Čeladnica je zdravilna rastlina, ki spominja na srednjeveško čelado. Dobro je poznana v tradicionalni kitajski medicini. Ta rastlina se uporablja v alternativni medicini za zdravljenje vnetja, lajšanje krčev, pospeševanje pretoka krvi v medenici, spodbujanje menstruacije, odpravljanje glavobolov, lajšanje vročine, zdravljenje protina in pomirjanje. Pomagala naj bi tudi pri epilepsiji, nespečnosti, histeriji in tesnobi.

Pomaga pri raku

Raziskave kažejo, da je kitajski izvleček kapljic strupen za rakave celice, na primer za tumorske celice v možganih, rakave celice prostate in rakave celice raka glave in vratu. Študije kažejo, da vodni izvlečki zavirajo rast limfoma in mielomskih celic. Flavoni, to so antioksidanti v rastlini, so odgovorni za te učinke na raka. To se lahko zgodi zaradi lastnosti, ki jih vsebujejo prosti radikali, ki preprečujejo virusne okužbe. Eden od teh flavonov je znan kot baicalein, ki ne povzroča nobenih mutacij, kar je resen problem mnogih konvencionalnih zdravil proti raku, ki so danes na voljo.

Pomirja

Američani in Evropejci že več kot dve stoletji uporabljajo čeladnico v obliki tonika, ki pomaga pri zdravljenju anksioznosti. Študije so pokazale, da rastlina pomirja živali in ljudi. Oksidativni stres vpliva na nekatere bolezni, povezane z možgani, kot so anksioznost, Alzheimerjeva bolezen, depresija in Parkinsonova bolezen. Raziskave kažejo, da lahko bioaktivne spojine, ki jih najdemo v zdravilnih rastlinah, tudi v čeladnicah, nevtralizirajo in celo odstranijo škodljive proste radikale. Ko se to zgodi, se oksidativni stres močno zmanjša.

Zmanjša vnetje

Američani in Evropejci že več kot dve stoletji uporabljajo ameriško kapico za življenjski tonik, ki pomaga pri zdravljenju anksioznosti. Študije so pokazale, da rastlina vsebuje »anksiolitsko aktivnost« pri živalih in ljudeh. Oksidativni stres, ki je povezan z možgani, na primer anksioznost, Alzheimerjeva bolezen, depresija in Parkinsonova bolezen, so posledica prostih radikalov, vendar raziskave kažejo, da lahko bioaktivne spojine, ki jih najdemo v zdravilnih rastlinah, nevtralizirajo in odstranijo proste radikale. Ko se to zgodi, se oksidativni stres močno zmanjša. Čeladnica lahko ima pomembne antioksidativne učinke, zaradi česar je odlična pot za zmanjšanje anksioznosti.

Pomaga pri nespečnosti

Čeprav lahko čeladnica pomaga pri anksioznosti, lahko pomaga tudi tistim, ki doživljajo nespečnost in druge težave s spanjem, kot so nemir, napetost v mišicah in stiskanje čeljusti. Čaj ali tinktura iz čeladnice lahko koristita pred spanjem, saj pomagata sproščati, preprečujeta tesnobo in pomagata zaspati.

Zmanjšuje tveganja za bolezni srca

Nedavna študija je potrdila kardioprotektivne učinke baicaleina, kar pomeni, da bi s preventivo lahko preprečili in morda ukinili nekatere bolezni srca, kot je miokardni infarkt.

Znižuje vročino ob prehladu

Po študiji, ki jo je leta 2014 izvedel Korejski inštitut za raziskave hrane, lahko čeladnica pomaga znižati vročino. Zelišče so dali osebam, ki so imele alergijo na hrano. Skupini, ki je dobila čeladnico, je padla temperatura. V kombinaciji z drugimi zdravilnimi zelišči, kot so ocvrta grenka semena marelice in nepredelana rabarbara, dokazano pomaga zmanjšati visoko vročino, kašelj in zasoplost, hkrati pa umiri razbijanje srca, tesnobo in draženje.

Pomaga pri epilepsiji in mišičnih krčih

Raziskave kažejo, da so tehnike in zdravljenje z ajurvedo, ki uporablja zdravila rastlinskega izvora, tudi čeladnico, v pomoč pri zdravljenju epilepsije. Koktajl različnih zdravilnih ajurvedskih sestavin, kombiniranih z medom in zeliščnim gheejem, pomaga zmanjšati tresenje, mišične krče, živčne simptome in glavobole, kar na koncu pripomore k zdravljenju neželenih učinkov, ki jih povzroča epilepsija. Podganam so dajali čeladnico v času po diagnosticiranju epilepsije in posledično niso več imele epileptičnih napadov, medtem ko so se napadi pri tistih, ki niso dobile zelišča, stopnjevali. Zanimivo je, da se tudi po prenehanju dodajanja zdravila napadi niso pojavili znova.

Barbara Černe

 

Preberite še več člankov - Prehrana

Kaj sem se naučila o prehranskih dopolnilih?

