Cikorija: kavni nadomestek, ki zdravi sladkorno, zaprtje in osteoartritis

Če ne morete zdržati brez jutranje kave, a se bojite, da bi v telo vnesli preveč kofeina, je morda cikorija tisto, kar iščete. Ta popularni kavni nadomestek ni le okusen jutranji napitek, ampak ima nekaj dobrih učinkov na zdravje: zmanjšuje stres, deluje protivnetno, ščiti jetra, lajša zaprtje in še in še.

Zmanjšuje stres

Za vse, ki so pod stresom, je kofein bolj slaba izbira. Če zmanjšamo vnos kofeina, lahko zmanjšamo ravni epinefrina in kortizola med spanjem in med stresom. Študija iz leta 2006, objavljena v Pharmacology Biochemistry and Behavior, je pokazala, da pogosto uživanje kofeina skupaj s stresom znatno zvišuje ravni kortizola. Ker cikorija ne vsebuje kofeina, je odličen nadomestek za kofein.

Deluje protivnetno

Rastlinski polifenoli se na naraven način borijo proti vnetjem. Madžarska študija je pokazala, da redno pitje cikorije znatno izboljša deformabilnost rdečih krvnih celic. To pomeni, da celice obnovi in jih vrne v prvotno stanje.

Ščiti jetra

Cikorija ščiti je naravni antioksidant in ščiti pred prostimi radikali. Predhodno zdravljenje s cikorijo znatno zmanjša oksidativni stres, preprečuje celične poškodbe in izboljšuje zdravje jeter.

Preprečuje oziroma zavira sladkorno bolezen

Cikorija ugodno deluje na sladkor v krvi, na metabolizem lipidov in izločke. Cikorija dokazano uravnava raven glukoze, vpliva pa tudi na razgradnjo maščobnih kislin. Ti rezultati kažejo, da bi ekstrakt korenine cikorije lahko upočasnil ali preprečil zgodnji nastop sladkorne bolezni in izboljšal gibanje črevesja zaradi vlaknin.

Pomaga obvladovati osteoartritis

Klinični preskus, ki so ga opravili na oddelku za revmatske bolezni Univerze v Teksasu, kaže, da imajo izvlečki korenine cikorije protivnetne lastnosti, te pa lahko pomagajo pri simptomih artritisa oziroma pri degenerativnih boleznih sklepov, znanih kot osteoartritis.

Pomaga črevesju

Koren cikorije vsebuje oligosaharid-obogaten inulin, ki je prebiotik. Inulin v korenu cikorije je znan kot prebiotično vlakno. Prebiotiki pomagajo spodbujati rast koristnih probiotikov v prebavilih in povečajo absorpcijo kalcija. Zato je verjetno, da boste v probiotičnih dopolnilih našli inulin ali koren cikorije.

Lajša zaprtje

Korenina cikorije lajša zaprtje, zahvaljujoč velikemu delu inulina. Da bi odpravili zaprtje, bi morali dnevno užiti okoli 15 gramov inulina.

Uporaba korenine cikorije

Koren cikorije je inulin, vrsta rastlinskih ogljikovih hidratov, ki ga človeški prebavni encimi ne morejo razgraditi. Pogosto se uporablja v izdelkih z veliko vlaknin in brez glutena.

Inulin se pogosto uporablja v jogurtih z nizko vsebnostjo maščob, v sladoledu in v beljakovinskih napitkih. Tudi kruh in pecivo lahko vsebujejo inulin, ki nadomešča gluten. Ker je toliko občutljivosti na gluten, so morali proizvajalci hrane poiskati nadomestek – inulin.  

Cikorija ali psilium?

Koren cikorije in psilium imata veliko podobnih vlaknastih lastnosti in kot prebiotika pomagata sladkornim bolnikom in lajšata zaprtje. Pripravimo ju kot napitek ali kot dodatek.

Korenina cikorije

  • naravni rastlinski škrob
  • pomaga pri sladkorni bolezni
  • lajša zaprtje
  • bogat s trigliceridi
  • izboljšuje ravni holesterola
  • prebiotik
  • bogat z vlakninami
  • pomaga pri debelosti
  • zdravi drisko
  • zdravi ekcem
  • lajša vetrove in napihnjenost

Psilium

  • naravni rastlinski škrob
  • zdravi sladkorno bolezen
  • lajša zaprtje
  • bogat s trigliceridi
  • izboljšuje ravni holesterola
  • prebiotik
  • bogat z vlakninami
  • zdravi drisko
  • pomaga pri ekcemu
  • lajša vetrove in napihnjenost
  • zmanjšuje tveganje za raka črevesja in bolezni srca
  • pomaga pri hemoroidih, visokemu krvnemu tlaku in vnetnih črevesnih boleznih

 

Vir: draxe.com

Preberite še več člankov - Prehrana

Najboljši viri vlaknin

Je vaša prehrana revna z vlakninami? Če je temu tako, vam bomo v nadaljevanju predstavili najboljše vire le-teh, saj so vlaknine zelo pomembne za naše zdravje. Toda naj vas ne skrbi, da boste morali...

