Obstajata dober (HDL) in slab (LDL) holesterol. Prvi je oblikovan tako, da se oprime odvečnega holesterola in ga odstrani iz telesa, medtem ko slab holesterol poskrbi, da se holesterol prične odlagati v arterijah. Dolgotrajno nalaganje holesterola v arterijah pa oslabi pretok krvi, kar lahko privede do srčnega napada ali kapi. Toda težave s holesterolom se da rešiti na relativno preprost način. V mislih imamo hrano, ki bo raven holesterola uravnala, da bo ta spet zdrava. V nadaljevanju lahko odkrijete, katera je ta hrana.
Hrana, s katero boste znižali raven slabega holesterola
Različna hrana zniža holesterol na različne načine. Nekatera telesu zagotovi vlaknine, ki nase povlečejo holesterol in ga nato skozi prebavo odstranijo iz telesa, še predno ta doseže arterije. Spet druga hrana pa telesu zagotovi nenasičene maščobe, ki neposredno zmanjšajo raven slabega holesterola. S pravilno prehrano lahko celo zaustavite absorpcijo holesterola.
Oves - prvi korak k zmanjšanju ravni slabega holesterola je skleda ovsene kaše ali ovsenih kosmičev prelitih s hladnim mlekom. S tem boste zaužili gram ali dva topnih vlaknin. Za še večji učinek lahko k obroku z ovsom dodate še banano ali jagode. Priporočena dnevna količina zaužitih vlaknin je med 20 do 35 gramov, od česa mora biti vsaj 5 do 10 gramov topnih.
Ječmen - podobno kot oves tudi ječmen pomaga pri zmanjševanju tveganja za pojav srčnih bolezni, ki se pojavijo zaradi nalaganja holesterola v arterijah. Tudi ječmen telesu zagotovi topne vlaknine.
Stročnice - stročnice so izredno bogate s topnimi vlakninami. Telo jih prebavlja nekoliko dlje od druge hrane, zaradi česar se počutite dlje časa sito. Zaradi tega so stročnice odlično živilo za tiste, ki želijo izgubiti kakšen kilogram. Ker obstaja zares ogromno različnih stročnic in še več različnih načinov njihove priprave, boste zagotovo našli nekaj, kar vam bo prijalo in bo uravnavanje holesterola še toliko lažje.
Jajčevec in okra - ti dve nizkokalorični zelenjavi sta odličen vir topnih vlaknin.
Oreščki- številne študije so potrdile, da je prehranjevanje z mandlji, lešniki, orehi, arašidi in drugimi oreščki blagodejno za srce. Že pest zaužitih oreščkov na dan bo raven slabega holesterola zmanjšala do 5 %. Oreški vsebujejo tudi druga hranila, ki ščitijo srce na najrazličnejše načine.
Rastlinska olja- uporaba rastlinskih olj pomaga pri zniževanju ravni slabega holesterola.
Jabolka, grozdje, jagode in citrusi - omenjeni sadeži so bogati s pektinom, vrsto topnih vlaknin, ki znižuje raven slabega holesterola.
Hrana obogatena s steroli in stanoli - rastlinski steroli in stanoli so sposobni otežiti absorpcijo holesterola iz hrane. Številni proizvajalci jih dodajajo k margarini in ostali hrani, ki je bogata s holesterolom. Že 2 grama rastlinskih sterolov in stanolov na dan lahko znižata raven slabega holesterola do 10 %.
Soja - čeprav smo stročnice omenili že predhodno, si soja zasluži svojo omembo. Prehranjevanje s sojo in sojinimi izdelki (tofu, sojin napitek itd.) je zelo učinkovit način za zmanjševanje ravni holesterola. Raziskave so pokazale, da 25 gramov sojinih proteinov na dan zmanjša raven holesterola za 5 do 6 %.
Mastne ribe - uživanje ribe dva do trikrat na teden zmanjša raven holesterola na dva načina. Prvič, z nadomeščanjem mesa, ki je že po naravi izjemno bogato z nasičenimi maščobami, in drugič z zagotavljanjem omega 3 maščobnih kislin, ki so sposobne zmanjšati absorpcijo slabega holesterola. Omega 3 maščobne kisline zmanjšalo trigliceride v krvnem obtoku in hkrati varujejo srce pred nenormalnimi srčnimi ritmi.
Vlakninska prehranska dopolnila - prehranska dopolnila predstavljajo najlažji način za zagotavljanje zadostne količine vlaknin. Pri nakupu se le prepričajte, da je proizvajalec verodostojen in upoštevajte priložena navodila uporabe.