Rumeno in rdeče sadje ter zelenjava lepšajo polt

Vsi smo že slišali o pregovornem zlatem žaru, ki ga pogosto enačijo z zdravjem, čilostjo in mladostjo. Toda namesto da uporabite podlago iz ličil, da dosežete zagorel videz, lahko to naredite s podlago iz zelenjave.

Nekatere živali uporabljajo prehrano, da povečajo svojo spolno privlačnost. Velike sinice, značilno olivno zelene in črne ptice pevke, ki živijo po vsej Evropi in Aziji, rade zobajo gosenice z veliko karotenoidov, ker ima potem njihovo perje na prsih bolj svetlo rumeno barvo, da so privlačnejše za partnerje. Bi lahko podoben pojav našli tudi pri ljudeh?

Več zelenjave – več lepote

Raziskovalci so vzeli digitalne fotografije afriških, azijskih in evropskih moških in žensk in prosili sodelujoče v študiji, naj s pomočjo številčnice spremenijo barvni ton kože na njihovih obrazih, dokler ne dobijo barve, ki jo povezujejo z najbolj zdravim videzom. Po pričakovanjih so imeli tako moški kot ženske najraje rumenkasti ›zlati žar‹, ki ga je mogoče doseči z »nalaganjem prehranskih karotenoidov v kožo«. Drugače povedano, z uživanjem rumenih in rdečih pigmentov v sadju in zelenjavi, kot sta beta karoten v sladkem krompirju in likopen v paradižniku, lahko moški in ženske naravno pridobijo bolj zlato in rožnato polt. Raziskovalci so se odločili to preveriti.

Na podlagi šesttedenske študije študentov so ugotovili, da ima polt, pridobljena z uživanjem devetih enot sadja in zelenjave, znatno bolj zdrav in privlačen videz kot tista, ki je bila pridobljena z uživanjem treh enot sadja in zelenjave na dan. Čim bolj zdravo jeste, tem bolj zdravi ste videti. Študije kažejo, da »lahko posamezniki z najnižjim vnosom sadja in zelenjave s spremembo prehrane dosežejo največje izboljšanje videza.«

Manj gub

Kaj pa gube? Študija na Japonskem je uporabila šeststopenjsko Daniellovo lestvico za ocenjevanje obsega gub okrog oči več kot sedemsto žensk, pri čemer je 1 pomenila najmanjšo zgubanost, 6 pa največjo. Raziskovalci so ugotovili, da je bil »višji vnos zelene in rumene zelenjave povezan z zmanjšanjem obraznih gub.« Ženske, ki so jedle manj kot eno enoto zelene in rumene zelenjave na dan, so dosegle rezultat približno 3 na Daniellovi lestvici, medtem ko so ženske, ki so jedle več kot dve enoti, imele povprečje blizu 2. Raziskovalci so poudarili »možnost, da takšne študije spodbujajo zdravo prehrano …«

»Če je treba, se ne branim pihati na dušo nečimrnosti, zlasti pri mlajših pacientih, ki jih očitno bolj zanima, katere prehranske spremembe bi jim pomagale odpraviti težave z mozolji, kot pa kaj jim bo v prihodnje odpravilo tveganje za kronično bolezen. Zato sem vesel, ko vidim članke o takih študijah z naslovi, kot je ›Zelenjava za lepoto‹. Toda čeprav je lep zunanji videz v redu, je še bolje, da ste v redu tudi znotraj,« še pravi dr. Michael Greger.

 

Dr. Michael Greger, avtor svetovne uspešnice Kako ozdravimo s hrano

Preberite še več člankov - Prehrana

Češnje za hujšanje, odpravo ledvičnih kamnov in še kaj

Mamljive navzven, slastne navznoter. Hrustljave in nadvse zdrave. Oh te češnje. To sladko pregreho si lahko privoščimo le eno kratko obdobje v letu, zato je dobro, da čim bolj izkoristimo vse njene...

Narava v kuhinji: Gozdni jagodnjak

Ne recite, da vas ne premamijo, ko jih vidite ob poti. Drobne, rdeče jagode, ki se smehljajo ob gozdnih poteh, in ki jih lahko, če jih posadite na vrtu, gojite tudi doma. In vrtne ali jagode, ki ste...

Lea Thaler: Spirulina, visoko beljakovinsko super živilo

Spirulina je eno najboljših superživil. Jemo jo lahko vsi: ženske, moški, babice, dedki, še zlasti nosečnice in celo dojenčki. Spirulina je modrozelena alga in visoko beljakovinsko super živilo z...

