Ohranjajo lepo kožo
Čia semena so polna antioksidantov, ki zelo dobro učinkujejo na kožo. Antioksidanti ščitijo pred poškodbami prostih radikalov in preprečujejo oksidativni stres, hkrati pa spodbujajo obnovo tkiv in ščitijo kožo. Mehičani so odkrili, da imajo čia semena skoraj dvakrat več antioksidantov, kot so menili prvotno. Antioksidativna aktivnost čia semen v 70 odstotkih ustavi proste radikale. Dodajanje semen v prehrano pripomore v boju proti prezgodnjemu staranju in nenazadnje polepša kožo.

Spodbujajo zdravo prebavo

Čia semena so polna vlaknin. Jušna žlica (28 gramov) semen dnevno zagotovi 44 odstotkov vlaknin, ki jih potrebuje naše telo. Semena poskrbijo, da črevesje deluje pravilno, preprečujejo zaprtje in pospešijo izločanje blata. Vlaknine delujejo kot prebiotik, ki zagotovi gorivo za koristne bakterije v črevesju, ki imajo velik pomen za zdravje. Vlaknine v čia semenih se, potem ko vsrkajo vodo, v želodcu razširijo in pomagajo, da smo dlje časa siti. To lahko pojasni, zakaj je uporaba čia semen učinkovita pri zmanjšanju telesne teže in zaviranju teka.

Izboljšujejo zdravje srca
Zaradi visoke vsebnosti antioksidantov, vlaknin in zdravih maščob, predstavljajo čia semena veliko pomoč za zdravje srca in ožilja. Čia semena so še posebej bogata z omega-3 maščobnimi kislinami (en gram semen jih ima več kot gram lososa), ki znižujejo krvni tlak, holesterol in blažijo vnetja. Vlaknine pa pomagajo uravnavati raven holesterola in ohranjajo čiste arterije in tako zmanjšajo tveganje za koronarno srčno bolezen.

Uravnavajo krvni sladkor

Čia semana so bogata z alfa-linolensko kislino in vlakninami, zato uravnavajo sladkor v krvi in odpornost na inzulin. Študija na živalih (objavljeno v British Journal of Nutrition) je pokazala, da dodajanje čia semen prehrani z visoko vsebnostjo sladkorja prepreči spremembe v ravni sladkorja v krvi in ravni lipidov. Tudi študije na ljudeh so odkrile, da dodajanje čia semen belemu kruhu zmanjšuje glikemični odziv; na tak način se namreč preprečijo dvigi in padci krvnega sladkorja.

Izboljšujejo energijo

Čia semena pogosto uporabljajo športniki za nalaganje ogljikovih hidratov. To je strategija,  ki pomaga povečati shranjevanje glikogena v mišicah in jetrih, s čimer optimizirajo vzdržljivost in povečajo učinkovitost vadbe. Dejansko je študija (objavljena v Journal of Strength and Conditioning) ugotovila, da je uživanje čia semena izboljšalo zmogljivost vadbe pri 90 minut trajajočih treningih. Poleg tega lahko beljakovine v semenih pomagajo pri gradnji mišične mase in povečanju moči. Po treningu namreč obnovijo mišično tkivo in lahko ustvarjajo nove mišice, ki pospešijo čas okrevanja med treningi.

Krepijo kosti

Ena od največjih prednosti čia semen je, da krepijo kosti in preprečujejo upad kostne gostote, in s tem tveganje za nastanek osteoporoze. To je zato, ker so semena bogata s kalcijem in manganom, dvema mineraloma, ki sta izjemno pomembna za ohranjanje zdravja kosti. Kalcij zagotavlja trdnost in gostoto kosti, mangan pa sodeluje pri presnovi.

