Če imate bolezen v družini ali če opazite prve simptome zamaščenosti jeter, ukrepajte, da ne bo prepozno. Preventiva se nanaša na spremembo načina prehrane in spremembo življenjskega sloga.

Jetra so zakladnica vitaminov, mineralov, koristnih sladkorjev in maščob, ki jih organizem potrebuje za pravilno delovanje. V jetrih se škodljive maščobe iz prehrane pretvarjajo v snovi, ki jih telo izloči. Če je količina masti v jetrih večja od pet odstotkov njihove skupne mase, pravimo, da so jetra zamaščena. To vodi do vnetnih procesov in povečanja jeter. Do težav običajno pride med 40. in 60. letom, a to še ni bolezen. Če pa se ne zdravi, lahko pride do težjih obolenj, tudi ciroze, ki otežuje pravilno delovanje jeter.

Alkohol in stres

Za nalaganje maščob v krvi ni glavni krivec le alkohol. Na zamaščenost vplivajo tudi dedni dejavniki, debelost in motnje presnove. Tudi zdravljenje s kortikosteroidi in citostatiki vpliva na zamaščenost in nabiranje strupov v jetrih, veliko vlogo pa igra tudi nepravilna prehrana, ki je polna transmaščob. Maščobe v jetrih se nabirajo počasi in pogosto brez kakršnihkoli simptomov. Med najpogostejšimi znaki so kronična utrujenost, bolečina v zgornjem delu trebuha, izguba apetita in telesne teže. Za končno diagnozo je treba opraviti še ultrazvok, CT ali biopsijo jeter, pri zdravljenju pa sta ključni sprememba prehrane in življenjskega sloga. Že 20 minut hitre hoje dnevno pomaga zmanjšati količino masti v jetrih, fizična aktivnost pa lahko pomaga tudi pri topljenju odvečnih kilogramov.

Pegasti badelj in zeleni čaj

Pegasti badelj že dolgo velja za najboljše zelišče pri čiščenju jeter, saj vsebuje silimarin, ki spodbudi obnovo poškodovanih celic, pri tem pa ščiti tudi zdrave. Pegasti badelj je na voljo v obliki dodatkov, lahko pa ga pripravimo tudi kot čaj. Pol žlice semen pegastega badlja prelijemo z dvema decilitroma hladne vode. Zavremo in pustimo stati pol ure. Precedimo in spijemo pred kosilom. Pijemo dva- do trikrat na dan, a ne več kot dva tedna. Zeleni čaj deluje kot antioksidant in blaži vnetja ter preprečuje nalaganje maščob v telesu.

Regrat

Tudi regrat spodbuja razstrupljanje jeter, pa tudi obnovo poškodovanih celic. Čaj pripravimo tako, da zmeljemo posušeno korenino rastline, nato pa dve žlički praha prelijemo s skodelico vrele vode. Pijemo trikrat dnevno. V veliko pomoč je tudi čaj rumenega svišča. Žličko grobo drobljenih korenin prelijemo z 200 mililitrov hladne vode in zavremo. Pustimo stati pol ure, precedimo in pijemo trikrat dnevno pred jedjo. Pomagata še koprivin čaj in čaj poprove mete.

Čebula in kurkuma

Maščobo z jeter lahko odpravimo tudi s pomočjo čebule, ki jo dodajamo jedem. Pospeši namreč razstrupljanje, ni pa priporočljiva za osebe, ki imajo nizek krvni tlak. Pri razstrupljanju pomaga tudi kurkuma, ki jo posujte na že pripravljene jedi. Njeno uporabo naj omejijo osebe, ki pijejo zdravila za redčenje krvi. Da bi jetra delovala normalno, je treba užiti tudi dovolj vitamina D, zato je priporočljivo, če se vsak dan vsaj pol ure nastavljate soncu.