Prehranska strokovnjakinja Anita Šupe v knjigi Resnice in laži o hrani, ki je izšla v novi, dopolnjeni izdaji, predstavlja novo prehransko piramido. Ta že osvaja svet, saj so ljudje po njej bolj zdravi in vitki. Taka prehrana je najbolj podobna izvorni prehrani naših prednikov.

Glavnino prehrane predstavljajo hranilno bogata živila – ribe, jajca, meso, naravne maščobe, vrtnine in sadje. S temi živili telo ob kalorijah dobi tudi ves potreben gradbeni material, nepogrešljiv za normalno delo in dobro zdravje. Takšna prehrana je zaradi majhnega vnosa sladkorja in škroba zelo koristna za naše celice, tkiva in imunski sistem. Najpogostejša poimenovanja tega načina prehrane sta paleo in LCHF (Low Carb High Fat – manj ogljikovih hidratov, več maščobe). Živila izbiramo v njihovi izvorni celostni obliki, izogibamo se industrijskih predelav in žit. Po možnosti izbiramo hrano iz organske ali domače pridelave in vzreje. Po piramidi LCHF vnašamo največ kalorij iz maščob, najmanj pa ogljikovih hidratov, medtem ko kalorije iz beljakovin ostajajo enake.

OSNOVNA ŽIVILA

  • Meso in perutnina. Najboljše je meso pašnih živali, prostih kokoši in divjačina. Ne odstranjujemo maščobe z mesa in kože s perutnine;
  • Ribe in druga hrana iz morja, raki, škampi, školjke, alge. Jejte pogosteje plave ribe zaradi maščob omega-3 (sardele in skuše). Seveda pa so tudi druge ribe zelo zdrave;
  • Jajca. Najboljša so domača jajca ali jajca kokoši iz proste reje;
  • Drobovina;
  • Vrtnine, nadzemni deli, po možnosti iz organske pridelave: vse vrste zelja, brokoli, cvetača, rdeča pesa, brstični ohrovt, špinača, blitva, zelene stročnice, artičoka, šparglji, bučke, jajčevci, olive, vse vrste zelene solate, endivija, motovilec, radič, rukola, kumare, paradižnik, paprika, koromač, zelena, bučke;
  • Čebula, mlada čebula, šalotka, česen, por;
  • Gobe;
  • Avokado, limona;
  • Ingver, kurkuma, čista začimbna zelišča brez aditivov;
  • Maščobe živalskega porekla: maslo in svinjska mast; zelo pa so zdrave tudi kurja, račja, gosja mast in goveji loj;
  • Hladno stiskana olja: oljčno in kokosovo;
  • Laktofermentirana živila, kot so domači kefir, domači jogurt in domače kislo zelje;
  • Suho meso, slanina, pršut, ocvirki, krvavice in klobase, vendar samo domače proizvodnje, brez nitritov, glutaminata in drugih nevarnih kemikalij;
  • Kostne juhe, mesne, kokošje, ribje in zelenjavne juhe ter hladetine;
  • Domača majoneza in omake, pripravljene iz hladno stiskanega oljčnega olja, masla, domačih jajc, začimb;
  • Voda je najboljša pijača.

Dodatna živila

  • Polnomastni mlečni izdelki, kisla in sladka smetana, mehki, sveži in trdi (zreli) siri, skuta, kajmak;
  • Korenaste vrtnine (vse razen krompirja): rdeča pesa, redkvica, topinambur, koleraba, korenje, pastinak, repa, črna redkev in podobno. Najbolje je korenasto vrtnino jesti surovo (naribano ali nastrgano na solati), ne pa kuhano, ker ima kuhana več škroba, ki ga je treba omejevati zaradi lažje izgube kilogramov
  • Gozdno jagodičevje, kot so maline, ribez, borovnice, jagode, brusnice, robidnice ali ostrožnice (lahko tudi zamrznjene), grenivke in drugo manj sladko sadje – zelo zmerno, ker sadje vsebuje sladkor;
  • Orehi in semena: orehi in oreščki, mandeljni, lešniki, oreščki makadamija, bučno, sončnično, laneno, konopljino in sezamovo seme. Zmlete orehe, oreščke in semena lahko uporabimo namesto moke za razna peciva in kruh ali pa naredimo iz njih maslo in različne namaze;
  • Kokosova moka, naribani kokos, kokosovo mleko, kokosova smetana;
  • Kava, čaji, topla in hladna limonada (po potrebi s stevijo kot sladilom);
  • Občasno dovoljeno 1–2 decilitra vina ali 0,2–0,3 decilitra žganja;
  • nekaj koščkov črne čokolade z najmanj 70 odstotki kakava.

Živila iz prve kategorije vsebujejo malo ali nič ogljikovih hidratov in predstavljajo temelj prehrane, lahko jih jemo do sitega. Živila iz druge kategorije vsebujejo nekaj več ogljikovih hidratov, zato jih bolj ali manj omejimo, če želimo shujšati.

Preberite še več člankov - Prehrana

Kaj sem se naučila o prehranskih dopolnilih?

