Zelišča in začimbeza imunski sistem

Ne le da se protivirusna zelišča borijo proti virusnim okužbam, spodbujajo imunski sistem in delujejo kot naravna zdravila proti gripi, vendar imajo tudi številne druge koristi za zdravje, kot so podpora srcu in žilju ter prebavilom.

Bezeg

Bezeg ima dolgo, bogato zgodovino uporabe v medicinske namene. Bori se z okužbami, vključno z gripo, herpesom, virusnimi okužbami in bakterijskimi okužbami. Študija, objavljena v Journal of Alternative and Complementary Medicine, je pokazala, da se lahko bezeg uporablja kot varno zdravljenje za gripo A in B.

Ameriški slamnik

Ameriški slamnik je postal eno od najbolj prodajanih zelišč vseh časov. Obstajajo precejšnji dokazi, da fitokemikalije v slamniku zmanjšujejo virusne okužbe in tumorje. Ameriški slamnik blaži bolečine, zmanjšuje vnetja, omili težave s kožo, zdravi zgornja dihala in krepi duševno zdravje.

Ognjič

Cvetovi vrtnega ognjiča, ki se včasih imenujejo žametnice, se že od 12. stoletja uporabljajo za medicinske namene. Ta protivirusna rastlina vsebuje visoke količine flavonoidov, ki so rastlinski antioksidanti in ščitijo celice pred poškodbami prostih radikalov. Posušeni cvetni listi se uporabljajo v tinkturi, v mazilih in v milih za zdravljenje okužb, opeklin in hitro celjenje ran.

Česen

Poskusi so pokazali, da je česen – specifične kemične spojine v česnu – zelo učinkovit pri ubijanju neštetih mikroorganizmov, ki so odgovorni za nekatere najbolj pogoste in redke okužbe, vključno s tuberkulozo, pljučnico in herpesom. Česen zmanjšuje tveganje za raka, uravnava krvni tlak, krepi zdravje srce in žilja, krepi lase.

Opnasti grahovec

Korenina opnastega grahovca (astralagusa) se v kitajski tradicionalni medicini uporablja že stoletja. Krepi imunski sistem. Znanstvene študije so pokazale, da ima astralagus protivirusne lastnosti in krepi imunski sistem, preprečuje prehlad in gripo. Ima protibakterijske in protivnetne lastnosti, uporablja se tudi za celjenje ran in za zdravljenje kože. Znižuje kortizol.

Mačji krempelj

Lubje in korenino mačjega kremplja v Južni Ameriki že stoletja uporabljajo za zbijanje vročine, za zdravljenje ran na želodcu, zdravljenje prebavil in griže. Mačji krempelj je naravno zdravilo proti aritmiji, pomaga tudi pri herpesu. Proučujejo tudi, če pomaga pri zdravljenju virusa HIV. Deluje protivnetno, protibakterijsko in protiglivično. Zdravi ulkuse, sindrom razdražljivega črevesja in kolitis.

Ingver

Ajurvedska medicina časti ingver, saj krepi imunski sistem. Greje telo, pomaga razbiti nabiranje strupov v organih. Dokazano čisti limfo in obtočila.

Korenina sladkega korena

Korenina golostebelnega sladkega korena je pomemben igralec pri zdravljenju in preprečevanju bolezni, kot so hepatitis C, HIV in gripa. Kitajska revija Virologija (Chinese Journal of Virology) je objavila pregled, ki potrjuje protivirusno aktivnost korenine sladkega korena. Navaja njegove antioksidante, ki nevtralizirajo proste radikale in hkrati krepijo imunski sistem.

Listi oljke

List oljke ima protivirusne lastnosti in pomaga pri zdravljenju prehlada ter nevarnih virusov, vključno s simptomi kandide, meningitisom, pljučnico, sindromom kronične utrujenosti, hepatitisom B, malarijo, gonorejo in tuberkulozo. Zdravi tudi okužbe zob, ušes in urinarnega trakta.

Origano

Koristi olja origana so se izkazale za boljše kot antibiotiki, brez škodljivih negativnih učinkov. To je zato, ker origano vsebuje dve močni spojini, karvakrol in timol, ki imata močne antibakterijske in protiglivične lastnosti. Karvakrol odpravlja virusne okužbe, pa tudi alergije, tumorje, parazite in vnetja, ki povzročajo bolezni.

Zelišča uporabljamo kot:

  • čaj
  • zeliščno infuzijo
  • zeliščno olje
  • eterično olje

Preberite še več člankov - Prehrana

Vegani ali vsejedi?

Vegetarijanci iz prehrane izključijo meso, perutnino in morske sadeže, nekateri tudi mleko in mlečne izdelke. Vegani ne jejo mesa, perutnine in morskih sadežev, iz prehrane pa izločijo tudi vse...

