Japonski super morski sadež je poln vitaminov in mineralov. Zagotavlja kopico vitalnih hranil, raziskave pa kažejo, da lahko te morske alge zmanjšajo tveganje za številne kronične bolezni, med drugim za sladkorno bolezen tipa 2, visok krvni tlak in raka dojke. Obetavna študija, izvedena na Kalifornijski univerzi, celo kaže, da lahko alge wakame zmanjšajo pojavnost ter smrtnost raka dojke med ženskami po menopavzi.

Wakame s svojim okusom obogatijo številne jedi, saj ima sladkast, a blag okus. Dodajajo jih juham in enolončnicam, pa tudi jedem s tofujem. Tradicionalno iz njih pripravijo juho misu, ki je sestavljena iz juhe daši, misu paste in alg wakame. Prav tako so sestavni del piščančjih in zelenjavnih juh. V zadnjem času pa postajajo priljubljene zaradi številnih koristi za zdravje.

Borijo se proti sladkorni bolezni

Pomembna sestavina v algah wakame, fukoksantin, zavira sladkorno bolezen pri živalih. Japonska študija je proučevala učinke alg wakame in fukoksantina na sladkorno bolezen in debelost pri debelih miših. Ko so alge dodali hrani, bogati z maščobami, so znatno zmanjšale telesno težo. Pred začetkom zdravljenja z algami so imele miši previsok krvni sladkor (hiperglikemija), previsoke ravni inzulina (hiperinzulinemija) in hiperleptinemijo (preveč leptina in odpornost na leptin). Z dodajanjem alg so se ta stanja uravnala. Raziskovalci so zaključili, da imajo alge wakame sposobnost preprečiti sladkorno bolezen in z njo povezane bolezni.

Pospešijo izgorevanje maščob

Japonska študija univerze Hokkaido kaže, da fukoksantin, barvilo, ki daje algam wakame barvo, spodbuja kurjenje maščob v živalskih maščobnih celicah. Fukoksantin se z maščobo bori na dva načina: spodbuja delovanje beljakovin, ki povzročajo oksidacijo maščobe in se nahajajo v vrsti maščob, ki obkrožajo organe. Prav tako spodbuja tvorbo DHA (omega-3 maščobna kislina) v jetrih, kar pomaga zmanjšati slab (LDL) holesterol. Fukoksantin je prav tako zmanjšal belo trebušno maščobno tkivo pri podganah in miših.

Pomagajo uravnati hormone

Wakame so bogate z manganom, železom in kalcijem, tremi minerali, ki na naraven način uravnavajo hormone. Mangan in kalcij pomagata odpraviti neprijetne predmenstrualne simptome. Študija, objavljena v ameriški reviji Journal of obstetrics and gynecology je pokazala, da so ženske, ki so imele nižje ravni mangana v krvi, med PMS in menstruacijo bolj trpele zaradi bolečin in motenj razpoloženja.

Krepijo kosti

100 gramov alg wakame zagotovi 15 odstotkov dnevnih potreb po kalciju, kar je ključno za preprečevanje osteoporoze. S kalcijem bogata hrana krepi kosti in pospeši obnovo kosti. Če nam primanjkuje kalcija, pomeni, da ga bo telo vzelo iz kosti, s čimer se zmanjšuje kostna masa. Zadostne ravni kalcija ščitijo pred izgubo kostne gostote, saj telo kalcij izgublja z izpadanjem las, kože in nohtov in s potenjem, uriniranjem in drugimi izločki.

Zmanjšujejo tveganje za raka prsi

Manjše število raziskav govori v prid dejstvu, da obstaja povezava med morskimi algami wakame in zmanjšanim tveganjem za nastanek raka dojke. V tradicionalni kitajski in japonski ljudski medicini te alge uporabljajo za zdravljenje tumorjev. Ljudje, ki redno jedo morsko hrano, imajo znatno nižje ravni raka prsi.

V Kaliforniji so proučevali tudi, kakšen učinek imajo alge wakame po menopavzi. 15 zdravih žensk jih je uživalo tri mesece; pet žensk ni imelo zgodovine raka, 10 pa jih je premagalo raka. Uživanje alg je znižalo receptorje urokinaze, aktivatorja plazminogena, ki je višji pri ženskah v menopavzi. Koncentracija urokinaze vpliva na signalizacijo celične površine in odzivnost tkiva prsi. Raziskovalci verjamejo, da sposobnost alg wakame, da znižajo te receptorje, pomaga razložiti, zakaj je nižja pojavnost raka prsi in smrtnosti med japonskimi ženskami po menopavzi. Druga zanimiva študija kaže, da lahko fukoksantin, ki ga najdemo v teh algah, deluje kot kemoterapevtska spojina v celicah raka debelega črevesa.

