Ko pride do poškodb in krvavitev ...

Ketonska prehrana je prehrana, pri kateri zaužijemo veliko maščob in manj ogljikovih hidratov, kot vir energije pa telo porablja tudi lastno maščobo. Stanje ketoze je stanje, ko telesu primanjkuje ogljikovih hidratov, zato kot vir energije uporabi ketonska telesa. Ta nastajajo v jetrih iz razgrajenih maščobnih delcev.

DOVOLJENO

PREPOVEDANO

OMEJENO

meso & ribe

maščobe

OMEJITE ALKOHOL

slanina       organsko meso

repično olje       laneno olje

IN POSEZITE PO ZDRAVIH

govedina           svinjina

konopljino in rastlinsko olje

NAPITKIH, DA BI OSTALI

ostrige

olje grozdnih pešk    

margarina

V KETOZI

goveji trakci      puran

sončnično in sojino olje

ALI PIJTE NASLEDNJE

bizon                  zajec

žafranovo in    koruzno olje

vinjak     gin

piščanec            perutnina

sladko & prigrizki

rdeče vino     rum

raca                   teletina

agavin sirup   umetna sladila

tequila   belo vino

koza                  

pecivo              piškoti

vodka    viski

jagnjetina       plošča (riba)

čokolada         tortice

 

trska                 losos

sladoled          krofi

MLEČNI IZDELKI

navadni jezik (halibut) sardine

suho sadje      palačinke

ČE SE DA, NAJ BODO

jastog                kozice

puding             sirup

POLNOMASTNI

skuša                 postrvi

gazirane pijače   sladkarije

IZOGIBAJTE SE IZDELKOM ZA MANJ MAŠČOB

školjke               tuna

pecivo               čips

polnomastni siri

 

zrnje & škrob

grški jogurt

sadje

kuskus              leča

mehki siri

avokado           limeta

ječmen             fižol

kisla smetana

kokos                limona

kruh                  žitarice

sladko & prigrizki

jagode              olive

ajda                  bulgur

IZOGNITE SE SLADICAM

limeta               rabarbara

čičerika            koruza

Z VELIKIM DELEŽEM

pijače

stročnice         muesli

SLADKORJA IN SLADILOM

črni čaj              zeleni čaj

oves                 testenine

temna čokolada    žele

kostna juha      zeliščni čaj

rž                      riž

med    stevija

kava                  voda

pite                   pice

dietna soda    eritrirol

maščobe

pšenična moka    krompir

meso & ribe

avokadovo olje   

račja maščoba

kvinoja             testenine

JEJTE MESO PAŠNIH ŽIVALI

goveji loj            

maslo ghee

alkohol

DIVJE ŽIVALI, RIBE ZA

maslo                  

svinjska mast

jabolčnik       sladke pijače

POVEČANJE VNOSA OMEGA 3

kokosova maščoba

pivo    

slajene alkoholne pijače

IN OMEGA 6

olje makadamije

 

OMEJITE VNOS

MCT olje

 

KONZERVIRANE HRANE IN

oljčno olje

IZOGNITE SE VSEJ

PAKIRANO MESO

zelenjava

PREDELANI HRANI IN POSEZITE

 

artičoke              kimči

PO BIO HRANI

 

jajčevec              solata

SLEHERNI TRENUTEK

 

beluši                  por

OMEJITE VNOS

 

brokoli                gobe

OGLJIKOVIH HIDRATOV

 

brstični ohrovt   okra

NA 50G DNEVNO, DA BI TELO

 

zelje                     čebula

LAHKO OSTALO V STANJU

 

cvetača               paprika

KETOZE

 

zelena                 buča

 

 

kumarice            redkev

 

 

zeleni fižol          kislo zelje

 

 

česen                   špinača

 

 

ohrovt                 paradižnik

 

 

bučke

 

 

oreščki & semena

 

 

mandlji              brazilski oreščki

 

 

laneno seme    bučno seme

 

 

pekani           sezamovo seme

 

 

orehi             sončnična semena

 

 

lešnik           konopljina semena

 

 

oreščki makadamije

 

 

mlečni izdelki

 

