Rastlina, ki pomaga pri ledvičnih in žolčnih kamnih

Kar je grenko za usta, je zdravo za želodec, pravi star nemški rek. Grenka zelišča, ki so lahko odlična podpora prehrani, so ne le okusna, ampak tudi zdrava.

Pehtran

Pehtran je začimba z edinstveno aromo. Ker je rahlo sladkega okusa, je še posebej priljubljena v francoski in italijanski kuhinji. Pehtran je odlična začimba za ribe, perutnino, omake in solate. Uporabljamo liste in cvetove.

Lovorjev list

Lovor ima dominanten, nekoliko grenak okus. Zaradi edinstvenega okusa dopolnjuje tako kislo, kot tudi močno in krepko hrano.

Žajbelj

Žajbelj ima intenziven, rahlo grenak okus. Starejši kot so posušeni listi, bolj grenak okus ima.

Če imate žajbelj na vrtu, bodite potrpežljivi, saj začimba do svojega drugega leta ne bo razvila polne arome.

Kardamom

Začimba iz družine ingverja pomaga zmanjšati simptome prehlada. Žvečenje semena kardamoma pomaga pri slabem zadahu, zlasti po česnu in alkoholu. Nekateri poznavalci prisegajo, da kardamom dviguje razpoloženje.

Divji česen

Divji česen je odlična alternativa za vse, ki imajo radi česen, a ne želijo slabega zadaha. Divji česen jemo svež, posušen ali v kisu. Dodamo ga lahko direktno, zamrznjenega ali sesekljanega. Iz njega lahko naredimo divje česnovo olje ali pesto.

Vodna kreša

Vodna kreša se pogosto uporablja v solatah ali kot začimba za juhe ali omake. Ker je bogata z vitamini in minerali, se na široko uporablja v naravnih zdravilih za kašelj in prehlad. Vodno krešo je treba užiti svežo, ko je grenka.

Bertram

Bertram ali piretrovec je bila najljubša Hildegardina začimba. Izgleda kot kamilica, a ima edinstveno pikanten okus. Uporabljamo svežo korenino ali sveže zelišče. Bertram kot začimba izboljša okus hrane, hkrati pa spodbuja prebavo in uporabo hranil.

Šetraj

Šetraj je zelo močan z opaznimi okusi popra. Okus je odvisen od tega, kje je pridelan. Bolj intenziven okus ima pozimi, ne poleti. Šetraj se uporablja za fižolove jedi, poživi pa lahko tudi druge.

Origano

Origano je splošno znan kot "začimba za pice". Ta zeliščna aromatično dišeča rastlina je nepogrešljiv del moderne kuhinje, čeprav se uporablja že približno 200 let. Stari Grki so origano uporabljali za zdravljenje.

Pelin

Pelin je zelo grenak, zato ga uporabljajmo zmerno. Že majhne količine te začimbe zadostujejo, da hrani damo okusen in rahlo grenak okus.

Listi koriandra

Koriander je začimba, s katero lahko v kuhinji eksperimentiramo. Je relativno blagega okusa in težko dramatično spremeni okus obroka. Kot številne Hildegardine začimbe koriander pozitivno vpliva na naše črevesno zdravje in hkrati zagotavlja zelo prijeten okus.

Kurkuma

Kurkuma je rahlo aromatična z vonjem po pomaranči ali ingverju. Kurkuma je začimba, ki daje kariju rumeno barvo. V Indiji se že tisoče let uporablja kot začimba in protivnetna zdravilna rastlina.

Preberite še več člankov - Prehrana

Hrana, ki stara

"Pijmo veliko vode, redno jejmo, dovolj spimo in poskrbimo za redno telesno aktivnost. Tako bomo poskrbeli za zdravo in tudi lepo telo," trdi dr. Oz. Macchiatto in kapučino Čeprav je jutro dobro...

5 pijač za čiščenje ledvic

Ledvice čistijo kri oziroma filtrirajo strupene snovi iz krvi. Ker lahko strupi vplivajo na celo telo, ni nobenega dvoma, da je podpora ledvicam ključnega pomena za ohranjanje splošnega zdravja....

15 koristi cvetače

Če smo med prazniki veliko jedli, je morda zdaj primerno (pa ne samo zato!), da posežemo po cvetači. Je lahko prebavljiva, nasitna, pomaga prebavi in presnovi. Spodbuja zdravje srca Cvetača je...

