Katera sol je najprijaznejša zdravju?

Zdravo mero pri soljenju jedi je dobro imeti predvsem zato, ker priporočeno dnevno količino natrija hitro lahko presežemo – sol se namreč skriva v mnogih živilih in pripravljenih jedeh.

Za otroke, stare od enega do treh let, sta priporočena le dva grama soli dnevno, za otroke, stare od štiri do šest let, so priporočeni trije grami, za otroke, stare od sedem do deset let, zadostuje pet gramov, za starejše od enajst let pa šest gramov soli dnevno. A tudi soli obstaja več vrst. Namesto navadne bele soli je morda boljša izbira rožnata himalajska sol, katere koristi še proučujejo, vsekakor pa je manj procesirana in vsebuje nekaj več mineralov: kalcija, magnezija, železa, natrija in kalija.

Priporočen dnevni vnos soli

Povprečna odrasla oseba v Veliki Britaniji na dan zaužije 8,1 g soli (3,2 g natrija), kar je kar 2 grama več od priporočene količine, Američani pa priporočila prekoračijo za kar 50 odstotkov.

 

Starost

Največji priporočen dnevni vnos

do 1 leta

manj kot 1 g soli (manj kot 0,4 g natrija)

od 1 do 3 let

2 g soli (0,8 g natrija)

od 4 do 6 let

3 g soli (1,2 g natrija)

od 7 do 10 let

5 g soli (2 g natrija)

11 let in več

6 g soli (2,4 g natrija)

Odrasle osebe naj torej ne bi zaužile več kot približno čajno žličko soli na dan. Negativni učinki na zdravje pa naj bi se po nekaterih podatkih pojavili šele pri tistih, ki dnevno zaužijejo približno dvakrat toliko.

Kaj tvegamo, če je zaužijemo preveč?

Stanje, pri katerem je koncentracija natrija v organizmu prevelika (višja od 150 mmol/l) imenujemo hipernatriemija. Prehrana, ki vsebuje velike količine soli, zvišuje krvni pritisk, visok krvni pritisk oziroma hipertenzija pa sčasoma poškoduje ledvice ter vodi v njihovo odpoved. Poleg tega so lahko posledice prevelikega vnosa soli tudi ...

  • kap,
  • koronarna srčna bolezen,
  • nekatere oblike raka (na primer na želodcu),
  • osteoporoza,
  • prekomerna telesna teža,
  • ledvični kamni,
  • astma,
  • zastajanje vode v telesu,
  • sladkorna bolezen,
  • vaskularna demenca in
  • Menierova bolezen.

Je možno zaužiti premalo soli?

Tudi premajhen vnos soli lahko ogroža naše zdravje. Stanje, pri katerem je koncentracija natrija v organizmu premajhna (nižja od 136 mmol/l) pa imenujemo hiponatriemija. Z njim povezujejo:

  • odpornost na inzulin,
  • povečano tveganje odpovedi srca,
  • povečano smrtnost med sladkornimi bolniki, saj zmanjšan vnos soli povzroča dvig holesterola, predvsem tistega slabega (LDL) in
  • povečano verjetnost srčnih napadov in bolezni ter kapi.

Kako zmanjšati vnos soli v organizem

  1. Namesto pakiranega mesa, ki mu je med procesiranjem dodan natrij (slanina, kuhana šunka in drugo), raje uporabljajte sveže meso, ki vsebuje le naravno prisoten natrij. Če hrana zdrži v hladilniku teden dni ali celo več tednov, najverjetneje vsebuje veliko natrija.
  2. Jejte sveže sadje in zelenjavo.
  3. Ob kupovanju zamrznjene zelenjave bodite pozorni na napis »sveže zamrznjeno« in na to, da zelenjavi ni dodanih začimb.
  4. Koliko soli vsebujejo živila, preverite na prehranskih označbah na njihovih embalažah – naj vas pri nekaterih ne zavede okus, saj se sol skriva tudi v jedeh, ki niso posebej slanega okusa, na primer v skuti in sladkih živilih. Pri tem naj vam bo v pomoč, da velja 0,3 g soli na 100 g živila za malo, 1,5 g na 100 g pa za veliko. Včasih je navedena le količina natrija (ang. »sodium«) – v tem primeru upoštevajte enačbo sol = natrij x 2,5.
  5. Primerjajte živila različnih pridelovalcev in ugotovite, katero vsebuje najmanj soli.
  6. Uporabljajte začimbe, v katere ni vmešana sol.
  7. Ko jeste v restavraciji, prosite, naj vam jedi ne solijo – po želji si jo lahko solite sami, tako bo vnos natrija precej manjši.
  8. Pri nakupu pripravljenih jedi, pic, sendvičev, testenin, solat izberite dodatke, ki vsebujejo manj soli (namesto slanine, sira in suhih mesnin na primer izberite več vrst zelenjave).
  9. Pri kuhanju namesto soli uporabljajte druge začimbe – črni poper pri juhah, ribah in testeninah ali sveža zelišča pri umešanih jajcih in mesu.

Navajenosti na slan okus se je možno odvaditi. Po približno 6 do 8 tednih minimalne uporabe soli se okus prilagodi in slani prigrizki se kaj kmalu zdijo preslani.

vir: Kalček

Več o soli in jodu si preberite tukaj.

