Ste tudi vi med tistimi, ki se že vrsto let srečujete z odvečno telesno težo, pa se vsakič znova vrne, ko jo le uspete zgubiti? No, poskusite še s krono prehrano. Gre za program prehranjevanja po dr. Ani Gifing, ki vsakemu posamezniku pomaga da dosega idealno težo ob tem pa ohranja odlično zdravstveno stanje telesa. In za piko na i, pri tovrstnem načinu prehranjevanja ne boste nikoli lačni ...

Pravila zdravega krono prehranjevanja po dr. Ani Gifing:

  1. Jutro začnimo s čajem z malo limone ali z mlačno limonado.
  2. Zajtrk je nujen! Obogaten naj bo z živalskimi maščobami, proteini in ogljikovimi hidrati.
  3. 30 minut po zajtrku se lahko spije kava, brez mleka in sladkorja.
  4. Med obroki naj bo premor med 4,5 do 5 ur.
  5. Najboljši čas za fizično aktivnost (intervalni trening, fitnes, joga …) je dopoldan, vendar pred obrokom (2 uri po zbujanju) ali 2 uri po obroku. Izogibajte se treningom zvečer po večerji.
  6. Med obroki ne uživati hitre hrane (čips, bobi palčke …).
  7. Kosilo mora biti kombinacija proteinov, zelenjave in solat. V tej kombinaciji ogljikovi hidrati niso priporočljivi. Če so za kosilo vseeno ogljikovi hidrati, naj se uživajo brez proteinov.
  8. V dovoljeni kombinaciji z drugimi živili se kruh, testenine, riž in škrobna zelenjava (fižol, čičerika, leča, grah) lahko uživa do 15. ure.
  9. Čas med 16. in 18. uro po zimskem ter 17. in 18. uro po poletnem preračunavanju časa, je pravšnji za neko zdravo sladico (črna čokolada, pest oreščkov, suho sadje …).
  10. Večerja naj vsebuje proteine in solato. Ogljikovi hidrati niso priporočljivi.
  11. Alkohol: rdeče vino DA, pivo in žganice NE.
  12. Ponoviti vse zgoraj napisano tudi naslednji dan!

Najboljši deli dneva za posamezni obrok so:

  1. Zajtrk: med 8. in 10. uro
  2. Kosilo: med 13. in 15. uro
  3. Večerja: med 18. in 20. uro oz. najmanj dve uri pred spanjem.

Preberite še več člankov - Prehrana

Močvirski oslad za kosilo

Majhni beli cvetovi, združeni v navidezne večdelne kobule, ki jih najdemo na vlažnih travnikih, v grmovju in goščavah, ob jarkih in potokih, so močvirski oslad. Mirne duše ga naberemo in si naredimo...

Slez na krožniku

Ja, prav ste prebrali. Ne sluz, slez. Navadni slez. V pomoč pri astmi in boleznih mokril, okusen na krožniku. Ribja juha Potrebujemo: 5 dag slezovih listov, ½ kg osličev, 1 malo čebulo, 2...

Encim, ki preprečuje intoleranco na gluten

Nove raziskave so morda odkrile encim, ki bi lahko lajšal simptome pri ljudeh, občutljivih na gluten. Študija kaže, da lahko s tabletami, ki vsebujejo ta encim, glutenu onemogočimo, da pride do...

Hrana, ki hladi telo

Poleti jejmo hrano, ki hladi telo od znotraj in topi kilograme. Poglejmo, česa ne smemo jesti. Eden od načinov kako zmanjšati škodljive posledice visokih letnih temperatur in razpoloženje je izbira...

Ste ga že pobrali in pozobali?

Če radi pijete vino in če ga imate na vrtu, potem imate rešitev na dlani. Ribezovo vino. Rdeči ribez podbuja raztrupljanje telesa, povečuje odpornost, preprečuje slabokrvnost, deluje kot naravni...

Brezglutenska hrana ni za zdrave

Brezglutenske hrane naj ne bi uživali tisti, ki imajo celiakijo, ostali naj se taki hrani naj ne bi izogibali, trdijo strokovnjaki. Med zagovorniki zdravega načina življenja je v zadnjih letih...

Materina dušica na krožniku

Če bi mi pred časom kdo rekel, naj si naredim namaz iz materine dušice, bi ga debelo pogledala in pomislila, pa a to sploh kdo lahko poje? Ko pa sem dobila tale recept, ki sem ga poljubno začinila...

Rižota s špinačo in gorgonzolo

Zaradi svojstva številnih zdravilnih učinkovin imenujemo špinačo 'rudnik mineralov'. Pripravljena v rižoti ali s špageti ne krasi le jedi, ampak jo naredi bolj zdravo in okusno. Rižota s špinačo in...

Špinača, kralj zelenjave

To nizkokaloričnoživilo vsebuje ogromno vitamina K, ki jača kosti in preprečuje osteoporozo. Špinača, s poreklom iz Perzije, velja za eno od najbogatejših živil ko gre za vsebnost hranil. Zaradi...

Por na krožniku

Ne veste kaj bi kuhali med vikendom? Da bi bilo enostavno in zdravo, pa še lahkotno povrh. Tokrat vam svetujemo, da posezete po poru. Bogat z vitamini in minerali, je antiseptik, diuretik in...

Smreka kot lepotilo in hrana

Smreka je zaradi svojih sestavin odlična za pripravo čajev, tinktur, kopeli, ki so nepogrešljiv del domače potovalne lekarne. A si predstavljate, da lahko smreko na kos kruha tudi namažete? Sladki...

6 koristi robid

Antioksidante potrebujemo, da nevtraliziramo za celice nevarne proste radikale. Prosti radikali po tihem uničujejo naše telo, antioksidanti pa... … preprečujejo in upočasnjujejo nastanek raka Ena...

Češnje za hujšanje, odpravo ledvičnih kamnov in še kaj

Mamljive navzven, slastne navznoter. Hrustljave in nadvse zdrave. Oh te češnje. To sladko pregreho si lahko privoščimo le eno kratko obdobje v letu, zato je dobro, da čim bolj izkoristimo vse njene...

Narava v kuhinji: Gozdni jagodnjak

Ne recite, da vas ne premamijo, ko jih vidite ob poti. Drobne, rdeče jagode, ki se smehljajo ob gozdnih poteh, in ki jih lahko, če jih posadite na vrtu, gojite tudi doma. In vrtne ali jagode, ki ste...

Lea Thaler: Spirulina, visoko beljakovinsko super živilo

Spirulina je eno najboljših superživil. Jemo jo lahko vsi: ženske, moški, babice, dedki, še zlasti nosečnice in celo dojenčki. Spirulina je modrozelena alga in visoko beljakovinsko super živilo z...

Ajda uravnava krvni tlak

Kot "neprava žitarica", bogata z ogljikovimi hidrati, je ajda odličen pšenični nadomestek za tiste s celiakijo ali občutljive na gluten. Zdravilne koristi ajde so številne in raznolike. Zmanjšuje...

Ingver proti debelosti

Že več kot sto let je ingver osnova vzhodne kuhinje in glavna sestavina tradicionalnih zdravil. Študije so potrdile številne pomembne koristi te začimbe za zdravje. Ingver preprečuje raka Raziskave...

Narava v kuhinji: Krvavi mlečnik

Krvavi mlečnik ( Chelidonium majus ) izboljšuje vid, odpravlja bradavice in kurja očesa, pospešuje izločanje seča, odpravlja glavobole živčnega izvora, preprečuje slabosti in bruhanje, blaži...