Cascara sagrada je izvleček ameriške krhlike, ki je bil nekoč na voljo kot zeliščni laksativ, danes pa je na voljo kot prehransko dopolnilo. Nekateri verjamejo, da pomaga pri težavah z jetri, žolčnimi kamni in raku, dokazano pomaga pri …

… zaprtju

Zaprtje je neprijetna nadloga, ki bremeni približno 14 odstotkov odraslih. Težava je velikokrat posledica napačnega življenjskega sloga (slaba in neredna prehrana) ali stranskih učinkov zdravil. Pri odvajanju je ena od bolj učinkovitih prav ameriška krhlika. Po podatkih ameriškega Nacionalnega inštituta za zdravje, je »krhlika na splošno varna in se dobro prenaša, vendar lahko povzroči neželene stranske učinke, tudi poškodbe jeter, če jo uporabljamo v prevelikih odmerkih oziroma dlje, kot je priporočljivo. Opisani so bili hudi primeri z akutno odpovedjo jeter in razvojem trebušne vodenice (ascitesa) in portalne hipertenzije.« Cascaro (skorja vsebuje tudi smole, tanine in lipide) uporabljamo največ teden dni v za to predpisanih odmerkih.

… raku

Laboratorijske študije kažejo, da spojina, ki jo najdemo v Cascari, aloe-emodin, učinkuje na dve vrsti rakavih celic na jetrih.

… zdravju jeter in žolčnih kamnih

Poleg raka naj bi Cascara pogosto pomagala pri zdravljenju žolčnih kamnov in boleznih jeter, vendar so trenutno na voljo omejene klinične študije, ki podpirajo te trditve. Študija na živalih je ugotovila, da emodin pomaga pri poškodbah jeter. Pri podganah s histološko okvaro jeter zaradi uporabe acetaminofena je Cascara pomagala očistiti jetra . Nekateri tradicionalni zdravniki uporabljajo izvleček skupaj s česnom in oljčnim oljem ter limoninim sokom za izpiranje žolčnika oziroma za pospeševanje izločanja žolčnih kamnov.

Koliko vzeti?

Zeliščni dodatek je možno najti na spletu (www.amazon.com; www.ceneje.si;), in sicer je na voljo v obliki prahu oziroma kapsul. Priporočene količine so:

  • skodelica čaja Cascara sagrada dnevno – dva grama drobno narezane skorje rastline namakamo v približno dveh tretjinah skodelice vrele vode od 5 do 10 minut. Precedimo pred pitjem;
  • pri zaprtju: 20 do 30 miligramov aktivne sestavine (hidroksiantracenski derivat) dnevno;
    • tri do petkrat dnevno vzamemo od dva do pet mililitrov tekočega izvlečka Cascare.
    Kot pri večini zeliščnih laksativov (učinek se razlikuje od osebe do osebe), učinkuje Cascara po 12 urah. Če se uporablja kot odvajalo, je zadosten že najmanjši odmerek.

Možni stranski učinki

Zdravilo Cascara je verjetno varno za večino odraslih, če ga jemljemo peroralno manj kot sedem dni. Kakšni so neželeni učinki Cascare sagrade? Pogosti neželeni učinki vključujejo želodčne motnje in krče.

Previdnost pri uporabi
Cascara je varna, če jo jemljemo največ teden dni. Stranski učinki pri nepravilnem jemanju so: razdražen želodec in krči. Dolgotrajna uporaba Cascare (daljša od enega ali dveh tednov) je nevarna. Možni resni neželeni učinki dolgotrajne uporabe so: dehidracija, šibke mišice, težave s srcem in nizka raven elektrolitov v krvi. Cascara sagrada ni priporočljiva za otroke in nosečnice oziroma doječe matere, saj povzroča dehidracijo, moteno pa bi lahko bilo tudi ravnovesje elektrolitov.

Uživati je ne smejo osebe s črevesnimi motnjami, ulceroznim kolitisom, Chronovo boleznijo, ranami na želodcu in nepojasnjenimi bolečinami v želodcu.

Izvlečka ne jemljemo skupaj z zdravili za redčenje krvi, odvajali, kortikosteroidi in drugimi zdravili za oralno uporabo, niti skupaj s preslico, sladkim korenom, zelišči, ki vsebujejo srčne glikozide ali z zelišči in dodatki, ki vsebujejo krom.

 

Barbara Corelli