Ko pride do poškodb in krvavitev ...

Če ne morete zdržati brez jutranje kave, a se bojite, da bi v telo vnesli preveč kofeina, je morda cikorija tisto, kar iščete. Ta popularni kavni nadomestek ni le okusen jutranji napitek, ampak ima nekaj dobrih učinkov na zdravje: zmanjšuje stres, deluje protivnetno, ščiti jetra, lajša zaprtje in še in še.

Zmanjšuje stres

Za vse, ki so pod stresom, je kofein bolj slaba izbira. Če zmanjšamo vnos kofeina, lahko zmanjšamo ravni epinefrina in kortizola med spanjem in med stresom. Študija iz leta 2006, objavljena v Pharmacology Biochemistry and Behavior, je pokazala, da pogosto uživanje kofeina skupaj s stresom znatno zvišuje ravni kortizola. Ker cikorija ne vsebuje kofeina, je odličen nadomestek za kofein.

Deluje protivnetno

Rastlinski polifenoli se na naraven način borijo proti vnetjem. Madžarska študija je pokazala, da redno pitje cikorije znatno izboljša deformabilnost rdečih krvnih celic. To pomeni, da celice obnovi in jih vrne v prvotno stanje.

Ščiti jetra

Cikorija ščiti je naravni antioksidant in ščiti pred prostimi radikali. Predhodno zdravljenje s cikorijo znatno zmanjša oksidativni stres, preprečuje celične poškodbe in izboljšuje zdravje jeter.

Preprečuje oziroma zavira sladkorno bolezen

Cikorija ugodno deluje na sladkor v krvi, na metabolizem lipidov in izločke. Cikorija dokazano uravnava raven glukoze, vpliva pa tudi na razgradnjo maščobnih kislin. Ti rezultati kažejo, da bi ekstrakt korenine cikorije lahko upočasnil ali preprečil zgodnji nastop sladkorne bolezni in izboljšal gibanje črevesja zaradi vlaknin.

Pomaga obvladovati osteoartritis

Klinični preskus, ki so ga opravili na oddelku za revmatske bolezni Univerze v Teksasu, kaže, da imajo izvlečki korenine cikorije protivnetne lastnosti, te pa lahko pomagajo pri simptomih artritisa oziroma pri degenerativnih boleznih sklepov, znanih kot osteoartritis.

Pomaga črevesju

Koren cikorije vsebuje oligosaharid-obogaten inulin, ki je prebiotik. Inulin v korenu cikorije je znan kot prebiotično vlakno. Prebiotiki pomagajo spodbujati rast koristnih probiotikov v prebavilih in povečajo absorpcijo kalcija. Zato je verjetno, da boste v probiotičnih dopolnilih našli inulin ali koren cikorije.

Lajša zaprtje

Korenina cikorije lajša zaprtje, zahvaljujoč velikemu delu inulina. Da bi odpravili zaprtje, bi morali dnevno užiti okoli 15 gramov inulina.

Uporaba korenine cikorije

Koren cikorije je inulin, vrsta rastlinskih ogljikovih hidratov, ki ga človeški prebavni encimi ne morejo razgraditi. Pogosto se uporablja v izdelkih z veliko vlaknin in brez glutena.

Inulin se pogosto uporablja v jogurtih z nizko vsebnostjo maščob, v sladoledu in v beljakovinskih napitkih. Tudi kruh in pecivo lahko vsebujejo inulin, ki nadomešča gluten. Ker je toliko občutljivosti na gluten, so morali proizvajalci hrane poiskati nadomestek – inulin.  

Cikorija ali psilium?

Koren cikorije in psilium imata veliko podobnih vlaknastih lastnosti in kot prebiotika pomagata sladkornim bolnikom in lajšata zaprtje. Pripravimo ju kot napitek ali kot dodatek.

Korenina cikorije

  • naravni rastlinski škrob
  • pomaga pri sladkorni bolezni
  • lajša zaprtje
  • bogat s trigliceridi
  • izboljšuje ravni holesterola
  • prebiotik
  • bogat z vlakninami
  • pomaga pri debelosti
  • zdravi drisko
  • zdravi ekcem
  • lajša vetrove in napihnjenost

Psilium

  • naravni rastlinski škrob
  • zdravi sladkorno bolezen
  • lajša zaprtje
  • bogat s trigliceridi
  • izboljšuje ravni holesterola
  • prebiotik
  • bogat z vlakninami
  • zdravi drisko
  • pomaga pri ekcemu
  • lajša vetrove in napihnjenost
  • zmanjšuje tveganje za raka črevesja in bolezni srca
  • pomaga pri hemoroidih, visokemu krvnemu tlaku in vnetnih črevesnih boleznih

 

Vir: draxe.com

Prijava na e-novice

Vas je naša vsebina pritegnila? Če želite biti na tekočem z novimi podobnimi vsebinami, se prijavite na naše e-novice.

Podpora

Pogoji poslovanja
Načini plačila
Dostava
Vračilo izdelkov

Kontakt z nami

+386 (0)51 635 735
info@preventivarevija.si