Makova semena (Papaver somniferum) vključujejo mangan, kalcij, baker, cink, železo, linolno kislino (in omega-6 maščobno kislino) ter vlaknine. Celo majhen dnevni odmerek makovih semen lahko pomaga pri obvladovanju simptomov, kot so zaprtje, suha koža, boleči sklepi in šibke kosti.

Učinki makovih semen na zdravje

Makova semena že stoletja pomagajo obvladovati številne simptome:

  • astma
  • zaprtje
  • driska
  • kašelj
  • nespečnost
  • veziko enteralna fistula*
  • določene vrste raka: makovo seme je vir hranil, vključno z manganom, kalcijem, fosforjem, cinkom in železom

*Veziko enteralna fistula je stanje, pri katerem sta črevesje in mehur nenormalno povezana. Makovo seme se uporablja za diagnosticiranje veziko enteralne fistule: pojemo 35 do 250 gramov makovega semena pomešanega s pijačo ali z jogurtom in nato spremljamo urin 48 ur za tem.

Dober vir mangana

Mangan preprečuje šibke kosti, osteoporozo, vnetje, bolečine sklepov (osteoartritis), anemijo in PMS (predmenstrualni sindrom). Žlica makovih semen zagotovi skoraj 30 odstotkov dnevnih potreb po manganu. Mangan ima pomembno vlogo pri ustvarjanju in aktiviranju več encimov. Ima tudi antioksidativne učinke in lahko zaščiti mitohondrije ob omejevanju oksidativnega stresa.

Bogat z vlakninami

Podobno kot druga semena, na primer čia in lan, tudi mak vsebuje vlaknine. Vlaknine koristijo prebavi in preprečujejo zaprtje. Če smo z jedilnika morebiti odstranili ogljikove hidrate, je prehranjevanje z visoko vsebnostjo vlaknin ključnega pomena za "redno vzdrževanje" zdravja črevesja. Če v prehrano vključimo semena in oreške, na enostaven način povečamo vnos vlaknin in hranil.

Dober vir omega-6

Makovo seme ima relativno veliko linolne kisline, vrsto omega-6 maščobne kisline. Pogosto slišimo, da so maščobe omega-6 "pro-vnetne" in ne tako koristne kot omega-3, resnica pa je, da potrebujemo obe vrsti nujnih maščobnih kislin. Linolna kislina je nenasičena maščobna kislina, ki jo najdemo v različnih rastlinskih glikozidih, zlasti tistih z visoko vsebnostjo olja, kot je makovo seme. Poraba linolne kisline v zmernih količinah (to je ključno, ker zelo visoka poraba ni koristna) ima lahko pozitivne učinke na zdravje srca; pomaga zmanjšati raven holesterola v krvi in preprečiti aterosklerozo.

Zagotavlja kalcij, fosfor in magnezij

Uživanje makovih semen je enostaven način za pridobivanje bistvenih mineralov, ki pomagajo ohranjati močne kosti, vključno s kalcijem, fosforjem in magnezijem. Poleg tega so makova semena dober vir bakra, ki je potreben za vzdrževanje živčevja, okostja in metabolizma. Prav tako imajo dostojno količino cinka in železa, ki sta pomembna za zdravje nadledvične žleze, preprečevanje anemije in zdravje kože.

Vlaži kožo

Mleko in olje makovih semen vlažita in zdravita kožo. Pomagata odpravljati ekceme, vnetja kože, srbečico, suho kožo, takšno, ki se lušči, in prhljaj. Najboljši način uporabe makovih semen je, da prizadeto območje namažemo z oljem ali pasto, lahko tudi z drugimi koristnimi sestavinami, kot so mandljevo olje, eterična olja ali med.