Ašvaganda in njene čudežne lastnosti

Kaj imajo skupna izdelava papirja, pečenje brez glutena, kozmetika in homeopatska zdravila? Trstičasto maranto.

Gre za tropsko rastlino z užitnimi odebeljenimi mesnatimi koreninami. Ta široko uporaben živilski škrob so gojili že v 5.000 p.n.š., prvotno pa je bil znan kot aru-aru oziroma jed vseh jedi. S koreninami so zdravili celo strelne rane od zastrupljenih puščic (arrow). Od tod tudi ime arrowroot

Danes se maranta najpogosteje uporablja kot zgoščevalec v hrani. Je brezglutenska, bolj zdrava alternativa koruznemu škrobu, ki je pogosto gensko spremenjen (GSO) izdelek. Ugodno deluje na občutljiv prebavni sistem in je eden od najlahkotnejših škrobov, ki pomaga pri različnih tegobah in je naravni ojačevalec imunosti. Morda je lahko učinkovito orodje za boj proti vnetjem in drugim boleznim.

Pomaga prebavi

Prah iz maranta (aru prah) se že več kot stoletje uporablja kot pripomoček pri prebavi, dokumentirana uporaba pa sega v leto 1900. Na antarktičnih odpravah v 19. in v začetku 20. stoletja je bil ena od štirih glavnih zdravilnih živil in pijač za raziskovalce, ki jim je primanjkovalo vitaminov. Lahko odpravi težave z drisko in zaprtjem (še zlasti pri bolnikih s sindromom razdražljivega črevesja) prepreči nastanek sladkorne bolezni in uravnava raven sladkorja v krvi. Prehranske vlaknine v njem lahko pomagajo odstranjevati odvečni (škodljiv) holesterol.

Varna za dojenčke

Zaradi vsebnosti škroba, blagega okusa in prijaznosti do prebavnega sistema je varna sestavina pri hrani za dojenčke. Ta škrob lahko uporabite v več različnih receptih za vašega dojenčka ali starejše otroke, ne da bi vam bilo treba skrbeti, da bo povzročil bolečine v trebuhu ali druge težave s prebavo.
Ker je brez alergenov, ne predstavlja tveganja za alergijsko reakcijo.

Zdravi okužbe sečil

Ženskam, dovzetnim za okužbe sečil ali urogenitalnega trakta, pogosto svetujejo boljšo higieno in uživanje živil, ki pomagajo preprečiti prihodnje okužbe in pomirjati vnetje. Eno takšnih živil je maranta. Je pomirjujoča snov, ki se uporablja za lajšanje bolečin v vneti ali razdraženi sluznici. Antiseptične lastnosti korenine zlasti pomagajo pri ponavljajočih vnetjih.

Krepi imunski sistem

Izvlečki prahu korenine imajo citotoksične aktivnosti, ki pomagajo pri krepitvi imunosti. To pomeni, da izvleček maranta poveča tvorbo celic v imunskem sistemu.

Uničuje patogene v hrani

Ena od čudovitih lastnosti gomolja je sposobnost boja proti patogenom, ki se prenašajo s hrano, in ki povzročajo bolezni. Raziskave so (ob njegovi prisotnosti) dokazale zmanjšanje patogenov v različnih živilih, zlasti v tekoči hrani, kot je juha; Gomolj je znatno zmanjšal količino virusa salmonele v testiranih juhah. To je še en razlog, ki govori v prid temu, da gomolj varuje prebavni sistem. Govori tudi o nekaterih daljnosežnih učinkih, takih, ki bi morda pomagali zaščititi ljudi v državah tretjega sveta pred nekaterimi pogostejšimi okužbami zaradi slabe kakovosti vode.

Pomirja dlesni in bolečine

Dojenčki niso edini, ki jim koristijo pomirjujoče lastnosti gomolja. Prah lahko nanesemo neposredno na boleče dlesni in vneta usta, saj, zahvaljujoč protivnetnim lastnostim, lajša bolečine. Če želite še naprej lajšati bolečine v dlesni in ustih, dodajte še kokosovo olje.

Kako uporabiti korenino

Aru prah lahko zmešamo v sok ali druga živila in pijače; upoštevajte navodila na embalaži. Za blažitev bolečin v zobeh in dlesnih, lahko prah nanesete direktno na zobe in dlesni. Lahko jo uporabimo za zgostitev omak, juh, enolončnic, tudi za peko in sladice, za vezivo v omletah ali v drugih jedeh, v katerih boste morda želeli nadomestiti jajca.

www.draxe

 

Preberite še več člankov - Prehrana

Močvirski oslad za kosilo

Majhni beli cvetovi, združeni v navidezne večdelne kobule, ki jih najdemo na vlažnih travnikih, v grmovju in goščavah, ob jarkih in potokih, so močvirski oslad. Mirne duše ga naberemo in si naredimo...

