Stranski učinki probiotikov

Probiotiki so lahko koristen zaveznik, ko želimo izboljšati zdravje našega črevesja. Toda čeprav običajno ne povzročajo nobenih težav, se lahko določeni ljudje ob njihovem uživanju soočijo s stranskimi učinki ali celo s poslabšanjem simptomov. Odgovor na vprašanje, zakaj je temu tako, se skriva v različnosti vsakega črevesja. Obstaja namreč veliko različnih vrst probiotikov in vsaka izmed njih preprosto ne ustreza vsakemu črevesju. Ko črevesje ne prenese določene vrste probiotikov, pa se ravnovesje v njem poruši. Za boljše razumevanje probiotikov in v izogib njihovim stranskim učinkom si lahko v nadaljevanju preberete več o njih.

Običajni stranski učinki probiotikov

Večina priobiotičnih dopolnil vsebuje kombinacijo koristnih bakterij in kvasovk iz različnih virov. Tudi fermentirana hrana, kot je na primer jogurt, vsebuje probiotike, ki igrajo pomembno vlogo v procesu fermentacije.

Ko zaužijemo probiotike, ti pridejo v kontakt s telesnimi mikrobi. Teh je nešteto mnogo, še posebno v črevesju. Te interakcije imajo običajno koristne učinke, vendar lahko povzročijo tudi:

  • prebavne težave,
  • napihnjenost,
  • pline,
  • žejo in
  • zaprtje.

Fermentirana hrana lahko v določenih primerih sproži alergije ali glavobole. Predvsem tistim, ki so občutljivi na amine, kot je denimo histamin. Določene vrste probiotikov lahko omenjeno biološko snov v črevesju povišajo, kar lahko pripelje do alergijskih reakcij.

Ali so probiotiki nevarni?

Zdravi ljudje so običajno sposobni uživati probiotike, ne da bi se srečali s kakšnimi stranskimi učinki ali imeli dolgotrajne težave. Stranski učinki, kot je napihnjenost, se običajno rešijo v tednu ali dveh od začetka jemanja dopolnil, saj se v tem času telo privadi na novo vrsto mikrobov, ki jih vnašamo v telo.

Ne glede na vse pa strokovnjaki priporočajo izogibanje probiotičnim dopolnilom, če:

  • imate oslabljen imunski sistem,
  • trpite za ali okrevate po kakšni resni bolezni ali
  • se soočate s preveliko količino bakterij v tankem črevesu.

Oslabljen imunski sistem povečuje tveganje za pojav stranskih učinkov probiotikov. Namesto, da bi ti v črevesju ustvarili ravnovesje, mikrobi povzročijo infekcije. V takšnih primerih se je pametno posvetovati z zdravnikom, ki bo pravilno odredil dozo probiotikov, ki jo lahko zaužijete brez pojava stranskih učinkov.

Če imate v tankem črevesu preveč bakterij, se ob uživanju probiotikov stvari samo še poslabšajo, kar se v tem primeru odraža v še večjem številu bakterij. Pri tej težavi je boljše uživati probiotike na osnovi kvasa, saj se ta v tankem črevesu ne more nenadzorovano namnožiti.

Kako zmanjšati stranske učinke probiotikov?

Najboljši način, da tveganje za pojav stranskih učinkov zmanjšate na minimum, je, da začnete z manjšimi dozami. Več ni nujno boljše. Večina ljudi ne potrebuje ogromnih količin zaužitih mikrobov, da bi se poznali pozitivni učinki probiotikov.

Kakšna je torej najprimernejša doza? Moč dopolnil se meri v količini nastalih enot, kar lahko najdete napisano na embalaži. Doze med 10 in 20 milijard omenjenih nastalih enot so običajne za odrasle ljudi, medtem ko se pozitivni učinki lahko poznajo že pri 1 milijardi.

Toda število mikrobov ni vedno edino merilo, saj pomembno vlogo igra tudi vrsta probiotika. Številne raziskave so odkrile unikatne učinke skoraj vsake vrste probiotikov, zaradi česar lahko za vaše specifične težave poiščete točno vrsto probiotika. Na tak način boste dosegli najboljše rezultate.

Zapomnite si, da je za najboljše rezultate potrebno probiotike uživati na prazen želodec z veliko vode. Pomembno je tudi slediti priloženim navodilom ali za nasvet vprašati zdravnika.

Dodatna previdnost ne škodi

Predno pričnete z uživanjem probiotičnih dopolnil, se prepričajte, da je vrsta probiotika, ki si ga želite, dejansko v embalaži. Probiotiki namreč ne potrebujejo strokovnih odobritev, predno se znajdejo na policah v trgovini, zato določeni izdelki preprosto niso kvalitetni. Pri nakupovanju zato nekaj več pozornosti namenite iskanju priznanih in kvalitetnih proizvajalcev, ki bodo s certifikati upravičevali kvaliteto ponujenih probiotikov.

Probiotike uživajte varno

Najverjetneje boste morali preizkusiti nekaj različnih probiotikov, predno boste našli tiste, ki vam ponujajo največ koristi brez stranskih učinkov. Določena podjetja lahko to delo storijo za vas. Na podlagi zdravniških izvidov vašega črevesja ustvarijo seznam probiotikov, ki vam ustrezajo. Toda to je nekoliko novejši koncept, ki zaradi tega veliko stane, zato vam preizkušanje različnih vrst probiotikov ne uide.

