S hrano nad holesterol!

Obstajata dober (HDL) in slab (LDL) holesterol. Prvi je oblikovan tako, da se oprime odvečnega holesterola in ga odstrani iz telesa, medtem ko slab holesterol poskrbi, da se holesterol prične odlagati v arterijah. Dolgotrajno nalaganje holesterola v arterijah pa oslabi pretok krvi, kar lahko privede do srčnega napada ali kapi. Toda težave s holesterolom se da rešiti na relativno preprost način. V mislih imamo hrano, ki bo raven holesterola uravnala, da bo ta spet zdrava. V nadaljevanju lahko odkrijete, katera je ta hrana.

Hrana, s katero boste znižali raven slabega holesterola

Različna hrana zniža holesterol na različne načine. Nekatera telesu zagotovi vlaknine, ki nase povlečejo holesterol in ga nato skozi prebavo odstranijo iz telesa, še predno ta doseže arterije. Spet druga hrana pa telesu zagotovi nenasičene maščobe, ki neposredno zmanjšajo raven slabega holesterola. S pravilno prehrano lahko celo zaustavite absorpcijo holesterola.

Oves - prvi korak k zmanjšanju ravni slabega holesterola je skleda ovsene kaše ali ovsenih kosmičev prelitih s hladnim mlekom. S tem boste zaužili gram ali dva topnih vlaknin. Za še večji učinek lahko k obroku z ovsom dodate še banano ali jagode. Priporočena dnevna količina zaužitih vlaknin je med 20 do 35 gramov, od česa mora biti vsaj 5 do 10 gramov topnih.

Ječmen - podobno kot oves tudi ječmen pomaga pri zmanjševanju tveganja za pojav srčnih bolezni, ki se pojavijo zaradi nalaganja holesterola v arterijah. Tudi ječmen telesu zagotovi topne vlaknine.

Stročnice - stročnice so izredno bogate s topnimi vlakninami. Telo jih prebavlja nekoliko dlje od druge hrane, zaradi česar se počutite dlje časa sito. Zaradi tega so stročnice odlično živilo za tiste, ki želijo izgubiti kakšen kilogram. Ker obstaja zares ogromno različnih stročnic in še več različnih načinov njihove priprave, boste zagotovo našli nekaj, kar vam bo prijalo in bo uravnavanje holesterola še toliko lažje.

Jajčevec in okra - ti dve nizkokalorični zelenjavi sta odličen vir topnih vlaknin.

Oreščki- številne študije so potrdile, da je prehranjevanje z mandlji, lešniki, orehi, arašidi in drugimi oreščki blagodejno za srce. Že pest zaužitih oreščkov na dan bo raven slabega holesterola zmanjšala do 5 %. Oreški vsebujejo tudi druga hranila, ki ščitijo srce na najrazličnejše načine.

Rastlinska olja- uporaba rastlinskih olj pomaga pri zniževanju ravni slabega holesterola.

Jabolka, grozdje, jagode in citrusi - omenjeni sadeži so bogati s pektinom, vrsto topnih vlaknin, ki znižuje raven slabega holesterola.

Hrana obogatena s steroli in stanoli - rastlinski steroli in stanoli so sposobni otežiti absorpcijo holesterola iz hrane. Številni proizvajalci jih dodajajo k margarini in ostali hrani, ki je bogata s holesterolom. Že 2 grama rastlinskih sterolov in stanolov na dan lahko znižata raven slabega holesterola do 10 %.

Soja - čeprav smo stročnice omenili že predhodno, si soja zasluži svojo omembo. Prehranjevanje s sojo in sojinimi izdelki (tofu, sojin napitek itd.) je zelo učinkovit način za zmanjševanje ravni holesterola. Raziskave so pokazale, da 25 gramov sojinih proteinov na dan zmanjša raven holesterola za 5 do 6 %.

Mastne ribe - uživanje ribe dva do trikrat na teden zmanjša raven holesterola na dva načina. Prvič, z nadomeščanjem mesa, ki je že po naravi izjemno bogato z nasičenimi maščobami, in drugič z zagotavljanjem omega 3 maščobnih kislin, ki so sposobne zmanjšati absorpcijo slabega holesterola. Omega 3 maščobne kisline zmanjšalo trigliceride v krvnem obtoku in hkrati varujejo srce pred nenormalnimi srčnimi ritmi.

Vlakninska prehranska dopolnila - prehranska dopolnila predstavljajo najlažji način za zagotavljanje zadostne količine vlaknin. Pri nakupu se le prepričajte, da je proizvajalec verodostojen in upoštevajte priložena navodila uporabe.

Preberite še več člankov - Prehrana

Najboljši viri vlaknin

Je vaša prehrana revna z vlakninami? Če je temu tako, vam bomo v nadaljevanju predstavili najboljše vire le-teh, saj so vlaknine zelo pomembne za naše zdravje. Toda naj vas ne skrbi, da boste morali...

