Cikorija: kavni nadomestek, ki zdravi sladkorno, zaprtje in osteoartritis

Če ne morete zdržati brez jutranje kave, a se bojite, da bi v telo vnesli preveč kofeina, je morda cikorija tisto, kar iščete. Ta popularni kavni nadomestek ni le okusen jutranji napitek, ampak ima nekaj dobrih učinkov na zdravje: zmanjšuje stres, deluje protivnetno, ščiti jetra, lajša zaprtje in še in še.

Zmanjšuje stres

Za vse, ki so pod stresom, je kofein bolj slaba izbira. Če zmanjšamo vnos kofeina, lahko zmanjšamo ravni epinefrina in kortizola med spanjem in med stresom. Študija iz leta 2006, objavljena v Pharmacology Biochemistry and Behavior, je pokazala, da pogosto uživanje kofeina skupaj s stresom znatno zvišuje ravni kortizola. Ker cikorija ne vsebuje kofeina, je odličen nadomestek za kofein.

Deluje protivnetno

Rastlinski polifenoli se na naraven način borijo proti vnetjem. Madžarska študija je pokazala, da redno pitje cikorije znatno izboljša deformabilnost rdečih krvnih celic. To pomeni, da celice obnovi in jih vrne v prvotno stanje.

Ščiti jetra

Cikorija ščiti je naravni antioksidant in ščiti pred prostimi radikali. Predhodno zdravljenje s cikorijo znatno zmanjša oksidativni stres, preprečuje celične poškodbe in izboljšuje zdravje jeter.

Preprečuje oziroma zavira sladkorno bolezen

Cikorija ugodno deluje na sladkor v krvi, na metabolizem lipidov in izločke. Cikorija dokazano uravnava raven glukoze, vpliva pa tudi na razgradnjo maščobnih kislin. Ti rezultati kažejo, da bi ekstrakt korenine cikorije lahko upočasnil ali preprečil zgodnji nastop sladkorne bolezni in izboljšal gibanje črevesja zaradi vlaknin.

Pomaga obvladovati osteoartritis

Klinični preskus, ki so ga opravili na oddelku za revmatske bolezni Univerze v Teksasu, kaže, da imajo izvlečki korenine cikorije protivnetne lastnosti, te pa lahko pomagajo pri simptomih artritisa oziroma pri degenerativnih boleznih sklepov, znanih kot osteoartritis.

Pomaga črevesju

Koren cikorije vsebuje oligosaharid-obogaten inulin, ki je prebiotik. Inulin v korenu cikorije je znan kot prebiotično vlakno. Prebiotiki pomagajo spodbujati rast koristnih probiotikov v prebavilih in povečajo absorpcijo kalcija. Zato je verjetno, da boste v probiotičnih dopolnilih našli inulin ali koren cikorije.

Lajša zaprtje

Korenina cikorije lajša zaprtje, zahvaljujoč velikemu delu inulina. Da bi odpravili zaprtje, bi morali dnevno užiti okoli 15 gramov inulina.

Uporaba korenine cikorije

Koren cikorije je inulin, vrsta rastlinskih ogljikovih hidratov, ki ga človeški prebavni encimi ne morejo razgraditi. Pogosto se uporablja v izdelkih z veliko vlaknin in brez glutena.

Inulin se pogosto uporablja v jogurtih z nizko vsebnostjo maščob, v sladoledu in v beljakovinskih napitkih. Tudi kruh in pecivo lahko vsebujejo inulin, ki nadomešča gluten. Ker je toliko občutljivosti na gluten, so morali proizvajalci hrane poiskati nadomestek – inulin.  

Cikorija ali psilium?

Koren cikorije in psilium imata veliko podobnih vlaknastih lastnosti in kot prebiotika pomagata sladkornim bolnikom in lajšata zaprtje. Pripravimo ju kot napitek ali kot dodatek.

Korenina cikorije

  • naravni rastlinski škrob
  • pomaga pri sladkorni bolezni
  • lajša zaprtje
  • bogat s trigliceridi
  • izboljšuje ravni holesterola
  • prebiotik
  • bogat z vlakninami
  • pomaga pri debelosti
  • zdravi drisko
  • zdravi ekcem
  • lajša vetrove in napihnjenost

Psilium

  • naravni rastlinski škrob
  • zdravi sladkorno bolezen
  • lajša zaprtje
  • bogat s trigliceridi
  • izboljšuje ravni holesterola
  • prebiotik
  • bogat z vlakninami
  • zdravi drisko
  • pomaga pri ekcemu
  • lajša vetrove in napihnjenost
  • zmanjšuje tveganje za raka črevesja in bolezni srca
  • pomaga pri hemoroidih, visokemu krvnemu tlaku in vnetnih črevesnih boleznih

 

Vir: draxe.com

Preberite še več člankov - Prehrana

Kako se pravilno prehranjevati?

Program krono prehrane dr. Ane Gifing je edinstven, ker pomaga vsakem posamezniku, da dosega svojo idealno težo ob odličnem zdravstvenem stanju telesa, ne glede na to ali je teža previsoka ali...

