Ašvaganda in njene čudežne lastnosti

Kaj imajo skupna izdelava papirja, pečenje brez glutena, kozmetika in homeopatska zdravila? Trstičasto maranto.

Gre za tropsko rastlino z užitnimi odebeljenimi mesnatimi koreninami. Ta široko uporaben živilski škrob so gojili že v 5.000 p.n.š., prvotno pa je bil znan kot aru-aru oziroma jed vseh jedi. S koreninami so zdravili celo strelne rane od zastrupljenih puščic (arrow). Od tod tudi ime arrowroot

Danes se maranta najpogosteje uporablja kot zgoščevalec v hrani. Je brezglutenska, bolj zdrava alternativa koruznemu škrobu, ki je pogosto gensko spremenjen (GSO) izdelek. Ugodno deluje na občutljiv prebavni sistem in je eden od najlahkotnejših škrobov, ki pomaga pri različnih tegobah in je naravni ojačevalec imunosti. Morda je lahko učinkovito orodje za boj proti vnetjem in drugim boleznim.

Pomaga prebavi

Prah iz maranta (aru prah) se že več kot stoletje uporablja kot pripomoček pri prebavi, dokumentirana uporaba pa sega v leto 1900. Na antarktičnih odpravah v 19. in v začetku 20. stoletja je bil ena od štirih glavnih zdravilnih živil in pijač za raziskovalce, ki jim je primanjkovalo vitaminov. Lahko odpravi težave z drisko in zaprtjem (še zlasti pri bolnikih s sindromom razdražljivega črevesja) prepreči nastanek sladkorne bolezni in uravnava raven sladkorja v krvi. Prehranske vlaknine v njem lahko pomagajo odstranjevati odvečni (škodljiv) holesterol.

Varna za dojenčke

Zaradi vsebnosti škroba, blagega okusa in prijaznosti do prebavnega sistema je varna sestavina pri hrani za dojenčke. Ta škrob lahko uporabite v več različnih receptih za vašega dojenčka ali starejše otroke, ne da bi vam bilo treba skrbeti, da bo povzročil bolečine v trebuhu ali druge težave s prebavo.
Ker je brez alergenov, ne predstavlja tveganja za alergijsko reakcijo.

Zdravi okužbe sečil

Ženskam, dovzetnim za okužbe sečil ali urogenitalnega trakta, pogosto svetujejo boljšo higieno in uživanje živil, ki pomagajo preprečiti prihodnje okužbe in pomirjati vnetje. Eno takšnih živil je maranta. Je pomirjujoča snov, ki se uporablja za lajšanje bolečin v vneti ali razdraženi sluznici. Antiseptične lastnosti korenine zlasti pomagajo pri ponavljajočih vnetjih.

Krepi imunski sistem

Izvlečki prahu korenine imajo citotoksične aktivnosti, ki pomagajo pri krepitvi imunosti. To pomeni, da izvleček maranta poveča tvorbo celic v imunskem sistemu.

Uničuje patogene v hrani

Ena od čudovitih lastnosti gomolja je sposobnost boja proti patogenom, ki se prenašajo s hrano, in ki povzročajo bolezni. Raziskave so (ob njegovi prisotnosti) dokazale zmanjšanje patogenov v različnih živilih, zlasti v tekoči hrani, kot je juha; Gomolj je znatno zmanjšal količino virusa salmonele v testiranih juhah. To je še en razlog, ki govori v prid temu, da gomolj varuje prebavni sistem. Govori tudi o nekaterih daljnosežnih učinkih, takih, ki bi morda pomagali zaščititi ljudi v državah tretjega sveta pred nekaterimi pogostejšimi okužbami zaradi slabe kakovosti vode.

Pomirja dlesni in bolečine

Dojenčki niso edini, ki jim koristijo pomirjujoče lastnosti gomolja. Prah lahko nanesemo neposredno na boleče dlesni in vneta usta, saj, zahvaljujoč protivnetnim lastnostim, lajša bolečine. Če želite še naprej lajšati bolečine v dlesni in ustih, dodajte še kokosovo olje.

Kako uporabiti korenino

Aru prah lahko zmešamo v sok ali druga živila in pijače; upoštevajte navodila na embalaži. Za blažitev bolečin v zobeh in dlesnih, lahko prah nanesete direktno na zobe in dlesni. Lahko jo uporabimo za zgostitev omak, juh, enolončnic, tudi za peko in sladice, za vezivo v omletah ali v drugih jedeh, v katerih boste morda želeli nadomestiti jajca.

www.draxe

 

Preberite še več člankov - Prehrana

Hrana, ki stara

"Pijmo veliko vode, redno jejmo, dovolj spimo in poskrbimo za redno telesno aktivnost. Tako bomo poskrbeli za zdravo in tudi lepo telo," trdi dr. Oz. Macchiatto in kapučino Čeprav je jutro dobro...