Podpirajo zdravo nosečnost

Folat ali vitamin B12 je ključni vitamin v teh algah. Potreben je za prepisovanje in sintetiziranje DNK, tvorbo novih celic in v podporo živčnemu in imunskemu sistemu. Znano je, da je folat eden najbolj kritičnih vitaminov za zdravo in živahno nosečnost. Če nosečnici primanjkuje folatov, lahko to povzroči okvaro nevralne cevi pri plodu, malformacije okončin in srčne težave.

Zmanjšujejo visok pritisk

Wakame so znatno zmanjšale sistolični tlak pri hiperaktivnih podganah (objavljeno v Annals of Nutrition and Metabolism). Še ena japonska študija je pokazala, da imajo wakame ugoden vpliv na previsok krvni tlak.

Proučevali so tudi, kako te alge vplivajo na krvni tlak pri otrocih. Zdravim japonskim predšolskim otrokom (skupaj okoli 450 otrokom), starim od 3 do 6 let, so merili krni tlak in utrip pred začetkom in po koncu uživanja morskih alg. Raziskovalci so ugotovili, da so imela dekleta, ki so pojedla več morskih alg, znatno nižje sistolične vrednosti krvnega tlaka. Rezultati kažejo, da so bili vnosi morskih alg negativno povezani z diastoličnim krvnim tlakom pri dečkih in s sistoličnim krvnim tlakom pri deklicah, kar kaže, da lahko alge wakame koristno vplivajo na krvni tlak pri otrocih.

Po naravni poti znižujejo holesterol

Fukoksantin, prisoten v wakamah, spodbuja jetra, da tvorijo DHA (omega-3 maščobno kislino) in pomagajo zmanjšati količino škodljivega holesterola v telesu. Študija, objavljena v reviji Journal of Nutrition, je pokazala, da je posušen vakamski prah spremenil delovanje encimov, vključenih v presnovo maščobnih kislin v jetrih podgan. Podgane, ki so bile krmljene s  hrano, v kateri je bil tudi prah morskih alg, so imele nižje vrednosti triacilglicerola, kar kaže na to, da wakame koristijo pri preprečevanju hiperlipidemije. Hiperlipidemija pomeni, da v krvi preveč lipidov ali maščob. To vodi k visokemu holesterolu in visokim trigliceridom, kar lahko privede do razvoja plaka in nevarnih strdkov.

Dober vir železa

Železo v algah wakame zvišuje tvorbo rdečih krvničk in pomaga pri presnovnih encimskih procesih, ko prebavljamo beljakovine in vsrkavamo hranila iz hrane. Pomanjkanje železa je najpogostejša prehranjevalna pomanjkljivost na svetu in je povezana z zamikom pri razvoju, vedenjskimi motnjami, zmanjšanim intelektualnim delovanjem in z zmanjšano odpornostjo proti okužbam. Ker je v algah wakame dovolj železa, ga ni treba uživati dodatno.

Bogate z omega-3 maščobami

Wakame so bogate z omega-3 maščobnimi kislinami, ki so ključne za zdravje. Telo jih ne tvori, so pa potrebne za normalno presnovo. Hrana, bogata z omega-3 znižuje holesterol, se bori proti depresiji, zmanjšuje strah, zdravi sladkorno bolezen, blaži artritis in skrbi za zdravo kožo. Alge wakame naj bi pomagale pri izgubi teže, zdravi nosečnosti, okrevanju po treningu in utrjevanju las in nohtov.

Wakame v ajurvedi, TCM in klasični medicini

V ajurvedski medicini alge wakame kot vrsta slane hrane pomagajo zmanjšati prevlado vata in kafa doše. Pomagajo krepiti prekrvitev, ščitijo telo pred sevanjem in škodljivimi tujki in pomagajo tudi pri razstrupljanju telesa.

Po kitajski tradicionalni medicini lahko rjave alge kot imunomodulatorji pomagajo pri zdravljenju ščitničnih težav, kot je na primer Hashimoto tiroiditis. Zaradi slanih in hladnih lastnosti morske sadeže povezujemo z jetrnim, želodčnim in ledvičnim meridianom; pomagajo odpraviti zastoje v teh meridianih.

V Azijskih državah dnevno uživajo morsko zelenjavo. Na Kitajskem, na primer, uporabljajo morske sadeže za raznolike medicinske namene.  Rešujejo golšavost, otečenost žlez in edeme.

 

Preberite še več člankov - Prehrana

Hrana, ki stara

"Pijmo veliko vode, redno jejmo, dovolj spimo in poskrbimo za redno telesno aktivnost. Tako bomo poskrbeli za zdravo in tudi lepo telo," trdi dr. Oz. Macchiatto in kapučino Čeprav je jutro dobro...

