Zdravo mero pri soljenju jedi je dobro imeti predvsem zato, ker priporočeno dnevno količino natrija hitro lahko presežemo – sol se namreč skriva v mnogih živilih in pripravljenih jedeh.

Za otroke, stare od enega do treh let, sta priporočena le dva grama soli dnevno, za otroke, stare od štiri do šest let, so priporočeni trije grami, za otroke, stare od sedem do deset let, zadostuje pet gramov, za starejše od enajst let pa šest gramov soli dnevno. A tudi soli obstaja več vrst. Namesto navadne bele soli je morda boljša izbira rožnata himalajska sol, katere koristi še proučujejo, vsekakor pa je manj procesirana in vsebuje nekaj več mineralov: kalcija, magnezija, železa, natrija in kalija.

Priporočen dnevni vnos soli

Povprečna odrasla oseba v Veliki Britaniji na dan zaužije 8,1 g soli (3,2 g natrija), kar je kar 2 grama več od priporočene količine, Američani pa priporočila prekoračijo za kar 50 odstotkov.

 

Starost

Največji priporočen dnevni vnos

do 1 leta

manj kot 1 g soli (manj kot 0,4 g natrija)

od 1 do 3 let

2 g soli (0,8 g natrija)

od 4 do 6 let

3 g soli (1,2 g natrija)

od 7 do 10 let

5 g soli (2 g natrija)

11 let in več

6 g soli (2,4 g natrija)

Odrasle osebe naj torej ne bi zaužile več kot približno čajno žličko soli na dan. Negativni učinki na zdravje pa naj bi se po nekaterih podatkih pojavili šele pri tistih, ki dnevno zaužijejo približno dvakrat toliko.

Kaj tvegamo, če je zaužijemo preveč?

Stanje, pri katerem je koncentracija natrija v organizmu prevelika (višja od 150 mmol/l) imenujemo hipernatriemija. Prehrana, ki vsebuje velike količine soli, zvišuje krvni pritisk, visok krvni pritisk oziroma hipertenzija pa sčasoma poškoduje ledvice ter vodi v njihovo odpoved. Poleg tega so lahko posledice prevelikega vnosa soli tudi ...

  • kap,
  • koronarna srčna bolezen,
  • nekatere oblike raka (na primer na želodcu),
  • osteoporoza,
  • prekomerna telesna teža,
  • ledvični kamni,
  • astma,
  • zastajanje vode v telesu,
  • sladkorna bolezen,
  • vaskularna demenca in
  • Menierova bolezen.

Je možno zaužiti premalo soli?

Tudi premajhen vnos soli lahko ogroža naše zdravje. Stanje, pri katerem je koncentracija natrija v organizmu premajhna (nižja od 136 mmol/l) pa imenujemo hiponatriemija. Z njim povezujejo:

  • odpornost na inzulin,
  • povečano tveganje odpovedi srca,
  • povečano smrtnost med sladkornimi bolniki, saj zmanjšan vnos soli povzroča dvig holesterola, predvsem tistega slabega (LDL) in
  • povečano verjetnost srčnih napadov in bolezni ter kapi.

Kako zmanjšati vnos soli v organizem

  1. Namesto pakiranega mesa, ki mu je med procesiranjem dodan natrij (slanina, kuhana šunka in drugo), raje uporabljajte sveže meso, ki vsebuje le naravno prisoten natrij. Če hrana zdrži v hladilniku teden dni ali celo več tednov, najverjetneje vsebuje veliko natrija.
  2. Jejte sveže sadje in zelenjavo.
  3. Ob kupovanju zamrznjene zelenjave bodite pozorni na napis »sveže zamrznjeno« in na to, da zelenjavi ni dodanih začimb.
  4. Koliko soli vsebujejo živila, preverite na prehranskih označbah na njihovih embalažah – naj vas pri nekaterih ne zavede okus, saj se sol skriva tudi v jedeh, ki niso posebej slanega okusa, na primer v skuti in sladkih živilih. Pri tem naj vam bo v pomoč, da velja 0,3 g soli na 100 g živila za malo, 1,5 g na 100 g pa za veliko. Včasih je navedena le količina natrija (ang. »sodium«) – v tem primeru upoštevajte enačbo sol = natrij x 2,5.
  5. Primerjajte živila različnih pridelovalcev in ugotovite, katero vsebuje najmanj soli.
  6. Uporabljajte začimbe, v katere ni vmešana sol.
  7. Ko jeste v restavraciji, prosite, naj vam jedi ne solijo – po želji si jo lahko solite sami, tako bo vnos natrija precej manjši.
  8. Pri nakupu pripravljenih jedi, pic, sendvičev, testenin, solat izberite dodatke, ki vsebujejo manj soli (namesto slanine, sira in suhih mesnin na primer izberite več vrst zelenjave).
  9. Pri kuhanju namesto soli uporabljajte druge začimbe – črni poper pri juhah, ribah in testeninah ali sveža zelišča pri umešanih jajcih in mesu.

Navajenosti na slan okus se je možno odvaditi. Po približno 6 do 8 tednih minimalne uporabe soli se okus prilagodi in slani prigrizki se kaj kmalu zdijo preslani.

vir: Kalček

Več o soli in jodu si preberite tukaj.

