Ohranjajo lepo kožo
Čia semena so polna antioksidantov, ki zelo dobro učinkujejo na kožo. Antioksidanti ščitijo pred poškodbami prostih radikalov in preprečujejo oksidativni stres, hkrati pa spodbujajo obnovo tkiv in ščitijo kožo. Mehičani so odkrili, da imajo čia semena skoraj dvakrat več antioksidantov, kot so menili prvotno. Antioksidativna aktivnost čia semen v 70 odstotkih ustavi proste radikale. Dodajanje semen v prehrano pripomore v boju proti prezgodnjemu staranju in nenazadnje polepša kožo.

Spodbujajo zdravo prebavo

Čia semena so polna vlaknin. Jušna žlica (28 gramov) semen dnevno zagotovi 44 odstotkov vlaknin, ki jih potrebuje naše telo. Semena poskrbijo, da črevesje deluje pravilno, preprečujejo zaprtje in pospešijo izločanje blata. Vlaknine delujejo kot prebiotik, ki zagotovi gorivo za koristne bakterije v črevesju, ki imajo velik pomen za zdravje. Vlaknine v čia semenih se, potem ko vsrkajo vodo, v želodcu razširijo in pomagajo, da smo dlje časa siti. To lahko pojasni, zakaj je uporaba čia semen učinkovita pri zmanjšanju telesne teže in zaviranju teka.

Izboljšujejo zdravje srca
Zaradi visoke vsebnosti antioksidantov, vlaknin in zdravih maščob, predstavljajo čia semena veliko pomoč za zdravje srca in ožilja. Čia semena so še posebej bogata z omega-3 maščobnimi kislinami (en gram semen jih ima več kot gram lososa), ki znižujejo krvni tlak, holesterol in blažijo vnetja. Vlaknine pa pomagajo uravnavati raven holesterola in ohranjajo čiste arterije in tako zmanjšajo tveganje za koronarno srčno bolezen.

Uravnavajo krvni sladkor

Čia semana so bogata z alfa-linolensko kislino in vlakninami, zato uravnavajo sladkor v krvi in odpornost na inzulin. Študija na živalih (objavljeno v British Journal of Nutrition) je pokazala, da dodajanje čia semen prehrani z visoko vsebnostjo sladkorja prepreči spremembe v ravni sladkorja v krvi in ravni lipidov. Tudi študije na ljudeh so odkrile, da dodajanje čia semen belemu kruhu zmanjšuje glikemični odziv; na tak način se namreč preprečijo dvigi in padci krvnega sladkorja.

Izboljšujejo energijo

Čia semena pogosto uporabljajo športniki za nalaganje ogljikovih hidratov. To je strategija,  ki pomaga povečati shranjevanje glikogena v mišicah in jetrih, s čimer optimizirajo vzdržljivost in povečajo učinkovitost vadbe. Dejansko je študija (objavljena v Journal of Strength and Conditioning) ugotovila, da je uživanje čia semena izboljšalo zmogljivost vadbe pri 90 minut trajajočih treningih. Poleg tega lahko beljakovine v semenih pomagajo pri gradnji mišične mase in povečanju moči. Po treningu namreč obnovijo mišično tkivo in lahko ustvarjajo nove mišice, ki pospešijo čas okrevanja med treningi.

Krepijo kosti

Ena od največjih prednosti čia semen je, da krepijo kosti in preprečujejo upad kostne gostote, in s tem tveganje za nastanek osteoporoze. To je zato, ker so semena bogata s kalcijem in manganom, dvema mineraloma, ki sta izjemno pomembna za ohranjanje zdravja kosti. Kalcij zagotavlja trdnost in gostoto kosti, mangan pa sodeluje pri presnovi.

Pomagajo hujšati

Dodajanje semen prehrani pomaga pri izgubi trdovratnih kilogramov. Semena so vrhunska beljakovinska živila, zato še zlasti koristijo tistim, ki si želijo povečati mišično maso, izgubiti maščobo in se spopasti z lakoto in prevelikim tekom. Povečanje vnosa beljakovin za samo 15 odstotkov, povzroči znatno zmanjšanje vnosa energije. Druge raziskave kažejo, da bi lahko z visoko beljakovinsko prehrano znižali raven grelina, hormona, odgovornega za spodbujanje lakote.

Borijo se proti raku

Čia semena so bogata z alfa-linolensko kislino (ALA), vrsto omega-3 maščobnih kislin, ki jo najdemo v številnih živilih. Leta 2013 je študija in vitro, objavljena v Journal of Molecular Biochemistry, ugotovila, da je ALA pomagala omejiti rast celic raka dojke in materničnega vratu. Raziskovalci so tudi ugotovili, da je povzročila celično smrt rakavih celic, ne da bi poškodovala normalne zdrave celice v telesu.

Izboljšajo zdravje ustne votline

Ker so polna kalcija, fosforja, vitamina A in cinka, ni nenavadno, da so na vrhu seznama tudi, ko gre za nego ustne votline. Kalcij je ključnega pomena za zdravje zob, cink preprečuje demineralizacijo zobnih oblog in preprečuje vstop slabim klicem, ki povzročajo slab zadah. Za močne kosti in zdravo ustno votlino sta pomembna tudi vitamin A in fosfor.

Jušna žlica (28 gramov) semen vsebuje:12,3 grama ogljikovih hidratov, 4,4 grama beljakovin, 8,6 grama maščobe, 10,6 grama prehranskih vlaknin, 0,6 miligrama mangana (30 odstotkov dnevnih potreb – DP), 265 miligramov fosforja (27 odstotkov DP), 177 miligramov kalcija (18 odstotkov DP), 1 miligram cinka (7 odstotkov DP), 0,1 miligrama bakra (3 odstotke DP), 44,8 miligrama kalija (1 odstotek DP). Čia semena vsebujejo tudi ključne aminokisline: vitamin A, vitamin B, vitamin E in vitamin D; ter minerale, na primer železo, jod, magnezij, niacin in tiamin.  

Čia semena v ajurvedi in tradicionalni medicini

Po ajurvedi lahko čia semena pomagajo hraniti kri in spodbujati pretok, zahvaljujoč njihovi sposobnosti vsrkavanja vode v prebavnem traktu, zaradi česar tvorijo gelu podobno snov. Čia semena lahko tudi zmanjšajo vnetje, spodbujajo zdravje ledvic in podpirajo pravilno hidracijo. Semena so prvotno gojili v Srednji in Južni Ameriki. Uporabljali so jih kot naravno zdravilo za povečanje vzdržljivosti in moči. Pravzaprav so starodavne civilizacije verjele, da imajo semena nadnaravne moči.

Prijava na e-novice

Vas je naša vsebina pritegnila? Če želite biti na tekočem z novimi podobnimi vsebinami, se prijavite na naše e-novice.

Podpora

Pogoji poslovanja
Načini plačila
Dostava
Vračilo izdelkov

Kontakt z nami

+386 (0)51 635 735
info@preventivarevija.si