Medicinski petrolej zdravi raka in še kaj

Če imate bolezen v družini ali če opazite prve simptome zamaščenosti jeter, ukrepajte, da ne bo prepozno. Preventiva se nanaša na spremembo načina prehrane in spremembo življenjskega sloga.

Jetra so zakladnica vitaminov, mineralov, koristnih sladkorjev in maščob, ki jih organizem potrebuje za pravilno delovanje. V jetrih se škodljive maščobe iz prehrane pretvarjajo v snovi, ki jih telo izloči. Če je količina masti v jetrih večja od pet odstotkov njihove skupne mase, pravimo, da so jetra zamaščena. To vodi do vnetnih procesov in povečanja jeter. Do težav običajno pride med 40. in 60. letom, a to še ni bolezen. Če pa se ne zdravi, lahko pride do težjih obolenj, tudi ciroze, ki otežuje pravilno delovanje jeter.

Alkohol in stres

Za nalaganje maščob v krvi ni glavni krivec le alkohol. Na zamaščenost vplivajo tudi dedni dejavniki, debelost in motnje presnove. Tudi zdravljenje s kortikosteroidi in citostatiki vpliva na zamaščenost in nabiranje strupov v jetrih, veliko vlogo pa igra tudi nepravilna prehrana, ki je polna transmaščob. Maščobe v jetrih se nabirajo počasi in pogosto brez kakršnihkoli simptomov. Med najpogostejšimi znaki so kronična utrujenost, bolečina v zgornjem delu trebuha, izguba apetita in telesne teže. Za končno diagnozo je treba opraviti še ultrazvok, CT ali biopsijo jeter, pri zdravljenju pa sta ključni sprememba prehrane in življenjskega sloga. Že 20 minut hitre hoje dnevno pomaga zmanjšati količino masti v jetrih, fizična aktivnost pa lahko pomaga tudi pri topljenju odvečnih kilogramov.

Pegasti badelj in zeleni čaj

Pegasti badelj že dolgo velja za najboljše zelišče pri čiščenju jeter, saj vsebuje silimarin, ki spodbudi obnovo poškodovanih celic, pri tem pa ščiti tudi zdrave. Pegasti badelj je na voljo v obliki dodatkov, lahko pa ga pripravimo tudi kot čaj. Pol žlice semen pegastega badlja prelijemo z dvema decilitroma hladne vode. Zavremo in pustimo stati pol ure. Precedimo in spijemo pred kosilom. Pijemo dva- do trikrat na dan, a ne več kot dva tedna. Zeleni čaj deluje kot antioksidant in blaži vnetja ter preprečuje nalaganje maščob v telesu.

Regrat

Tudi regrat spodbuja razstrupljanje jeter, pa tudi obnovo poškodovanih celic. Čaj pripravimo tako, da zmeljemo posušeno korenino rastline, nato pa dve žlički praha prelijemo s skodelico vrele vode. Pijemo trikrat dnevno. V veliko pomoč je tudi čaj rumenega svišča. Žličko grobo drobljenih korenin prelijemo z 200 mililitrov hladne vode in zavremo. Pustimo stati pol ure, precedimo in pijemo trikrat dnevno pred jedjo. Pomagata še koprivin čaj in čaj poprove mete.

Čebula in kurkuma

Maščobo z jeter lahko odpravimo tudi s pomočjo čebule, ki jo dodajamo jedem. Pospeši namreč razstrupljanje, ni pa priporočljiva za osebe, ki imajo nizek krvni tlak. Pri razstrupljanju pomaga tudi kurkuma, ki jo posujte na že pripravljene jedi. Njeno uporabo naj omejijo osebe, ki pijejo zdravila za redčenje krvi. Da bi jetra delovala normalno, je treba užiti tudi dovolj vitamina D, zato je priporočljivo, če se vsak dan vsaj pol ure nastavljate soncu.

Preberite še več člankov - Prehrana

Češnje za hujšanje, odpravo ledvičnih kamnov in še kaj

Mamljive navzven, slastne navznoter. Hrustljave in nadvse zdrave. Oh te češnje. To sladko pregreho si lahko privoščimo le eno kratko obdobje v letu, zato je dobro, da čim bolj izkoristimo vse njene...

Narava v kuhinji: Gozdni jagodnjak

Ne recite, da vas ne premamijo, ko jih vidite ob poti. Drobne, rdeče jagode, ki se smehljajo ob gozdnih poteh, in ki jih lahko, če jih posadite na vrtu, gojite tudi doma. In vrtne ali jagode, ki ste...