Če stranski učinki probiotikov trajajo več tednov, z njihovim uživanjem nemudoma prenehajte. Predno izdelek zamenjate z drugim, počakajte, da simptomi izginejo. Če se to ne bo zgodilo ali se bo vaše stanje poslabšalo, nemudoma obiščite osebnega zdravnika.

Preberite še več člankov - Prehrana

Naravni viri kalcija

Kalcij je najbolj pogost mineral v telesu. Približno 99 odstotkov ga je shranjenega v kosteh in zobeh. Preostali del je razpršen po drugih delih, to je v krvi in v medcelični tekočini. V različnih...

Sadje, ki topi maščobe

Ko iščemo načine, da pokurimo maščobe, nam pride prav vse živo kajne? K sreči ste sladkosnedi na boljšem. Obstaja cela vrsta sadja, ki uspešno topi maščobe in ob tem nahrani telo s pomembnimi...

Hrana, ki uravnava hormone

Vse več je oseb, ki trpijo zaradi hormonskih neravovesij in vnetij. Pogosto jih spremljajo bolečine v sklepih, utrujenost, previsok krvni tlak, glavoboli in napihnjenost. Iz tega se običajno...

Katera je primernejša: brezkofeinska ali kofeinska?

Kava je eno od najbolj priljubljenih živil na svetu. Veliko ljudi uživa pri pitju kave, ampak želi omejiti vnos kofeina. Brezkofeinska kava je podobna običajni, le da ji odstranijo kofein....

10 koristi hrane, bogate z levcinom

Levcin je esencialna aminokislina, enden ključnih gradnikov mišične mase. Uporablja jo maščobno tkivo, jetra in mišično tkivo. Ko mišice s starostjo začnejo slabiti, pomaga levcin. Telo potrebuje...

Kako pogosto je priporočeno jesti?

Če ste kot večina, potem najverjetneje dnevno pojeste 3 glavne obroke, med njimi pa prigrizke. Načeloma je to dober način prehranjevanja, ampak govorimo »načeloma«. Najpomembneje je zadovoljiti...

Najboljši viri vlaknin

Je vaša prehrana revna z vlakninami? Če je temu tako, vam bomo v nadaljevanju predstavili najboljše vire le-teh, saj so vlaknine zelo pomembne za naše zdravje. Toda naj vas ne skrbi, da boste morali...

S hrano nad holesterol!

Obstajata dober (HDL) in slab (LDL) holesterol. Prvi je oblikovan tako, da se oprime odvečnega holesterola in ga odstrani iz telesa, medtem ko slab holesterol poskrbi, da se holesterol prične...

Prehranska dopolnila, ki se jim je potrebno izogibati na prazen želodec

Če uživate prehranska dopolnila, pri tem početju niste sami. Približno 70 % Evropejcev svoje zdravje dodatno krepi s pomočjo prehranskih dopolnil. Od teh pa dobrih 80 % predstavljajo starejši od 55...

Limona! Zdravilni učinki, načini uporabe in recepti

Limona je brezčasen sadež, ki najde mesto v prehrani v prav vsakem letnem času. Poleti kot osvežilna limonada, pozimi pa kot dodatek k čaju. Čeprav je večini znano, da limona vsebuje ogromno...

Dvokrpi ginko in njegovi zdravilni učinki

Dvokrpi ginko ( Ginkgo biloba L.) je živi fosil, ki zemljo krasi že dobrih 300 milijonov let. Zanimivo je dejstvo, da ni v sorodu s prav nobeno danes rastočo rastlinsko vrsto. Čeprav je v Evropi...

Stranski učinki probiotikov

Probiotiki so lahko koristen zaveznik, ko želimo izboljšati zdravje našega črevesja. Toda čeprav običajno ne povzročajo nobenih težav, se lahko določeni ljudje ob njihovem uživanju soočijo s...

Prehod na rastlinsko prehrano

Rastlinska prehrana pomeni konzumiranje hrane, ki je izključno rastlinskega izvora. Tak način prehranjevanja se osredotoča na minimalno predelano hrano in se deloma prekriva z veganstvom. Od...

Organski med in njegove prednosti

Ljudje med že vrsto let uporabljamo zaradi njegovega pestrega nabora zdravilnih učinkov. Znajde se v različnih zdravilnih pripravkih, kakor ga v določenih bolnišnicah še vedno uporabljajo za...

Kako se pravilno prehranjevati?

Program krono prehrane dr. Ane Gifing je edinstven, ker pomaga vsakem posamezniku, da dosega svojo idealno težo ob odličnem zdravstvenem stanju telesa, ne glede na to ali je teža previsoka ali...

Fižol namesto mesa

Vsesplošno sprejetje vegetarijanske prehrane bi lahko zmanjšalo emisije toplogrednih plinov za 63 odstotkov. Za mesojedce bi to predstavljalo težavo, saj iz rastlinske prehrane ne dobijo beljakovin,...

Kumarice preprečujejo rane na želodcu

Kisle kumarice večinoma uporabljamo kot prilogo, a njihova največja moč se pokaže, če jih jemo samostojno. Kumarice imajo veliko vitaminov, malo maščob in veliko vlaknin, bogate so z železom,...

Hrana za dolgoživost

Kdo ne bi želel dočakati sto let ali več in se ob tem počutiti energičnega in sposobnega kot pri petdesetih ali šestdesetih. Bernardo LaPallo iz Arizone, ki je lani dočakal 114 let, je prisegal na...