Čaji iz tolščaka

Kot semo že včeraj pisali, tolščak ali portulak pomaga pri srčnih boleznih, krepi možgane in imunski sistem, izboljšuje pretok krvi in preprečuje nastajanje krvnih strdkov v arterijah. Pomaga pri...

Koruza na ta in oni način

Olja, eterična olja, smola, glikozidna grenčina, čreslovine, saponini, sladkor, rudninske snov, vitamini E, K, B, C in D, kot tudi železo, magnezij, kalij in fosfor so razlog, da je dobro uživati...

Lešniki že padajo na tla

Bolj malo jih poznam, ki jim lešniki ne bi teknili. Ne le, da so okusni, so tudi zelo zdravi. Bogati so s čreslovinami, beljakovinami, flavonoidi, eteričnimi olji, ogljikovimi hidrati, z nikotinsko...

Čokoladno lešnikov namaz za zares dobro jutro

Verjetno ni otroka, ki ne mara Nutelle ali njej podobnega sladkega čokoladnega namaza z lešniki. Na kruhu, palačinkah, na žlico, vsak dan. Namesto da jo kupimo, jo pripravimo sami. Potrebujemo: 100...

12 koristi kolerabe

Preprečuje anemijo, pospešuje presnovo, telesu zagotovi hranila in zmanjšuje CRP, beljakovino, ki je pri zdravih osebah prisotna v zelo nizkih ravneh. Pospešuje prebavo Koleraba ima ogromno vlaknin,...

10 koristi brstičnega ohrovta

Skodelica brstičnega ohrovta vsebuje 270 odstotkov priporočenega dnevnega vnosa vitamina K1 (pomembnega za zdravje srca in ožilja) ter 160 odstotkov dnevnega vnosa vitamina C. Bogat z vitamini...

Lešniki, ki to niso

Čeprav so jo naši predniki v preteklosti že sejali, je na današnjih njivah in gredicah skoraj ni. Čičerika. Lešnik, ki to ni. V razvitem svetu je v prehrani najbolj razširjeno kuhano zrnje, ki se je...

dr. Oz: Zdrava olja za kuhanje

Ni vsako olje primerno za peko. Dr. Oz je pripravil spisek tistih, na katerih lahko cvremo, kuhamo, pečemo. Oljčno olje Ekstra deviško oljčno olje ima nizko dimno točko (123 °C), zato z njim...

Močvirski oslad za kosilo

Majhni beli cvetovi, združeni v navidezne večdelne kobule, ki jih najdemo na vlažnih travnikih, v grmovju in goščavah, ob jarkih in potokih, so močvirski oslad. Mirne duše ga naberemo in si naredimo...

Slez na krožniku

Ja, prav ste prebrali. Ne sluz, slez. Navadni slez. V pomoč pri astmi in boleznih mokril, okusen na krožniku. Ribja juha Potrebujemo: 5 dag slezovih listov, ½ kg osličev, 1 malo čebulo, 2...

Encim, ki preprečuje intoleranco na gluten

Nove raziskave so morda odkrile encim, ki bi lahko lajšal simptome pri ljudeh, občutljivih na gluten. Študija kaže, da lahko s tabletami, ki vsebujejo ta encim, glutenu onemogočimo, da pride do...

Hrana, ki hladi telo

Poleti jejmo hrano, ki hladi telo od znotraj in topi kilograme. Poglejmo, česa ne smemo jesti. Eden od načinov kako zmanjšati škodljive posledice visokih letnih temperatur in razpoloženje je izbira...

Ste ga že pobrali in pozobali?

Če radi pijete vino in če ga imate na vrtu, potem imate rešitev na dlani. Ribezovo vino. Rdeči ribez podbuja raztrupljanje telesa, povečuje odpornost, preprečuje slabokrvnost, deluje kot naravni...

Brezglutenska hrana ni za zdrave

Brezglutenske hrane naj ne bi uživali tisti, ki imajo celiakijo, ostali naj se taki hrani naj ne bi izogibali, trdijo strokovnjaki. Med zagovorniki zdravega načina življenja je v zadnjih letih...

Materina dušica na krožniku

Če bi mi pred časom kdo rekel, naj si naredim namaz iz materine dušice, bi ga debelo pogledala in pomislila, pa a to sploh kdo lahko poje? Ko pa sem dobila tale recept, ki sem ga poljubno začinila...

Rižota s špinačo in gorgonzolo

Zaradi svojstva številnih zdravilnih učinkovin imenujemo špinačo 'rudnik mineralov'. Pripravljena v rižoti ali s špageti ne krasi le jedi, ampak jo naredi bolj zdravo in okusno. Rižota s špinačo in...

Špinača, kralj zelenjave

To nizkokaloričnoživilo vsebuje ogromno vitamina K, ki jača kosti in preprečuje osteoporozo. Špinača, s poreklom iz Perzije, velja za eno od najbogatejših živil ko gre za vsebnost hranil. Zaradi...