Česnove učinke proučujejo že zelo dolgo, a tudi z najsodobnejšimi raziskovalnimi metodami zgolj potrjujejo, kar je že dolgo znano. V knjigi, ki je v razširjeni izdaji pravkar izšla pri Ara založbi, njen naslov je »Zdravilna moč česna«, avtorica pa farmacevtka dr. Earl L. Mindell, se poučimo, kako česen zmanjšuje dejavnike tveganja za srčno-žilna obolenja, raka in druge najresnejše bolezni sodobnega časa.

Na Univerzi v Alabami v ZDA so razkrili mehanizme v česnu, ki pomagajo srcu. Preučevali so, kako strt česen vpliva na rdeče krvničke. Celice so pretvorile iz česna molekulo, ki varuje krvne žile z zmanjšanjem vnetja in sproščanjem sten žil. Ameriški raziskovalci z Državne univerze v Pensilvaniji pa so potrdili, da staran česnov izvleček – iz česnovih strokov v koncentrirani obliki in brez vonja – zmanjšuje raven holesterola.

Znižuje previsok krvni tlak

Česen so na Japonskem in Kitajskem stoletja uporabljali za obvladovanje visokega krvnega tlaka, ki nevarno pritiska na žilne stene in jih šibi. Danes japonski farmacevti svojim strankam s previsokim krvnim tlakom priporočajo staran česnov izvleček. Znanstveno dokazan učinek na zdravje srca in ožilja ima prehransko dopolnilo Kyolic, ki vsebuje staran česnov izvleček, narejen po tradicionalni japonski recepturi.

V novejšem času česen natančno preučujejo tudi kot možni dejavnik za preprečevanje raka. Nekateri najprepričljivejši dokazi izvirajo iz epidemioloških opazovanj dveh velikih skupin prebivalstva v provinci Shandong na Kitajskem. Prebivalci pokrajine Cangshan pojedo približno sedem strokov kuhanega česna vsak dan in imajo najmanj raka na želodcu v vsej Kitajski, približno 3 smrti na 100.000 prebivalcev. Med prebivalci pokrajine Qixia, kjer česen uživajo redko, pa je smrti zaradi raka na želodcu 13-krat več, približno 40 smrti na 100.000 prebivalcev.

Česnove jedi

Poleg tega, da ima česen presenetljiv vpliv na najresnejše bolezni sodobnega časa, je tudi imenitna sestavina priljubljenih jedi. Z njim začinimo omake, mineštre, meso, zelenjavo. Ker je tako dragocen za zdravje, se pogosto vprašamo, koliko naj ga damo v jedi. Odgovor se glasi: toliko kot je potrebno, vendar čim manj. Enako kot velja za poper in sol, še posebno pa je pomembno pri odmerjanju česna. Je namreč tako močna začimba, da z njim ne smemo pretiravati.

150 receptov

V knjigi so najprej predstavljeni recepti za uporabo česna kot zelenjave: kako ga pripravimo v pepelu, praženega, v foliji, kuhanega, ocvrtega. Sledijo napotki, kako ga vlagamo in si naredimo česnov kis in olje. Nadaljujemo s poslasticami – različnimi česnovimi kruhi. In ker moramo na kruh nekaj namazati, se nadalje poučimo, kako si naredimo česnovo maslo, skuto in razne sladko-kisle marinade in esence. Sledijo slastne omake, majoneze in pireji. Pa recepti za predjedi in prigrizke, med drugim za polnjen avokado, ajvar, omleto, špagete, rižoto, pico ... Nadaljujemo z nasveti za česnovo družbo ob žaru. Zaključimo z recepti za solate, juhe in enolončnice.

Česnova juha

Za pokušino vam predstavljamo recept za česnovo juho. Potrebujemo dve veliki čebuli, 5 do 6 strokov česna, dve jedilni žlici masla, jedilno žlico nasekljane šalotke, jedilno žlico peteršilja, jedilno žlico moke, sol, poper.

Čebulo in česen olupimo, nasekljamo, v približno pol litra vode vse to kuhamo 10 do 15 minut na majhnem ognju. Šalotko na maščobi zdušimo, potresemo z moko, zalijemo z juho in kuhamo 10 minut. Po želji precedimo. Začinimo s soljo in poprom, posujemo z nasekljanim peteršiljem. Pa dober tek.