri zdravljenju Helicobacter pylori (H. pylori) bakterije, ki je pogost vzrok za nastanek trebušnik ulkusev.

Med je močan prebiotik, kar pomeni, da hrani/goji dobre bakterije, ki živijo v črevesju in so ključne ne samo za prebavo, temveč tudi za celotno zdravje.

Blaži vneto grlo

Žlica organskega medu ob prehladnih obolenjih je najbolj znan način zdravljenja, ki se ga ljudje poslužujemo že tisočletja. Med je v zimskih dneh zares nepogrešljiv del domače lekarne. Deluje tudi kot zaviralec kašlja. Raziskave so predlagale, da je med učinkovit kot dekstrometorfan. To je pogosta sestavina v zdravilih za prehlad in kašelj, ki se prodajajo brez recepta.

Zato žlica ali dve medu in to je to.

Preberite še več člankov - Prehrana

Organski med in njegove prednosti

Ljudje med že vrsto let uporabljamo zaradi njegovega pestrega nabora zdravilnih učinkov. Znajde se v različnih zdravilnih pripravkih, kakor ga v določenih bolnišnicah še vedno uporabljajo za...

Kako se pravilno prehranjevati?

Program krono prehrane dr. Ane Gifing je edinstven, ker pomaga vsakem posamezniku, da dosega svojo idealno težo ob odličnem zdravstvenem stanju telesa, ne glede na to ali je teža previsoka ali...

Fižol namesto mesa

Vsesplošno sprejetje vegetarijanske prehrane bi lahko zmanjšalo emisije toplogrednih plinov za 63 odstotkov. Za mesojedce bi to predstavljalo težavo, saj iz rastlinske prehrane ne dobijo beljakovin,...

Kumarice preprečujejo rane na želodcu

Kisle kumarice večinoma uporabljamo kot prilogo, a njihova največja moč se pokaže, če jih jemo samostojno. Kumarice imajo veliko vitaminov, malo maščob in veliko vlaknin, bogate so z železom,...

Hrana za dolgoživost

Kdo ne bi želel dočakati sto let ali več in se ob tem počutiti energičnega in sposobnega kot pri petdesetih ali šestdesetih. Bernardo LaPallo iz Arizone, ki je lani dočakal 114 let, je prisegal na...

Z medom nad tegobe

Načinov uporabe medu je ogromno. Imenujejo ga tudi nektar bogov, saj ga lahko uporabljamo kot mazilo za rane, sirup proti kašlju, zdravilo proti raku, zdravilo za bronhitis in na številne druge...

Limona za kis, bučke in še kaj

Limona, bogata z vitaminom C ni dobra le v limonadi, ampak tudi drugje na krožniku. Lako pa na primer iz nje naredite tudi kis in olje. Kis in olje 5 svežih listov citronke za 14 dni namočimo v ½...

Vrtni šetraj na krožniku

Kaj pa če bi si kdaj privoščili šetraj? Ker ga imamo doma, ker je zdrav, pa tudi izjemno okusen, če ga pripravimo takole... Namaz s šetrajem Potrebujemo: 20 dag kuhanega belega fižola, 2 žlici...

Olive na krožniku

Navadna oljka (Olea europaea) je znana po tem, da koristi vsem, ki imajo visok krvni tlak. A to še ni vse! Pospešuje presnovo, pomaga pri vnetju želodčne in črevesne sluznice ter tankega črevesa,...

Cikorija: kavni nadomestek, ki zdravi sladkorno, zaprtje in osteoartritis

Če ne morete zdržati brez jutranje kave, a se bojite, da bi v telo vnesli preveč kofeina, je morda cikorija tisto, kar iščete. Ta popularni kavni nadomestek ni le okusen jutranji napitek, ampak ima...

Sladki pelin razbije raka

Sladki pelin je najbolj iskana rastlina, ki deluje v boju zoper najbolj nasilne oblike raka. Je tudi pomoč pri preprečevanju vročičnih stanj pri prehladu in gripi. Njegov hidrolat zdravi herpes in...

8 koristi špinače

Špinača je bila superhrana, še preden so izumili ta termin! Jedel jo je risani junak Popaj. Špinača mu je dala moč, mišice pa so se spremenile v tornado energije. Špinača vsebuje več hranil kot...

Sveta Hildegarda: Začimbe za zdravje

Mešanica začimb s komarčkom To splošno zdravilo je dobro za vzdrževanje in obnovo zdravja. Zagotavlja lepo barvo kože in normalno prebavo, izboljša metabolizem in prekrvitev ter pripomore k...

Kdaj ne jem?

Se odložate za post, pa ne veste, kako bi začeli? Bi se radi prekinitveno postili, pa ne veste ali boste zdržali? Če se odločate za kratek post, vam bo v veliko pomoč revija Misteriji, v kateri v...

MIND in mediteranska prehrana upočasnjujeta Parkinsona

Če sledimo prehranjevanju MIND in mediteranski prehrani upočasnimo nastanek Parkinsonove bolezni za dobrih 17 let pri ženskah in za dobrih 8 let pri moških. Nova študija raziskovalcev kanadske...

Na krožniku: ciprje

Pred nekaj dnevi smo pisali o ozkolistnem ciprju. Ciprošu, kakor mu tudi rečejo. Najdemo ga na Pohorju, bogat je z vitamini in minerali, pektini. Priročen v kuhinji, kadar ni beluš , za juhe,...

Rukola za zdrave kosti

Rukola je mediteranska samonikla zelenjava, ki zmanjšuje tveganje za raka in blagodejno deluje na kosti. Rukola je mediteranska samonikla zelenjava grenkega okusa, ki je zelo razširjena po vsem...

S smutiji nad odvečne kilograme

Mangov smuti ¼ skodelice posnetega mleka ¼ pireja zrelih avokadov ½ skodelice mangovega soka ¼ skodelice vanilijevega jogurta brez maščobe 1 skodelica sveže stisnjenega soka limete 1 žlica sladkorja...