S hrano nad holesterol!

Obstajata dober (HDL) in slab (LDL) holesterol. Prvi je oblikovan tako, da se oprime odvečnega holesterola in ga odstrani iz telesa, medtem ko slab holesterol poskrbi, da se holesterol prične...

Prehranska dopolnila, ki se jim je potrebno izogibati na prazen želodec

Če uživate prehranska dopolnila, pri tem početju niste sami. Približno 70 % Evropejcev svoje zdravje dodatno krepi s pomočjo prehranskih dopolnil. Od teh pa dobrih 80 % predstavljajo starejši od 55...

Limona! Zdravilni učinki, načini uporabe in recepti

Limona je brezčasen sadež, ki najde mesto v prehrani v prav vsakem letnem času. Poleti kot osvežilna limonada, pozimi pa kot dodatek k čaju. Čeprav je večini znano, da limona vsebuje ogromno...

Dvokrpi ginko in njegovi zdravilni učinki

Dvokrpi ginko ( Ginkgo biloba L.) je živi fosil, ki zemljo krasi že dobrih 300 milijonov let. Zanimivo je dejstvo, da ni v sorodu s prav nobeno danes rastočo rastlinsko vrsto. Čeprav je v Evropi...

Stranski učinki probiotikov

Probiotiki so lahko koristen zaveznik, ko želimo izboljšati zdravje našega črevesja. Toda čeprav običajno ne povzročajo nobenih težav, se lahko določeni ljudje ob njihovem uživanju soočijo s...

Prehod na rastlinsko prehrano

Rastlinska prehrana pomeni konzumiranje hrane, ki je izključno rastlinskega izvora. Tak način prehranjevanja se osredotoča na minimalno predelano hrano in se deloma prekriva z veganstvom. Od...

Organski med in njegove prednosti

Ljudje med že vrsto let uporabljamo zaradi njegovega pestrega nabora zdravilnih učinkov. Znajde se v različnih zdravilnih pripravkih, kakor ga v določenih bolnišnicah še vedno uporabljajo za...

Kako se pravilno prehranjevati?

Program krono prehrane dr. Ane Gifing je edinstven, ker pomaga vsakem posamezniku, da dosega svojo idealno težo ob odličnem zdravstvenem stanju telesa, ne glede na to ali je teža previsoka ali...

Fižol namesto mesa

Vsesplošno sprejetje vegetarijanske prehrane bi lahko zmanjšalo emisije toplogrednih plinov za 63 odstotkov. Za mesojedce bi to predstavljalo težavo, saj iz rastlinske prehrane ne dobijo beljakovin,...

Kumarice preprečujejo rane na želodcu

Kisle kumarice večinoma uporabljamo kot prilogo, a njihova največja moč se pokaže, če jih jemo samostojno. Kumarice imajo veliko vitaminov, malo maščob in veliko vlaknin, bogate so z železom,...

Hrana za dolgoživost

Kdo ne bi želel dočakati sto let ali več in se ob tem počutiti energičnega in sposobnega kot pri petdesetih ali šestdesetih. Bernardo LaPallo iz Arizone, ki je lani dočakal 114 let, je prisegal na...

Z medom nad tegobe

Načinov uporabe medu je ogromno. Imenujejo ga tudi nektar bogov, saj ga lahko uporabljamo kot mazilo za rane, sirup proti kašlju, zdravilo proti raku, zdravilo za bronhitis in na številne druge...

Limona za kis, bučke in še kaj

Limona, bogata z vitaminom C ni dobra le v limonadi, ampak tudi drugje na krožniku. Lako pa na primer iz nje naredite tudi kis in olje. Kis in olje 5 svežih listov citronke za 14 dni namočimo v ½...

Vrtni šetraj na krožniku

Kaj pa če bi si kdaj privoščili šetraj? Ker ga imamo doma, ker je zdrav, pa tudi izjemno okusen, če ga pripravimo takole... Namaz s šetrajem Potrebujemo: 20 dag kuhanega belega fižola, 2 žlici...

Olive na krožniku

Navadna oljka (Olea europaea) je znana po tem, da koristi vsem, ki imajo visok krvni tlak. A to še ni vse! Pospešuje presnovo, pomaga pri vnetju želodčne in črevesne sluznice ter tankega črevesa,...

Cikorija: kavni nadomestek, ki zdravi sladkorno, zaprtje in osteoartritis

Če ne morete zdržati brez jutranje kave, a se bojite, da bi v telo vnesli preveč kofeina, je morda cikorija tisto, kar iščete. Ta popularni kavni nadomestek ni le okusen jutranji napitek, ampak ima...

Sladki pelin razbije raka

Sladki pelin je najbolj iskana rastlina, ki deluje v boju zoper najbolj nasilne oblike raka. Je tudi pomoč pri preprečevanju vročičnih stanj pri prehladu in gripi. Njegov hidrolat zdravi herpes in...