Pomagajo hujšati

Dodajanje semen prehrani pomaga pri izgubi trdovratnih kilogramov. Semena so vrhunska beljakovinska živila, zato še zlasti koristijo tistim, ki si želijo povečati mišično maso, izgubiti maščobo in se spopasti z lakoto in prevelikim tekom. Povečanje vnosa beljakovin za samo 15 odstotkov, povzroči znatno zmanjšanje vnosa energije. Druge raziskave kažejo, da bi lahko z visoko beljakovinsko prehrano znižali raven grelina, hormona, odgovornega za spodbujanje lakote.

Borijo se proti raku

Čia semena so bogata z alfa-linolensko kislino (ALA), vrsto omega-3 maščobnih kislin, ki jo najdemo v številnih živilih. Leta 2013 je študija in vitro, objavljena v Journal of Molecular Biochemistry, ugotovila, da je ALA pomagala omejiti rast celic raka dojke in materničnega vratu. Raziskovalci so tudi ugotovili, da je povzročila celično smrt rakavih celic, ne da bi poškodovala normalne zdrave celice v telesu.

Izboljšajo zdravje ustne votline

Ker so polna kalcija, fosforja, vitamina A in cinka, ni nenavadno, da so na vrhu seznama tudi, ko gre za nego ustne votline. Kalcij je ključnega pomena za zdravje zob, cink preprečuje demineralizacijo zobnih oblog in preprečuje vstop slabim klicem, ki povzročajo slab zadah. Za močne kosti in zdravo ustno votlino sta pomembna tudi vitamin A in fosfor.

Jušna žlica (28 gramov) semen vsebuje:12,3 grama ogljikovih hidratov, 4,4 grama beljakovin, 8,6 grama maščobe, 10,6 grama prehranskih vlaknin, 0,6 miligrama mangana (30 odstotkov dnevnih potreb – DP), 265 miligramov fosforja (27 odstotkov DP), 177 miligramov kalcija (18 odstotkov DP), 1 miligram cinka (7 odstotkov DP), 0,1 miligrama bakra (3 odstotke DP), 44,8 miligrama kalija (1 odstotek DP). Čia semena vsebujejo tudi ključne aminokisline: vitamin A, vitamin B, vitamin E in vitamin D; ter minerale, na primer železo, jod, magnezij, niacin in tiamin.  

Čia semena v ajurvedi in tradicionalni medicini

Po ajurvedi lahko čia semena pomagajo hraniti kri in spodbujati pretok, zahvaljujoč njihovi sposobnosti vsrkavanja vode v prebavnem traktu, zaradi česar tvorijo gelu podobno snov. Čia semena lahko tudi zmanjšajo vnetje, spodbujajo zdravje ledvic in podpirajo pravilno hidracijo. Semena so prvotno gojili v Srednji in Južni Ameriki. Uporabljali so jih kot naravno zdravilo za povečanje vzdržljivosti in moči. Pravzaprav so starodavne civilizacije verjele, da imajo semena nadnaravne moči.

Preberite še več člankov - Prehrana

Kaj sem se naučila o prehranskih dopolnilih?

Prehranska dopolnila so izdelki, ki vsebujejo hranila, ki jih lahko zaužijemo v obliki tablet, kapsul, praškov, kapljic ali drugih oblikah. Namenjeni so dopolnjevanju prehrane, saj vsebujejo...

Katere so zdravju prijazne diete?

Boj z odvečnimi kilogrami je marsikomu dobro znan, prav tako pa tudi dejstvo, da jih je mnogo lažje pridobiti kot izgubiti. Čeprav ob višku maščobnih oblog okoli pasu pomislimo na videz in...

Naravni viri kalcija

Kalcij je najbolj pogost mineral v telesu. Približno 99 odstotkov ga je shranjenega v kosteh in zobeh. Preostali del je razpršen po drugih delih, to je v krvi in v medcelični tekočini. V različnih...

Sadje, ki topi maščobe

Ko iščemo načine, da pokurimo maščobe, nam pride prav vse živo kajne? K sreči ste sladkosnedi na boljšem. Obstaja cela vrsta sadja, ki uspešno topi maščobe in ob tem nahrani telo s pomembnimi...

