Rastlina, ki pomaga pri ledvičnih in žolčnih kamnih

Kar je grenko za usta, je zdravo za želodec, pravi star nemški rek. Grenka zelišča, ki so lahko odlična podpora prehrani, so ne le okusna, ampak tudi zdrava.

Pehtran

Pehtran je začimba z edinstveno aromo. Ker je rahlo sladkega okusa, je še posebej priljubljena v francoski in italijanski kuhinji. Pehtran je odlična začimba za ribe, perutnino, omake in solate. Uporabljamo liste in cvetove.

Lovorjev list

Lovor ima dominanten, nekoliko grenak okus. Zaradi edinstvenega okusa dopolnjuje tako kislo, kot tudi močno in krepko hrano.

Žajbelj

Žajbelj ima intenziven, rahlo grenak okus. Starejši kot so posušeni listi, bolj grenak okus ima.

Če imate žajbelj na vrtu, bodite potrpežljivi, saj začimba do svojega drugega leta ne bo razvila polne arome.

Kardamom

Začimba iz družine ingverja pomaga zmanjšati simptome prehlada. Žvečenje semena kardamoma pomaga pri slabem zadahu, zlasti po česnu in alkoholu. Nekateri poznavalci prisegajo, da kardamom dviguje razpoloženje.

Divji česen

Divji česen je odlična alternativa za vse, ki imajo radi česen, a ne želijo slabega zadaha. Divji česen jemo svež, posušen ali v kisu. Dodamo ga lahko direktno, zamrznjenega ali sesekljanega. Iz njega lahko naredimo divje česnovo olje ali pesto.

Vodna kreša

Vodna kreša se pogosto uporablja v solatah ali kot začimba za juhe ali omake. Ker je bogata z vitamini in minerali, se na široko uporablja v naravnih zdravilih za kašelj in prehlad. Vodno krešo je treba užiti svežo, ko je grenka.

Bertram

Bertram ali piretrovec je bila najljubša Hildegardina začimba. Izgleda kot kamilica, a ima edinstveno pikanten okus. Uporabljamo svežo korenino ali sveže zelišče. Bertram kot začimba izboljša okus hrane, hkrati pa spodbuja prebavo in uporabo hranil.

Šetraj

Šetraj je zelo močan z opaznimi okusi popra. Okus je odvisen od tega, kje je pridelan. Bolj intenziven okus ima pozimi, ne poleti. Šetraj se uporablja za fižolove jedi, poživi pa lahko tudi druge.

Origano

Origano je splošno znan kot "začimba za pice". Ta zeliščna aromatično dišeča rastlina je nepogrešljiv del moderne kuhinje, čeprav se uporablja že približno 200 let. Stari Grki so origano uporabljali za zdravljenje.

Pelin

Pelin je zelo grenak, zato ga uporabljajmo zmerno. Že majhne količine te začimbe zadostujejo, da hrani damo okusen in rahlo grenak okus.

Listi koriandra

Koriander je začimba, s katero lahko v kuhinji eksperimentiramo. Je relativno blagega okusa in težko dramatično spremeni okus obroka. Kot številne Hildegardine začimbe koriander pozitivno vpliva na naše črevesno zdravje in hkrati zagotavlja zelo prijeten okus.

Kurkuma

Kurkuma je rahlo aromatična z vonjem po pomaranči ali ingverju. Kurkuma je začimba, ki daje kariju rumeno barvo. V Indiji se že tisoče let uporablja kot začimba in protivnetna zdravilna rastlina.

Preberite še več člankov - Prehrana

Ste ga že pobrali in pozobali?

Če radi pijete vino in če ga imate na vrtu, potem imate rešitev na dlani. Ribezovo vino. Rdeči ribez podbuja raztrupljanje telesa, povečuje odpornost, preprečuje slabokrvnost, deluje kot naravni...

Brezglutenska hrana ni za zdrave

Brezglutenske hrane naj ne bi uživali tisti, ki imajo celiakijo, ostali naj se taki hrani naj ne bi izogibali, trdijo strokovnjaki. Med zagovorniki zdravega načina življenja je v zadnjih letih...

Materina dušica na krožniku

Če bi mi pred časom kdo rekel, naj si naredim namaz iz materine dušice, bi ga debelo pogledala in pomislila, pa a to sploh kdo lahko poje? Ko pa sem dobila tale recept, ki sem ga poljubno začinila...

