Ko pride do poškodb in krvavitev ...

Ko iščemo načine, da pokurimo maščobe, nam pride prav vse živo kajne? K sreči ste sladkosnedi na boljšem. Obstaja cela vrsta sadja, ki uspešno topi maščobe in ob tem nahrani telo s pomembnimi vitamini in minerali. Med tridesetimi sadeži se bo zagotovo kakšen našel tudi za vas.

Avokado

Avokado je znan po tem, da ima veliko nenasičenih maščob, manj znano dejstvo pa je, da pomaga tudi pri kurjenju maščob. Visoke količine omega 9 maščobnih kislin, ki jih uvrščamo med mono-nasičene maščobe, pomagajo pri presnovi oziroma pri pretvorbi maščob v energijo.

Banana

Nekoč so govorili, da banane zadržujejo nalaganje maščob na trebuhu, v resnici pa so odlične za zniževanje le te. Vsebnost magnezija in kalija v bananah lahko pomagata tudi pri težavah s prebavo in napihnjenostjo.

Borovnice

Vse vrste jagodičja imajo velike koristi za zdravje, vendar si borovnica zasluži krono. Bogata z antioksidanti je koristna v boju proti maščobam. Antioksidanti pomagajo pospešiti metabolizem, ta pa je zato bolj učinkovit pri kurjenju odvečnih kalorij.

Brusnice

Brusnice so bogate z antioksidanti in hranili, ki nas hitro zasitijo. Vsebujejo tudi encime, ki upočasnjujejo staranje.

Datlji

Datlji uživajo velik ugled med gurmani in vsemi, ki uspešno ohranjajo vitko linijo. Čeprav imajo več kalorij kot druge vrste sadja, pa imajo več vitaminov in mineralov oziroma vse, kar telo potrebuje. Tudi vlaknine seveda.

Fige

Morda ne verjamete, da so suhe fige zdrave za hujšanje. No, razmislite še enkrat. Tudi suhe fige so bogate z vlakninami, ki vas bodo nasitile za dlje časa. Ne boste našli boljšega kot fige. Bogate tudi z vitamini A, B1 in B2, manganom, kalijem in železom.

Granatno jabolko

Antioksidanti v granatnem jabolku učinkovito spodbujajo metabolizem. Znižujejo apetit, zato so še lasti primerni za jutranji smuti. Je še kaj lepšega kot živeti zdravo in pri tem uživati?

Grenivka

Če pred obrokom zaužijete pol grenivke, boste občutno zmanjšali trebušno maščobo in znižali raven holesterola. Če boste grenivko po tem nasvetu uživali vsaj mesec dni, se zna zgoditi, da boste izgubili kakšen centimeter ali dva.

Grozdje

Grozdje je bogato z vlakninami in vsebuje malo sladkorja. Ker vsebuje močne antioksidante, imenovane polifenoli, je odličen tudi za kožo.

Hruške

Podobno kot drugi agrumi so tudi hruške naravno bogate z vlakninami in kalijem. Zaradi tega vas bodo hitro zasitile, kar pomeni, da jih boste lahko pojedli tudi v manjših količinah. Hruške so koristne tudi v boju proti napihnjenosti in nadzoru ravni holesterola.

Jagode

Ne boste našli večjega vira vlaknin drugje kot v jagodah. Visoka vsebnost vlaknin vas bo pošteno nasitila, potrebe po hitrih prigrizkih pa bodo izginile.

Jabolka

Jabolka so polna vlaknin in te pomembno vplivajo na izgubo trebušne maščobe. Več vlaknin kot boste dnevno užili, hitreje boste izgubili trebušne obloge. Višji vnos vlaknin dnevno lahko v kakšnih petih letih prispeva k izgubi 3,7 % trebušnih maščob.

Kivi

Medtem ko pozorno oberete ta članek, najbrž mislite, da so vlaknine druga najboljša stvar, takoj za izumom kolesa. Res je in brez vlaknin ne moremo živeti, še zlasti, če želimo biti vitki. Če torej iščete sadež nabit z vlakninami, posezite po kiviju.

Kokos

Kokos je naravno sladek in že majhni koščki tega okusnega sadeža nas lahko hitro zasitijo. Bogati s srednje verižnimi trigliceridi lahko pospešijo delovanje metabolizma za kar 30 odstotkov.

