Cikorija: kavni nadomestek, ki zdravi sladkorno, zaprtje in osteoartritis

Če ne morete zdržati brez jutranje kave, a se bojite, da bi v telo vnesli preveč kofeina, je morda cikorija tisto, kar iščete. Ta popularni kavni nadomestek ni le okusen jutranji napitek, ampak ima nekaj dobrih učinkov na zdravje: zmanjšuje stres, deluje protivnetno, ščiti jetra, lajša zaprtje in še in še.

Zmanjšuje stres

Za vse, ki so pod stresom, je kofein bolj slaba izbira. Če zmanjšamo vnos kofeina, lahko zmanjšamo ravni epinefrina in kortizola med spanjem in med stresom. Študija iz leta 2006, objavljena v Pharmacology Biochemistry and Behavior, je pokazala, da pogosto uživanje kofeina skupaj s stresom znatno zvišuje ravni kortizola. Ker cikorija ne vsebuje kofeina, je odličen nadomestek za kofein.

Deluje protivnetno

Rastlinski polifenoli se na naraven način borijo proti vnetjem. Madžarska študija je pokazala, da redno pitje cikorije znatno izboljša deformabilnost rdečih krvnih celic. To pomeni, da celice obnovi in jih vrne v prvotno stanje.

Ščiti jetra

Cikorija ščiti je naravni antioksidant in ščiti pred prostimi radikali. Predhodno zdravljenje s cikorijo znatno zmanjša oksidativni stres, preprečuje celične poškodbe in izboljšuje zdravje jeter.

Preprečuje oziroma zavira sladkorno bolezen

Cikorija ugodno deluje na sladkor v krvi, na metabolizem lipidov in izločke. Cikorija dokazano uravnava raven glukoze, vpliva pa tudi na razgradnjo maščobnih kislin. Ti rezultati kažejo, da bi ekstrakt korenine cikorije lahko upočasnil ali preprečil zgodnji nastop sladkorne bolezni in izboljšal gibanje črevesja zaradi vlaknin.

Pomaga obvladovati osteoartritis

Klinični preskus, ki so ga opravili na oddelku za revmatske bolezni Univerze v Teksasu, kaže, da imajo izvlečki korenine cikorije protivnetne lastnosti, te pa lahko pomagajo pri simptomih artritisa oziroma pri degenerativnih boleznih sklepov, znanih kot osteoartritis.

Pomaga črevesju

Koren cikorije vsebuje oligosaharid-obogaten inulin, ki je prebiotik. Inulin v korenu cikorije je znan kot prebiotično vlakno. Prebiotiki pomagajo spodbujati rast koristnih probiotikov v prebavilih in povečajo absorpcijo kalcija. Zato je verjetno, da boste v probiotičnih dopolnilih našli inulin ali koren cikorije.

Lajša zaprtje

Korenina cikorije lajša zaprtje, zahvaljujoč velikemu delu inulina. Da bi odpravili zaprtje, bi morali dnevno užiti okoli 15 gramov inulina.

Uporaba korenine cikorije

Koren cikorije je inulin, vrsta rastlinskih ogljikovih hidratov, ki ga človeški prebavni encimi ne morejo razgraditi. Pogosto se uporablja v izdelkih z veliko vlaknin in brez glutena.

Inulin se pogosto uporablja v jogurtih z nizko vsebnostjo maščob, v sladoledu in v beljakovinskih napitkih. Tudi kruh in pecivo lahko vsebujejo inulin, ki nadomešča gluten. Ker je toliko občutljivosti na gluten, so morali proizvajalci hrane poiskati nadomestek – inulin.  

Cikorija ali psilium?

Koren cikorije in psilium imata veliko podobnih vlaknastih lastnosti in kot prebiotika pomagata sladkornim bolnikom in lajšata zaprtje. Pripravimo ju kot napitek ali kot dodatek.

Korenina cikorije

  • naravni rastlinski škrob
  • pomaga pri sladkorni bolezni
  • lajša zaprtje
  • bogat s trigliceridi
  • izboljšuje ravni holesterola
  • prebiotik
  • bogat z vlakninami
  • pomaga pri debelosti
  • zdravi drisko
  • zdravi ekcem
  • lajša vetrove in napihnjenost

Psilium

  • naravni rastlinski škrob
  • zdravi sladkorno bolezen
  • lajša zaprtje
  • bogat s trigliceridi
  • izboljšuje ravni holesterola
  • prebiotik
  • bogat z vlakninami
  • zdravi drisko
  • pomaga pri ekcemu
  • lajša vetrove in napihnjenost
  • zmanjšuje tveganje za raka črevesja in bolezni srca
  • pomaga pri hemoroidih, visokemu krvnemu tlaku in vnetnih črevesnih boleznih

 

Vir: draxe.com

Preberite še več člankov - Prehrana

Hrana, ki stara

"Pijmo veliko vode, redno jejmo, dovolj spimo in poskrbimo za redno telesno aktivnost. Tako bomo poskrbeli za zdravo in tudi lepo telo," trdi dr. Oz. Macchiatto in kapučino Čeprav je jutro dobro...