Rižota s špinačo in gorgonzolo

Zaradi svojstva številnih zdravilnih učinkovin imenujemo špinačo 'rudnik mineralov'. Pripravljena v rižoti ali s špageti ne krasi le jedi, ampak jo naredi bolj zdravo in okusno. Rižota s špinačo in...

Špinača, kralj zelenjave

To nizkokaloričnoživilo vsebuje ogromno vitamina K, ki jača kosti in preprečuje osteoporozo. Špinača, s poreklom iz Perzije, velja za eno od najbogatejših živil ko gre za vsebnost hranil. Zaradi...

Por na krožniku

Ne veste kaj bi kuhali med vikendom? Da bi bilo enostavno in zdravo, pa še lahkotno povrh. Tokrat vam svetujemo, da posezete po poru. Bogat z vitamini in minerali, je antiseptik, diuretik in...

Smreka kot lepotilo in hrana

Smreka je zaradi svojih sestavin odlična za pripravo čajev, tinktur, kopeli, ki so nepogrešljiv del domače potovalne lekarne. A si predstavljate, da lahko smreko na kos kruha tudi namažete? Sladki...

6 koristi robid

Antioksidante potrebujemo, da nevtraliziramo za celice nevarne proste radikale. Prosti radikali po tihem uničujejo naše telo, antioksidanti pa... … preprečujejo in upočasnjujejo nastanek raka Ena...

Češnje za hujšanje, odpravo ledvičnih kamnov in še kaj

Mamljive navzven, slastne navznoter. Hrustljave in nadvse zdrave. Oh te češnje. To sladko pregreho si lahko privoščimo le eno kratko obdobje v letu, zato je dobro, da čim bolj izkoristimo vse njene...

Narava v kuhinji: Gozdni jagodnjak

Ne recite, da vas ne premamijo, ko jih vidite ob poti. Drobne, rdeče jagode, ki se smehljajo ob gozdnih poteh, in ki jih lahko, če jih posadite na vrtu, gojite tudi doma. In vrtne ali jagode, ki ste...

Lea Thaler: Spirulina, visoko beljakovinsko super živilo

Spirulina je eno najboljših superživil. Jemo jo lahko vsi: ženske, moški, babice, dedki, še zlasti nosečnice in celo dojenčki. Spirulina je modrozelena alga in visoko beljakovinsko super živilo z...

Ajda uravnava krvni tlak

Kot "neprava žitarica", bogata z ogljikovimi hidrati, je ajda odličen pšenični nadomestek za tiste s celiakijo ali občutljive na gluten. Zdravilne koristi ajde so številne in raznolike. Zmanjšuje...

Ingver proti debelosti

Že več kot sto let je ingver osnova vzhodne kuhinje in glavna sestavina tradicionalnih zdravil. Študije so potrdile številne pomembne koristi te začimbe za zdravje. Ingver preprečuje raka Raziskave...

Narava v kuhinji: Krvavi mlečnik

Krvavi mlečnik ( Chelidonium majus ) izboljšuje vid, odpravlja bradavice in kurja očesa, pospešuje izločanje seča, odpravlja glavobole živčnega izvora, preprečuje slabosti in bruhanje, blaži...

Narava v kuhinji: Beluš ali špargelj

Beluši ali šparglji so deliaktesna zelenjava, ki je na voljo tudi tedaj, ko ni sveže zelenjave. V toplih gredah pa jih je možno gojiti do pozne jeseni. Asparagus officinalis ( po domače tudi beluša,...

Glog za zdravo srce

Aprila, maja in junija lahko nabiramo liste, cvetove in vršiške gloga ( Crataegus laevigate in Crataegus monogyna ). Glog krepi in uravnava delovanje srca,krvni tlak (visokega znižuje, nizkega...

6 koristi divjačinskega mesa

Divjačinsko meso je beljakovinska hrana, ki lahko pomaga pri hujšanju in pomaga vzdrževati možgane, mišice in imunski sistem. Med divjačinsko meso sodijo jelen, fazan, zajec, gams, divji prašič in...

Narava v kuhinji: Česnovka

Aprila, maja in junija lahko nabiramo hostni česen. Gre za robato križnico, česnovko, razširjeno po vsej Sloveniji. Raste predvsem v logih in med grmovjem, pa tudi po listnatih, redkeje mešanih...