Dodajanje mleka črnemu čaju lahko prepreči njegove koristne učinke na ožilje.

Zdi se, da igra naš endotelij, notranja plast žilne stene, ki nadzoruje delovanje vsake arterije v našem telesu, ključno vlogo pri različnih motnjah, vključno s periferno arterijsko boleznijo, kapjo, boleznimi srca, sladkorno boleznijo, odpovedjo ledvic, rakom in krvnimi strdki. Slaba stran pri tem je, da živijo endotelijske celice le kakih trideset let in njihova zamenjava ne deluje dobro. Ko se približujemo štiridesetemu, petdesetemu letu, se delovanje endotelija postopno zmanjšuje. Vsaj tako je veljalo doslej. Obstaja namreč vedno več podatkov, ki kažejo, da starost ni nespremenljiv dejavnik tveganja.

Pri Kitajcih, denimo, niso opazili takšnega staranja žil. Starejši Kitajci, ki so jih pregledovali, so imeli pri svojih šestdesetih arterijsko delovanje dvajsetletnikov. Študije kažejo na blagodejni vpliv tradicionalne kitajske prehrane, ki vključuje zeleni čaj. Zeleni čaj začne ugodno učinkovati na endotelij trideset minut po zaužitju. Njegov učinek traja vsaj dve uri. Vzrok ni le v teinu, temveč tudi v flavonoidih v listih.

Zdi se, da črni čaj deluje prav tako dobro kot zeleni čaj, toda zakaj je zeleni čaj povezan z manjšim tveganjem za srčno-žilne bolezni in črni čaj ne?

Dve britanski študiji kažeta, da je uživanje črnega čaja celo povezano s povečanim tveganjem za koronarno arterijsko bolezen. Vzrok lahko tiči v tem, da Britanci, kjer so učinke čaja raziskovali, pijejo črni čaj z mlekom, medtem ko zeleni čaj Kitajci pijejo običajno brez dodatkov. Očitno dodajanje mleka črnemu čaju popolnoma preprečuje biološko učinkovitost čaja na izboljšanje endotelijskega delovanja. Kaže, da je krivec kazein.

Dr. Michael Greger /avtor knjige Kako ozdravimo hrano.

 

Prijava na e-novice

Vas je naša vsebina pritegnila? Če želite biti na tekočem z novimi podobnimi vsebinami, se prijavite na naše e-novice.

Podpora

Pogoji poslovanja
Načini plačila
Dostava
Vračilo izdelkov

Kontakt z nami

+386 (0)51 635 735
info@preventivarevija.si