Tef je brezglutensko žito z dolgim seznamom koristi za zdravje. Dobro ga poznajo tisti, ki so si z njim uravnali hormone, okrepili imunski sistem, spodbudili prebavo, okrepili kosti, spodbudili zdravje srca in žilja ali shujšali. Tef je poln vlaknin, bogat vir beljakovin, mangana, železa in kalcija, pa tudi cele vrste vitaminov in mineralov.

Pospešuje prekrvitev

Železo v tefu povečuje oksigenacijo organov. Železo je potrebno za tvorbo hemoglobina, ki prenaša kisik iz pljuč po telesu. Zaradi pomanjkanja železa lahko postanemo anemični, to pa vpliva na zmanjšano zmogljivost pri delu, motnjo termoregulacije, imunsko disfunkcijo in nevrokognitivne motnje.

Pomaga hujšati

Baker oskrbuje telo z energijo in pomaga zdraviti mišice, sklepe in tkiva. S skodelico tefa zagotovimo 28 odstotkov dnevnih potreb po bakru. Pomaga hujšati in povečuje energijo. Baker omogoči telesu, da ustvari gorivo, ki ga potrebuje za povečanje ravni energije in gorenje maščob.

Lajša simptome PMS

Dodajanje tefa v prehrano pomaga odpravljati vnetja, krče, napenjanje in bolečine v mišicah (zlasti pri ženskah pred menstruacijo). Tef vsebuje veliko fosforja – skodelica vsebuje kar 30 odstotkov dnevnih vrednosti – kar na naraven način uravnava hormone. Tudi baker lajša bolečine v mišicah in sklepih ter zmanjšuje vnetja.

Krepi imunski sistem

Tef je velik vir vitamina B in ključnih mineralov, zaradi česar dviguje imunski sistem. Tiamin, na primer, pomaga vzdrževati mišično napetost v stenah prebavnega trakta, pomaga pri prebavi in telesu omogoči, da lažje vsrka hranila iz hrane. Tiamin pomaga pri izločanju klorovodikove kisline, ki pomaga prebaviti delce hrane in povečuje vsrkavanje hranil.

Krepi kosti

Tef je velik vir kalcija in mangana, ki podpira zdravje kosti. Hrana, bogata s kalcijem, je ključnega pomena za pravilno krepitev kosti. Mangan, v kombinaciji s kalcijem in drugimi minerali, lahko pomaga zmanjšati izgubo kostne gostote zlasti pri starejših ženskah, ki so bolj dovzetne za zlome in šibke kosti. Pomanjkanje mangana predstavlja tudi tveganje za druge motnje, povezane s kostmi.

Pospešuje prebavo

Zaradi visoke vsebnosti vlaknin tef deluje kot odvajalo. Na naraven način lajša zaprtje, napihnjenost, krče in druga gastrointestinalna vprašanja. Na tef se v prebavnem sistemu nalepijo strupi, odpadki, maščobe in delci holesterola. V tem procesu pomaga izboljšati zdravje srca, pomaga pri prebavi in razstrupljanju.

Skrbi za zdravje srca in žilja

Tef na naraven način znižuje pritisk, zmanjšuje tveganje za srčni napad in kap. Bogat je z vitaminom B6, kar zagotavlja zdravo žilje in zmanjšuje tveganje za bolezni srca, saj uravnava krvni tlak in ravni holesterola.

Obvladuje sladkorno bolezen

Tef upočasnjuje sproščanje inzulina v krvni obtok. Skodelica tefa oskrbi telo z več kot 100 odstotki dnevnih priporočenih potreb po manganu. Mangan pomaga pri pravilni tvorbi prebavnih encimov, ki so odgovorni za to, da aminokisline pretvorijo v sladkorje in uravnavajo krvni sladkor.

Velik vir beljakovin

Uživanje beljakovin pospešuje metabolizem, dviguje energijo in ohranja ravni krvnega sladkorja. Če ne zaužijemo dovolj beljakovin iz različnih vrst hrane, nam primanjkuje aminokislin, izgubljamo mišično maso, slabimo osredotočenost in spomin, imamo nestabilne ravni sladkorja in težave s hujšanjem. Tef krepi mišično maso, uravnava hormone, ohranja razpoloženje, zdrave možgane in upočasnjuje staranje.

Je alternativa glutenu

Tef je alternativa glutenu, zato ga lahko uživajo tudi ljudje s celiakijo oziroma vsi, ki so preobčutljivi na gluten.

Preberite še več člankov - Prehrana

Ste ga že pobrali in pozobali?

Če radi pijete vino in če ga imate na vrtu, potem imate rešitev na dlani. Ribezovo vino. Rdeči ribez podbuja raztrupljanje telesa, povečuje odpornost, preprečuje slabokrvnost, deluje kot naravni...

