Prehranska strokovnjakinja Anita Šupe v knjigi Resnice in laži o hrani, ki je izšla v novi, dopolnjeni izdaji, predstavlja novo prehransko piramido. Ta že osvaja svet, saj so ljudje po njej bolj zdravi in vitki. Taka prehrana je najbolj podobna izvorni prehrani naših prednikov.
Glavnino prehrane predstavljajo hranilno bogata živila – ribe, jajca, meso, naravne maščobe, vrtnine in sadje. S temi živili telo ob kalorijah dobi tudi ves potreben gradbeni material, nepogrešljiv za normalno delo in dobro zdravje. Takšna prehrana je zaradi majhnega vnosa sladkorja in škroba zelo koristna za naše celice, tkiva in imunski sistem. Najpogostejša poimenovanja tega načina prehrane sta paleo in LCHF (Low Carb High Fat – manj ogljikovih hidratov, več maščobe). Živila izbiramo v njihovi izvorni celostni obliki, izogibamo se industrijskih predelav in žit. Po možnosti izbiramo hrano iz organske ali domače pridelave in vzreje. Po piramidi LCHF vnašamo največ kalorij iz maščob, najmanj pa ogljikovih hidratov, medtem ko kalorije iz beljakovin ostajajo enake.
OSNOVNA ŽIVILA
- Meso in perutnina. Najboljše je meso pašnih živali, prostih kokoši in divjačina. Ne odstranjujemo maščobe z mesa in kože s perutnine;
- Ribe in druga hrana iz morja, raki, škampi, školjke, alge. Jejte pogosteje plave ribe zaradi maščob omega-3 (sardele in skuše). Seveda pa so tudi druge ribe zelo zdrave;
- Jajca. Najboljša so domača jajca ali jajca kokoši iz proste reje;
- Drobovina;
- Vrtnine, nadzemni deli, po možnosti iz organske pridelave: vse vrste zelja, brokoli, cvetača, rdeča pesa, brstični ohrovt, špinača, blitva, zelene stročnice, artičoka, šparglji, bučke, jajčevci, olive, vse vrste zelene solate, endivija, motovilec, radič, rukola, kumare, paradižnik, paprika, koromač, zelena, bučke;
- Čebula, mlada čebula, šalotka, česen, por;
- Gobe;
- Avokado, limona;
- Ingver, kurkuma, čista začimbna zelišča brez aditivov;
- Maščobe živalskega porekla: maslo in svinjska mast; zelo pa so zdrave tudi kurja, račja, gosja mast in goveji loj;
- Hladno stiskana olja: oljčno in kokosovo;
- Laktofermentirana živila, kot so domači kefir, domači jogurt in domače kislo zelje;
- Suho meso, slanina, pršut, ocvirki, krvavice in klobase, vendar samo domače proizvodnje, brez nitritov, glutaminata in drugih nevarnih kemikalij;
- Kostne juhe, mesne, kokošje, ribje in zelenjavne juhe ter hladetine;
- Domača majoneza in omake, pripravljene iz hladno stiskanega oljčnega olja, masla, domačih jajc, začimb;
- Voda je najboljša pijača.
Dodatna živila
- Polnomastni mlečni izdelki, kisla in sladka smetana, mehki, sveži in trdi (zreli) siri, skuta, kajmak;
- Korenaste vrtnine (vse razen krompirja): rdeča pesa, redkvica, topinambur, koleraba, korenje, pastinak, repa, črna redkev in podobno. Najbolje je korenasto vrtnino jesti surovo (naribano ali nastrgano na solati), ne pa kuhano, ker ima kuhana več škroba, ki ga je treba omejevati zaradi lažje izgube kilogramov
- Gozdno jagodičevje, kot so maline, ribez, borovnice, jagode, brusnice, robidnice ali ostrožnice (lahko tudi zamrznjene), grenivke in drugo manj sladko sadje – zelo zmerno, ker sadje vsebuje sladkor;
- Orehi in semena: orehi in oreščki, mandeljni, lešniki, oreščki makadamija, bučno, sončnično, laneno, konopljino in sezamovo seme. Zmlete orehe, oreščke in semena lahko uporabimo namesto moke za razna peciva in kruh ali pa naredimo iz njih maslo in različne namaze;
- Kokosova moka, naribani kokos, kokosovo mleko, kokosova smetana;
- Kava, čaji, topla in hladna limonada (po potrebi s stevijo kot sladilom);
- Občasno dovoljeno 1–2 decilitra vina ali 0,2–0,3 decilitra žganja;
- nekaj koščkov črne čokolade z najmanj 70 odstotki kakava.
Živila iz prve kategorije vsebujejo malo ali nič ogljikovih hidratov in predstavljajo temelj prehrane, lahko jih jemo do sitega. Živila iz druge kategorije vsebujejo nekaj več ogljikovih hidratov, zato jih bolj ali manj omejimo, če želimo shujšati.