Ne le da se protivirusna zelišča borijo proti virusnim okužbam, spodbujajo imunski sistem in delujejo kot naravna zdravila proti gripi, vendar imajo tudi številne druge koristi za zdravje, kot so podpora srcu in žilju ter prebavilom.

Bezeg

Bezeg ima dolgo, bogato zgodovino uporabe v medicinske namene. Bori se z okužbami, vključno z gripo, herpesom, virusnimi okužbami in bakterijskimi okužbami. Študija, objavljena v Journal of Alternative and Complementary Medicine, je pokazala, da se lahko bezeg uporablja kot varno zdravljenje za gripo A in B.

Ameriški slamnik

Ameriški slamnik je postal eno od najbolj prodajanih zelišč vseh časov. Obstajajo precejšnji dokazi, da fitokemikalije v slamniku zmanjšujejo virusne okužbe in tumorje. Ameriški slamnik blaži bolečine, zmanjšuje vnetja, omili težave s kožo, zdravi zgornja dihala in krepi duševno zdravje.

Ognjič

Cvetovi vrtnega ognjiča, ki se včasih imenujejo žametnice, se že od 12. stoletja uporabljajo za medicinske namene. Ta protivirusna rastlina vsebuje visoke količine flavonoidov, ki so rastlinski antioksidanti in ščitijo celice pred poškodbami prostih radikalov. Posušeni cvetni listi se uporabljajo v tinkturi, v mazilih in v milih za zdravljenje okužb, opeklin in hitro celjenje ran.

Česen

Poskusi so pokazali, da je česen – specifične kemične spojine v česnu – zelo učinkovit pri ubijanju neštetih mikroorganizmov, ki so odgovorni za nekatere najbolj pogoste in redke okužbe, vključno s tuberkulozo, pljučnico in herpesom. Česen zmanjšuje tveganje za raka, uravnava krvni tlak, krepi zdravje srce in žilja, krepi lase.

Opnasti grahovec

Korenina opnastega grahovca (astralagusa) se v kitajski tradicionalni medicini uporablja že stoletja. Krepi imunski sistem. Znanstvene študije so pokazale, da ima astralagus protivirusne lastnosti in krepi imunski sistem, preprečuje prehlad in gripo. Ima protibakterijske in protivnetne lastnosti, uporablja se tudi za celjenje ran in za zdravljenje kože. Znižuje kortizol.

Mačji krempelj

Lubje in korenino mačjega kremplja v Južni Ameriki že stoletja uporabljajo za zbijanje vročine, za zdravljenje ran na želodcu, zdravljenje prebavil in griže. Mačji krempelj je naravno zdravilo proti aritmiji, pomaga tudi pri herpesu. Proučujejo tudi, če pomaga pri zdravljenju virusa HIV. Deluje protivnetno, protibakterijsko in protiglivično. Zdravi ulkuse, sindrom razdražljivega črevesja in kolitis.

Ingver

Ajurvedska medicina časti ingver, saj krepi imunski sistem. Greje telo, pomaga razbiti nabiranje strupov v organih. Dokazano čisti limfo in obtočila.

Korenina sladkega korena

Korenina golostebelnega sladkega korena je pomemben igralec pri zdravljenju in preprečevanju bolezni, kot so hepatitis C, HIV in gripa. Kitajska revija Virologija (Chinese Journal of Virology) je objavila pregled, ki potrjuje protivirusno aktivnost korenine sladkega korena. Navaja njegove antioksidante, ki nevtralizirajo proste radikale in hkrati krepijo imunski sistem.

Listi oljke

List oljke ima protivirusne lastnosti in pomaga pri zdravljenju prehlada ter nevarnih virusov, vključno s simptomi kandide, meningitisom, pljučnico, sindromom kronične utrujenosti, hepatitisom B, malarijo, gonorejo in tuberkulozo. Zdravi tudi okužbe zob, ušes in urinarnega trakta.

Origano

Koristi olja origana so se izkazale za boljše kot antibiotiki, brez škodljivih negativnih učinkov. To je zato, ker origano vsebuje dve močni spojini, karvakrol in timol, ki imata močne antibakterijske in protiglivične lastnosti. Karvakrol odpravlja virusne okužbe, pa tudi alergije, tumorje, parazite in vnetja, ki povzročajo bolezni.

Zelišča uporabljamo kot:

… čaj

… zeliščno infuzijo

… zeliščno olje

… eterično olje