Meso po ajurvedi lahko jejo le oslabeli, bolniki ki se 'borijo' z boleznijo (kshatriyas) in vsem tistim, ki se preobremenjujejo. Sicer pa ga telo težko prebavi in v njem pušča strupe.

Meso pregreva um in ogreje telo, toda tudi v hladnih obdobjih ga ne smemo uživati prekomerno. Poleg tega je meso, če ni meso pašnih živali, slabe kakovosti, polno antibiotikov in drugih zdravil. Tudi strah, ki ga žival čuti, ko čaka na zakol, in do človeka, preden jo ta ubije, vpliva na sestavo mesa in poveča strah ter jezo v človeku, ki ga poje. Več nasilja, kot je v hrani, več ga je v našem življenju. Hrana, na katero se ne bi smeli navaditi, ker je pretežka za telo, je: jogurt, svinjina, goveje meso, ovčje meso, suho meso, sušena zelenjava, melasa in sir ter vsa živila, ki so zelo hladna, vroča, popolnoma brez okusa ali preveč intenzivnega okusa. Prepovedana sta tudi čebula in česen.

Ritual hranjenja

Ne jejmo, kadar smo jezni, depresivni, brez volje ali drugače čustveno nestabilni ali takoj po fizičnem naporu. Pred obrokom si umijmo roke, obraz in noge. Medtem ko jemo, sedimo v mirnem, tihem okolju. Če je možno, bodimo usmerjeni proti vzhodu, v smeri sonca. Jejmo sami ali z ljudmi, ki jih poznamo in jim zaupamo. Poskrbimo, da bodo zadovoljeni vsi čutni organi, zato prostor okrasimo z rožami, prijetno glasbo in podobnim. Občutek sitosti ni odvisen od tega, koliko pojemo, temveč od tega, kako hrano pripravimo. Če bomo hrano pripravili z veliko ljubezni, bo to prej zadovoljilo našo dušo kot kupi hrane iz restavracije s hitro hrano. Če nam kuha kdo drug, naj bo to izključno oseba, ki nas ima rada. Indijski kuharji zato pogosto prihajajo iz duhovniških vrst. Tako obstaja vsaj nekaj možnosti, da se lahko med kuhanjem v hrano prenesejo nekatere pozitivne vibracije. Ženske med menstruacijo naj ne bi kuhale, saj so v postopku čiščenja in bi se namesto tega morale sprostiti. Ko je vse pripravljeno, molimo. Zahvalimo se naravi, ker nam je zagotovila hrano, pa tudi vsem božanstvom, ki jih častimo. Zahvalimo se, da smo živi, in da smo lahko jedli. Sleherni košček hrane pojejmo z ljubeznijo. Tudi hrano, ki je ne maramo, a nam jo nekdo skuha z ljubeznijo. Na obrok se osredotočimo. Brez televizije, radia ali pogovora, ki nam odvračajo pozornost. Med obrokom uživajmo v tišini ter počasi in temeljito prežvečimo hrano. Ko je možno, jejmo z rokami, tako da lahko koža pošlje možganom signal za temperaturo in teksturo hrane.

Preberite še več člankov - Prehrana

Hrana, ki stara

"Pijmo veliko vode, redno jejmo, dovolj spimo in poskrbimo za redno telesno aktivnost. Tako bomo poskrbeli za zdravo in tudi lepo telo," trdi dr. Oz. Macchiatto in kapučino Čeprav je jutro dobro...

5 pijač za čiščenje ledvic

Ledvice čistijo kri oziroma filtrirajo strupene snovi iz krvi. Ker lahko strupi vplivajo na celo telo, ni nobenega dvoma, da je podpora ledvicam ključnega pomena za ohranjanje splošnega zdravja....

15 koristi cvetače

Če smo med prazniki veliko jedli, je morda zdaj primerno (pa ne samo zato!), da posežemo po cvetači. Je lahko prebavljiva, nasitna, pomaga prebavi in presnovi. Spodbuja zdravje srca Cvetača je...

