Jed na žlico boste zlahka pripravili iz sestavin v shrambi, je pa tudi zelo primerna za zmrzovanje. Seveda jo lahko prilagodite – spremenite jo z dodatkom katerekoli zelenjave, ki jo imate v hladilniku, na primer z brokolijem, s cvetačo ali stročjim fižolom. Jed je brez glutena, soje in oreščkov. Pa še prijazna denarnici.
Čas priprave: 15 minut
Čas kuhanja: 6 do 8 ur
Za: 4 porcije
***
Potrebujemo:
400 g suhe rjave ali zelene leče, splaknjene
1,2 l vode
1 veliko pločevinko pasiranega paradižnika
1 veliko pločevinko pelatov
½ kilograma olupljenega in narezanega krompirja
1 srednje veliko čebulo, narezano na kocke
2 nasekljana korenčka
½ srednje velikega gomolja zelene
pikantno omako ali čili (dodamo po želji)
4 stroke drobno sesekljanega česna
2 ščepa nasekljane kumine
2 ščepa mletega koriandra
1 čajno žličko prekajene paprike
1 lovorov list
1 ščepec kajenskega popra
4 zelenjavne jušne kocke
V lonec damo lečo, vodo, paradižnik v koščkih, pasiran paradižnik, krompir, čebulo, korenje, zeleno, pikantno omako, česen, kumino, čili v prahu, koriander, papriko, lovorov list, kajenski poper in jušne kocke – ter dobro premešamo. Pokrijemo in kuhamo od 6 do 8 ur na nizki temperaturi. Odstranimo lovorov list in postrežemo.
Porcija vsebuje:
517 kalorij
2 g maščob
32 g beljakovin
38 g vlaknin
1 g soli
Slika je simbolična