Prehranska strokovnjakinja Anita Šupe v knjigi Resnice in laži o hrani, ki je izšla v novi, dopolnjeni izdaji, predstavlja novo prehransko piramido. Ta že osvaja svet, saj so ljudje po njej bolj zdravi in vitki. Taka prehrana je najbolj podobna izvorni prehrani naših prednikov.

Glavnino prehrane predstavljajo hranilno bogata živila – ribe, jajca, meso, naravne maščobe, vrtnine in sadje. S temi živili telo ob kalorijah dobi tudi ves potreben gradbeni material, nepogrešljiv za normalno delo in dobro zdravje. Takšna prehrana je zaradi majhnega vnosa sladkorja in škroba zelo koristna za naše celice, tkiva in imunski sistem. Najpogostejša poimenovanja tega načina prehrane sta paleo in LCHF (Low Carb High Fat – manj ogljikovih hidratov, več maščobe). Živila izbiramo v njihovi izvorni celostni obliki, izogibamo se industrijskih predelav in žit. Po možnosti izbiramo hrano iz organske ali domače pridelave in vzreje. Po piramidi LCHF vnašamo največ kalorij iz maščob, najmanj pa ogljikovih hidratov, medtem ko kalorije iz beljakovin ostajajo enake.

OSNOVNA ŽIVILA

- Meso in perutnina. Najboljše je meso pašnih živali, prostih kokoši in divjačina. Ne odstranjujemo maščobe z mesa in kože s perutnine;

- Ribe in druga hrana iz morja, raki, škampi, školjke, alge. Jejte pogosteje plave ribe zaradi maščob omega-3 (sardele in skuše). Seveda pa so tudi druge ribe zelo zdrave;

- Jajca. Najboljša so domača jajca ali jajca kokoši iz proste reje;

- Drobovina;

- Vrtnine, nadzemni deli, po možnosti iz organske pridelave: vse vrste zelja, brokoli, cvetača, rdeča pesa, brstični ohrovt, špinača, blitva, zelene stročnice, artičoka, šparglji, bučke, jajčevci, olive, vse vrste zelene solate, endivija, motovilec, radič, rukola, kumare, paradižnik, paprika, koromač, zelena, bučke;

- Čebula, mlada čebula, šalotka, česen, por;

- Gobe;

- Avokado, limona;

- Ingver, kurkuma, čista začimbna zelišča brez aditivov;

- Maščobe živalskega porekla: maslo in svinjska mast; zelo pa so zdrave tudi kurja, račja, gosja mast in goveji loj;

- Hladno stiskana olja: oljčno in kokosovo;

- Laktofermentirana živila, kot so domači kefir, domači jogurt in domače kislo zelje;

- Suho meso, slanina, pršut, ocvirki, krvavice in klobase, vendar samo domače proizvodnje, brez nitritov, glutaminata in drugih nevarnih kemikalij;

- Kostne juhe, mesne, kokošje, ribje in zelenjavne juhe ter hladetine;

- Domača majoneza in omake, pripravljene iz hladno stiskanega oljčnega olja, masla, domačih jajc, začimb;

- Voda je najboljša pijača.

 

DODATNA ŽIVILA

- Polnomastni mlečni izdelki, kisla in sladka smetana, mehki, sveži in trdi (zreli) siri, skuta, kajmak; 

- Korenaste vrtnine (vse razen krompirja): rdeča pesa, redkvica, topinambur, koleraba, korenje, pastinak, repa, črna redkev in podobno. Najbolje je korenasto vrtnino jesti surovo (naribano ali nastrgano na solati), ne pa kuhano, ker ima kuhana več škroba, ki ga je treba omejevati zaradi lažje izgube kilogramov;

 - Gozdno jagodičevje, kot so maline, ribez, borovnice, jagode, brusnice, robidnice ali ostrožnice (lahko tudi zamrznjene), grenivke in drugo manj sladko sadje – zelo zmerno, ker sadje vsebuje sladkor;

- Orehi in semena: orehi in oreščki, mandeljni, lešniki, oreščki makadamija, bučno, sončnično, laneno, konopljino in sezamovo seme. Zmlete orehe, oreščke in semena lahko uporabimo namesto moke za razna peciva in kruh ali pa naredimo iz njih maslo in različne namaze;

- Kokosova moka, naribani kokos, kokosovo mleko, kokosova smetana;

- Kava, čaji, topla in hladna limonada (po potrebi s stevijo kot sladilom);

- Občasno dovoljeno 1–2 decilitra vina ali 0,2–0,3 decilitra žganja;

- nekaj koščkov črne čokolade z najmanj 70 odstotki kakava.

Živila iz prve kategorije vsebujejo malo ali nič ogljikovih hidratov in predstavljajo temelj prehrane, lahko jih jemo do sitega. Živila iz druge kategorije vsebujejo nekaj več ogljikovih hidratov, zato jih bolj ali manj omejimo, če želimo shujšati.

T.S.

Knjiga Resnice in laži o hrani je na voljo tukaj.