Prehranska dopolnila so izdelki, ki vsebujejo hranila, ki jih lahko zaužijemo v obliki tablet, kapsul, praškov, kapljic ali drugih oblikah. Namenjeni so dopolnjevanju prehrane, saj vsebujejo...

Katere so zdravju prijazne diete?

Boj z odvečnimi kilogrami je marsikomu dobro znan, prav tako pa tudi dejstvo, da jih je mnogo lažje pridobiti kot izgubiti. Čeprav ob višku maščobnih oblog okoli pasu pomislimo na videz in...

Naravni viri kalcija

Kalcij je najbolj pogost mineral v telesu. Približno 99 odstotkov ga je shranjenega v kosteh in zobeh. Preostali del je razpršen po drugih delih, to je v krvi in v medcelični tekočini. V različnih...

Sadje, ki topi maščobe

Ko iščemo načine, da pokurimo maščobe, nam pride prav vse živo kajne? K sreči ste sladkosnedi na boljšem. Obstaja cela vrsta sadja, ki uspešno topi maščobe in ob tem nahrani telo s pomembnimi...

Hrana, ki uravnava hormone

Vse več je oseb, ki trpijo zaradi hormonskih neravovesij in vnetij. Pogosto jih spremljajo bolečine v sklepih, utrujenost, previsok krvni tlak, glavoboli in napihnjenost. Iz tega se običajno...

Katera je primernejša: brezkofeinska ali kofeinska?

Kava je eno od najbolj priljubljenih živil na svetu. Veliko ljudi uživa pri pitju kave, ampak želi omejiti vnos kofeina. Brezkofeinska kava je podobna običajni, le da ji odstranijo kofein....

10 koristi hrane, bogate z levcinom

Levcin je esencialna aminokislina, enden ključnih gradnikov mišične mase. Uporablja jo maščobno tkivo, jetra in mišično tkivo. Ko mišice s starostjo začnejo slabiti, pomaga levcin. Telo potrebuje...

Kako pogosto je priporočeno jesti?

Če ste kot večina, potem najverjetneje dnevno pojeste 3 glavne obroke, med njimi pa prigrizke. Načeloma je to dober način prehranjevanja, ampak govorimo »načeloma«. Najpomembneje je zadovoljiti...

Najboljši viri vlaknin

Je vaša prehrana revna z vlakninami? Če je temu tako, vam bomo v nadaljevanju predstavili najboljše vire le-teh, saj so vlaknine zelo pomembne za naše zdravje. Toda naj vas ne skrbi, da boste morali...

S hrano nad holesterol!

Obstajata dober (HDL) in slab (LDL) holesterol. Prvi je oblikovan tako, da se oprime odvečnega holesterola in ga odstrani iz telesa, medtem ko slab holesterol poskrbi, da se holesterol prične...

Prehranska dopolnila, ki se jim je potrebno izogibati na prazen želodec

Če uživate prehranska dopolnila, pri tem početju niste sami. Približno 70 % Evropejcev svoje zdravje dodatno krepi s pomočjo prehranskih dopolnil. Od teh pa dobrih 80 % predstavljajo starejši od 55...

Limona! Zdravilni učinki, načini uporabe in recepti

Limona je brezčasen sadež, ki najde mesto v prehrani v prav vsakem letnem času. Poleti kot osvežilna limonada, pozimi pa kot dodatek k čaju. Čeprav je večini znano, da limona vsebuje ogromno...

Dvokrpi ginko in njegovi zdravilni učinki

Dvokrpi ginko ( Ginkgo biloba L.) je živi fosil, ki zemljo krasi že dobrih 300 milijonov let. Zanimivo je dejstvo, da ni v sorodu s prav nobeno danes rastočo rastlinsko vrsto. Čeprav je v Evropi...

Stranski učinki probiotikov

Probiotiki so lahko koristen zaveznik, ko želimo izboljšati zdravje našega črevesja. Toda čeprav običajno ne povzročajo nobenih težav, se lahko določeni ljudje ob njihovem uživanju soočijo s...

Prehod na rastlinsko prehrano

Rastlinska prehrana pomeni konzumiranje hrane, ki je izključno rastlinskega izvora. Tak način prehranjevanja se osredotoča na minimalno predelano hrano in se deloma prekriva z veganstvom. Od...

Organski med in njegove prednosti

Ljudje med že vrsto let uporabljamo zaradi njegovega pestrega nabora zdravilnih učinkov. Znajde se v različnih zdravilnih pripravkih, kakor ga v določenih bolnišnicah še vedno uporabljajo za...

Kako se pravilno prehranjevati?

Program krono prehrane dr. Ane Gifing je edinstven, ker pomaga vsakem posamezniku, da dosega svojo idealno težo ob odličnem zdravstvenem stanju telesa, ne glede na to ali je teža previsoka ali...

Fižol namesto mesa

Vsesplošno sprejetje vegetarijanske prehrane bi lahko zmanjšalo emisije toplogrednih plinov za 63 odstotkov. Za mesojedce bi to predstavljalo težavo, saj iz rastlinske prehrane ne dobijo beljakovin,...