Fižol namesto mesa

Vsesplošno sprejetje vegetarijanske prehrane bi lahko zmanjšalo emisije toplogrednih plinov za 63 odstotkov. Za mesojedce bi to predstavljalo težavo, saj iz rastlinske prehrane ne dobijo beljakovin,...

Kumarice preprečujejo rane na želodcu

Kisle kumarice večinoma uporabljamo kot prilogo, a njihova največja moč se pokaže, če jih jemo samostojno. Kumarice imajo veliko vitaminov, malo maščob in veliko vlaknin, bogate so z železom,...

Hrana za dolgoživost

Kdo ne bi želel dočakati sto let ali več in se ob tem počutiti energičnega in sposobnega kot pri petdesetih ali šestdesetih. Bernardo LaPallo iz Arizone, ki je lani dočakal 114 let, je prisegal na...

Z medom nad tegobe

Načinov uporabe medu je ogromno. Imenujejo ga tudi nektar bogov, saj ga lahko uporabljamo kot mazilo za rane, sirup proti kašlju, zdravilo proti raku, zdravilo za bronhitis in na številne druge...

Limona za kis, bučke in še kaj

Limona, bogata z vitaminom C ni dobra le v limonadi, ampak tudi drugje na krožniku. Lako pa na primer iz nje naredite tudi kis in olje. Kis in olje 5 svežih listov citronke za 14 dni namočimo v ½...

Vrtni šetraj na krožniku

Kaj pa če bi si kdaj privoščili šetraj? Ker ga imamo doma, ker je zdrav, pa tudi izjemno okusen, če ga pripravimo takole... Namaz s šetrajem Potrebujemo: 20 dag kuhanega belega fižola, 2 žlici...

Olive na krožniku

Navadna oljka (Olea europaea) je znana po tem, da koristi vsem, ki imajo visok krvni tlak. A to še ni vse! Pospešuje presnovo, pomaga pri vnetju želodčne in črevesne sluznice ter tankega črevesa,...

Cikorija: kavni nadomestek, ki zdravi sladkorno, zaprtje in osteoartritis

Če ne morete zdržati brez jutranje kave, a se bojite, da bi v telo vnesli preveč kofeina, je morda cikorija tisto, kar iščete. Ta popularni kavni nadomestek ni le okusen jutranji napitek, ampak ima...

Sladki pelin razbije raka

Sladki pelin je najbolj iskana rastlina, ki deluje v boju zoper najbolj nasilne oblike raka. Je tudi pomoč pri preprečevanju vročičnih stanj pri prehladu in gripi. Njegov hidrolat zdravi herpes in...

8 koristi špinače

Špinača je bila superhrana, še preden so izumili ta termin! Jedel jo je risani junak Popaj. Špinača mu je dala moč, mišice pa so se spremenile v tornado energije. Špinača vsebuje več hranil kot...

Sveta Hildegarda: Začimbe za zdravje

Mešanica začimb s komarčkom To splošno zdravilo je dobro za vzdrževanje in obnovo zdravja. Zagotavlja lepo barvo kože in normalno prebavo, izboljša metabolizem in prekrvitev ter pripomore k...

Kdaj ne jem?

Se odložate za post, pa ne veste, kako bi začeli? Bi se radi prekinitveno postili, pa ne veste ali boste zdržali? Če se odločate za kratek post, vam bo v veliko pomoč revija Misteriji, v kateri v...

MIND in mediteranska prehrana upočasnjujeta Parkinsona

Če sledimo prehranjevanju MIND in mediteranski prehrani upočasnimo nastanek Parkinsonove bolezni za dobrih 17 let pri ženskah in za dobrih 8 let pri moških. Nova študija raziskovalcev kanadske...

Na krožniku: ciprje

Pred nekaj dnevi smo pisali o ozkolistnem ciprju. Ciprošu, kakor mu tudi rečejo. Najdemo ga na Pohorju, bogat je z vitamini in minerali, pektini. Priročen v kuhinji, kadar ni beluš , za juhe,...

Rukola za zdrave kosti

Rukola je mediteranska samonikla zelenjava, ki zmanjšuje tveganje za raka in blagodejno deluje na kosti. Rukola je mediteranska samonikla zelenjava grenkega okusa, ki je zelo razširjena po vsem...

S smutiji nad odvečne kilograme

Mangov smuti ¼ skodelice posnetega mleka ¼ pireja zrelih avokadov ½ skodelice mangovega soka ¼ skodelice vanilijevega jogurta brez maščobe 1 skodelica sveže stisnjenega soka limete 1 žlica sladkorja...

Artičoka znižuje holesterol in krvni sladkor

Cinatin, grenčine, flavonoidi, vitamini, železo, magnezij, beljakovine, zdrave maščobe. Vse to in še več vsebuje artičoka. Decembra, ko nehote tudi več pojemo, še kako prav pride. Lajša prebavne...