Preberite še več člankov - Prehrana

Hrana, ki stara

"Pijmo veliko vode, redno jejmo, dovolj spimo in poskrbimo za redno telesno aktivnost. Tako bomo poskrbeli za zdravo in tudi lepo telo," trdi dr. Oz. Macchiatto in kapučino Čeprav je jutro dobro...

5 pijač za čiščenje ledvic

Ledvice čistijo kri oziroma filtrirajo strupene snovi iz krvi. Ker lahko strupi vplivajo na celo telo, ni nobenega dvoma, da je podpora ledvicam ključnega pomena za ohranjanje splošnega zdravja....

15 koristi cvetače

Če smo med prazniki veliko jedli, je morda zdaj primerno (pa ne samo zato!), da posežemo po cvetači. Je lahko prebavljiva, nasitna, pomaga prebavi in presnovi. Spodbuja zdravje srca Cvetača je...

8 vrst hrane, ki bi jo morali jesti skupaj

Tako kot nekatere rastline bolje rastejo druga ob drugi, tako je tudi nekatera živila bolje jesti skupaj. Puran s sladkim krompirjem Cink je desna roka vitamina A. Vitamin A je antioksidant, ki ga...

12 koristi česna

Česen ni le naravni antibiotik, ampak je učinkovit tudi v kozmetiki ali na vrtu. 1. Ohranja zdravje . Z lastnostmi česna, ki naj bi pomagale srcu in jetrom, bi lahko povečali presnovo železa,...

Kaj če bi vsak dan jedli zeleno?

Spodbuda za raziskovanje dobrodejnega delovanja zelene je prišla kar iz družinskega kroga enega od raziskovalcev. Njegov oče je, potem ko je teden dni jedel po dobrih 10 dekagramov zelene na dan,...

Do 'zdravilne' kave v štirih korakih

Kava je največji vir antioksidantov, je pokazala nedavna študija ameriške univerze Scranton. Nekaj skodelic kave na dan lahko zmanjša tveganje za sladkorno bolezen tipa 2, Alzheimerjevo bolezen in...

4 vrste hrane za lepšo polt

Do lepše polti ne pridemo s pudri, kremami in nategovanjem kože. Lepšo polt dobimo, ko umirimo um in telo, ko celice dobijo dovolj kisika in ko dobijo pravo hrano. Štiri vrste hrane še posebej dobro...

Se lahko razstrupimo s čaji?

»Ni dokazov, da bi razstrupljanje s čaji koristilo telesu ali da bi lahko s pomočjo čajev shujšali,« trdi raziskovalka in avtorica Plant Powered Diet, Sharon Palmer. »Telo ima naravni sistem...

Pegasti badelj za jetra

Če imate bolezen v družini ali če opazite prve simptome zamaščenosti jeter, ukrepajte, da ne bo prepozno. Preventiva se nanaša na spremembo načina prehrane in spremembo življenjskega sloga. Jetra so...

Koristi kumine

Ena najstarejših začimb na svetu, kumina, vsebujeogromno vitaminov in mineralov in je izvrsten antioksidant. Pomaga pri prebavi Pomaga spodbujati žleze, ki so odgovorne za prebavo. Vsebuje vlaknine,...

5 koristi kislih kumaric

Kumarice vsebujejo pomembna hranila, kot na primer vlaknine, vitamin K in celo probiotike. Kisle kumarice, skupaj s sokom v katerega so namočene, so postale zelo priljubljene pri športnikih, saj...

Rumeno in rdeče sadje ter zelenjava lepšajo polt

Vsi smo že slišali o pregovornem zlatem žaru, ki ga pogosto enačijo z zdravjem, čilostjo in mladostjo. Toda namesto da uporabite podlago iz ličil, da dosežete zagorel videz, lahko to naredite s...

Pikantna enolončnica iz paradižnika in leče

Jed na žlico boste zlahka pripravili iz sestavin v shrambi, je pa tudi zelo primerna za zmrzovanje. Seveda jo lahko prilagodite – spremenite jo z dodatkom katerekoli zelenjave, ki jo imate v...

Sveta Hildegarda: začimbe za kuhinjo

Kar je grenko za usta, je zdravo za želodec, pravi star nemški rek. Grenka zelišča, ki so lahko odlična podpora prehrani, so ne le okusna, ampak tudi zdrava. Pehtran Pehtran je začimba z edinstveno...

Oh te hruške

Morda malo premalo opevana a izjemno zdravilna. Hruška. Darilo bogov, kot jo je poimenoval že grški pesnik Homer. Prav je, da se v teh dneh znajde tudi na vašem jedilnem listu. Hruške imajo številne...

10 koristi ingverja

Ajurveda daje ingverju status zdravila za prsi. Čudežna začimba ima prebavilom prijazne lastnosti, poleg številnih drugih koristi. Milijoni jedilnih miz so v Indiji naloženi s palčkami svežega...

6 načinov za zniževanje PSA

Zdravo prostato ohranimo z življenjskim slogom in prehrano. Na dvig PSA namreč najbolj vpliva življenjski slog. Test PSA je običajno prvi pokazatelj, da je nekaj narobe s prostato. Povišana raven...