Japonski super morski sadež je poln vitaminov in mineralov. Zagotavlja kopico vitalnih hranil, raziskave pa kažejo, da lahko te morske alge zmanjšajo tveganje za številne kronične bolezni, med drugim za sladkorno bolezen tipa 2, visok krvni tlak in raka dojke. Obetavna študija, izvedena na Kalifornijski univerzi, celo kaže, da lahko alge wakame zmanjšajo pojavnost ter smrtnost raka dojke med ženskami po menopavzi.

Wakame s svojim okusom obogatijo številne jedi, saj ima sladkast, a blag okus. Dodajajo jih juham in enolončnicam, pa tudi jedem s tofujem. Tradicionalno iz njih pripravijo juho misu, ki je sestavljena iz juhe daši, misu paste in alg wakame. Prav tako so sestavni del piščančjih in zelenjavnih juh. V zadnjem času pa postajajo priljubljene zaradi številnih koristi za zdravje.

Borijo se proti sladkorni bolezni

Pomembna sestavina v algah wakame, fukoksantin, zavira sladkorno bolezen pri živalih. Japonska študija je proučevala učinke alg wakame in fukoksantina na sladkorno bolezen in debelost pri debelih miših. Ko so alge dodali hrani, bogati z maščobami, so znatno zmanjšale telesno težo. Pred začetkom zdravljenja z algami so imele miši previsok krvni sladkor (hiperglikemija), previsoke ravni inzulina (hiperinzulinemija) in hiperleptinemijo (preveč leptina in odpornost na leptin). Z dodajanjem alg so se ta stanja uravnala. Raziskovalci so zaključili, da imajo alge wakame sposobnost preprečiti sladkorno bolezen in z njo povezane bolezni.

Pospešijo izgorevanje maščob

Japonska študija univerze Hokkaido kaže, da fukoksantin, barvilo, ki daje algam wakame barvo, spodbuja kurjenje maščob v živalskih maščobnih celicah. Fukoksantin se z maščobo bori na dva načina: spodbuja delovanje beljakovin, ki povzročajo oksidacijo maščobe in se nahajajo v vrsti maščob, ki obkrožajo organe. Prav tako spodbuja tvorbo DHA (omega-3 maščobna kislina) v jetrih, kar pomaga zmanjšati slab (LDL) holesterol. Fukoksantin je prav tako zmanjšal belo trebušno maščobno tkivo pri podganah in miših.

Pomagajo uravnati hormone

Wakame so bogate z manganom, železom in kalcijem, tremi minerali, ki na naraven način uravnavajo hormone. Mangan in kalcij pomagata odpraviti neprijetne predmenstrualne simptome. Študija, objavljena v ameriški reviji Journal of obstetrics and gynecology je pokazala, da so ženske, ki so imele nižje ravni mangana v krvi, med PMS in menstruacijo bolj trpele zaradi bolečin in motenj razpoloženja.

Krepijo kosti

100 gramov alg wakame zagotovi 15 odstotkov dnevnih potreb po kalciju, kar je ključno za preprečevanje osteoporoze. S kalcijem bogata hrana krepi kosti in pospeši obnovo kosti. Če nam primanjkuje kalcija, pomeni, da ga bo telo vzelo iz kosti, s čimer se zmanjšuje kostna masa. Zadostne ravni kalcija ščitijo pred izgubo kostne gostote, saj telo kalcij izgublja z izpadanjem las, kože in nohtov in s potenjem, uriniranjem in drugimi izločki.

Zmanjšujejo tveganje za raka prsi

Manjše število raziskav govori v prid dejstvu, da obstaja povezava med morskimi algami wakame in zmanjšanim tveganjem za nastanek raka dojke. V tradicionalni kitajski in japonski ljudski medicini te alge uporabljajo za zdravljenje tumorjev. Ljudje, ki redno jedo morsko hrano, imajo znatno nižje ravni raka prsi.

V Kaliforniji so proučevali tudi, kakšen učinek imajo alge wakame po menopavzi. 15 zdravih žensk jih je uživalo tri mesece; pet žensk ni imelo zgodovine raka, 10 pa jih je premagalo raka. Uživanje alg je znižalo receptorje urokinaze, aktivatorja plazminogena, ki je višji pri ženskah v menopavzi. Koncentracija urokinaze vpliva na signalizacijo celične površine in odzivnost tkiva prsi. Raziskovalci verjamejo, da sposobnost alg wakame, da znižajo te receptorje, pomaga razložiti, zakaj je nižja pojavnost raka prsi in smrtnosti med japonskimi ženskami po menopavzi. Druga zanimiva študija kaže, da lahko fukoksantin, ki ga najdemo v teh algah, deluje kot kemoterapevtska spojina v celicah raka debelega črevesa.