 

Preberite še več člankov - Prehrana

Narava v kuhinji: Gozdni jagodnjak

Ne recite, da vas ne premamijo, ko jih vidite ob poti. Drobne, rdeče jagode, ki se smehljajo ob gozdnih poteh, in ki jih lahko, če jih posadite na vrtu, gojite tudi doma. In vrtne ali jagode, ki ste...

Lea Thaler: Spirulina, visoko beljakovinsko super živilo

Spirulina je eno najboljših superživil. Jemo jo lahko vsi: ženske, moški, babice, dedki, še zlasti nosečnice in celo dojenčki. Spirulina je modrozelena alga in visoko beljakovinsko super živilo z...

Ajda uravnava krvni tlak

Kot "neprava žitarica", bogata z ogljikovimi hidrati, je ajda odličen pšenični nadomestek za tiste s celiakijo ali občutljive na gluten. Zdravilne koristi ajde so številne in raznolike. Zmanjšuje...

Ingver proti debelosti

Že več kot sto let je ingver osnova vzhodne kuhinje in glavna sestavina tradicionalnih zdravil. Študije so potrdile številne pomembne koristi te začimbe za zdravje. Ingver preprečuje raka Raziskave...

Narava v kuhinji: Krvavi mlečnik

Krvavi mlečnik ( Chelidonium majus ) izboljšuje vid, odpravlja bradavice in kurja očesa, pospešuje izločanje seča, odpravlja glavobole živčnega izvora, preprečuje slabosti in bruhanje, blaži...

Narava v kuhinji: Beluš ali špargelj

Beluši ali šparglji so deliaktesna zelenjava, ki je na voljo tudi tedaj, ko ni sveže zelenjave. V toplih gredah pa jih je možno gojiti do pozne jeseni. Asparagus officinalis ( po domače tudi beluša,...

Glog za zdravo srce

Aprila, maja in junija lahko nabiramo liste, cvetove in vršiške gloga ( Crataegus laevigate in Crataegus monogyna ). Glog krepi in uravnava delovanje srca,krvni tlak (visokega znižuje, nizkega...

6 koristi divjačinskega mesa

Divjačinsko meso je beljakovinska hrana, ki lahko pomaga pri hujšanju in pomaga vzdrževati možgane, mišice in imunski sistem. Med divjačinsko meso sodijo jelen, fazan, zajec, gams, divji prašič in...

Narava v kuhinji: Česnovka

Aprila, maja in junija lahko nabiramo hostni česen. Gre za robato križnico, česnovko, razširjeno po vsej Sloveniji. Raste predvsem v logih in med grmovjem, pa tudi po listnatih, redkeje mešanih...

Narava v kuhinji: Navadni gabez

Ker moramo biti doma, in ker imam veliko časa, vas bom obveščal o rastlinah, ki so aktualne za nabiranje in ki pomagajo pri krepitvi zdravja, pravi Borut Cerkvenič iz Maribora, ki tabornike uči,...

8 koristi kakavovega masla

Kakavovo maslo je naravno olje, pridobljeno iz kakavovih zrn. Kakavovo maslo ni le zdrav vir maščobe v čokoladi, ampak ga zaradi njegovih lastnostnih uporabljajo tudi v kremah za kožo in mazilih za...

dr. Oz: Skodelica energije, ki je več ko to

Kava je več kot le okusna skodelica energije. Ima kar nekaj koristi za zdravje pravi dr. Oz... Zmerne količine kave, kakšne tri ali štiri skodelice na dan, zmanjšujejo tveganje za možgansko kap,...

Zelišča in začimbe za imunski sistem

Ne le da se protivirusna zelišča borijo proti virusnim okužbam, spodbujajo imunski sistem in delujejo kot naravna zdravila proti gripi, vendar imajo tudi številne druge koristi za zdravje, kot so...

Beljakovinski napitki in ploščice: da ali ne

Po njih posegajo športniki in vsi, ki želijo hujšati, saj pomagajo graditi mišice in hujšati. Beljakovinske ploščice lahko imamo vedno s sabo, napitke pa tudi, saj jih enostavno lahko vmešamo v vodo...

Brezglutensko žito: kvinoja

Kvinoja ima od nekdaj svoje mesto v starodavnih verskih obredih in v domačih kuhinjah. Njena hranilna in zdravilna vrednost je tako impresivna, da jo želijo v NASI uporabiti tudi za dolgotrajne...

Čustveno prenajedanje v kriznem času

Kamorkoli pogledamo beseda teče o aktualni epidemiji in korona virusu. Situacija daleč od tega, da ne bi bila resna. V vseh medijih so napotki, kaj moramo storiti, da se ne bi okužili, kakšni so...

Juhe TO GO oziroma za s sabo

Vse življenje sem se jim izogibala, sedaj pa si jih pripravim ne glede na to, ali delam od doma ali na terenu. So okusne, nasitijo in pogrejejo. Pa še zdrave so! Predvsem pa so nepogrešljive, če...

10 koristi rukole

Rukola ima številne koristi na zdravje, med drugim vpliva na izgubo telesne teže, zmanjša tveganje za raka, podpira zdrave kosti in izboljšuje zdravje oči. Zaradi svojih antioksidantivnih lastnosti...