5 pijač za čiščenje ledvic

Ledvice čistijo kri oziroma filtrirajo strupene snovi iz krvi. Ker lahko strupi vplivajo na celo telo, ni nobenega dvoma, da je podpora ledvicam ključnega pomena za ohranjanje splošnega zdravja....

15 koristi cvetače

Če smo med prazniki veliko jedli, je morda zdaj primerno (pa ne samo zato!), da posežemo po cvetači. Je lahko prebavljiva, nasitna, pomaga prebavi in presnovi. Spodbuja zdravje srca Cvetača je...

8 vrst hrane, ki bi jo morali jesti skupaj

Tako kot nekatere rastline bolje rastejo druga ob drugi, tako je tudi nekatera živila bolje jesti skupaj. Puran s sladkim krompirjem Cink je desna roka vitamina A. Vitamin A je antioksidant, ki ga...

12 koristi česna

Česen ni le naravni antibiotik, ampak je učinkovit tudi v kozmetiki ali na vrtu. 1. Ohranja zdravje . Z lastnostmi česna, ki naj bi pomagale srcu in jetrom, bi lahko povečali presnovo železa,...

Kaj če bi vsak dan jedli zeleno?

Spodbuda za raziskovanje dobrodejnega delovanja zelene je prišla kar iz družinskega kroga enega od raziskovalcev. Njegov oče je, potem ko je teden dni jedel po dobrih 10 dekagramov zelene na dan,...

Do 'zdravilne' kave v štirih korakih

Kava je največji vir antioksidantov, je pokazala nedavna študija ameriške univerze Scranton. Nekaj skodelic kave na dan lahko zmanjša tveganje za sladkorno bolezen tipa 2, Alzheimerjevo bolezen in...

4 vrste hrane za lepšo polt

Do lepše polti ne pridemo s pudri, kremami in nategovanjem kože. Lepšo polt dobimo, ko umirimo um in telo, ko celice dobijo dovolj kisika in ko dobijo pravo hrano. Štiri vrste hrane še posebej dobro...

Se lahko razstrupimo s čaji?

»Ni dokazov, da bi razstrupljanje s čaji koristilo telesu ali da bi lahko s pomočjo čajev shujšali,« trdi raziskovalka in avtorica Plant Powered Diet, Sharon Palmer. »Telo ima naravni sistem...

Pegasti badelj za jetra

Če imate bolezen v družini ali če opazite prve simptome zamaščenosti jeter, ukrepajte, da ne bo prepozno. Preventiva se nanaša na spremembo načina prehrane in spremembo življenjskega sloga. Jetra so...

Koristi kumine

Ena najstarejših začimb na svetu, kumina, vsebujeogromno vitaminov in mineralov in je izvrsten antioksidant. Pomaga pri prebavi Pomaga spodbujati žleze, ki so odgovorne za prebavo. Vsebuje vlaknine,...

5 koristi kislih kumaric

Kumarice vsebujejo pomembna hranila, kot na primer vlaknine, vitamin K in celo probiotike. Kisle kumarice, skupaj s sokom v katerega so namočene, so postale zelo priljubljene pri športnikih, saj...

Rumeno in rdeče sadje ter zelenjava lepšajo polt

Vsi smo že slišali o pregovornem zlatem žaru, ki ga pogosto enačijo z zdravjem, čilostjo in mladostjo. Toda namesto da uporabite podlago iz ličil, da dosežete zagorel videz, lahko to naredite s...

Pikantna enolončnica iz paradižnika in leče

Jed na žlico boste zlahka pripravili iz sestavin v shrambi, je pa tudi zelo primerna za zmrzovanje. Seveda jo lahko prilagodite – spremenite jo z dodatkom katerekoli zelenjave, ki jo imate v...

Sveta Hildegarda: začimbe za kuhinjo

Kar je grenko za usta, je zdravo za želodec, pravi star nemški rek. Grenka zelišča, ki so lahko odlična podpora prehrani, so ne le okusna, ampak tudi zdrava. Pehtran Pehtran je začimba z edinstveno...

Oh te hruške

Morda malo premalo opevana a izjemno zdravilna. Hruška. Darilo bogov, kot jo je poimenoval že grški pesnik Homer. Prav je, da se v teh dneh znajde tudi na vašem jedilnem listu. Hruške imajo številne...

10 koristi ingverja

Ajurveda daje ingverju status zdravila za prsi. Čudežna začimba ima prebavilom prijazne lastnosti, poleg številnih drugih koristi. Milijoni jedilnih miz so v Indiji naloženi s palčkami svežega...

6 načinov za zniževanje PSA

Zdravo prostato ohranimo z življenjskim slogom in prehrano. Na dvig PSA namreč najbolj vpliva življenjski slog. Test PSA je običajno prvi pokazatelj, da je nekaj narobe s prostato. Povišana raven...