5 pijač za čiščenje ledvic

Ledvice čistijo kri oziroma filtrirajo strupene snovi iz krvi. Ker lahko strupi vplivajo na celo telo, ni nobenega dvoma, da je podpora ledvicam ključnega pomena za ohranjanje splošnega zdravja....

15 koristi cvetače

Če smo med prazniki veliko jedli, je morda zdaj primerno (pa ne samo zato!), da posežemo po cvetači. Je lahko prebavljiva, nasitna, pomaga prebavi in presnovi. Spodbuja zdravje srca Cvetača je...

8 vrst hrane, ki bi jo morali jesti skupaj

Tako kot nekatere rastline bolje rastejo druga ob drugi, tako je tudi nekatera živila bolje jesti skupaj. Puran s sladkim krompirjem Cink je desna roka vitamina A. Vitamin A je antioksidant, ki ga...

12 koristi česna

Česen ni le naravni antibiotik, ampak je učinkovit tudi v kozmetiki ali na vrtu. 1. Ohranja zdravje . Z lastnostmi česna, ki naj bi pomagale srcu in jetrom, bi lahko povečali presnovo železa,...

Kaj če bi vsak dan jedli zeleno?

Spodbuda za raziskovanje dobrodejnega delovanja zelene je prišla kar iz družinskega kroga enega od raziskovalcev. Njegov oče je, potem ko je teden dni jedel po dobrih 10 dekagramov zelene na dan,...

Do 'zdravilne' kave v štirih korakih

Kava je največji vir antioksidantov, je pokazala nedavna študija ameriške univerze Scranton. Nekaj skodelic kave na dan lahko zmanjša tveganje za sladkorno bolezen tipa 2, Alzheimerjevo bolezen in...

4 vrste hrane za lepšo polt

Do lepše polti ne pridemo s pudri, kremami in nategovanjem kože. Lepšo polt dobimo, ko umirimo um in telo, ko celice dobijo dovolj kisika in ko dobijo pravo hrano. Štiri vrste hrane še posebej dobro...

Se lahko razstrupimo s čaji?

»Ni dokazov, da bi razstrupljanje s čaji koristilo telesu ali da bi lahko s pomočjo čajev shujšali,« trdi raziskovalka in avtorica Plant Powered Diet, Sharon Palmer. »Telo ima naravni sistem...

Pegasti badelj za jetra

Če imate bolezen v družini ali če opazite prve simptome zamaščenosti jeter, ukrepajte, da ne bo prepozno. Preventiva se nanaša na spremembo načina prehrane in spremembo življenjskega sloga. Jetra so...

Koristi kumine

Ena najstarejših začimb na svetu, kumina, vsebujeogromno vitaminov in mineralov in je izvrsten antioksidant. Pomaga pri prebavi Pomaga spodbujati žleze, ki so odgovorne za prebavo. Vsebuje vlaknine,...

5 koristi kislih kumaric

Kumarice vsebujejo pomembna hranila, kot na primer vlaknine, vitamin K in celo probiotike. Kisle kumarice, skupaj s sokom v katerega so namočene, so postale zelo priljubljene pri športnikih, saj...

Rumeno in rdeče sadje ter zelenjava lepšajo polt

Vsi smo že slišali o pregovornem zlatem žaru, ki ga pogosto enačijo z zdravjem, čilostjo in mladostjo. Toda namesto da uporabite podlago iz ličil, da dosežete zagorel videz, lahko to naredite s...

Pikantna enolončnica iz paradižnika in leče

Jed na žlico boste zlahka pripravili iz sestavin v shrambi, je pa tudi zelo primerna za zmrzovanje. Seveda jo lahko prilagodite – spremenite jo z dodatkom katerekoli zelenjave, ki jo imate v...

Sveta Hildegarda: začimbe za kuhinjo

Kar je grenko za usta, je zdravo za želodec, pravi star nemški rek. Grenka zelišča, ki so lahko odlična podpora prehrani, so ne le okusna, ampak tudi zdrava. Pehtran Pehtran je začimba z edinstveno...

Oh te hruške

Morda malo premalo opevana a izjemno zdravilna. Hruška. Darilo bogov, kot jo je poimenoval že grški pesnik Homer. Prav je, da se v teh dneh znajde tudi na vašem jedilnem listu. Hruške imajo številne...

10 koristi ingverja

Ajurveda daje ingverju status zdravila za prsi. Čudežna začimba ima prebavilom prijazne lastnosti, poleg številnih drugih koristi. Milijoni jedilnih miz so v Indiji naloženi s palčkami svežega...

6 načinov za zniževanje PSA

Zdravo prostato ohranimo z življenjskim slogom in prehrano. Na dvig PSA namreč najbolj vpliva življenjski slog. Test PSA je običajno prvi pokazatelj, da je nekaj narobe s prostato. Povišana raven...