Ko pride do poškodb in krvavitev ...

Ketonska prehrana je prehrana, pri kateri zaužijemo veliko maščob in manj ogljikovih hidratov, kot vir energije pa telo porablja tudi lastno maščobo. Stanje ketoze je stanje, ko telesu primanjkuje ogljikovih hidratov, zato kot vir energije uporabi ketonska telesa. Ta nastajajo v jetrih iz razgrajenih maščobnih delcev.

DOVOLJENO

PREPOVEDANO

OMEJENO

meso & ribe

maščobe

OMEJITE ALKOHOL

slanina       organsko meso

repično olje       laneno olje

IN POSEZITE PO ZDRAVIH

govedina           svinjina

konopljino in rastlinsko olje

NAPITKIH, DA BI OSTALI

ostrige

olje grozdnih pešk    

margarina

V KETOZI

goveji trakci      puran

sončnično in sojino olje

ALI PIJTE NASLEDNJE

bizon                  zajec

žafranovo in    koruzno olje

vinjak     gin

piščanec            perutnina

sladko & prigrizki

rdeče vino     rum

raca                   teletina

agavin sirup   umetna sladila

tequila   belo vino

koza                  

pecivo              piškoti

vodka    viski

jagnjetina       plošča (riba)

čokolada         tortice

 

trska                 losos

sladoled          krofi

MLEČNI IZDELKI

navadni jezik (halibut) sardine

suho sadje      palačinke

ČE SE DA, NAJ BODO

jastog                kozice

puding             sirup

POLNOMASTNI

skuša                 postrvi

gazirane pijače   sladkarije

IZOGIBAJTE SE IZDELKOM ZA MANJ MAŠČOB

školjke               tuna

pecivo               čips

polnomastni siri

 

zrnje & škrob

grški jogurt

sadje

kuskus              leča

mehki siri

avokado           limeta

ječmen             fižol

kisla smetana

kokos                limona

kruh                  žitarice

sladko & prigrizki

jagode              olive

ajda                  bulgur

IZOGNITE SE SLADICAM

limeta               rabarbara

čičerika            koruza

Z VELIKIM DELEŽEM

pijače

stročnice         muesli

SLADKORJA IN SLADILOM

črni čaj              zeleni čaj

oves                 testenine

temna čokolada    žele

kostna juha      zeliščni čaj

rž                      riž

med    stevija

kava                  voda

pite                   pice

dietna soda    eritrirol

maščobe

pšenična moka    krompir

meso & ribe

avokadovo olje   

račja maščoba

kvinoja             testenine

JEJTE MESO PAŠNIH ŽIVALI

goveji loj            

maslo ghee

alkohol

DIVJE ŽIVALI, RIBE ZA

maslo                  

svinjska mast

jabolčnik       sladke pijače

POVEČANJE VNOSA OMEGA 3

kokosova maščoba

pivo    

slajene alkoholne pijače

IN OMEGA 6

olje makadamije

 

OMEJITE VNOS

MCT olje

 

KONZERVIRANE HRANE IN

oljčno olje

IZOGNITE SE VSEJ

PAKIRANO MESO

zelenjava

PREDELANI HRANI IN POSEZITE

 

artičoke              kimči

PO BIO HRANI

 

jajčevec              solata

SLEHERNI TRENUTEK

 

beluši                  por

OMEJITE VNOS

 

brokoli                gobe

OGLJIKOVIH HIDRATOV

 

brstični ohrovt   okra

NA 50G DNEVNO, DA BI TELO

 

zelje                     čebula

LAHKO OSTALO V STANJU

 

cvetača               paprika

KETOZE

 

zelena                 buča

 

 

kumarice            redkev

 

 

zeleni fižol          kislo zelje

 

 

česen                   špinača

 

 

ohrovt                 paradižnik

 

 

bučke

 

 

oreščki & semena

 

 

mandlji              brazilski oreščki

 

 

laneno seme    bučno seme

 

 

pekani           sezamovo seme

 

 

orehi             sončnična semena

 

 

lešnik           konopljina semena

 

 

oreščki makadamije

 

 

mlečni izdelki

 