Podpirajo zdravo nosečnost

Folat ali vitamin B12 je ključni vitamin v teh algah. Potreben je za prepisovanje in sintetiziranje DNK, tvorbo novih celic in v podporo živčnemu in imunskemu sistemu. Znano je, da je folat eden najbolj kritičnih vitaminov za zdravo in živahno nosečnost. Če nosečnici primanjkuje folatov, lahko to povzroči okvaro nevralne cevi pri plodu, malformacije okončin in srčne težave.

Zmanjšujejo visok pritisk

Wakame so znatno zmanjšale sistolični tlak pri hiperaktivnih podganah (objavljeno v Annals of Nutrition and Metabolism). Še ena japonska študija je pokazala, da imajo wakame ugoden vpliv na previsok krvni tlak.

Proučevali so tudi, kako te alge vplivajo na krvni tlak pri otrocih. Zdravim japonskim predšolskim otrokom (skupaj okoli 450 otrokom), starim od 3 do 6 let, so merili krni tlak in utrip pred začetkom in po koncu uživanja morskih alg. Raziskovalci so ugotovili, da so imela dekleta, ki so pojedla več morskih alg, znatno nižje sistolične vrednosti krvnega tlaka. Rezultati kažejo, da so bili vnosi morskih alg negativno povezani z diastoličnim krvnim tlakom pri dečkih in s sistoličnim krvnim tlakom pri deklicah, kar kaže, da lahko alge wakame koristno vplivajo na krvni tlak pri otrocih.

Po naravni poti znižujejo holesterol

Fukoksantin, prisoten v wakamah, spodbuja jetra, da tvorijo DHA (omega-3 maščobno kislino) in pomagajo zmanjšati količino škodljivega holesterola v telesu. Študija, objavljena v reviji Journal of Nutrition, je pokazala, da je posušen vakamski prah spremenil delovanje encimov, vključenih v presnovo maščobnih kislin v jetrih podgan. Podgane, ki so bile krmljene s  hrano, v kateri je bil tudi prah morskih alg, so imele nižje vrednosti triacilglicerola, kar kaže na to, da wakame koristijo pri preprečevanju hiperlipidemije. Hiperlipidemija pomeni, da v krvi preveč lipidov ali maščob. To vodi k visokemu holesterolu in visokim trigliceridom, kar lahko privede do razvoja plaka in nevarnih strdkov.

Dober vir železa

Železo v algah wakame zvišuje tvorbo rdečih krvničk in pomaga pri presnovnih encimskih procesih, ko prebavljamo beljakovine in vsrkavamo hranila iz hrane. Pomanjkanje železa je najpogostejša prehranjevalna pomanjkljivost na svetu in je povezana z zamikom pri razvoju, vedenjskimi motnjami, zmanjšanim intelektualnim delovanjem in z zmanjšano odpornostjo proti okužbam. Ker je v algah wakame dovolj železa, ga ni treba uživati dodatno.

Bogate z omega-3 maščobami

Wakame so bogate z omega-3 maščobnimi kislinami, ki so ključne za zdravje. Telo jih ne tvori, so pa potrebne za normalno presnovo. Hrana, bogata z omega-3 znižuje holesterol, se bori proti depresiji, zmanjšuje strah, zdravi sladkorno bolezen, blaži artritis in skrbi za zdravo kožo. Alge wakame naj bi pomagale pri izgubi teže, zdravi nosečnosti, okrevanju po treningu in utrjevanju las in nohtov.

Wakame v ajurvedi, TCM in klasični medicini

V ajurvedski medicini alge wakame kot vrsta slane hrane pomagajo zmanjšati prevlado vata in kafa doše. Pomagajo krepiti prekrvitev, ščitijo telo pred sevanjem in škodljivimi tujki in pomagajo tudi pri razstrupljanju telesa.

Po kitajski tradicionalni medicini lahko rjave alge kot imunomodulatorji pomagajo pri zdravljenju ščitničnih težav, kot je na primer Hashimoto tiroiditis. Zaradi slanih in hladnih lastnosti morske sadeže povezujemo z jetrnim, želodčnim in ledvičnim meridianom; pomagajo odpraviti zastoje v teh meridianih.

V Azijskih državah dnevno uživajo morsko zelenjavo. Na Kitajskem, na primer, uporabljajo morske sadeže za raznolike medicinske namene.  Rešujejo golšavost, otečenost žlez in edeme.

 

Preberite še več člankov - Prehrana

Češnje za hujšanje, odpravo ledvičnih kamnov in še kaj

Mamljive navzven, slastne navznoter. Hrustljave in nadvse zdrave. Oh te češnje. To sladko pregreho si lahko privoščimo le eno kratko obdobje v letu, zato je dobro, da čim bolj izkoristimo vse njene...