8 vrst hrane, ki bi jo morali jesti skupaj

Tako kot nekatere rastline bolje rastejo druga ob drugi, tako je tudi nekatera živila bolje jesti skupaj. Puran s sladkim krompirjem Cink je desna roka vitamina A. Vitamin A je antioksidant, ki ga...

12 koristi česna

Česen ni le naravni antibiotik, ampak je učinkovit tudi v kozmetiki ali na vrtu. 1. Ohranja zdravje . Z lastnostmi česna, ki naj bi pomagale srcu in jetrom, bi lahko povečali presnovo železa,...

Kaj če bi vsak dan jedli zeleno?

Spodbuda za raziskovanje dobrodejnega delovanja zelene je prišla kar iz družinskega kroga enega od raziskovalcev. Njegov oče je, potem ko je teden dni jedel po dobrih 10 dekagramov zelene na dan,...

Do 'zdravilne' kave v štirih korakih

Kava je največji vir antioksidantov, je pokazala nedavna študija ameriške univerze Scranton. Nekaj skodelic kave na dan lahko zmanjša tveganje za sladkorno bolezen tipa 2, Alzheimerjevo bolezen in...

4 vrste hrane za lepšo polt

Do lepše polti ne pridemo s pudri, kremami in nategovanjem kože. Lepšo polt dobimo, ko umirimo um in telo, ko celice dobijo dovolj kisika in ko dobijo pravo hrano. Štiri vrste hrane še posebej dobro...

Se lahko razstrupimo s čaji?

»Ni dokazov, da bi razstrupljanje s čaji koristilo telesu ali da bi lahko s pomočjo čajev shujšali,« trdi raziskovalka in avtorica Plant Powered Diet, Sharon Palmer. »Telo ima naravni sistem...

Pegasti badelj za jetra

Če imate bolezen v družini ali če opazite prve simptome zamaščenosti jeter, ukrepajte, da ne bo prepozno. Preventiva se nanaša na spremembo načina prehrane in spremembo življenjskega sloga. Jetra so...

Koristi kumine

Ena najstarejših začimb na svetu, kumina, vsebujeogromno vitaminov in mineralov in je izvrsten antioksidant. Pomaga pri prebavi Pomaga spodbujati žleze, ki so odgovorne za prebavo. Vsebuje vlaknine,...

5 koristi kislih kumaric

Kumarice vsebujejo pomembna hranila, kot na primer vlaknine, vitamin K in celo probiotike. Kisle kumarice, skupaj s sokom v katerega so namočene, so postale zelo priljubljene pri športnikih, saj...

Rumeno in rdeče sadje ter zelenjava lepšajo polt

Vsi smo že slišali o pregovornem zlatem žaru, ki ga pogosto enačijo z zdravjem, čilostjo in mladostjo. Toda namesto da uporabite podlago iz ličil, da dosežete zagorel videz, lahko to naredite s...

Pikantna enolončnica iz paradižnika in leče

Jed na žlico boste zlahka pripravili iz sestavin v shrambi, je pa tudi zelo primerna za zmrzovanje. Seveda jo lahko prilagodite – spremenite jo z dodatkom katerekoli zelenjave, ki jo imate v...

Sveta Hildegarda: začimbe za kuhinjo

Kar je grenko za usta, je zdravo za želodec, pravi star nemški rek. Grenka zelišča, ki so lahko odlična podpora prehrani, so ne le okusna, ampak tudi zdrava. Pehtran Pehtran je začimba z edinstveno...

Oh te hruške

Morda malo premalo opevana a izjemno zdravilna. Hruška. Darilo bogov, kot jo je poimenoval že grški pesnik Homer. Prav je, da se v teh dneh znajde tudi na vašem jedilnem listu. Hruške imajo številne...

10 koristi ingverja

Ajurveda daje ingverju status zdravila za prsi. Čudežna začimba ima prebavilom prijazne lastnosti, poleg številnih drugih koristi. Milijoni jedilnih miz so v Indiji naloženi s palčkami svežega...

6 načinov za zniževanje PSA

Zdravo prostato ohranimo z življenjskim slogom in prehrano. Na dvig PSA namreč najbolj vpliva življenjski slog. Test PSA je običajno prvi pokazatelj, da je nekaj narobe s prostato. Povišana raven...