5 pijač za čiščenje ledvic

Ledvice čistijo kri oziroma filtrirajo strupene snovi iz krvi. Ker lahko strupi vplivajo na celo telo, ni nobenega dvoma, da je podpora ledvicam ključnega pomena za ohranjanje splošnega zdravja....

15 koristi cvetače

Če smo med prazniki veliko jedli, je morda zdaj primerno (pa ne samo zato!), da posežemo po cvetači. Je lahko prebavljiva, nasitna, pomaga prebavi in presnovi. Spodbuja zdravje srca Cvetača je...

8 vrst hrane, ki bi jo morali jesti skupaj

Tako kot nekatere rastline bolje rastejo druga ob drugi, tako je tudi nekatera živila bolje jesti skupaj. Puran s sladkim krompirjem Cink je desna roka vitamina A. Vitamin A je antioksidant, ki ga...

12 koristi česna

Česen ni le naravni antibiotik, ampak je učinkovit tudi v kozmetiki ali na vrtu. 1. Ohranja zdravje . Z lastnostmi česna, ki naj bi pomagale srcu in jetrom, bi lahko povečali presnovo železa,...

Kaj če bi vsak dan jedli zeleno?

Spodbuda za raziskovanje dobrodejnega delovanja zelene je prišla kar iz družinskega kroga enega od raziskovalcev. Njegov oče je, potem ko je teden dni jedel po dobrih 10 dekagramov zelene na dan,...

Do 'zdravilne' kave v štirih korakih

Kava je največji vir antioksidantov, je pokazala nedavna študija ameriške univerze Scranton. Nekaj skodelic kave na dan lahko zmanjša tveganje za sladkorno bolezen tipa 2, Alzheimerjevo bolezen in...

4 vrste hrane za lepšo polt

Do lepše polti ne pridemo s pudri, kremami in nategovanjem kože. Lepšo polt dobimo, ko umirimo um in telo, ko celice dobijo dovolj kisika in ko dobijo pravo hrano. Štiri vrste hrane še posebej dobro...

Se lahko razstrupimo s čaji?

»Ni dokazov, da bi razstrupljanje s čaji koristilo telesu ali da bi lahko s pomočjo čajev shujšali,« trdi raziskovalka in avtorica Plant Powered Diet, Sharon Palmer. »Telo ima naravni sistem...

Pegasti badelj za jetra

Če imate bolezen v družini ali če opazite prve simptome zamaščenosti jeter, ukrepajte, da ne bo prepozno. Preventiva se nanaša na spremembo načina prehrane in spremembo življenjskega sloga. Jetra so...

Koristi kumine

Ena najstarejših začimb na svetu, kumina, vsebujeogromno vitaminov in mineralov in je izvrsten antioksidant. Pomaga pri prebavi Pomaga spodbujati žleze, ki so odgovorne za prebavo. Vsebuje vlaknine,...

5 koristi kislih kumaric

Kumarice vsebujejo pomembna hranila, kot na primer vlaknine, vitamin K in celo probiotike. Kisle kumarice, skupaj s sokom v katerega so namočene, so postale zelo priljubljene pri športnikih, saj...

Rumeno in rdeče sadje ter zelenjava lepšajo polt

Vsi smo že slišali o pregovornem zlatem žaru, ki ga pogosto enačijo z zdravjem, čilostjo in mladostjo. Toda namesto da uporabite podlago iz ličil, da dosežete zagorel videz, lahko to naredite s...

Pikantna enolončnica iz paradižnika in leče

Jed na žlico boste zlahka pripravili iz sestavin v shrambi, je pa tudi zelo primerna za zmrzovanje. Seveda jo lahko prilagodite – spremenite jo z dodatkom katerekoli zelenjave, ki jo imate v...

Sveta Hildegarda: začimbe za kuhinjo

Kar je grenko za usta, je zdravo za želodec, pravi star nemški rek. Grenka zelišča, ki so lahko odlična podpora prehrani, so ne le okusna, ampak tudi zdrava. Pehtran Pehtran je začimba z edinstveno...

Oh te hruške

Morda malo premalo opevana a izjemno zdravilna. Hruška. Darilo bogov, kot jo je poimenoval že grški pesnik Homer. Prav je, da se v teh dneh znajde tudi na vašem jedilnem listu. Hruške imajo številne...

10 koristi ingverja

Ajurveda daje ingverju status zdravila za prsi. Čudežna začimba ima prebavilom prijazne lastnosti, poleg številnih drugih koristi. Milijoni jedilnih miz so v Indiji naloženi s palčkami svežega...

6 načinov za zniževanje PSA

Zdravo prostato ohranimo z življenjskim slogom in prehrano. Na dvig PSA namreč najbolj vpliva življenjski slog. Test PSA je običajno prvi pokazatelj, da je nekaj narobe s prostato. Povišana raven...