Narava v kuhinji: Gozdni jagodnjak

Ne recite, da vas ne premamijo, ko jih vidite ob poti. Drobne, rdeče jagode, ki se smehljajo ob gozdnih poteh, in ki jih lahko, če jih posadite na vrtu, gojite tudi doma. In vrtne ali jagode, ki ste...

Lea Thaler: Spirulina, visoko beljakovinsko super živilo

Spirulina je eno najboljših superživil. Jemo jo lahko vsi: ženske, moški, babice, dedki, še zlasti nosečnice in celo dojenčki. Spirulina je modrozelena alga in visoko beljakovinsko super živilo z...

Ajda uravnava krvni tlak

Kot "neprava žitarica", bogata z ogljikovimi hidrati, je ajda odličen pšenični nadomestek za tiste s celiakijo ali občutljive na gluten. Zdravilne koristi ajde so številne in raznolike. Zmanjšuje...

Ingver proti debelosti

Že več kot sto let je ingver osnova vzhodne kuhinje in glavna sestavina tradicionalnih zdravil. Študije so potrdile številne pomembne koristi te začimbe za zdravje. Ingver preprečuje raka Raziskave...

Narava v kuhinji: Krvavi mlečnik

Krvavi mlečnik ( Chelidonium majus ) izboljšuje vid, odpravlja bradavice in kurja očesa, pospešuje izločanje seča, odpravlja glavobole živčnega izvora, preprečuje slabosti in bruhanje, blaži...

Narava v kuhinji: Beluš ali špargelj

Beluši ali šparglji so deliaktesna zelenjava, ki je na voljo tudi tedaj, ko ni sveže zelenjave. V toplih gredah pa jih je možno gojiti do pozne jeseni. Asparagus officinalis ( po domače tudi beluša,...

Glog za zdravo srce

Aprila, maja in junija lahko nabiramo liste, cvetove in vršiške gloga ( Crataegus laevigate in Crataegus monogyna ). Glog krepi in uravnava delovanje srca,krvni tlak (visokega znižuje, nizkega...

6 koristi divjačinskega mesa

Divjačinsko meso je beljakovinska hrana, ki lahko pomaga pri hujšanju in pomaga vzdrževati možgane, mišice in imunski sistem. Med divjačinsko meso sodijo jelen, fazan, zajec, gams, divji prašič in...

Narava v kuhinji: Česnovka

Aprila, maja in junija lahko nabiramo hostni česen. Gre za robato križnico, česnovko, razširjeno po vsej Sloveniji. Raste predvsem v logih in med grmovjem, pa tudi po listnatih, redkeje mešanih...

Narava v kuhinji: Navadni gabez

Ker moramo biti doma, in ker imam veliko časa, vas bom obveščal o rastlinah, ki so aktualne za nabiranje in ki pomagajo pri krepitvi zdravja, pravi Borut Cerkvenič iz Maribora, ki tabornike uči,...

8 koristi kakavovega masla

Kakavovo maslo je naravno olje, pridobljeno iz kakavovih zrn. Kakavovo maslo ni le zdrav vir maščobe v čokoladi, ampak ga zaradi njegovih lastnostnih uporabljajo tudi v kremah za kožo in mazilih za...

dr. Oz: Skodelica energije, ki je več ko to

Kava je več kot le okusna skodelica energije. Ima kar nekaj koristi za zdravje pravi dr. Oz... Zmerne količine kave, kakšne tri ali štiri skodelice na dan, zmanjšujejo tveganje za možgansko kap,...

Zelišča in začimbe za imunski sistem

Ne le da se protivirusna zelišča borijo proti virusnim okužbam, spodbujajo imunski sistem in delujejo kot naravna zdravila proti gripi, vendar imajo tudi številne druge koristi za zdravje, kot so...

Beljakovinski napitki in ploščice: da ali ne

Po njih posegajo športniki in vsi, ki želijo hujšati, saj pomagajo graditi mišice in hujšati. Beljakovinske ploščice lahko imamo vedno s sabo, napitke pa tudi, saj jih enostavno lahko vmešamo v vodo...

Brezglutensko žito: kvinoja

Kvinoja ima od nekdaj svoje mesto v starodavnih verskih obredih in v domačih kuhinjah. Njena hranilna in zdravilna vrednost je tako impresivna, da jo želijo v NASI uporabiti tudi za dolgotrajne...

Čustveno prenajedanje v kriznem času

Kamorkoli pogledamo beseda teče o aktualni epidemiji in korona virusu. Situacija daleč od tega, da ne bi bila resna. V vseh medijih so napotki, kaj moramo storiti, da se ne bi okužili, kakšni so...

Juhe TO GO oziroma za s sabo

Vse življenje sem se jim izogibala, sedaj pa si jih pripravim ne glede na to, ali delam od doma ali na terenu. So okusne, nasitijo in pogrejejo. Pa še zdrave so! Predvsem pa so nepogrešljive, če...