Tef je brezglutensko žito z dolgim seznamom koristi za zdravje. Dobro ga poznajo tisti, ki so si z njim uravnali hormone, okrepili imunski sistem, spodbudili prebavo, okrepili kosti, spodbudili zdravje srca in žilja ali shujšali. Tef je poln vlaknin, bogat vir beljakovin, mangana, železa in kalcija, pa tudi cele vrste vitaminov in mineralov.

Pospešuje prekrvitev

Železo v tefu povečuje oksigenacijo organov. Železo je potrebno za tvorbo hemoglobina, ki prenaša kisik iz pljuč po telesu. Zaradi pomanjkanja železa lahko postanemo anemični, to pa vpliva na zmanjšano zmogljivost pri delu, motnjo termoregulacije, imunsko disfunkcijo in nevrokognitivne motnje.

Pomaga hujšati

Baker oskrbuje telo z energijo in pomaga zdraviti mišice, sklepe in tkiva. S skodelico tefa zagotovimo 28 odstotkov dnevnih potreb po bakru. Pomaga hujšati in povečuje energijo. Baker omogoči telesu, da ustvari gorivo, ki ga potrebuje za povečanje ravni energije in gorenje maščob.

Lajša simptome PMS

Dodajanje tefa v prehrano pomaga odpravljati vnetja, krče, napenjanje in bolečine v mišicah (zlasti pri ženskah pred menstruacijo). Tef vsebuje veliko fosforja – skodelica vsebuje kar 30 odstotkov dnevnih vrednosti – kar na naraven način uravnava hormone. Tudi baker lajša bolečine v mišicah in sklepih ter zmanjšuje vnetja.

Krepi imunski sistem

Tef je velik vir vitamina B in ključnih mineralov, zaradi česar dviguje imunski sistem. Tiamin, na primer, pomaga vzdrževati mišično napetost v stenah prebavnega trakta, pomaga pri prebavi in telesu omogoči, da lažje vsrka hranila iz hrane. Tiamin pomaga pri izločanju klorovodikove kisline, ki pomaga prebaviti delce hrane in povečuje vsrkavanje hranil.

Krepi kosti

Tef je velik vir kalcija in mangana, ki podpira zdravje kosti. Hrana, bogata s kalcijem, je ključnega pomena za pravilno krepitev kosti. Mangan, v kombinaciji s kalcijem in drugimi minerali, lahko pomaga zmanjšati izgubo kostne gostote zlasti pri starejših ženskah, ki so bolj dovzetne za zlome in šibke kosti. Pomanjkanje mangana predstavlja tudi tveganje za druge motnje, povezane s kostmi.

Pospešuje prebavo

Zaradi visoke vsebnosti vlaknin tef deluje kot odvajalo. Na naraven način lajša zaprtje, napihnjenost, krče in druga gastrointestinalna vprašanja. Na tef se v prebavnem sistemu nalepijo strupi, odpadki, maščobe in delci holesterola. V tem procesu pomaga izboljšati zdravje srca, pomaga pri prebavi in razstrupljanju.

Skrbi za zdravje srca in žilja

Tef na naraven način znižuje pritisk, zmanjšuje tveganje za srčni napad in kap. Bogat je z vitaminom B6, kar zagotavlja zdravo žilje in zmanjšuje tveganje za bolezni srca, saj uravnava krvni tlak in ravni holesterola.

Obvladuje sladkorno bolezen

Tef upočasnjuje sproščanje inzulina v krvni obtok. Skodelica tefa oskrbi telo z več kot 100 odstotki dnevnih priporočenih potreb po manganu. Mangan pomaga pri pravilni tvorbi prebavnih encimov, ki so odgovorni za to, da aminokisline pretvorijo v sladkorje in uravnavajo krvni sladkor.

Velik vir beljakovin

Uživanje beljakovin pospešuje metabolizem, dviguje energijo in ohranja ravni krvnega sladkorja. Če ne zaužijemo dovolj beljakovin iz različnih vrst hrane, nam primanjkuje aminokislin, izgubljamo mišično maso, slabimo osredotočenost in spomin, imamo nestabilne ravni sladkorja in težave s hujšanjem. Tef krepi mišično maso, uravnava hormone, ohranja razpoloženje, zdrave možgane in upočasnjuje staranje.

Je alternativa glutenu

Tef je alternativa glutenu, zato ga lahko uživajo tudi ljudje s celiakijo oziroma vsi, ki so preobčutljivi na gluten.

Preberite še več člankov - Prehrana

Kaj sem se naučila o prehranskih dopolnilih?

Prehranska dopolnila so izdelki, ki vsebujejo hranila, ki jih lahko zaužijemo v obliki tablet, kapsul, praškov, kapljic ali drugih oblikah. Namenjeni so dopolnjevanju prehrane, saj vsebujejo...