S hrano nad holesterol!

Obstajata dober (HDL) in slab (LDL) holesterol. Prvi je oblikovan tako, da se oprime odvečnega holesterola in ga odstrani iz telesa, medtem ko slab holesterol poskrbi, da se holesterol prične...

Prehranska dopolnila, ki se jim je potrebno izogibati na prazen želodec

Če uživate prehranska dopolnila, pri tem početju niste sami. Približno 70 % Evropejcev svoje zdravje dodatno krepi s pomočjo prehranskih dopolnil. Od teh pa dobrih 80 % predstavljajo starejši od 55...

Limona! Zdravilni učinki, načini uporabe in recepti

Limona je brezčasen sadež, ki najde mesto v prehrani v prav vsakem letnem času. Poleti kot osvežilna limonada, pozimi pa kot dodatek k čaju. Čeprav je večini znano, da limona vsebuje ogromno...

Dvokrpi ginko in njegovi zdravilni učinki

Dvokrpi ginko ( Ginkgo biloba L.) je živi fosil, ki zemljo krasi že dobrih 300 milijonov let. Zanimivo je dejstvo, da ni v sorodu s prav nobeno danes rastočo rastlinsko vrsto. Čeprav je v Evropi...

Stranski učinki probiotikov

Probiotiki so lahko koristen zaveznik, ko želimo izboljšati zdravje našega črevesja. Toda čeprav običajno ne povzročajo nobenih težav, se lahko določeni ljudje ob njihovem uživanju soočijo s...

Prehod na rastlinsko prehrano

Rastlinska prehrana pomeni konzumiranje hrane, ki je izključno rastlinskega izvora. Tak način prehranjevanja se osredotoča na minimalno predelano hrano in se deloma prekriva z veganstvom. Od...

Organski med in njegove prednosti

Ljudje med že vrsto let uporabljamo zaradi njegovega pestrega nabora zdravilnih učinkov. Znajde se v različnih zdravilnih pripravkih, kakor ga v določenih bolnišnicah še vedno uporabljajo za...

Kako se pravilno prehranjevati?

Program krono prehrane dr. Ane Gifing je edinstven, ker pomaga vsakem posamezniku, da dosega svojo idealno težo ob odličnem zdravstvenem stanju telesa, ne glede na to ali je teža previsoka ali...

Fižol namesto mesa

Vsesplošno sprejetje vegetarijanske prehrane bi lahko zmanjšalo emisije toplogrednih plinov za 63 odstotkov. Za mesojedce bi to predstavljalo težavo, saj iz rastlinske prehrane ne dobijo beljakovin,...

Kumarice preprečujejo rane na želodcu

Kisle kumarice večinoma uporabljamo kot prilogo, a njihova največja moč se pokaže, če jih jemo samostojno. Kumarice imajo veliko vitaminov, malo maščob in veliko vlaknin, bogate so z železom,...

Hrana za dolgoživost

Kdo ne bi želel dočakati sto let ali več in se ob tem počutiti energičnega in sposobnega kot pri petdesetih ali šestdesetih. Bernardo LaPallo iz Arizone, ki je lani dočakal 114 let, je prisegal na...

Z medom nad tegobe

Načinov uporabe medu je ogromno. Imenujejo ga tudi nektar bogov, saj ga lahko uporabljamo kot mazilo za rane, sirup proti kašlju, zdravilo proti raku, zdravilo za bronhitis in na številne druge...

Limona za kis, bučke in še kaj

Limona, bogata z vitaminom C ni dobra le v limonadi, ampak tudi drugje na krožniku. Lako pa na primer iz nje naredite tudi kis in olje. Kis in olje 5 svežih listov citronke za 14 dni namočimo v ½...

Vrtni šetraj na krožniku

Kaj pa če bi si kdaj privoščili šetraj? Ker ga imamo doma, ker je zdrav, pa tudi izjemno okusen, če ga pripravimo takole... Namaz s šetrajem Potrebujemo: 20 dag kuhanega belega fižola, 2 žlici...

Olive na krožniku

Navadna oljka (Olea europaea) je znana po tem, da koristi vsem, ki imajo visok krvni tlak. A to še ni vse! Pospešuje presnovo, pomaga pri vnetju želodčne in črevesne sluznice ter tankega črevesa,...

Cikorija: kavni nadomestek, ki zdravi sladkorno, zaprtje in osteoartritis

Če ne morete zdržati brez jutranje kave, a se bojite, da bi v telo vnesli preveč kofeina, je morda cikorija tisto, kar iščete. Ta popularni kavni nadomestek ni le okusen jutranji napitek, ampak ima...

Sladki pelin razbije raka

Sladki pelin je najbolj iskana rastlina, ki deluje v boju zoper najbolj nasilne oblike raka. Je tudi pomoč pri preprečevanju vročičnih stanj pri prehladu in gripi. Njegov hidrolat zdravi herpes in...