Brezglutenska hrana ni za zdrave

Brezglutenske hrane naj ne bi uživali tisti, ki imajo celiakijo, ostali naj se taki hrani naj ne bi izogibali, trdijo strokovnjaki. Med zagovorniki zdravega načina življenja je v zadnjih letih...

Materina dušica na krožniku

Če bi mi pred časom kdo rekel, naj si naredim namaz iz materine dušice, bi ga debelo pogledala in pomislila, pa a to sploh kdo lahko poje? Ko pa sem dobila tale recept, ki sem ga poljubno začinila...

Rižota s špinačo in gorgonzolo

Zaradi svojstva številnih zdravilnih učinkovin imenujemo špinačo 'rudnik mineralov'. Pripravljena v rižoti ali s špageti ne krasi le jedi, ampak jo naredi bolj zdravo in okusno. Rižota s špinačo in...

Špinača, kralj zelenjave

To nizkokaloričnoživilo vsebuje ogromno vitamina K, ki jača kosti in preprečuje osteoporozo. Špinača, s poreklom iz Perzije, velja za eno od najbogatejših živil ko gre za vsebnost hranil. Zaradi...

Por na krožniku

Ne veste kaj bi kuhali med vikendom? Da bi bilo enostavno in zdravo, pa še lahkotno povrh. Tokrat vam svetujemo, da posezete po poru. Bogat z vitamini in minerali, je antiseptik, diuretik in...

Smreka kot lepotilo in hrana

Smreka je zaradi svojih sestavin odlična za pripravo čajev, tinktur, kopeli, ki so nepogrešljiv del domače potovalne lekarne. A si predstavljate, da lahko smreko na kos kruha tudi namažete? Sladki...

6 koristi robid

Antioksidante potrebujemo, da nevtraliziramo za celice nevarne proste radikale. Prosti radikali po tihem uničujejo naše telo, antioksidanti pa... … preprečujejo in upočasnjujejo nastanek raka Ena...

Češnje za hujšanje, odpravo ledvičnih kamnov in še kaj

Mamljive navzven, slastne navznoter. Hrustljave in nadvse zdrave. Oh te češnje. To sladko pregreho si lahko privoščimo le eno kratko obdobje v letu, zato je dobro, da čim bolj izkoristimo vse njene...

Narava v kuhinji: Gozdni jagodnjak

Ne recite, da vas ne premamijo, ko jih vidite ob poti. Drobne, rdeče jagode, ki se smehljajo ob gozdnih poteh, in ki jih lahko, če jih posadite na vrtu, gojite tudi doma. In vrtne ali jagode, ki ste...

Lea Thaler: Spirulina, visoko beljakovinsko super živilo

Spirulina je eno najboljših superživil. Jemo jo lahko vsi: ženske, moški, babice, dedki, še zlasti nosečnice in celo dojenčki. Spirulina je modrozelena alga in visoko beljakovinsko super živilo z...

Ajda uravnava krvni tlak

Kot "neprava žitarica", bogata z ogljikovimi hidrati, je ajda odličen pšenični nadomestek za tiste s celiakijo ali občutljive na gluten. Zdravilne koristi ajde so številne in raznolike. Zmanjšuje...

Ingver proti debelosti

Že več kot sto let je ingver osnova vzhodne kuhinje in glavna sestavina tradicionalnih zdravil. Študije so potrdile številne pomembne koristi te začimbe za zdravje. Ingver preprečuje raka Raziskave...

Narava v kuhinji: Krvavi mlečnik

Krvavi mlečnik ( Chelidonium majus ) izboljšuje vid, odpravlja bradavice in kurja očesa, pospešuje izločanje seča, odpravlja glavobole živčnega izvora, preprečuje slabosti in bruhanje, blaži...

Narava v kuhinji: Beluš ali špargelj

Beluši ali šparglji so deliaktesna zelenjava, ki je na voljo tudi tedaj, ko ni sveže zelenjave. V toplih gredah pa jih je možno gojiti do pozne jeseni. Asparagus officinalis ( po domače tudi beluša,...

Glog za zdravo srce

Aprila, maja in junija lahko nabiramo liste, cvetove in vršiške gloga ( Crataegus laevigate in Crataegus monogyna ). Glog krepi in uravnava delovanje srca,krvni tlak (visokega znižuje, nizkega...

6 koristi divjačinskega mesa

Divjačinsko meso je beljakovinska hrana, ki lahko pomaga pri hujšanju in pomaga vzdrževati možgane, mišice in imunski sistem. Med divjačinsko meso sodijo jelen, fazan, zajec, gams, divji prašič in...

Narava v kuhinji: Česnovka

Aprila, maja in junija lahko nabiramo hostni česen. Gre za robato križnico, česnovko, razširjeno po vsej Sloveniji. Raste predvsem v logih in med grmovjem, pa tudi po listnatih, redkeje mešanih...