Prehranska dopolnila so izdelki, ki vsebujejo hranila, ki jih lahko zaužijemo v obliki tablet, kapsul, praškov, kapljic ali drugih oblikah. Namenjeni so dopolnjevanju prehrane, saj vsebujejo...

Katere so zdravju prijazne diete?

Boj z odvečnimi kilogrami je marsikomu dobro znan, prav tako pa tudi dejstvo, da jih je mnogo lažje pridobiti kot izgubiti. Čeprav ob višku maščobnih oblog okoli pasu pomislimo na videz in...

Naravni viri kalcija

Kalcij je najbolj pogost mineral v telesu. Približno 99 odstotkov ga je shranjenega v kosteh in zobeh. Preostali del je razpršen po drugih delih, to je v krvi in v medcelični tekočini. V različnih...

Sadje, ki topi maščobe

Ko iščemo načine, da pokurimo maščobe, nam pride prav vse živo kajne? K sreči ste sladkosnedi na boljšem. Obstaja cela vrsta sadja, ki uspešno topi maščobe in ob tem nahrani telo s pomembnimi...

Hrana, ki uravnava hormone

Vse več je oseb, ki trpijo zaradi hormonskih neravovesij in vnetij. Pogosto jih spremljajo bolečine v sklepih, utrujenost, previsok krvni tlak, glavoboli in napihnjenost. Iz tega se običajno...

Katera je primernejša: brezkofeinska ali kofeinska?

Kava je eno od najbolj priljubljenih živil na svetu. Veliko ljudi uživa pri pitju kave, ampak želi omejiti vnos kofeina. Brezkofeinska kava je podobna običajni, le da ji odstranijo kofein....

10 koristi hrane, bogate z levcinom

Levcin je esencialna aminokislina, enden ključnih gradnikov mišične mase. Uporablja jo maščobno tkivo, jetra in mišično tkivo. Ko mišice s starostjo začnejo slabiti, pomaga levcin. Telo potrebuje...

Kako pogosto je priporočeno jesti?

Če ste kot večina, potem najverjetneje dnevno pojeste 3 glavne obroke, med njimi pa prigrizke. Načeloma je to dober način prehranjevanja, ampak govorimo »načeloma«. Najpomembneje je zadovoljiti...

Najboljši viri vlaknin

Je vaša prehrana revna z vlakninami? Če je temu tako, vam bomo v nadaljevanju predstavili najboljše vire le-teh, saj so vlaknine zelo pomembne za naše zdravje. Toda naj vas ne skrbi, da boste morali...

S hrano nad holesterol!

Obstajata dober (HDL) in slab (LDL) holesterol. Prvi je oblikovan tako, da se oprime odvečnega holesterola in ga odstrani iz telesa, medtem ko slab holesterol poskrbi, da se holesterol prične...

Prehranska dopolnila, ki se jim je potrebno izogibati na prazen želodec

Če uživate prehranska dopolnila, pri tem početju niste sami. Približno 70 % Evropejcev svoje zdravje dodatno krepi s pomočjo prehranskih dopolnil. Od teh pa dobrih 80 % predstavljajo starejši od 55...

Limona! Zdravilni učinki, načini uporabe in recepti

Limona je brezčasen sadež, ki najde mesto v prehrani v prav vsakem letnem času. Poleti kot osvežilna limonada, pozimi pa kot dodatek k čaju. Čeprav je večini znano, da limona vsebuje ogromno...

Dvokrpi ginko in njegovi zdravilni učinki

Dvokrpi ginko ( Ginkgo biloba L.) je živi fosil, ki zemljo krasi že dobrih 300 milijonov let. Zanimivo je dejstvo, da ni v sorodu s prav nobeno danes rastočo rastlinsko vrsto. Čeprav je v Evropi...

Stranski učinki probiotikov

Probiotiki so lahko koristen zaveznik, ko želimo izboljšati zdravje našega črevesja. Toda čeprav običajno ne povzročajo nobenih težav, se lahko določeni ljudje ob njihovem uživanju soočijo s...

Prehod na rastlinsko prehrano

Rastlinska prehrana pomeni konzumiranje hrane, ki je izključno rastlinskega izvora. Tak način prehranjevanja se osredotoča na minimalno predelano hrano in se deloma prekriva z veganstvom. Od...

Organski med in njegove prednosti

Ljudje med že vrsto let uporabljamo zaradi njegovega pestrega nabora zdravilnih učinkov. Znajde se v različnih zdravilnih pripravkih, kakor ga v določenih bolnišnicah še vedno uporabljajo za...

Kako se pravilno prehranjevati?

Program krono prehrane dr. Ane Gifing je edinstven, ker pomaga vsakem posamezniku, da dosega svojo idealno težo ob odličnem zdravstvenem stanju telesa, ne glede na to ali je teža previsoka ali...

Fižol namesto mesa

Vsesplošno sprejetje vegetarijanske prehrane bi lahko zmanjšalo emisije toplogrednih plinov za 63 odstotkov. Za mesojedce bi to predstavljalo težavo, saj iz rastlinske prehrane ne dobijo beljakovin,...