Katere so zdravju prijazne diete?

Boj z odvečnimi kilogrami je marsikomu dobro znan, prav tako pa tudi dejstvo, da jih je mnogo lažje pridobiti kot izgubiti. Čeprav ob višku maščobnih oblog okoli pasu pomislimo na videz in...

Naravni viri kalcija

Kalcij je najbolj pogost mineral v telesu. Približno 99 odstotkov ga je shranjenega v kosteh in zobeh. Preostali del je razpršen po drugih delih, to je v krvi in v medcelični tekočini. V različnih...

Sadje, ki topi maščobe

Ko iščemo načine, da pokurimo maščobe, nam pride prav vse živo kajne? K sreči ste sladkosnedi na boljšem. Obstaja cela vrsta sadja, ki uspešno topi maščobe in ob tem nahrani telo s pomembnimi...

Hrana, ki uravnava hormone

Vse več je oseb, ki trpijo zaradi hormonskih neravovesij in vnetij. Pogosto jih spremljajo bolečine v sklepih, utrujenost, previsok krvni tlak, glavoboli in napihnjenost. Iz tega se običajno...

Katera je primernejša: brezkofeinska ali kofeinska?

Kava je eno od najbolj priljubljenih živil na svetu. Veliko ljudi uživa pri pitju kave, ampak želi omejiti vnos kofeina. Brezkofeinska kava je podobna običajni, le da ji odstranijo kofein....

10 koristi hrane, bogate z levcinom

Levcin je esencialna aminokislina, enden ključnih gradnikov mišične mase. Uporablja jo maščobno tkivo, jetra in mišično tkivo. Ko mišice s starostjo začnejo slabiti, pomaga levcin. Telo potrebuje...

Kako pogosto je priporočeno jesti?

Če ste kot večina, potem najverjetneje dnevno pojeste 3 glavne obroke, med njimi pa prigrizke. Načeloma je to dober način prehranjevanja, ampak govorimo »načeloma«. Najpomembneje je zadovoljiti...

Najboljši viri vlaknin

Je vaša prehrana revna z vlakninami? Če je temu tako, vam bomo v nadaljevanju predstavili najboljše vire le-teh, saj so vlaknine zelo pomembne za naše zdravje. Toda naj vas ne skrbi, da boste morali...

S hrano nad holesterol!

Obstajata dober (HDL) in slab (LDL) holesterol. Prvi je oblikovan tako, da se oprime odvečnega holesterola in ga odstrani iz telesa, medtem ko slab holesterol poskrbi, da se holesterol prične...

Prehranska dopolnila, ki se jim je potrebno izogibati na prazen želodec

Če uživate prehranska dopolnila, pri tem početju niste sami. Približno 70 % Evropejcev svoje zdravje dodatno krepi s pomočjo prehranskih dopolnil. Od teh pa dobrih 80 % predstavljajo starejši od 55...

Limona! Zdravilni učinki, načini uporabe in recepti

Limona je brezčasen sadež, ki najde mesto v prehrani v prav vsakem letnem času. Poleti kot osvežilna limonada, pozimi pa kot dodatek k čaju. Čeprav je večini znano, da limona vsebuje ogromno...

Dvokrpi ginko in njegovi zdravilni učinki

Dvokrpi ginko ( Ginkgo biloba L.) je živi fosil, ki zemljo krasi že dobrih 300 milijonov let. Zanimivo je dejstvo, da ni v sorodu s prav nobeno danes rastočo rastlinsko vrsto. Čeprav je v Evropi...

Stranski učinki probiotikov

Probiotiki so lahko koristen zaveznik, ko želimo izboljšati zdravje našega črevesja. Toda čeprav običajno ne povzročajo nobenih težav, se lahko določeni ljudje ob njihovem uživanju soočijo s...

Prehod na rastlinsko prehrano

Rastlinska prehrana pomeni konzumiranje hrane, ki je izključno rastlinskega izvora. Tak način prehranjevanja se osredotoča na minimalno predelano hrano in se deloma prekriva z veganstvom. Od...

Organski med in njegove prednosti

Ljudje med že vrsto let uporabljamo zaradi njegovega pestrega nabora zdravilnih učinkov. Znajde se v različnih zdravilnih pripravkih, kakor ga v določenih bolnišnicah še vedno uporabljajo za...

Kako se pravilno prehranjevati?

Program krono prehrane dr. Ane Gifing je edinstven, ker pomaga vsakem posamezniku, da dosega svojo idealno težo ob odličnem zdravstvenem stanju telesa, ne glede na to ali je teža previsoka ali...

Fižol namesto mesa

Vsesplošno sprejetje vegetarijanske prehrane bi lahko zmanjšalo emisije toplogrednih plinov za 63 odstotkov. Za mesojedce bi to predstavljalo težavo, saj iz rastlinske prehrane ne dobijo beljakovin,...