Ašvaganda in njene čudežne lastnosti

Kaj imajo skupna izdelava papirja, pečenje brez glutena, kozmetika in homeopatska zdravila? Trstičasto maranto.

Gre za tropsko rastlino z užitnimi odebeljenimi mesnatimi koreninami. Ta široko uporaben živilski škrob so gojili že v 5.000 p.n.š., prvotno pa je bil znan kot aru-aru oziroma jed vseh jedi. S koreninami so zdravili celo strelne rane od zastrupljenih puščic (arrow). Od tod tudi ime arrowroot

Danes se maranta najpogosteje uporablja kot zgoščevalec v hrani. Je brezglutenska, bolj zdrava alternativa koruznemu škrobu, ki je pogosto gensko spremenjen (GSO) izdelek. Ugodno deluje na občutljiv prebavni sistem in je eden od najlahkotnejših škrobov, ki pomaga pri različnih tegobah in je naravni ojačevalec imunosti. Morda je lahko učinkovito orodje za boj proti vnetjem in drugim boleznim.

Pomaga prebavi

Prah iz maranta (aru prah) se že več kot stoletje uporablja kot pripomoček pri prebavi, dokumentirana uporaba pa sega v leto 1900. Na antarktičnih odpravah v 19. in v začetku 20. stoletja je bil ena od štirih glavnih zdravilnih živil in pijač za raziskovalce, ki jim je primanjkovalo vitaminov. Lahko odpravi težave z drisko in zaprtjem (še zlasti pri bolnikih s sindromom razdražljivega črevesja) prepreči nastanek sladkorne bolezni in uravnava raven sladkorja v krvi. Prehranske vlaknine v njem lahko pomagajo odstranjevati odvečni (škodljiv) holesterol.

Varna za dojenčke

Zaradi vsebnosti škroba, blagega okusa in prijaznosti do prebavnega sistema je varna sestavina pri hrani za dojenčke. Ta škrob lahko uporabite v več različnih receptih za vašega dojenčka ali starejše otroke, ne da bi vam bilo treba skrbeti, da bo povzročil bolečine v trebuhu ali druge težave s prebavo.
Ker je brez alergenov, ne predstavlja tveganja za alergijsko reakcijo.

Zdravi okužbe sečil

Ženskam, dovzetnim za okužbe sečil ali urogenitalnega trakta, pogosto svetujejo boljšo higieno in uživanje živil, ki pomagajo preprečiti prihodnje okužbe in pomirjati vnetje. Eno takšnih živil je maranta. Je pomirjujoča snov, ki se uporablja za lajšanje bolečin v vneti ali razdraženi sluznici. Antiseptične lastnosti korenine zlasti pomagajo pri ponavljajočih vnetjih.

Krepi imunski sistem

Izvlečki prahu korenine imajo citotoksične aktivnosti, ki pomagajo pri krepitvi imunosti. To pomeni, da izvleček maranta poveča tvorbo celic v imunskem sistemu.

Uničuje patogene v hrani

Ena od čudovitih lastnosti gomolja je sposobnost boja proti patogenom, ki se prenašajo s hrano, in ki povzročajo bolezni. Raziskave so (ob njegovi prisotnosti) dokazale zmanjšanje patogenov v različnih živilih, zlasti v tekoči hrani, kot je juha; Gomolj je znatno zmanjšal količino virusa salmonele v testiranih juhah. To je še en razlog, ki govori v prid temu, da gomolj varuje prebavni sistem. Govori tudi o nekaterih daljnosežnih učinkih, takih, ki bi morda pomagali zaščititi ljudi v državah tretjega sveta pred nekaterimi pogostejšimi okužbami zaradi slabe kakovosti vode.

Pomirja dlesni in bolečine

Dojenčki niso edini, ki jim koristijo pomirjujoče lastnosti gomolja. Prah lahko nanesemo neposredno na boleče dlesni in vneta usta, saj, zahvaljujoč protivnetnim lastnostim, lajša bolečine. Če želite še naprej lajšati bolečine v dlesni in ustih, dodajte še kokosovo olje.

Kako uporabiti korenino

Aru prah lahko zmešamo v sok ali druga živila in pijače; upoštevajte navodila na embalaži. Za blažitev bolečin v zobeh in dlesnih, lahko prah nanesete direktno na zobe in dlesni. Lahko jo uporabimo za zgostitev omak, juh, enolončnic, tudi za peko in sladice, za vezivo v omletah ali v drugih jedeh, v katerih boste morda želeli nadomestiti jajca.

www.draxe