 

maslo                maslo ghee

 

 

jajca    

polnomastna smetana

 

 

moka

 

 

mandljeva moka

 

 

kokosova moka

 

 

psilium

 

 

lanena moka

 

 

Vir: alekshub.com

Ketonska prehrana je prehrana, pri kateri zaužijemo veliko maščob in manj ogljikovih hidratov, kot vir energije pa telo porablja tudi lastno maščobo. Stanje ketoze je stanje, ko telesu primanjkuje ogljikovih hidratov, zato kot vir energije uporabi ketonska telesa. Ta nastajajo v jetrih iz razgrajenih maščobnih delcev.

Vnos ogljikovih hidratov je v ketonski prehrani zmanjšan na 5 % dnevnih potreb po kalorijah. To pomeni, da lahko vsak dan zaužijemo med 20 in 50 gramov ogljikovih hidratov. Ketonska prehrana ima sloves rigorozne prehrane, saj celo skupino hranil postavi izven dovoljenih meja zaužitega. To pa zato, ker je cilj uživanja te prehran telo spraviti v ketogeno stanje ketoze.

Ketoza je naravna reakcija telesa, da preživi, ko malo pojeste. Vaše telo med tem tvori tako imenovane ketone. To so snovi, ki nastanejo, ko jetra razgradijo maščobe. S tem ko pojeste več maščobe, izgubite maščobo. V zgornji tabeli so prikazane skupine hrane, s pomočjo katerih lahko maščobo zgubite in vrste hrane, ki vam to preprečuje.

Jedilnik bi moral biti sestavljen iz okoli 70 odstotkov maščob, 25 odstotkov beljakovin in 5 odstotkov ogljikovih hidratov. Pri slednjih to pomeni od 20 do 30 gramov neto ogljikovih hidratov dnevno. Od skupnega števila zaužitih ogljikovih hidratov odštejte neprebavljivega ogljikovih hidratov (vlaknin in poliolov).

Poleg tega, da na minimum znižate vnos ogljikovih hidratov je pomembno, da zmanjšate tudi vnos beljakovin. Ta naj bo zmeren, ne previsok. Ker telo preferira glukozo kot vir energije, ima tudi mehanizem, ki je sposoben pretvoriti beljakovine v glukozo. Ta proces se imenuje glukoneogeneza.

S pomočjo ketonske prehrane se boste želeli znebiti tega procesa iz dveh razlogov:

Ko telo uporabi beljakovine kot gorivo, to preprečuje, da bi telo prišlo do ketoze. Na tak način ne boste dočakali prednosti ketoze, vaše telo pa bo ostalo odvisno od glukoze kot goriva namesto od maščob.

Prav tako ni zaželeno, da vaše telo beljakovine pretvori v glukozo, ker lahko na ta način izgubite mišično maso. Mišice so sestavljene iz beljakovin, in ko pride do glukoneogeneze, vaše telo razgradi mišično maso, da jo uporabi kot gorivo. Tako namesto maščobe pokurite lastne mišice!

 

 

Preberite še več člankov - Prehrana

Močvirski oslad za kosilo

Majhni beli cvetovi, združeni v navidezne večdelne kobule, ki jih najdemo na vlažnih travnikih, v grmovju in goščavah, ob jarkih in potokih, so močvirski oslad. Mirne duše ga naberemo in si naredimo...

Slez na krožniku

Ja, prav ste prebrali. Ne sluz, slez. Navadni slez. V pomoč pri astmi in boleznih mokril, okusen na krožniku. Ribja juha Potrebujemo: 5 dag slezovih listov, ½ kg osličev, 1 malo čebulo, 2...

Encim, ki preprečuje intoleranco na gluten

Nove raziskave so morda odkrile encim, ki bi lahko lajšal simptome pri ljudeh, občutljivih na gluten. Študija kaže, da lahko s tabletami, ki vsebujejo ta encim, glutenu onemogočimo, da pride do...

Hrana, ki hladi telo

Poleti jejmo hrano, ki hladi telo od znotraj in topi kilograme. Poglejmo, česa ne smemo jesti. Eden od načinov kako zmanjšati škodljive posledice visokih letnih temperatur in razpoloženje je izbira...

