Koper ni le odlična začimba, ko pripravljamo kumarice v kisu, ampak zagotavlja številne koristi za zdravje, psihično in fizično. Že stoletja ga uporabljajo v prehranske in medicinske namene. Kozmetična industrija ga uporablja za izdelavo mila, parfumov, detergentov, krem in losjonov. Koper vsebuje ogromno kalcija, mangana in železa, antioksidantov in flavonoidov, ki delujejo protivnetno in protivirusno.

Blaži menstrualne težave

Tajci so proučevali, kako koper pomaga najstnicam in ženskam v zgodnjih dvajsetih, ki imajo boleče menstruacije. Dekletom so dali 12 različnih zdravil rastlinskega izvora: koper, kamilico, cimet, vrtnico, komarček, grško seno, ingver, guavo, rabarbaro, baldrijan, grebenušo in zatar ter pet ne-zeliščnih dodatkov (ribje olje, melatonin, vitamine B1 in E in cinkov sulfat), in sicer v različnih oblikah in količinah. Čeprav učinki niso bili čudežni, so znatno zmanjšali boleče krče, ki so spremljali menstruacijo.

Pomaga pri depresiji

Depresija je velika težava številnih, tako odraslih kot najstnikov, v zadnjem času pa vse bolj tudi upokojencev. Koper deluje kot naravno zdravilo za depresijo. Študija, objavljena v American Journal of Therapeutics, je raziskala antidepresive in analgetične lastnosti te začimbe. Depresivnim bolnikom so dajali izvlečke kopra in ugotovili, da deluje kot antidepresiv in analgetik, tako kot običajni antidepresivi, zaradi visoke vsebnosti polifenolov, flavonoidov in taninov.

Znižuje holesterol

Koper dokazano znižuje holesterol. Ugotovljeno je bilo, da izvleček kopra in tablete iz kopra pozitivno učinkujejo na lipide (maščobe), jetrne encime, izražanje genov in aktivnost encimov pri hrčkih, ki imajo visok holesterol. Živalce so naključno razdelili v šest skupin in jim dnevno dajali različne odmerke in oblike kopra. V primerjavi s skupino, ki ni prejemala ničesar, se je pri vseh ostalih petih po mesecu dni znatno zmanjšala raven maščob, glukoza v krvi in jetrni encimi.

Ščiti pred insekti

Koper uspešno odganja žuželke (dokazi zbrani v Journal of Food Protection). Dvajset rastlinskih olj je dokazano učinkovitih pred insekticidi. Odzivi so se razlikovali glede na vrsto olja in čas izpostavljenosti. Največjo umrljivost žuželk je povzročilo olje kopra, sledi rmanovo in evkaliptusovo olje. Zelo učinkovita sta bila tudi olje čajevca in limonine trave. Koprovo olje učinkovito ščiti tudi pred pršicami.

Zdravi epilepsijo

Epilepsija je pogosta nevrološka motnja, ki jo v glavnem zdravijo z zdravili. Čeprav ta pomagajo zmanjšati jakost in pogostost napadov, pa imajo celo vrsto drugih stranskih učinkov. Študija, objavljena v Malaysian Journal of Medical Sciences, je proučevala učinke vodne raztopine izvlečka koprovih listov na zdravljenje krčev in epilepsije. Ocenili so, da začimba deluje pri antikonvulzivnih dejavnostih, kar pomeni, da deluje kot naravno alternativno zdravljenje epilepsije.

Vir energije in prva pomoč pri prebavnih težavah

Maščobne kisline so glavni viri energije. Večina hrane vsebuje veliko maščobnih kislin v obliki triacilglicerola (estri z glicerolom). Nekateri prehranski ogljikovi hidrati se pretvorijo v maščobo in jo shranijo kot triacilglicerol (TAG) v maščobnem tkivu. Kasneje se maščobne kisline iz te maščobe sprostijo, da zagotovijo energijo za različna aerobna tkiva. Struktura TAG-a in porazdelitev maščobnih kislin semenskih olj določata končne fizikalne lastnosti olj, kar vpliva na prebavo, vsrkavanje in presnovo ter fizikalne in tehnološke lastnosti TAG-a. V Teksasu so preizkusili, kaj se zgodi z olji iz kopra, kumine, koriandra, janeža, zelene in koromača pri sobni temperaturi. V vseh vzorcih je nastala petroselinska kislina kot glavna maščobna kislina (v vseh vzorcih v razponu od 57 do 82 odstotkov). To pomeni, da lahko redna uporaba kopra v prehrani pomaga pri pridobivanju nekaterih pomembnih maščobnih kislin.

Poln antimikrobov

Koper ima številne antimikrobne učinke. Eterično olje kopra dokazano deluje proti različnim sevom bakterij, v celoti zavira rast Fusarium graminearum, uničujočo bolezen pšenice in ječmena, ki jo povzroča gliva. Uničuje še pet drugih bakterij, med drugim Staphylococcus aureus. Druga študija je pokazala, da so izvlečki kopra iz semen, shranjenih 35 let, ubili tudi več glivičnih sevov, kot sta plesni Aspergillus niger in kvasovke Saccharomyces cerevisiae in Candida albicans.

Ščiti pred prostimi radikali

Koper vsebuje monoterpene, ki se antioksidativnim molekulam pomagajo pritrditi na oksidirane molekule, ki bi sicer poškodovale telo. Učinke je potrdila večnacionalna študija, raziskave pa so pokazale, da je antioksidacijska aktivnost kopra primerljiva z askorbinsko kislino, alfa-tokoferolom in kvercetinom. Koper ima torej protivnetne in analgetične lastnosti, ki preprečujejo poškodbe zaradi prostih radikalov. Koper na veliko uporabljajo v Indiji, predvsem zaradi antioksidativnih lastnosti.

Prijava na e-novice

Vas je naša vsebina pritegnila? Če želite biti na tekočem z novimi podobnimi vsebinami, se prijavite na naše e-novice.

Podpora

Pogoji poslovanja
Načini plačila
Dostava
Vračilo izdelkov

Kontakt z nami

+386 (0)51 635 735
info@preventivarevija.si