Česnove učinke proučujejo že zelo dolgo, a tudi z najsodobnejšimi raziskovalnimi metodami zgolj potrjujejo, kar je že dolgo znano. V knjigi, ki je v razširjeni izdaji pravkar izšla pri Ara založbi, njen naslov je »Zdravilna moč česna«, avtorica pa farmacevtka dr. Earl L. Mindell, se poučimo, kako česen zmanjšuje dejavnike tveganja za srčno-žilna obolenja, raka in druge najresnejše bolezni sodobnega časa.

Na Univerzi v Alabami v ZDA so razkrili mehanizme v česnu, ki pomagajo srcu. Preučevali so, kako strt česen vpliva na rdeče krvničke. Celice so pretvorile iz česna molekulo, ki varuje krvne žile z zmanjšanjem vnetja in sproščanjem sten žil. Ameriški raziskovalci z Državne univerze v Pensilvaniji pa so potrdili, da staran česnov izvleček – iz česnovih strokov v koncentrirani obliki in brez vonja – zmanjšuje raven holesterola.

Znižuje previsok krvni tlak

Česen so na Japonskem in Kitajskem stoletja uporabljali za obvladovanje visokega krvnega tlaka, ki nevarno pritiska na žilne stene in jih šibi. Danes japonski farmacevti svojim strankam s previsokim krvnim tlakom priporočajo staran česnov izvleček. Znanstveno dokazan učinek na zdravje srca in ožilja ima prehransko dopolnilo Kyolic, ki vsebuje staran česnov izvleček, narejen po tradicionalni japonski recepturi.

V novejšem času česen natančno preučujejo tudi kot možni dejavnik za preprečevanje raka. Nekateri najprepričljivejši dokazi izvirajo iz epidemioloških opazovanj dveh velikih skupin prebivalstva v provinci Shandong na Kitajskem. Prebivalci pokrajine Cangshan pojedo približno sedem strokov kuhanega česna vsak dan in imajo najmanj raka na želodcu v vsej Kitajski, približno 3 smrti na 100.000 prebivalcev. Med prebivalci pokrajine Qixia, kjer česen uživajo redko, pa je smrti zaradi raka na želodcu 13-krat več, približno 40 smrti na 100.000 prebivalcev.

Česnove jedi

Poleg tega, da ima česen presenetljiv vpliv na najresnejše bolezni sodobnega časa, je tudi imenitna sestavina priljubljenih jedi. Z njim začinimo omake, mineštre, meso, zelenjavo. Ker je tako dragocen za zdravje, se pogosto vprašamo, koliko naj ga damo v jedi. Odgovor se glasi: toliko kot je potrebno, vendar čim manj. Enako kot velja za poper in sol, še posebno pa je pomembno pri odmerjanju česna. Je namreč tako močna začimba, da z njim ne smemo pretiravati.

150 receptov

V knjigi so najprej predstavljeni recepti za uporabo česna kot zelenjave: kako ga pripravimo v pepelu, praženega, v foliji, kuhanega, ocvrtega. Sledijo napotki, kako ga vlagamo in si naredimo česnov kis in olje. Nadaljujemo s poslasticami – različnimi česnovimi kruhi. In ker moramo na kruh nekaj namazati, se nadalje poučimo, kako si naredimo česnovo maslo, skuto in razne sladko-kisle marinade in esence. Sledijo slastne omake, majoneze in pireji. Pa recepti za predjedi in prigrizke, med drugim za polnjen avokado, ajvar, omleto, špagete, rižoto, pico ... Nadaljujemo z nasveti za česnovo družbo ob žaru. Zaključimo z recepti za solate, juhe in enolončnice.

Česnova juha

Za pokušino vam predstavljamo recept za česnovo juho. Potrebujemo dve veliki čebuli, 5 do 6 strokov česna, dve jedilni žlici masla, jedilno žlico nasekljane šalotke, jedilno žlico peteršilja, jedilno žlico moke, sol, poper.

Čebulo in česen olupimo, nasekljamo, v približno pol litra vode vse to kuhamo 10 do 15 minut na majhnem ognju. Šalotko na maščobi zdušimo, potresemo z moko, zalijemo z juho in kuhamo 10 minut. Po želji precedimo. Začinimo s soljo in poprom, posujemo z nasekljanim peteršiljem. Pa dober tek.

 

Preberite še več člankov - Prehrana

Kaj sem se naučila o prehranskih dopolnilih?

Prehranska dopolnila so izdelki, ki vsebujejo hranila, ki jih lahko zaužijemo v obliki tablet, kapsul, praškov, kapljic ali drugih oblikah. Namenjeni so dopolnjevanju prehrane, saj vsebujejo...

Katere so zdravju prijazne diete?