8 vrst hrane, ki bi jo morali jesti skupaj

Tako kot nekatere rastline bolje rastejo druga ob drugi, tako je tudi nekatera živila bolje jesti skupaj. Puran s sladkim krompirjem Cink je desna roka vitamina A. Vitamin A je antioksidant, ki ga...

12 koristi česna

Česen ni le naravni antibiotik, ampak je učinkovit tudi v kozmetiki ali na vrtu. 1. Ohranja zdravje . Z lastnostmi česna, ki naj bi pomagale srcu in jetrom, bi lahko povečali presnovo železa,...

Kaj če bi vsak dan jedli zeleno?

Spodbuda za raziskovanje dobrodejnega delovanja zelene je prišla kar iz družinskega kroga enega od raziskovalcev. Njegov oče je, potem ko je teden dni jedel po dobrih 10 dekagramov zelene na dan,...

Do 'zdravilne' kave v štirih korakih

Kava je največji vir antioksidantov, je pokazala nedavna študija ameriške univerze Scranton. Nekaj skodelic kave na dan lahko zmanjša tveganje za sladkorno bolezen tipa 2, Alzheimerjevo bolezen in...

4 vrste hrane za lepšo polt

Do lepše polti ne pridemo s pudri, kremami in nategovanjem kože. Lepšo polt dobimo, ko umirimo um in telo, ko celice dobijo dovolj kisika in ko dobijo pravo hrano. Štiri vrste hrane še posebej dobro...

Se lahko razstrupimo s čaji?

»Ni dokazov, da bi razstrupljanje s čaji koristilo telesu ali da bi lahko s pomočjo čajev shujšali,« trdi raziskovalka in avtorica Plant Powered Diet, Sharon Palmer. »Telo ima naravni sistem...

Pegasti badelj za jetra

Če imate bolezen v družini ali če opazite prve simptome zamaščenosti jeter, ukrepajte, da ne bo prepozno. Preventiva se nanaša na spremembo načina prehrane in spremembo življenjskega sloga. Jetra so...

Koristi kumine

Ena najstarejših začimb na svetu, kumina, vsebujeogromno vitaminov in mineralov in je izvrsten antioksidant. Pomaga pri prebavi Pomaga spodbujati žleze, ki so odgovorne za prebavo. Vsebuje vlaknine,...

5 koristi kislih kumaric

Kumarice vsebujejo pomembna hranila, kot na primer vlaknine, vitamin K in celo probiotike. Kisle kumarice, skupaj s sokom v katerega so namočene, so postale zelo priljubljene pri športnikih, saj...

Rumeno in rdeče sadje ter zelenjava lepšajo polt

Vsi smo že slišali o pregovornem zlatem žaru, ki ga pogosto enačijo z zdravjem, čilostjo in mladostjo. Toda namesto da uporabite podlago iz ličil, da dosežete zagorel videz, lahko to naredite s...

Pikantna enolončnica iz paradižnika in leče

Jed na žlico boste zlahka pripravili iz sestavin v shrambi, je pa tudi zelo primerna za zmrzovanje. Seveda jo lahko prilagodite – spremenite jo z dodatkom katerekoli zelenjave, ki jo imate v...

Sveta Hildegarda: začimbe za kuhinjo

Kar je grenko za usta, je zdravo za želodec, pravi star nemški rek. Grenka zelišča, ki so lahko odlična podpora prehrani, so ne le okusna, ampak tudi zdrava. Pehtran Pehtran je začimba z edinstveno...

Oh te hruške

Morda malo premalo opevana a izjemno zdravilna. Hruška. Darilo bogov, kot jo je poimenoval že grški pesnik Homer. Prav je, da se v teh dneh znajde tudi na vašem jedilnem listu. Hruške imajo številne...

10 koristi ingverja

Ajurveda daje ingverju status zdravila za prsi. Čudežna začimba ima prebavilom prijazne lastnosti, poleg številnih drugih koristi. Milijoni jedilnih miz so v Indiji naloženi s palčkami svežega...

6 načinov za zniževanje PSA

Zdravo prostato ohranimo z življenjskim slogom in prehrano. Na dvig PSA namreč najbolj vpliva življenjski slog. Test PSA je običajno prvi pokazatelj, da je nekaj narobe s prostato. Povišana raven...