Čičerka ostaja ena izmed najbolj priljubljenih stročnic na skoraj vseh celinah in ni presenetljivo, zakaj, ko pogledamo prednosti prehranjevanja s čičeriko.

Vključena je v priljubljene recepte, ki jih najdemo po vsem svetu, tudi v humus, ki se običajno jé v Izraelu, Siriji, Turčiji, Palestini, Jordaniji in v Egiptu. Čičerika povečuje sitost, izboljša prebavo, uravnava sladkor v krvi, ščiti pred presnovnim sindromom in boleznimi srca. Čičerika je kombinacija beljakovin, vitaminov in mineralov, vlaknin, železa, cinka in fosforja in je pogosto del ajurvedske in mediteranske prehrane.

Nekaj koristi čičerike 

Vsebuje počasi prebavljive ogljikove hidrate
Čičerika, tako kot vse stročnice, je vrsta kompleksnih ogljikovih hidratov, ki jih telo počasi prebavlja in uporablja za energijo.

Pomaga pri uravnavanju ravni sladkorja v krvi
Čičerika vsebuje škrob, ki je počasen ogljikov hidrat, na katerega se telo ne odziva tako, da nenadoma poviša raven glukoze v krvi. Primeren je za ljudi, ki imajo težave pri doseganju stabilne ravni sladkorja v krvi zaradi odpornosti na inzulin.

Poveča sitost in pomaga pri hujšanju
Čičerka je bogata z beljakovinami in vlakninami, zato nas hitreje nasiti in zmanjša željo po nezdravih prigrizkih. Hkrati pomaga nadzorovati raven sladkorja v krvi in ​​tako ohraniti energijo. Pogosto uživanje živil, kot je čičerika, ki porablja maščobe, je odličen način za pomoč pri zdravem in trajnostnem zmanjšanju telesne teže. Čičerika je še bolj nasitna, če jo uživamo z drugimi hranljivimi polnovrednimi živili, kot so zelenjava ali organski kozji sir. Ker je tako nizkokalorična, a z visoko vsebnostjo bistvenih vlaknin in beljakovin, je nadvse primerna za tiste, ki morajo shujšati, a pazijo na vnos kalorij.

Izboljša prebavo zaradi visoke vsebnosti vlaknin
Čičerika spada med vrhunska živila z visoko vsebnostjo vlaknin s približno šest do sedem gramov na pol skodelice. Ta pomagajo zmanjšati zaprtje. Vlaknine delujejo tako, da odvzemajo tekočine iz telesa in jih vežejo na blato, ki vsebuje strupe in odpadke, ki jih je treba odstraniti iz telesa. Vlaknine pomagajo tudi pri uravnavanju pH-ja in razmerja med zdravimi in škodljivimi bakterijami v črevesju. Neravnovesje bakterij črevesne flore je pogosto povezano z različnimi prebavnimi težavami. Vlaknine uravnavajo sladkor v krvi, ščitijo pred rakom, srčnimi boleznimi, divertikulozo, ledvičnimi kamni, PMS, debelostjo in številnimi drugimi nevšečnostmi.

Ščiti pred boleznimi srca in rakom

Dokazano je bilo, da čičerka pomaga uravnovešati nezdrave ravni holesterola, zmanjšuje previsok krvni tlak in ščiti pred boleznimi srca na več načinov. To je lahko deloma posledica velike količine vlaknin, ki preprečujejo prenajedanje in pridobivanje škodljive prekomerne teže, zlasti okoli vitalnih organov. Vlaknine ustvarjajo gelu podobno snov v črevesju, ki se veže z maščobnimi kislinami in pomaga uravnotežiti raven holesterola. Tako topne vlaknine kot netopne vlaknine so pokazale, da so pomembne pri nadzoru in upravljanju hipertenzije.
Ščiti arterije pred oblogami. Študije kažejo, da samo en dnevni odmerek (približno 3/4 skodelice) kuhane stročnice kakršne koli vrste pomaga zmanjšati možnosti za srčni napad in pomaga uravnotežiti "slab" LDL holesterol.

