Ohranjajo lepo kožo
Čia semena so polna antioksidantov, ki zelo dobro učinkujejo na kožo. Antioksidanti ščitijo pred poškodbami prostih radikalov in preprečujejo oksidativni stres, hkrati pa spodbujajo obnovo tkiv in ščitijo kožo. Mehičani so odkrili, da imajo čia semena skoraj dvakrat več antioksidantov, kot so menili prvotno. Antioksidativna aktivnost čia semen v 70 odstotkih ustavi proste radikale. Dodajanje semen v prehrano pripomore v boju proti prezgodnjemu staranju in nenazadnje polepša kožo.

Spodbujajo zdravo prebavo

Čia semena so polna vlaknin. Jušna žlica (28 gramov) semen dnevno zagotovi 44 odstotkov vlaknin, ki jih potrebuje naše telo. Semena poskrbijo, da črevesje deluje pravilno, preprečujejo zaprtje in pospešijo izločanje blata. Vlaknine delujejo kot prebiotik, ki zagotovi gorivo za koristne bakterije v črevesju, ki imajo velik pomen za zdravje. Vlaknine v čia semenih se, potem ko vsrkajo vodo, v želodcu razširijo in pomagajo, da smo dlje časa siti. To lahko pojasni, zakaj je uporaba čia semen učinkovita pri zmanjšanju telesne teže in zaviranju teka.

Izboljšujejo zdravje srca
Zaradi visoke vsebnosti antioksidantov, vlaknin in zdravih maščob, predstavljajo čia semena veliko pomoč za zdravje srca in ožilja. Čia semena so še posebej bogata z omega-3 maščobnimi kislinami (en gram semen jih ima več kot gram lososa), ki znižujejo krvni tlak, holesterol in blažijo vnetja. Vlaknine pa pomagajo uravnavati raven holesterola in ohranjajo čiste arterije in tako zmanjšajo tveganje za koronarno srčno bolezen.

Uravnavajo krvni sladkor

Čia semana so bogata z alfa-linolensko kislino in vlakninami, zato uravnavajo sladkor v krvi in odpornost na inzulin. Študija na živalih (objavljeno v British Journal of Nutrition) je pokazala, da dodajanje čia semen prehrani z visoko vsebnostjo sladkorja prepreči spremembe v ravni sladkorja v krvi in ravni lipidov. Tudi študije na ljudeh so odkrile, da dodajanje čia semen belemu kruhu zmanjšuje glikemični odziv; na tak način se namreč preprečijo dvigi in padci krvnega sladkorja.

Izboljšujejo energijo

Čia semena pogosto uporabljajo športniki za nalaganje ogljikovih hidratov. To je strategija,  ki pomaga povečati shranjevanje glikogena v mišicah in jetrih, s čimer optimizirajo vzdržljivost in povečajo učinkovitost vadbe. Dejansko je študija (objavljena v Journal of Strength and Conditioning) ugotovila, da je uživanje čia semena izboljšalo zmogljivost vadbe pri 90 minut trajajočih treningih. Poleg tega lahko beljakovine v semenih pomagajo pri gradnji mišične mase in povečanju moči. Po treningu namreč obnovijo mišično tkivo in lahko ustvarjajo nove mišice, ki pospešijo čas okrevanja med treningi.

Krepijo kosti

Ena od največjih prednosti čia semen je, da krepijo kosti in preprečujejo upad kostne gostote, in s tem tveganje za nastanek osteoporoze. To je zato, ker so semena bogata s kalcijem in manganom, dvema mineraloma, ki sta izjemno pomembna za ohranjanje zdravja kosti. Kalcij zagotavlja trdnost in gostoto kosti, mangan pa sodeluje pri presnovi.