 

Preberite še več člankov - Prehrana

Hrana, ki stara

"Pijmo veliko vode, redno jejmo, dovolj spimo in poskrbimo za redno telesno aktivnost. Tako bomo poskrbeli za zdravo in tudi lepo telo," trdi dr. Oz. Macchiatto in kapučino Čeprav je jutro dobro...

5 pijač za čiščenje ledvic

Ledvice čistijo kri oziroma filtrirajo strupene snovi iz krvi. Ker lahko strupi vplivajo na celo telo, ni nobenega dvoma, da je podpora ledvicam ključnega pomena za ohranjanje splošnega zdravja....

15 koristi cvetače

Če smo med prazniki veliko jedli, je morda zdaj primerno (pa ne samo zato!), da posežemo po cvetači. Je lahko prebavljiva, nasitna, pomaga prebavi in presnovi. Spodbuja zdravje srca Cvetača je...

8 vrst hrane, ki bi jo morali jesti skupaj

Tako kot nekatere rastline bolje rastejo druga ob drugi, tako je tudi nekatera živila bolje jesti skupaj. Puran s sladkim krompirjem Cink je desna roka vitamina A. Vitamin A je antioksidant, ki ga...

12 koristi česna

Česen ni le naravni antibiotik, ampak je učinkovit tudi v kozmetiki ali na vrtu. 1. Ohranja zdravje . Z lastnostmi česna, ki naj bi pomagale srcu in jetrom, bi lahko povečali presnovo železa,...

Kaj če bi vsak dan jedli zeleno?

Spodbuda za raziskovanje dobrodejnega delovanja zelene je prišla kar iz družinskega kroga enega od raziskovalcev. Njegov oče je, potem ko je teden dni jedel po dobrih 10 dekagramov zelene na dan,...

Do 'zdravilne' kave v štirih korakih

Kava je največji vir antioksidantov, je pokazala nedavna študija ameriške univerze Scranton. Nekaj skodelic kave na dan lahko zmanjša tveganje za sladkorno bolezen tipa 2, Alzheimerjevo bolezen in...

4 vrste hrane za lepšo polt

Do lepše polti ne pridemo s pudri, kremami in nategovanjem kože. Lepšo polt dobimo, ko umirimo um in telo, ko celice dobijo dovolj kisika in ko dobijo pravo hrano. Štiri vrste hrane še posebej dobro...

Se lahko razstrupimo s čaji?

»Ni dokazov, da bi razstrupljanje s čaji koristilo telesu ali da bi lahko s pomočjo čajev shujšali,« trdi raziskovalka in avtorica Plant Powered Diet, Sharon Palmer. »Telo ima naravni sistem...

Pegasti badelj za jetra

Če imate bolezen v družini ali če opazite prve simptome zamaščenosti jeter, ukrepajte, da ne bo prepozno. Preventiva se nanaša na spremembo načina prehrane in spremembo življenjskega sloga. Jetra so...

Koristi kumine

Ena najstarejših začimb na svetu, kumina, vsebujeogromno vitaminov in mineralov in je izvrsten antioksidant. Pomaga pri prebavi Pomaga spodbujati žleze, ki so odgovorne za prebavo. Vsebuje vlaknine,...

5 koristi kislih kumaric

Kumarice vsebujejo pomembna hranila, kot na primer vlaknine, vitamin K in celo probiotike. Kisle kumarice, skupaj s sokom v katerega so namočene, so postale zelo priljubljene pri športnikih, saj...

Rumeno in rdeče sadje ter zelenjava lepšajo polt

Vsi smo že slišali o pregovornem zlatem žaru, ki ga pogosto enačijo z zdravjem, čilostjo in mladostjo. Toda namesto da uporabite podlago iz ličil, da dosežete zagorel videz, lahko to naredite s...

Pikantna enolončnica iz paradižnika in leče

Jed na žlico boste zlahka pripravili iz sestavin v shrambi, je pa tudi zelo primerna za zmrzovanje. Seveda jo lahko prilagodite – spremenite jo z dodatkom katerekoli zelenjave, ki jo imate v...

Sveta Hildegarda: začimbe za kuhinjo

Kar je grenko za usta, je zdravo za želodec, pravi star nemški rek. Grenka zelišča, ki so lahko odlična podpora prehrani, so ne le okusna, ampak tudi zdrava. Pehtran Pehtran je začimba z edinstveno...

Oh te hruške

Morda malo premalo opevana a izjemno zdravilna. Hruška. Darilo bogov, kot jo je poimenoval že grški pesnik Homer. Prav je, da se v teh dneh znajde tudi na vašem jedilnem listu. Hruške imajo številne...

10 koristi ingverja

Ajurveda daje ingverju status zdravila za prsi. Čudežna začimba ima prebavilom prijazne lastnosti, poleg številnih drugih koristi. Milijoni jedilnih miz so v Indiji naloženi s palčkami svežega...

6 načinov za zniževanje PSA

Zdravo prostato ohranimo z življenjskim slogom in prehrano. Na dvig PSA namreč najbolj vpliva življenjski slog. Test PSA je običajno prvi pokazatelj, da je nekaj narobe s prostato. Povišana raven...