 

maslo                maslo ghee

 

 

jajca    

polnomastna smetana

 

 

moka

 

 

mandljeva moka

 

 

kokosova moka

 

 

psilium

 

 

lanena moka

 

 

Vir: alekshub.com

Ketonska prehrana je prehrana, pri kateri zaužijemo veliko maščob in manj ogljikovih hidratov, kot vir energije pa telo porablja tudi lastno maščobo. Stanje ketoze je stanje, ko telesu primanjkuje ogljikovih hidratov, zato kot vir energije uporabi ketonska telesa. Ta nastajajo v jetrih iz razgrajenih maščobnih delcev.

Vnos ogljikovih hidratov je v ketonski prehrani zmanjšan na 5 % dnevnih potreb po kalorijah. To pomeni, da lahko vsak dan zaužijemo med 20 in 50 gramov ogljikovih hidratov. Ketonska prehrana ima sloves rigorozne prehrane, saj celo skupino hranil postavi izven dovoljenih meja zaužitega. To pa zato, ker je cilj uživanja te prehran telo spraviti v ketogeno stanje ketoze.

Ketoza je naravna reakcija telesa, da preživi, ko malo pojeste. Vaše telo med tem tvori tako imenovane ketone. To so snovi, ki nastanejo, ko jetra razgradijo maščobe. S tem ko pojeste več maščobe, izgubite maščobo. V zgornji tabeli so prikazane skupine hrane, s pomočjo katerih lahko maščobo zgubite in vrste hrane, ki vam to preprečuje.

Jedilnik bi moral biti sestavljen iz okoli 70 odstotkov maščob, 25 odstotkov beljakovin in 5 odstotkov ogljikovih hidratov. Pri slednjih to pomeni od 20 do 30 gramov neto ogljikovih hidratov dnevno. Od skupnega števila zaužitih ogljikovih hidratov odštejte neprebavljivega ogljikovih hidratov (vlaknin in poliolov).

Poleg tega, da na minimum znižate vnos ogljikovih hidratov je pomembno, da zmanjšate tudi vnos beljakovin. Ta naj bo zmeren, ne previsok. Ker telo preferira glukozo kot vir energije, ima tudi mehanizem, ki je sposoben pretvoriti beljakovine v glukozo. Ta proces se imenuje glukoneogeneza.

S pomočjo ketonske prehrane se boste želeli znebiti tega procesa iz dveh razlogov:

Ko telo uporabi beljakovine kot gorivo, to preprečuje, da bi telo prišlo do ketoze. Na tak način ne boste dočakali prednosti ketoze, vaše telo pa bo ostalo odvisno od glukoze kot goriva namesto od maščob.

Prav tako ni zaželeno, da vaše telo beljakovine pretvori v glukozo, ker lahko na ta način izgubite mišično maso. Mišice so sestavljene iz beljakovin, in ko pride do glukoneogeneze, vaše telo razgradi mišično maso, da jo uporabi kot gorivo. Tako namesto maščobe pokurite lastne mišice!

 

 

Preberite še več člankov - Prehrana

Hrana, ki stara

"Pijmo veliko vode, redno jejmo, dovolj spimo in poskrbimo za redno telesno aktivnost. Tako bomo poskrbeli za zdravo in tudi lepo telo," trdi dr. Oz. Macchiatto in kapučino Čeprav je jutro dobro...

5 pijač za čiščenje ledvic

Ledvice čistijo kri oziroma filtrirajo strupene snovi iz krvi. Ker lahko strupi vplivajo na celo telo, ni nobenega dvoma, da je podpora ledvicam ključnega pomena za ohranjanje splošnega zdravja....

15 koristi cvetače

Če smo med prazniki veliko jedli, je morda zdaj primerno (pa ne samo zato!), da posežemo po cvetači. Je lahko prebavljiva, nasitna, pomaga prebavi in presnovi. Spodbuja zdravje srca Cvetača je...

8 vrst hrane, ki bi jo morali jesti skupaj

Tako kot nekatere rastline bolje rastejo druga ob drugi, tako je tudi nekatera živila bolje jesti skupaj. Puran s sladkim krompirjem Cink je desna roka vitamina A. Vitamin A je antioksidant, ki ga...