Ste ga že pobrali in pozobali?

Če radi pijete vino in če ga imate na vrtu, potem imate rešitev na dlani. Ribezovo vino. Rdeči ribez podbuja raztrupljanje telesa, povečuje odpornost, preprečuje slabokrvnost, deluje kot naravni...

Brezglutenska hrana ni za zdrave

Brezglutenske hrane naj ne bi uživali tisti, ki imajo celiakijo, ostali naj se taki hrani naj ne bi izogibali, trdijo strokovnjaki. Med zagovorniki zdravega načina življenja je v zadnjih letih...

Materina dušica na krožniku

Če bi mi pred časom kdo rekel, naj si naredim namaz iz materine dušice, bi ga debelo pogledala in pomislila, pa a to sploh kdo lahko poje? Ko pa sem dobila tale recept, ki sem ga poljubno začinila...

Rižota s špinačo in gorgonzolo

Zaradi svojstva številnih zdravilnih učinkovin imenujemo špinačo 'rudnik mineralov'. Pripravljena v rižoti ali s špageti ne krasi le jedi, ampak jo naredi bolj zdravo in okusno. Rižota s špinačo in...

Špinača, kralj zelenjave

To nizkokaloričnoživilo vsebuje ogromno vitamina K, ki jača kosti in preprečuje osteoporozo. Špinača, s poreklom iz Perzije, velja za eno od najbogatejših živil ko gre za vsebnost hranil. Zaradi...

Por na krožniku

Ne veste kaj bi kuhali med vikendom? Da bi bilo enostavno in zdravo, pa še lahkotno povrh. Tokrat vam svetujemo, da posezete po poru. Bogat z vitamini in minerali, je antiseptik, diuretik in...

Smreka kot lepotilo in hrana

Smreka je zaradi svojih sestavin odlična za pripravo čajev, tinktur, kopeli, ki so nepogrešljiv del domače potovalne lekarne. A si predstavljate, da lahko smreko na kos kruha tudi namažete? Sladki...

6 koristi robid

Antioksidante potrebujemo, da nevtraliziramo za celice nevarne proste radikale. Prosti radikali po tihem uničujejo naše telo, antioksidanti pa... … preprečujejo in upočasnjujejo nastanek raka Ena...

Češnje za hujšanje, odpravo ledvičnih kamnov in še kaj

Mamljive navzven, slastne navznoter. Hrustljave in nadvse zdrave. Oh te češnje. To sladko pregreho si lahko privoščimo le eno kratko obdobje v letu, zato je dobro, da čim bolj izkoristimo vse njene...

Narava v kuhinji: Gozdni jagodnjak

Ne recite, da vas ne premamijo, ko jih vidite ob poti. Drobne, rdeče jagode, ki se smehljajo ob gozdnih poteh, in ki jih lahko, če jih posadite na vrtu, gojite tudi doma. In vrtne ali jagode, ki ste...

Lea Thaler: Spirulina, visoko beljakovinsko super živilo

Spirulina je eno najboljših superživil. Jemo jo lahko vsi: ženske, moški, babice, dedki, še zlasti nosečnice in celo dojenčki. Spirulina je modrozelena alga in visoko beljakovinsko super živilo z...

Ajda uravnava krvni tlak

Kot "neprava žitarica", bogata z ogljikovimi hidrati, je ajda odličen pšenični nadomestek za tiste s celiakijo ali občutljive na gluten. Zdravilne koristi ajde so številne in raznolike. Zmanjšuje...

Ingver proti debelosti

Že več kot sto let je ingver osnova vzhodne kuhinje in glavna sestavina tradicionalnih zdravil. Študije so potrdile številne pomembne koristi te začimbe za zdravje. Ingver preprečuje raka Raziskave...

Narava v kuhinji: Krvavi mlečnik

Krvavi mlečnik ( Chelidonium majus ) izboljšuje vid, odpravlja bradavice in kurja očesa, pospešuje izločanje seča, odpravlja glavobole živčnega izvora, preprečuje slabosti in bruhanje, blaži...