Hrana, ki uravnava hormone

Vse več je oseb, ki trpijo zaradi hormonskih neravovesij in vnetij. Pogosto jih spremljajo bolečine v sklepih, utrujenost, previsok krvni tlak, glavoboli in napihnjenost. Iz tega se običajno...

Katera je primernejša: brezkofeinska ali kofeinska?

Kava je eno od najbolj priljubljenih živil na svetu. Veliko ljudi uživa pri pitju kave, ampak želi omejiti vnos kofeina. Brezkofeinska kava je podobna običajni, le da ji odstranijo kofein....

10 koristi hrane, bogate z levcinom

Levcin je esencialna aminokislina, enden ključnih gradnikov mišične mase. Uporablja jo maščobno tkivo, jetra in mišično tkivo. Ko mišice s starostjo začnejo slabiti, pomaga levcin. Telo potrebuje...

Kako pogosto je priporočeno jesti?

Če ste kot večina, potem najverjetneje dnevno pojeste 3 glavne obroke, med njimi pa prigrizke. Načeloma je to dober način prehranjevanja, ampak govorimo »načeloma«. Najpomembneje je zadovoljiti...

Najboljši viri vlaknin

Je vaša prehrana revna z vlakninami? Če je temu tako, vam bomo v nadaljevanju predstavili najboljše vire le-teh, saj so vlaknine zelo pomembne za naše zdravje. Toda naj vas ne skrbi, da boste morali...

S hrano nad holesterol!

Obstajata dober (HDL) in slab (LDL) holesterol. Prvi je oblikovan tako, da se oprime odvečnega holesterola in ga odstrani iz telesa, medtem ko slab holesterol poskrbi, da se holesterol prične...

Prehranska dopolnila, ki se jim je potrebno izogibati na prazen želodec

Če uživate prehranska dopolnila, pri tem početju niste sami. Približno 70 % Evropejcev svoje zdravje dodatno krepi s pomočjo prehranskih dopolnil. Od teh pa dobrih 80 % predstavljajo starejši od 55...

Limona! Zdravilni učinki, načini uporabe in recepti

Limona je brezčasen sadež, ki najde mesto v prehrani v prav vsakem letnem času. Poleti kot osvežilna limonada, pozimi pa kot dodatek k čaju. Čeprav je večini znano, da limona vsebuje ogromno...

Dvokrpi ginko in njegovi zdravilni učinki

Dvokrpi ginko ( Ginkgo biloba L.) je živi fosil, ki zemljo krasi že dobrih 300 milijonov let. Zanimivo je dejstvo, da ni v sorodu s prav nobeno danes rastočo rastlinsko vrsto. Čeprav je v Evropi...

Stranski učinki probiotikov

Probiotiki so lahko koristen zaveznik, ko želimo izboljšati zdravje našega črevesja. Toda čeprav običajno ne povzročajo nobenih težav, se lahko določeni ljudje ob njihovem uživanju soočijo s...

Prehod na rastlinsko prehrano

Rastlinska prehrana pomeni konzumiranje hrane, ki je izključno rastlinskega izvora. Tak način prehranjevanja se osredotoča na minimalno predelano hrano in se deloma prekriva z veganstvom. Od...

Organski med in njegove prednosti

Ljudje med že vrsto let uporabljamo zaradi njegovega pestrega nabora zdravilnih učinkov. Znajde se v različnih zdravilnih pripravkih, kakor ga v določenih bolnišnicah še vedno uporabljajo za...

Kako se pravilno prehranjevati?

Program krono prehrane dr. Ane Gifing je edinstven, ker pomaga vsakem posamezniku, da dosega svojo idealno težo ob odličnem zdravstvenem stanju telesa, ne glede na to ali je teža previsoka ali...

Fižol namesto mesa

Vsesplošno sprejetje vegetarijanske prehrane bi lahko zmanjšalo emisije toplogrednih plinov za 63 odstotkov. Za mesojedce bi to predstavljalo težavo, saj iz rastlinske prehrane ne dobijo beljakovin,...