Ajda uravnava krvni tlak

Kot "neprava žitarica", bogata z ogljikovimi hidrati, je ajda odličen pšenični nadomestek za tiste s celiakijo ali občutljive na gluten. Zdravilne koristi ajde so številne in raznolike. Zmanjšuje...

Ingver proti debelosti

Že več kot sto let je ingver osnova vzhodne kuhinje in glavna sestavina tradicionalnih zdravil. Študije so potrdile številne pomembne koristi te začimbe za zdravje. Ingver preprečuje raka Raziskave...

Narava v kuhinji: Krvavi mlečnik

Krvavi mlečnik ( Chelidonium majus ) izboljšuje vid, odpravlja bradavice in kurja očesa, pospešuje izločanje seča, odpravlja glavobole živčnega izvora, preprečuje slabosti in bruhanje, blaži...

Narava v kuhinji: Beluš ali špargelj

Beluši ali šparglji so deliaktesna zelenjava, ki je na voljo tudi tedaj, ko ni sveže zelenjave. V toplih gredah pa jih je možno gojiti do pozne jeseni. Asparagus officinalis ( po domače tudi beluša,...

Glog za zdravo srce

Aprila, maja in junija lahko nabiramo liste, cvetove in vršiške gloga ( Crataegus laevigate in Crataegus monogyna ). Glog krepi in uravnava delovanje srca,krvni tlak (visokega znižuje, nizkega...

6 koristi divjačinskega mesa

Divjačinsko meso je beljakovinska hrana, ki lahko pomaga pri hujšanju in pomaga vzdrževati možgane, mišice in imunski sistem. Med divjačinsko meso sodijo jelen, fazan, zajec, gams, divji prašič in...

Narava v kuhinji: Česnovka

Aprila, maja in junija lahko nabiramo hostni česen. Gre za robato križnico, česnovko, razširjeno po vsej Sloveniji. Raste predvsem v logih in med grmovjem, pa tudi po listnatih, redkeje mešanih...

Narava v kuhinji: Navadni gabez

Ker moramo biti doma, in ker imam veliko časa, vas bom obveščal o rastlinah, ki so aktualne za nabiranje in ki pomagajo pri krepitvi zdravja, pravi Borut Cerkvenič iz Maribora, ki tabornike uči,...

8 koristi kakavovega masla

Kakavovo maslo je naravno olje, pridobljeno iz kakavovih zrn. Kakavovo maslo ni le zdrav vir maščobe v čokoladi, ampak ga zaradi njegovih lastnostnih uporabljajo tudi v kremah za kožo in mazilih za...

dr. Oz: Skodelica energije, ki je več ko to

Kava je več kot le okusna skodelica energije. Ima kar nekaj koristi za zdravje pravi dr. Oz... Zmerne količine kave, kakšne tri ali štiri skodelice na dan, zmanjšujejo tveganje za možgansko kap,...

Zelišča in začimbe za imunski sistem

Ne le da se protivirusna zelišča borijo proti virusnim okužbam, spodbujajo imunski sistem in delujejo kot naravna zdravila proti gripi, vendar imajo tudi številne druge koristi za zdravje, kot so...

Beljakovinski napitki in ploščice: da ali ne

Po njih posegajo športniki in vsi, ki želijo hujšati, saj pomagajo graditi mišice in hujšati. Beljakovinske ploščice lahko imamo vedno s sabo, napitke pa tudi, saj jih enostavno lahko vmešamo v vodo...

Brezglutensko žito: kvinoja

Kvinoja ima od nekdaj svoje mesto v starodavnih verskih obredih in v domačih kuhinjah. Njena hranilna in zdravilna vrednost je tako impresivna, da jo želijo v NASI uporabiti tudi za dolgotrajne...

Čustveno prenajedanje v kriznem času

Kamorkoli pogledamo beseda teče o aktualni epidemiji in korona virusu. Situacija daleč od tega, da ne bi bila resna. V vseh medijih so napotki, kaj moramo storiti, da se ne bi okužili, kakšni so...

Juhe TO GO oziroma za s sabo

Vse življenje sem se jim izogibala, sedaj pa si jih pripravim ne glede na to, ali delam od doma ali na terenu. So okusne, nasitijo in pogrejejo. Pa še zdrave so! Predvsem pa so nepogrešljive, če...