Boj z odvečnimi kilogrami je marsikomu dobro znan, prav tako pa tudi dejstvo, da jih je mnogo lažje pridobiti kot izgubiti. Čeprav ob višku maščobnih oblog okoli pasu pomislimo na videz in...

Naravni viri kalcija

Kalcij je najbolj pogost mineral v telesu. Približno 99 odstotkov ga je shranjenega v kosteh in zobeh. Preostali del je razpršen po drugih delih, to je v krvi in v medcelični tekočini. V različnih...

Sadje, ki topi maščobe

Ko iščemo načine, da pokurimo maščobe, nam pride prav vse živo kajne? K sreči ste sladkosnedi na boljšem. Obstaja cela vrsta sadja, ki uspešno topi maščobe in ob tem nahrani telo s pomembnimi...

Hrana, ki uravnava hormone

Vse več je oseb, ki trpijo zaradi hormonskih neravovesij in vnetij. Pogosto jih spremljajo bolečine v sklepih, utrujenost, previsok krvni tlak, glavoboli in napihnjenost. Iz tega se običajno...

Katera je primernejša: brezkofeinska ali kofeinska?

Kava je eno od najbolj priljubljenih živil na svetu. Veliko ljudi uživa pri pitju kave, ampak želi omejiti vnos kofeina. Brezkofeinska kava je podobna običajni, le da ji odstranijo kofein....

10 koristi hrane, bogate z levcinom

Levcin je esencialna aminokislina, enden ključnih gradnikov mišične mase. Uporablja jo maščobno tkivo, jetra in mišično tkivo. Ko mišice s starostjo začnejo slabiti, pomaga levcin. Telo potrebuje...

Kako pogosto je priporočeno jesti?

Če ste kot večina, potem najverjetneje dnevno pojeste 3 glavne obroke, med njimi pa prigrizke. Načeloma je to dober način prehranjevanja, ampak govorimo »načeloma«. Najpomembneje je zadovoljiti...

Najboljši viri vlaknin

Je vaša prehrana revna z vlakninami? Če je temu tako, vam bomo v nadaljevanju predstavili najboljše vire le-teh, saj so vlaknine zelo pomembne za naše zdravje. Toda naj vas ne skrbi, da boste morali...

S hrano nad holesterol!

Obstajata dober (HDL) in slab (LDL) holesterol. Prvi je oblikovan tako, da se oprime odvečnega holesterola in ga odstrani iz telesa, medtem ko slab holesterol poskrbi, da se holesterol prične...

Prehranska dopolnila, ki se jim je potrebno izogibati na prazen želodec

Če uživate prehranska dopolnila, pri tem početju niste sami. Približno 70 % Evropejcev svoje zdravje dodatno krepi s pomočjo prehranskih dopolnil. Od teh pa dobrih 80 % predstavljajo starejši od 55...

Limona! Zdravilni učinki, načini uporabe in recepti

Limona je brezčasen sadež, ki najde mesto v prehrani v prav vsakem letnem času. Poleti kot osvežilna limonada, pozimi pa kot dodatek k čaju. Čeprav je večini znano, da limona vsebuje ogromno...

Dvokrpi ginko in njegovi zdravilni učinki

Dvokrpi ginko ( Ginkgo biloba L.) je živi fosil, ki zemljo krasi že dobrih 300 milijonov let. Zanimivo je dejstvo, da ni v sorodu s prav nobeno danes rastočo rastlinsko vrsto. Čeprav je v Evropi...

Stranski učinki probiotikov

Probiotiki so lahko koristen zaveznik, ko želimo izboljšati zdravje našega črevesja. Toda čeprav običajno ne povzročajo nobenih težav, se lahko določeni ljudje ob njihovem uživanju soočijo s...

Prehod na rastlinsko prehrano

Rastlinska prehrana pomeni konzumiranje hrane, ki je izključno rastlinskega izvora. Tak način prehranjevanja se osredotoča na minimalno predelano hrano in se deloma prekriva z veganstvom. Od...

Organski med in njegove prednosti

Ljudje med že vrsto let uporabljamo zaradi njegovega pestrega nabora zdravilnih učinkov. Znajde se v različnih zdravilnih pripravkih, kakor ga v določenih bolnišnicah še vedno uporabljajo za...

Kako se pravilno prehranjevati?

Program krono prehrane dr. Ane Gifing je edinstven, ker pomaga vsakem posamezniku, da dosega svojo idealno težo ob odličnem zdravstvenem stanju telesa, ne glede na to ali je teža previsoka ali...

Fižol namesto mesa

Vsesplošno sprejetje vegetarijanske prehrane bi lahko zmanjšalo emisije toplogrednih plinov za 63 odstotkov. Za mesojedce bi to predstavljalo težavo, saj iz rastlinske prehrane ne dobijo beljakovin,...