Cikorija: kavni nadomestek, ki zdravi sladkorno, zaprtje in osteoartritis

Če ne morete zdržati brez jutranje kave, a se bojite, da bi v telo vnesli preveč kofeina, je morda cikorija tisto, kar iščete. Ta popularni kavni nadomestek ni le okusen jutranji napitek, ampak ima nekaj dobrih učinkov na zdravje: zmanjšuje stres, deluje protivnetno, ščiti jetra, lajša zaprtje in še in še.

Zmanjšuje stres

Za vse, ki so pod stresom, je kofein bolj slaba izbira. Če zmanjšamo vnos kofeina, lahko zmanjšamo ravni epinefrina in kortizola med spanjem in med stresom. Študija iz leta 2006, objavljena v Pharmacology Biochemistry and Behavior, je pokazala, da pogosto uživanje kofeina skupaj s stresom znatno zvišuje ravni kortizola. Ker cikorija ne vsebuje kofeina, je odličen nadomestek za kofein.

Deluje protivnetno

Rastlinski polifenoli se na naraven način borijo proti vnetjem. Madžarska študija je pokazala, da redno pitje cikorije znatno izboljša deformabilnost rdečih krvnih celic. To pomeni, da celice obnovi in jih vrne v prvotno stanje.

Ščiti jetra

Cikorija ščiti je naravni antioksidant in ščiti pred prostimi radikali. Predhodno zdravljenje s cikorijo znatno zmanjša oksidativni stres, preprečuje celične poškodbe in izboljšuje zdravje jeter.

Preprečuje oziroma zavira sladkorno bolezen

Cikorija ugodno deluje na sladkor v krvi, na metabolizem lipidov in izločke. Cikorija dokazano uravnava raven glukoze, vpliva pa tudi na razgradnjo maščobnih kislin. Ti rezultati kažejo, da bi ekstrakt korenine cikorije lahko upočasnil ali preprečil zgodnji nastop sladkorne bolezni in izboljšal gibanje črevesja zaradi vlaknin.

Pomaga obvladovati osteoartritis

Klinični preskus, ki so ga opravili na oddelku za revmatske bolezni Univerze v Teksasu, kaže, da imajo izvlečki korenine cikorije protivnetne lastnosti, te pa lahko pomagajo pri simptomih artritisa oziroma pri degenerativnih boleznih sklepov, znanih kot osteoartritis.

Pomaga črevesju

Koren cikorije vsebuje oligosaharid-obogaten inulin, ki je prebiotik. Inulin v korenu cikorije je znan kot prebiotično vlakno. Prebiotiki pomagajo spodbujati rast koristnih probiotikov v prebavilih in povečajo absorpcijo kalcija. Zato je verjetno, da boste v probiotičnih dopolnilih našli inulin ali koren cikorije.

Lajša zaprtje

Korenina cikorije lajša zaprtje, zahvaljujoč velikemu delu inulina. Da bi odpravili zaprtje, bi morali dnevno užiti okoli 15 gramov inulina.

Uporaba korenine cikorije

Koren cikorije je inulin, vrsta rastlinskih ogljikovih hidratov, ki ga človeški prebavni encimi ne morejo razgraditi. Pogosto se uporablja v izdelkih z veliko vlaknin in brez glutena.

Inulin se pogosto uporablja v jogurtih z nizko vsebnostjo maščob, v sladoledu in v beljakovinskih napitkih. Tudi kruh in pecivo lahko vsebujejo inulin, ki nadomešča gluten. Ker je toliko občutljivosti na gluten, so morali proizvajalci hrane poiskati nadomestek – inulin.  

Cikorija ali psilium?

Koren cikorije in psilium imata veliko podobnih vlaknastih lastnosti in kot prebiotika pomagata sladkornim bolnikom in lajšata zaprtje. Pripravimo ju kot napitek ali kot dodatek.

Korenina cikorije

  • naravni rastlinski škrob
  • pomaga pri sladkorni bolezni
  • lajša zaprtje
  • bogat s trigliceridi
  • izboljšuje ravni holesterola
  • prebiotik
  • bogat z vlakninami
  • pomaga pri debelosti
  • zdravi drisko
  • zdravi ekcem
  • lajša vetrove in napihnjenost

Psilium

  • naravni rastlinski škrob
  • zdravi sladkorno bolezen
  • lajša zaprtje
  • bogat s trigliceridi
  • izboljšuje ravni holesterola
  • prebiotik
  • bogat z vlakninami
  • zdravi drisko
  • pomaga pri ekcemu
  • lajša vetrove in napihnjenost
  • zmanjšuje tveganje za raka črevesja in bolezni srca
  • pomaga pri hemoroidih, visokemu krvnemu tlaku in vnetnih črevesnih boleznih

 

Vir: draxe.com

Preberite še več člankov - Prehrana

Močvirski oslad za kosilo

Majhni beli cvetovi, združeni v navidezne večdelne kobule, ki jih najdemo na vlažnih travnikih, v grmovju in goščavah, ob jarkih in potokih, so močvirski oslad. Mirne duše ga naberemo in si naredimo...