Pomagajo hujšati

Dodajanje semen prehrani pomaga pri izgubi trdovratnih kilogramov. Semena so vrhunska beljakovinska živila, zato še zlasti koristijo tistim, ki si želijo povečati mišično maso, izgubiti maščobo in se spopasti z lakoto in prevelikim tekom. Povečanje vnosa beljakovin za samo 15 odstotkov, povzroči znatno zmanjšanje vnosa energije. Druge raziskave kažejo, da bi lahko z visoko beljakovinsko prehrano znižali raven grelina, hormona, odgovornega za spodbujanje lakote.

Borijo se proti raku

Čia semena so bogata z alfa-linolensko kislino (ALA), vrsto omega-3 maščobnih kislin, ki jo najdemo v številnih živilih. Leta 2013 je študija in vitro, objavljena v Journal of Molecular Biochemistry, ugotovila, da je ALA pomagala omejiti rast celic raka dojke in materničnega vratu. Raziskovalci so tudi ugotovili, da je povzročila celično smrt rakavih celic, ne da bi poškodovala normalne zdrave celice v telesu.

Izboljšajo zdravje ustne votline

Ker so polna kalcija, fosforja, vitamina A in cinka, ni nenavadno, da so na vrhu seznama tudi, ko gre za nego ustne votline. Kalcij je ključnega pomena za zdravje zob, cink preprečuje demineralizacijo zobnih oblog in preprečuje vstop slabim klicem, ki povzročajo slab zadah. Za močne kosti in zdravo ustno votlino sta pomembna tudi vitamin A in fosfor.

Jušna žlica (28 gramov) semen vsebuje:12,3 grama ogljikovih hidratov, 4,4 grama beljakovin, 8,6 grama maščobe, 10,6 grama prehranskih vlaknin, 0,6 miligrama mangana (30 odstotkov dnevnih potreb – DP), 265 miligramov fosforja (27 odstotkov DP), 177 miligramov kalcija (18 odstotkov DP), 1 miligram cinka (7 odstotkov DP), 0,1 miligrama bakra (3 odstotke DP), 44,8 miligrama kalija (1 odstotek DP). Čia semena vsebujejo tudi ključne aminokisline: vitamin A, vitamin B, vitamin E in vitamin D; ter minerale, na primer železo, jod, magnezij, niacin in tiamin.  

Čia semena v ajurvedi in tradicionalni medicini

Po ajurvedi lahko čia semena pomagajo hraniti kri in spodbujati pretok, zahvaljujoč njihovi sposobnosti vsrkavanja vode v prebavnem traktu, zaradi česar tvorijo gelu podobno snov. Čia semena lahko tudi zmanjšajo vnetje, spodbujajo zdravje ledvic in podpirajo pravilno hidracijo. Semena so prvotno gojili v Srednji in Južni Ameriki. Uporabljali so jih kot naravno zdravilo za povečanje vzdržljivosti in moči. Pravzaprav so starodavne civilizacije verjele, da imajo semena nadnaravne moči.

Preberite še več člankov - Prehrana

Hrana, ki stara

"Pijmo veliko vode, redno jejmo, dovolj spimo in poskrbimo za redno telesno aktivnost. Tako bomo poskrbeli za zdravo in tudi lepo telo," trdi dr. Oz. Macchiatto in kapučino Čeprav je jutro dobro...

5 pijač za čiščenje ledvic

Ledvice čistijo kri oziroma filtrirajo strupene snovi iz krvi. Ker lahko strupi vplivajo na celo telo, ni nobenega dvoma, da je podpora ledvicam ključnega pomena za ohranjanje splošnega zdravja....

15 koristi cvetače

Če smo med prazniki veliko jedli, je morda zdaj primerno (pa ne samo zato!), da posežemo po cvetači. Je lahko prebavljiva, nasitna, pomaga prebavi in presnovi. Spodbuja zdravje srca Cvetača je...

8 vrst hrane, ki bi jo morali jesti skupaj

Tako kot nekatere rastline bolje rastejo druga ob drugi, tako je tudi nekatera živila bolje jesti skupaj. Puran s sladkim krompirjem Cink je desna roka vitamina A. Vitamin A je antioksidant, ki ga...