Zagotavlja bistvene vitamine in minerale (vključno s folati in cinkom)
Čičerika se ponaša z visoko vsebnostjo železa, cinka, folata, fosforja in vitaminov B. Čičerika je tudi odličen vir folne kisline. Folati imajo pomembno vlogo pri prepisovanju in sintezi DNK. Prav tako pomagajo telesu pri uporabi drugih B-vitaminov poleg beljakovin (v obliki aminokislin). Pomanjkanje folatov lahko prispeva k anemiji, slabemu delovanju imunskega sistema in slabi prebavi, pri nosečnicah pa lahko pomanjkanje povzroči okvare nevralne cevi pri plodu. Cink je pomemben za več kot 100 pomembnih encimskih reakcijah v telesu.

Alkalizira
Stročnice pomagajo uravnavati pH vrednosti in se tako borijo proti visokim ravnem kislosti. Če čičeriko kombiniramo z virom zdrave maščobe, kot je oljčno olje (tako kot je v humusu) se vsrkavanje hranil dodatno poveča. Poleg tega je čičerka dober vir hranil, ki pripomorejo k zmanjšanju pogostih simptomov, povezanih s PMS: magnezija, mangana in vitamina B6.
Velik vir rastlinskih beljakovin
Beljakovine so ključna makrohranila, saj imajo pomembno vlogo v skoraj vsakem procesu v telesu, vključno z vitalnimi organi, mišicami, tkivi in celo hormoni. Beljakovine, ki jih pridobimo iz prehrane, pomagajo pri ustvarjanju hemoglobina in pomembnih protiteles, nadzorujejo raven sladkorja v krvi, pomagajo pri izgradnji in vzdrževanju mišic, nam dajejo trajno energijo, se borijo proti bakterijam, povzročajo občutek sitosti in pomagajo pri zdravljenju ran in poškodb.

Čičerika v ajurvedi in TKM (tradicionalni kitajski medicini)

Čičerika se v veliki meri uporablja v indijski kuhinji, znani po svoji ajurvedski prehrani in tudi v nekaterih azijskih državah, kjer se tradicionalna kitajska medicina (TKM) še danes izvaja.
• Čičerika se običajno uporablja za pripravo karija in je ena izmed najbolj priljubljenih vegetarijanskih jedi v Indiji, Pakistanu in Bangladešu.
• Čičerko lahko najdete v številnih različicah jedi »dal«, ki so vključene v ajurvedsko prehrano in se uporabljajo skoraj vsak dan. Stročnice povečujejo energijo "vata", kar pomeni, da podpirajo višjo energetsko raven, lahko pa tudi povzročajo vetrove in "suhost". Priporočljivo je, da se čičerika vedno kuha z veliko olja, česna ali gheeja, da se zmanjša suhost in podpre prebava.
• V ajurvedi stročnice pred kuhanjem skoraj vedno namočijo in kombinirajo z začimbami za izboljšanje prebave. Za čičerko se uporablja asafetida, kumina, svež ingver, kurkuma in črni poper, ki lahko zmanjšajo napihnjenost ali vetrove.
• V tradicionalni kitajski medicini so stročnice pomemben vir beljakovin, vlaknin, antioksidantov in številnih hranil. Črna živila, vključno s črno čičerko in črnim fižolom, še zlasti podpirajo zdravje ledvic in jeter.
• TKM priporoča, da se fižol kombinira z rižem ali drugimi polnozrnatimi žitaricami, da se ustvari popoln vir beljakovin. Po TKM žitarice krepijo srce, pomagajo pri gibanju črevesja, izboljšujejo krvni tlak in krvni sladkor, razstrupljajo, ščitijo pred rakom, krepijo telesno moč in pomagajo pri hujšanju.

A.Z.