Če bi se otrok moral čemu nedvomno izogibati, so to mesne in ribje paštete vseh vrst.
Težava je v tem, da so slednje kljub revni sestavi tako bogatega okusa, da po njih posega tako staro kot mlado. A najbolj zdrava je domača pašteta. Pri pripravi te imamo v rokah vse možnosti, da poiščemo najbolj kakovostne, sveže in nepredelane sestavine. Če govorimo o mesni ali ribji pašteti, so to poleg mesa ali ribe kakovostno olje, sol in velika merica začimb.
Potrebujemo:
120 g sončničnih semen
1,5 dl oljčnega olja
2 stroka česna
4 žlice sesekljanega peteršilja
sok polovice limone
sol
Sončnična semena namočimo in jih en dan kalimo. Pretlačimo jih s paličnim mešalnikom. Dodamo oljčno olje, stisnjen česen, limonin sok (po okusu) in peteršilj. Solimo po okusu. Premešamo in postrežemo. Preostanek namaza shranimo v hladilniku in porabimo v treh dneh.
Več receptov je na voljo v knjigi Zdravilna moč začimb za otroke.