Slez na krožniku

Ja, prav ste prebrali. Ne sluz, slez. Navadni slez. V pomoč pri astmi in boleznih mokril, okusen na krožniku. Ribja juha Potrebujemo: 5 dag slezovih listov, ½ kg osličev, 1 malo čebulo, 2...

Encim, ki preprečuje intoleranco na gluten

Nove raziskave so morda odkrile encim, ki bi lahko lajšal simptome pri ljudeh, občutljivih na gluten. Študija kaže, da lahko s tabletami, ki vsebujejo ta encim, glutenu onemogočimo, da pride do...

Hrana, ki hladi telo

Poleti jejmo hrano, ki hladi telo od znotraj in topi kilograme. Poglejmo, česa ne smemo jesti. Eden od načinov kako zmanjšati škodljive posledice visokih letnih temperatur in razpoloženje je izbira...

Ste ga že pobrali in pozobali?

Če radi pijete vino in če ga imate na vrtu, potem imate rešitev na dlani. Ribezovo vino. Rdeči ribez podbuja raztrupljanje telesa, povečuje odpornost, preprečuje slabokrvnost, deluje kot naravni...

Brezglutenska hrana ni za zdrave

Brezglutenske hrane naj ne bi uživali tisti, ki imajo celiakijo, ostali naj se taki hrani naj ne bi izogibali, trdijo strokovnjaki. Med zagovorniki zdravega načina življenja je v zadnjih letih...

Materina dušica na krožniku

Če bi mi pred časom kdo rekel, naj si naredim namaz iz materine dušice, bi ga debelo pogledala in pomislila, pa a to sploh kdo lahko poje? Ko pa sem dobila tale recept, ki sem ga poljubno začinila...

Rižota s špinačo in gorgonzolo

Zaradi svojstva številnih zdravilnih učinkovin imenujemo špinačo 'rudnik mineralov'. Pripravljena v rižoti ali s špageti ne krasi le jedi, ampak jo naredi bolj zdravo in okusno. Rižota s špinačo in...

Špinača, kralj zelenjave

To nizkokaloričnoživilo vsebuje ogromno vitamina K, ki jača kosti in preprečuje osteoporozo. Špinača, s poreklom iz Perzije, velja za eno od najbogatejših živil ko gre za vsebnost hranil. Zaradi...

Por na krožniku

Ne veste kaj bi kuhali med vikendom? Da bi bilo enostavno in zdravo, pa še lahkotno povrh. Tokrat vam svetujemo, da posezete po poru. Bogat z vitamini in minerali, je antiseptik, diuretik in...

Smreka kot lepotilo in hrana

Smreka je zaradi svojih sestavin odlična za pripravo čajev, tinktur, kopeli, ki so nepogrešljiv del domače potovalne lekarne. A si predstavljate, da lahko smreko na kos kruha tudi namažete? Sladki...

6 koristi robid

Antioksidante potrebujemo, da nevtraliziramo za celice nevarne proste radikale. Prosti radikali po tihem uničujejo naše telo, antioksidanti pa... … preprečujejo in upočasnjujejo nastanek raka Ena...

Češnje za hujšanje, odpravo ledvičnih kamnov in še kaj

Mamljive navzven, slastne navznoter. Hrustljave in nadvse zdrave. Oh te češnje. To sladko pregreho si lahko privoščimo le eno kratko obdobje v letu, zato je dobro, da čim bolj izkoristimo vse njene...

Narava v kuhinji: Gozdni jagodnjak

Ne recite, da vas ne premamijo, ko jih vidite ob poti. Drobne, rdeče jagode, ki se smehljajo ob gozdnih poteh, in ki jih lahko, če jih posadite na vrtu, gojite tudi doma. In vrtne ali jagode, ki ste...

Lea Thaler: Spirulina, visoko beljakovinsko super živilo

Spirulina je eno najboljših superživil. Jemo jo lahko vsi: ženske, moški, babice, dedki, še zlasti nosečnice in celo dojenčki. Spirulina je modrozelena alga in visoko beljakovinsko super živilo z...

Ajda uravnava krvni tlak

Kot "neprava žitarica", bogata z ogljikovimi hidrati, je ajda odličen pšenični nadomestek za tiste s celiakijo ali občutljive na gluten. Zdravilne koristi ajde so številne in raznolike. Zmanjšuje...

Ingver proti debelosti

Že več kot sto let je ingver osnova vzhodne kuhinje in glavna sestavina tradicionalnih zdravil. Študije so potrdile številne pomembne koristi te začimbe za zdravje. Ingver preprečuje raka Raziskave...

Narava v kuhinji: Krvavi mlečnik

Krvavi mlečnik ( Chelidonium majus ) izboljšuje vid, odpravlja bradavice in kurja očesa, pospešuje izločanje seča, odpravlja glavobole živčnega izvora, preprečuje slabosti in bruhanje, blaži...