Lea Thaler: Spirulina, visoko beljakovinsko super živilo

Spirulina je eno najboljših superživil. Jemo jo lahko vsi: ženske, moški, babice, dedki, še zlasti nosečnice in celo dojenčki. Spirulina je modrozelena alga in visoko beljakovinsko super živilo z...

Ajda uravnava krvni tlak

Kot "neprava žitarica", bogata z ogljikovimi hidrati, je ajda odličen pšenični nadomestek za tiste s celiakijo ali občutljive na gluten. Zdravilne koristi ajde so številne in raznolike. Zmanjšuje...

Ingver proti debelosti

Že več kot sto let je ingver osnova vzhodne kuhinje in glavna sestavina tradicionalnih zdravil. Študije so potrdile številne pomembne koristi te začimbe za zdravje. Ingver preprečuje raka Raziskave...

Narava v kuhinji: Krvavi mlečnik

Krvavi mlečnik ( Chelidonium majus ) izboljšuje vid, odpravlja bradavice in kurja očesa, pospešuje izločanje seča, odpravlja glavobole živčnega izvora, preprečuje slabosti in bruhanje, blaži...

Narava v kuhinji: Beluš ali špargelj

Beluši ali šparglji so deliaktesna zelenjava, ki je na voljo tudi tedaj, ko ni sveže zelenjave. V toplih gredah pa jih je možno gojiti do pozne jeseni. Asparagus officinalis ( po domače tudi beluša,...

Glog za zdravo srce

Aprila, maja in junija lahko nabiramo liste, cvetove in vršiške gloga ( Crataegus laevigate in Crataegus monogyna ). Glog krepi in uravnava delovanje srca,krvni tlak (visokega znižuje, nizkega...

6 koristi divjačinskega mesa

Divjačinsko meso je beljakovinska hrana, ki lahko pomaga pri hujšanju in pomaga vzdrževati možgane, mišice in imunski sistem. Med divjačinsko meso sodijo jelen, fazan, zajec, gams, divji prašič in...

Narava v kuhinji: Česnovka

Aprila, maja in junija lahko nabiramo hostni česen. Gre za robato križnico, česnovko, razširjeno po vsej Sloveniji. Raste predvsem v logih in med grmovjem, pa tudi po listnatih, redkeje mešanih...

Narava v kuhinji: Navadni gabez

Ker moramo biti doma, in ker imam veliko časa, vas bom obveščal o rastlinah, ki so aktualne za nabiranje in ki pomagajo pri krepitvi zdravja, pravi Borut Cerkvenič iz Maribora, ki tabornike uči,...

8 koristi kakavovega masla

Kakavovo maslo je naravno olje, pridobljeno iz kakavovih zrn. Kakavovo maslo ni le zdrav vir maščobe v čokoladi, ampak ga zaradi njegovih lastnostnih uporabljajo tudi v kremah za kožo in mazilih za...

dr. Oz: Skodelica energije, ki je več ko to

Kava je več kot le okusna skodelica energije. Ima kar nekaj koristi za zdravje pravi dr. Oz... Zmerne količine kave, kakšne tri ali štiri skodelice na dan, zmanjšujejo tveganje za možgansko kap,...

Zelišča in začimbe za imunski sistem

Ne le da se protivirusna zelišča borijo proti virusnim okužbam, spodbujajo imunski sistem in delujejo kot naravna zdravila proti gripi, vendar imajo tudi številne druge koristi za zdravje, kot so...

Beljakovinski napitki in ploščice: da ali ne

Po njih posegajo športniki in vsi, ki želijo hujšati, saj pomagajo graditi mišice in hujšati. Beljakovinske ploščice lahko imamo vedno s sabo, napitke pa tudi, saj jih enostavno lahko vmešamo v vodo...

Brezglutensko žito: kvinoja

Kvinoja ima od nekdaj svoje mesto v starodavnih verskih obredih in v domačih kuhinjah. Njena hranilna in zdravilna vrednost je tako impresivna, da jo želijo v NASI uporabiti tudi za dolgotrajne...

Čustveno prenajedanje v kriznem času

Kamorkoli pogledamo beseda teče o aktualni epidemiji in korona virusu. Situacija daleč od tega, da ne bi bila resna. V vseh medijih so napotki, kaj moramo storiti, da se ne bi okužili, kakšni so...

Juhe TO GO oziroma za s sabo

Vse življenje sem se jim izogibala, sedaj pa si jih pripravim ne glede na to, ali delam od doma ali na terenu. So okusne, nasitijo in pogrejejo. Pa še zdrave so! Predvsem pa so nepogrešljive, če...