12 koristi česna

Česen ni le naravni antibiotik, ampak je učinkovit tudi v kozmetiki ali na vrtu. 1. Ohranja zdravje . Z lastnostmi česna, ki naj bi pomagale srcu in jetrom, bi lahko povečali presnovo železa,...

Kaj če bi vsak dan jedli zeleno?

Spodbuda za raziskovanje dobrodejnega delovanja zelene je prišla kar iz družinskega kroga enega od raziskovalcev. Njegov oče je, potem ko je teden dni jedel po dobrih 10 dekagramov zelene na dan,...

Do 'zdravilne' kave v štirih korakih

Kava je največji vir antioksidantov, je pokazala nedavna študija ameriške univerze Scranton. Nekaj skodelic kave na dan lahko zmanjša tveganje za sladkorno bolezen tipa 2, Alzheimerjevo bolezen in...

4 vrste hrane za lepšo polt

Do lepše polti ne pridemo s pudri, kremami in nategovanjem kože. Lepšo polt dobimo, ko umirimo um in telo, ko celice dobijo dovolj kisika in ko dobijo pravo hrano. Štiri vrste hrane še posebej dobro...

Se lahko razstrupimo s čaji?

»Ni dokazov, da bi razstrupljanje s čaji koristilo telesu ali da bi lahko s pomočjo čajev shujšali,« trdi raziskovalka in avtorica Plant Powered Diet, Sharon Palmer. »Telo ima naravni sistem...

Pegasti badelj za jetra

Če imate bolezen v družini ali če opazite prve simptome zamaščenosti jeter, ukrepajte, da ne bo prepozno. Preventiva se nanaša na spremembo načina prehrane in spremembo življenjskega sloga. Jetra so...

Koristi kumine

Ena najstarejših začimb na svetu, kumina, vsebujeogromno vitaminov in mineralov in je izvrsten antioksidant. Pomaga pri prebavi Pomaga spodbujati žleze, ki so odgovorne za prebavo. Vsebuje vlaknine,...

5 koristi kislih kumaric

Kumarice vsebujejo pomembna hranila, kot na primer vlaknine, vitamin K in celo probiotike. Kisle kumarice, skupaj s sokom v katerega so namočene, so postale zelo priljubljene pri športnikih, saj...

Rumeno in rdeče sadje ter zelenjava lepšajo polt

Vsi smo že slišali o pregovornem zlatem žaru, ki ga pogosto enačijo z zdravjem, čilostjo in mladostjo. Toda namesto da uporabite podlago iz ličil, da dosežete zagorel videz, lahko to naredite s...

Pikantna enolončnica iz paradižnika in leče

Jed na žlico boste zlahka pripravili iz sestavin v shrambi, je pa tudi zelo primerna za zmrzovanje. Seveda jo lahko prilagodite – spremenite jo z dodatkom katerekoli zelenjave, ki jo imate v...

Sveta Hildegarda: začimbe za kuhinjo

Kar je grenko za usta, je zdravo za želodec, pravi star nemški rek. Grenka zelišča, ki so lahko odlična podpora prehrani, so ne le okusna, ampak tudi zdrava. Pehtran Pehtran je začimba z edinstveno...

Oh te hruške

Morda malo premalo opevana a izjemno zdravilna. Hruška. Darilo bogov, kot jo je poimenoval že grški pesnik Homer. Prav je, da se v teh dneh znajde tudi na vašem jedilnem listu. Hruške imajo številne...

10 koristi ingverja

Ajurveda daje ingverju status zdravila za prsi. Čudežna začimba ima prebavilom prijazne lastnosti, poleg številnih drugih koristi. Milijoni jedilnih miz so v Indiji naloženi s palčkami svežega...

6 načinov za zniževanje PSA

Zdravo prostato ohranimo z življenjskim slogom in prehrano. Na dvig PSA namreč najbolj vpliva življenjski slog. Test PSA je običajno prvi pokazatelj, da je nekaj narobe s prostato. Povišana raven...