Slez na krožniku

Ja, prav ste prebrali. Ne sluz, slez. Navadni slez. V pomoč pri astmi in boleznih mokril, okusen na krožniku. Ribja juha Potrebujemo: 5 dag slezovih listov, ½ kg osličev, 1 malo čebulo, 2...

Encim, ki preprečuje intoleranco na gluten

Nove raziskave so morda odkrile encim, ki bi lahko lajšal simptome pri ljudeh, občutljivih na gluten. Študija kaže, da lahko s tabletami, ki vsebujejo ta encim, glutenu onemogočimo, da pride do...

Hrana, ki hladi telo

Poleti jejmo hrano, ki hladi telo od znotraj in topi kilograme. Poglejmo, česa ne smemo jesti. Eden od načinov kako zmanjšati škodljive posledice visokih letnih temperatur in razpoloženje je izbira...

Ste ga že pobrali in pozobali?

Če radi pijete vino in če ga imate na vrtu, potem imate rešitev na dlani. Ribezovo vino. Rdeči ribez podbuja raztrupljanje telesa, povečuje odpornost, preprečuje slabokrvnost, deluje kot naravni...

Brezglutenska hrana ni za zdrave

Brezglutenske hrane naj ne bi uživali tisti, ki imajo celiakijo, ostali naj se taki hrani naj ne bi izogibali, trdijo strokovnjaki. Med zagovorniki zdravega načina življenja je v zadnjih letih...

Materina dušica na krožniku

Če bi mi pred časom kdo rekel, naj si naredim namaz iz materine dušice, bi ga debelo pogledala in pomislila, pa a to sploh kdo lahko poje? Ko pa sem dobila tale recept, ki sem ga poljubno začinila...

Rižota s špinačo in gorgonzolo

Zaradi svojstva številnih zdravilnih učinkovin imenujemo špinačo 'rudnik mineralov'. Pripravljena v rižoti ali s špageti ne krasi le jedi, ampak jo naredi bolj zdravo in okusno. Rižota s špinačo in...

Špinača, kralj zelenjave

To nizkokaloričnoživilo vsebuje ogromno vitamina K, ki jača kosti in preprečuje osteoporozo. Špinača, s poreklom iz Perzije, velja za eno od najbogatejših živil ko gre za vsebnost hranil. Zaradi...

Por na krožniku

Ne veste kaj bi kuhali med vikendom? Da bi bilo enostavno in zdravo, pa še lahkotno povrh. Tokrat vam svetujemo, da posezete po poru. Bogat z vitamini in minerali, je antiseptik, diuretik in...

Smreka kot lepotilo in hrana

Smreka je zaradi svojih sestavin odlična za pripravo čajev, tinktur, kopeli, ki so nepogrešljiv del domače potovalne lekarne. A si predstavljate, da lahko smreko na kos kruha tudi namažete? Sladki...

6 koristi robid

Antioksidante potrebujemo, da nevtraliziramo za celice nevarne proste radikale. Prosti radikali po tihem uničujejo naše telo, antioksidanti pa... … preprečujejo in upočasnjujejo nastanek raka Ena...

Češnje za hujšanje, odpravo ledvičnih kamnov in še kaj

Mamljive navzven, slastne navznoter. Hrustljave in nadvse zdrave. Oh te češnje. To sladko pregreho si lahko privoščimo le eno kratko obdobje v letu, zato je dobro, da čim bolj izkoristimo vse njene...

Narava v kuhinji: Gozdni jagodnjak

Ne recite, da vas ne premamijo, ko jih vidite ob poti. Drobne, rdeče jagode, ki se smehljajo ob gozdnih poteh, in ki jih lahko, če jih posadite na vrtu, gojite tudi doma. In vrtne ali jagode, ki ste...

Lea Thaler: Spirulina, visoko beljakovinsko super živilo

Spirulina je eno najboljših superživil. Jemo jo lahko vsi: ženske, moški, babice, dedki, še zlasti nosečnice in celo dojenčki. Spirulina je modrozelena alga in visoko beljakovinsko super živilo z...

Ajda uravnava krvni tlak

Kot "neprava žitarica", bogata z ogljikovimi hidrati, je ajda odličen pšenični nadomestek za tiste s celiakijo ali občutljive na gluten. Zdravilne koristi ajde so številne in raznolike. Zmanjšuje...

Ingver proti debelosti

Že več kot sto let je ingver osnova vzhodne kuhinje in glavna sestavina tradicionalnih zdravil. Študije so potrdile številne pomembne koristi te začimbe za zdravje. Ingver preprečuje raka Raziskave...

Narava v kuhinji: Krvavi mlečnik

Krvavi mlečnik ( Chelidonium majus ) izboljšuje vid, odpravlja bradavice in kurja očesa, pospešuje izločanje seča, odpravlja glavobole živčnega izvora, preprečuje slabosti in bruhanje, blaži...