12 koristi česna

Česen ni le naravni antibiotik, ampak je učinkovit tudi v kozmetiki ali na vrtu. 1. Ohranja zdravje . Z lastnostmi česna, ki naj bi pomagale srcu in jetrom, bi lahko povečali presnovo železa,...

Kaj če bi vsak dan jedli zeleno?

Spodbuda za raziskovanje dobrodejnega delovanja zelene je prišla kar iz družinskega kroga enega od raziskovalcev. Njegov oče je, potem ko je teden dni jedel po dobrih 10 dekagramov zelene na dan,...

Do 'zdravilne' kave v štirih korakih

Kava je največji vir antioksidantov, je pokazala nedavna študija ameriške univerze Scranton. Nekaj skodelic kave na dan lahko zmanjša tveganje za sladkorno bolezen tipa 2, Alzheimerjevo bolezen in...

4 vrste hrane za lepšo polt

Do lepše polti ne pridemo s pudri, kremami in nategovanjem kože. Lepšo polt dobimo, ko umirimo um in telo, ko celice dobijo dovolj kisika in ko dobijo pravo hrano. Štiri vrste hrane še posebej dobro...

Se lahko razstrupimo s čaji?

»Ni dokazov, da bi razstrupljanje s čaji koristilo telesu ali da bi lahko s pomočjo čajev shujšali,« trdi raziskovalka in avtorica Plant Powered Diet, Sharon Palmer. »Telo ima naravni sistem...

Pegasti badelj za jetra

Če imate bolezen v družini ali če opazite prve simptome zamaščenosti jeter, ukrepajte, da ne bo prepozno. Preventiva se nanaša na spremembo načina prehrane in spremembo življenjskega sloga. Jetra so...

Koristi kumine

Ena najstarejših začimb na svetu, kumina, vsebujeogromno vitaminov in mineralov in je izvrsten antioksidant. Pomaga pri prebavi Pomaga spodbujati žleze, ki so odgovorne za prebavo. Vsebuje vlaknine,...

5 koristi kislih kumaric

Kumarice vsebujejo pomembna hranila, kot na primer vlaknine, vitamin K in celo probiotike. Kisle kumarice, skupaj s sokom v katerega so namočene, so postale zelo priljubljene pri športnikih, saj...

Rumeno in rdeče sadje ter zelenjava lepšajo polt

Vsi smo že slišali o pregovornem zlatem žaru, ki ga pogosto enačijo z zdravjem, čilostjo in mladostjo. Toda namesto da uporabite podlago iz ličil, da dosežete zagorel videz, lahko to naredite s...

Pikantna enolončnica iz paradižnika in leče

Jed na žlico boste zlahka pripravili iz sestavin v shrambi, je pa tudi zelo primerna za zmrzovanje. Seveda jo lahko prilagodite – spremenite jo z dodatkom katerekoli zelenjave, ki jo imate v...

Sveta Hildegarda: začimbe za kuhinjo

Kar je grenko za usta, je zdravo za želodec, pravi star nemški rek. Grenka zelišča, ki so lahko odlična podpora prehrani, so ne le okusna, ampak tudi zdrava. Pehtran Pehtran je začimba z edinstveno...

Oh te hruške

Morda malo premalo opevana a izjemno zdravilna. Hruška. Darilo bogov, kot jo je poimenoval že grški pesnik Homer. Prav je, da se v teh dneh znajde tudi na vašem jedilnem listu. Hruške imajo številne...

10 koristi ingverja

Ajurveda daje ingverju status zdravila za prsi. Čudežna začimba ima prebavilom prijazne lastnosti, poleg številnih drugih koristi. Milijoni jedilnih miz so v Indiji naloženi s palčkami svežega...

6 načinov za zniževanje PSA

Zdravo prostato ohranimo z življenjskim slogom in prehrano. Na dvig PSA namreč najbolj vpliva življenjski slog. Test PSA je običajno prvi pokazatelj, da je nekaj narobe s prostato. Povišana raven...