Liči

Še en zmagovalec. Liči je močan sadež, ki se učinkovito bori proti prostim radikalom. Je tudi čudovit vir prehranskih vlaknin, zaradi katerih bomo občutili sitost še dolgo potem ko ga zaužijemo. Liči vsebuje veliko vode in je tudi zato primeren za hujšanje.

Limone

Limone, odlične pri razstrupljanju telesa, delajo čudeže, ko bi radi razstrupili jetra. Zdrava jetra so pogoj za dobro prebavo in izgorevanje maščob. Limone preprečujejo zadrževanje maščob v telesu.

Lubenica

Najbolj priljubljeno poletno sadje je lubenica, ki je tudi izredno dobra za vaše zdravje. Čeprav vsebuje nekaj sladkorja, je voda v lubenici opojno sredstvo, ki nevtralizira učinke sladkorja. Če želite od nje čim več koristi, jo pripravite v solatah ali jo pojejte surovo.

Maline

Maline vsebujejo velike količine polifenolov, naravnih kemikalij, ki pomagajo zaustaviti povečanje telesne mase ali celo nastajanje maščob. Tako kot drugo sadje, bo uživanje večjih količin malin dalo občutek sitosti in zmanjšalo želje po nezdravi hrani. 

Mango

Mango ni le hrana za hujšanje, ampak se bori tudi proti starostni degeneraciji makule. Mango ima več ogljikovih hidratov kot druge vrste sadja, a je poln vlaknin in mineralov.

Marelice

Sveže marelice so odličen vir netopnih vlaknin, primerne za osebe, ki morajo v času diete uživati zelo malo maščob. Vlaknine absorbirajo večje količine vode in nudijo občutek sitosti še nekaj ur po obroku.

Medena rosa

Medena rosaa, pogosto jo zamenjate z melono, je bogat vir hranil in vitaminov. Vsebuje ogromno vitamina C, ki krepi imunski sistem in zavira nalaganje maščob. Je tudi odličen vir vitamina B, ki maščobo pretvori v energijo.

Melancani

Čeprav veljajo za del zelenjavne družine, so jajčevci tehnično gledano sadež, saj zrastejo iz cvetoče rastline in vsebujejo semena. Ker so polni vitaminov, mineralov in vlaknin, medtem pa imajo malo kalorij, so odlični takrat, ko želimo izgubiti kilogram ali dva.

Melone

Tudi melone vsebujejo protivnetne snovi. Ko imate v telesu kakršnokoli vnetje, postane maščobi v telesu udobno. Melone vam bodo pomagale pri odpravi odvečnih strupov. Sadež lahko uporabimo tudi kot naravno sladilo v vodi.

Nektarine

Nektarine in breskve so uspešne v boju proti metaboličnem sindromu, debelosti in sladkorni bolezni. Koščičasto sadje na splošno učinkovito uravnava ekspresijo maščobnih genov, saj vsebuje zelo malo fruktoze, ko pa je zrelo pa je izjemno sladko. Prav tako so bogate z vitaminoma A in C ter imajo malo kalorij.

Paradižnik

Paradižnik je poleg tega, da je okusen prigrizek, odličen tudi za kurjenje maščob okoli trebuha. V notranjosti vsakega paradižnika so velike količine vitamina c in fitohranil, ki učinkovito topijo maščobe. Vitamin c je nujen vitamin, ki ga naša telesa potrebujejo, da ostanejo zdrava.

Pitaja

Zaradi svoje nizke kalorične vsebnosti in količine esencialnih vitaminov in mineralov je pitaja odlična za hujšanje. Polna vlaknin je ključna pri hujšanju.

Pomaranče

Pomaranče so tako kot paradižniki, polni vitamina C. Vitamin C krepi metabolizem in se bori proti nalaganju maščob.

Papaja

Sadež z malo vsebnostjo kalorij in obilico vitaminov in mineralov. Bogati z antioksidanti, ki kurijo kalorije in ekstra maščobne obloge.

Pasjonka

Tudi pasijonka vsebuje ogromno vlaknin, ki zmanjšujejo apetit in hrepenenje po slabi hrani. Med drugim vsebuje tudi veliko železa, beljakovin, pa tudi vitaminov A, B in C, vsi pa prispevajo k izgubi teže.

Slive

Številne študije so zaključile, da so slive učinkovite pri preprečevanju ali vsaj zaviranju metaboličnega sindroma, stanja, ki se igra s telesnim metabolizmom in vas naredi še bolj dovzetne za debelost in z njo povezane bolezni.  Poleg tega imajo slive eno najnižjih vsebnosti fruktoze ali sadnega sladkorja.