Tef je brezglutensko žito z dolgim seznamom koristi za zdravje. Dobro ga poznajo tisti, ki so si z njim uravnali hormone, okrepili imunski sistem, spodbudili prebavo, okrepili kosti, spodbudili zdravje srca in žilja ali shujšali. Tef je poln vlaknin, bogat vir beljakovin, mangana, železa in kalcija, pa tudi cele vrste vitaminov in mineralov.

Pospešuje prekrvitev

Železo v tefu povečuje oksigenacijo organov. Železo je potrebno za tvorbo hemoglobina, ki prenaša kisik iz pljuč po telesu. Zaradi pomanjkanja železa lahko postanemo anemični, to pa vpliva na zmanjšano zmogljivost pri delu, motnjo termoregulacije, imunsko disfunkcijo in nevrokognitivne motnje.

Pomaga hujšati

Baker oskrbuje telo z energijo in pomaga zdraviti mišice, sklepe in tkiva. S skodelico tefa zagotovimo 28 odstotkov dnevnih potreb po bakru. Pomaga hujšati in povečuje energijo. Baker omogoči telesu, da ustvari gorivo, ki ga potrebuje za povečanje ravni energije in gorenje maščob.

Lajša simptome PMS

Dodajanje tefa v prehrano pomaga odpravljati vnetja, krče, napenjanje in bolečine v mišicah (zlasti pri ženskah pred menstruacijo). Tef vsebuje veliko fosforja – skodelica vsebuje kar 30 odstotkov dnevnih vrednosti – kar na naraven način uravnava hormone. Tudi baker lajša bolečine v mišicah in sklepih ter zmanjšuje vnetja.

Krepi imunski sistem

Tef je velik vir vitamina B in ključnih mineralov, zaradi česar dviguje imunski sistem. Tiamin, na primer, pomaga vzdrževati mišično napetost v stenah prebavnega trakta, pomaga pri prebavi in telesu omogoči, da lažje vsrka hranila iz hrane. Tiamin pomaga pri izločanju klorovodikove kisline, ki pomaga prebaviti delce hrane in povečuje vsrkavanje hranil.

Krepi kosti

Tef je velik vir kalcija in mangana, ki podpira zdravje kosti. Hrana, bogata s kalcijem, je ključnega pomena za pravilno krepitev kosti. Mangan, v kombinaciji s kalcijem in drugimi minerali, lahko pomaga zmanjšati izgubo kostne gostote zlasti pri starejših ženskah, ki so bolj dovzetne za zlome in šibke kosti. Pomanjkanje mangana predstavlja tudi tveganje za druge motnje, povezane s kostmi.

Pospešuje prebavo

Zaradi visoke vsebnosti vlaknin tef deluje kot odvajalo. Na naraven način lajša zaprtje, napihnjenost, krče in druga gastrointestinalna vprašanja. Na tef se v prebavnem sistemu nalepijo strupi, odpadki, maščobe in delci holesterola. V tem procesu pomaga izboljšati zdravje srca, pomaga pri prebavi in razstrupljanju.

Skrbi za zdravje srca in žilja

Tef na naraven način znižuje pritisk, zmanjšuje tveganje za srčni napad in kap. Bogat je z vitaminom B6, kar zagotavlja zdravo žilje in zmanjšuje tveganje za bolezni srca, saj uravnava krvni tlak in ravni holesterola.

Obvladuje sladkorno bolezen

Tef upočasnjuje sproščanje inzulina v krvni obtok. Skodelica tefa oskrbi telo z več kot 100 odstotki dnevnih priporočenih potreb po manganu. Mangan pomaga pri pravilni tvorbi prebavnih encimov, ki so odgovorni za to, da aminokisline pretvorijo v sladkorje in uravnavajo krvni sladkor.

Velik vir beljakovin

Uživanje beljakovin pospešuje metabolizem, dviguje energijo in ohranja ravni krvnega sladkorja. Če ne zaužijemo dovolj beljakovin iz različnih vrst hrane, nam primanjkuje aminokislin, izgubljamo mišično maso, slabimo osredotočenost in spomin, imamo nestabilne ravni sladkorja in težave s hujšanjem. Tef krepi mišično maso, uravnava hormone, ohranja razpoloženje, zdrave možgane in upočasnjuje staranje.

Je alternativa glutenu

Tef je alternativa glutenu, zato ga lahko uživajo tudi ljudje s celiakijo oziroma vsi, ki so preobčutljivi na gluten.