Kaj če bi vsak dan jedli zeleno?

Spodbuda za raziskovanje dobrodejnega delovanja zelene je prišla kar iz družinskega kroga enega od raziskovalcev. Njegov oče je, potem ko je teden dni jedel po dobrih 10 dekagramov zelene na dan, opazil, da mu je krvni tlak padel z 158/96 na 118/82 mm Hg. In prav nič nam ne brani, da se ne bi podobne »raziskave« lotili tudi sami.

Zelena je, kot kaže, ena od tistih rastlin, ki morda lahko pomagajo pri nižanju krvnega tlaka. Učinkovina, ki jih daje značilen okus in vonj, je najverjetneje tudi tista, ki poskrbi, da se krvni tlak njenih uporabnikov zniža. Pri raziskavah pri živalih je že ob uživanju v manjši količini krvni tlak znižala od 12 do 14 odstotkov in holesterol za okoli sedem odstotkov.

Zelena spada v družino kobulnic (Apiaceae), tako kot korenje, peteršilj in navadni komarček. Razvila se je iz svoje divje različice, ki prihaja iz Sredozemlja, kjer so njena semena nekoč v zdravilstvu zelo cenili. Glavna spojina, ki ji daje značilen vonj in okus, je 3-n-butilftalid (3nB). Pozornost znanosti je zbudila, ko so jo raziskovalci medicinskega centra univerze v Chicagu prepoznali kot učinkovino, ki je odgovorna za vpliv te rastline na nižanje krvnega tlaka.

Prednosti zelene

Izvlečki zelene so v raziskavah na živalih že pokazali svoje številne koristi, med drugim pri preprečevanju možganske kepi, izboljšanju krvnega pretoka, zaščiti možganov in izboljšanju energijske produkcije.

Izkazalo se je, da pri živalih 3nB najverjetneje niža krvni tlak tako, da odvaja vodo (deluje kot diuretik) in širi krvne žile z vplivom na tvorbo prostaglandinov, hkrati pa deluje na podoben način kot zaviralci kalcijevih kanalčkov, ki so ena od skupine zdravil za zdravljenje visokega krvnega tlaka.

3nB je v laboratoriju in pri raziskavah na živalih pokazal tudi učinek na nižanje ravni holesterola v krvi in na zmanjšano nastajanje žilnih oblog. To pa spet lahko vpliva na večjo prožnost krvnih žil in tako na nižje vrednosti krvnega tlaka. Kot še kaže, pa bi 3nB lahko spodbujal tudi nekatere učinke na dele možganov, ki nadzorujejo žilni upor.

Če bi lahko te učinke dejansko izkoristili, bi imela zelena vsaj eno prednost pred zdravili, kot so beta blokatorji, zaviralci angiotenzinske konvertaze (ACE zaviralci) in zaviralci kalcijevih kanalčkov, ki vsi lahko zmanjšajo krvni pretok v možganih. Ta učinek sicer zmanjša tveganje možganske kapi, a pri bolnikih pogosto povzroči utrujenost, depresijo, omotico in pozabljivost. V nasprotju s tem izvleček zelene v živalskih študijah kaže, da ne le zmanjša tveganje možganske kapi, ampak hkrati izboljša krvni pretok. Ob tem da deluje na možgane zaščitno, torej še izboljša energijsko proizvodnjo.

V živalskih študijah je s pomočjo izvlečka zelene prišlo do neverjetnega okrevanja in izboljšanja delovanja možganov po možganski kapi. Izvleček zelene je v eni od raziskav podaljšal življenje pri podganah z visokim krvnim tlakom. Na Kitajskem naj bi sintetično različico te učinkovine raziskovali kot morebitno zdravilo za hitrejše okrevanje po možganski kapi, pa tudi za preprečevanje in zdravljenje nekaterih oblik demence.

Kaj pa pri ljudeh

Povedati moramo, da raziskave večinoma govorijo o učinkih izvlečka zelene in da bodo za potrditev njihovih učinkov na krvni tlak pri ljudeh gotovo potrebne še obsežne klinične raziskave.

Kljub temu pa že imamo vsaj rezultate pilotske raziskave, ki so jo izvedli v eni od indijskih bolnišnic. Preverjala je učinek standardiziranega izvlečka semena zelene na krvni tlak pri 30 bolnikih, ki so imeli tlak blago do zmerno povišan. Jemali so 150 miligramov (dve kapsuli) 85-odstotnega izvlečka na dan, pri čemer niso vedeli ali prejemajo izvleček ali zgolj navidezno zdravilo (čeprav v raziskavi v resnici nihče ni prejemal zgolj placeba). Tako po treh kot po šestih tednih jemanja so se jim vrednosti sistoličnega in diastoličnega krvnega tlaka statistično pomembno znižale. Po šestih tednih je bil sistolični krvni tlak nižji za 8,9 mmHg in diastolični krvni tlak za 8,5 mm Hg. Raziskovalci so prišli do zaključka, da ima izvleček semena zelene lahko klinično pomembne učinke na nižanje krvnega tlaka, kar še bolj kliče po nadaljnjih raziskavah.

Preberite še več člankov - Prehrana

Narava v kuhinji: Gozdni jagodnjak

Ne recite, da vas ne premamijo, ko jih vidite ob poti. Drobne, rdeče jagode, ki se smehljajo ob gozdnih poteh, in ki jih lahko, če jih posadite na vrtu, gojite tudi doma. In vrtne ali jagode, ki ste...

Lea Thaler: Spirulina, visoko beljakovinsko super živilo

Spirulina je eno najboljših superživil. Jemo jo lahko vsi: ženske, moški, babice, dedki, še zlasti nosečnice in celo dojenčki. Spirulina je modrozelena alga in visoko beljakovinsko super živilo z...

Ajda uravnava krvni tlak

Kot "neprava žitarica", bogata z ogljikovimi hidrati, je ajda odličen pšenični nadomestek za tiste s celiakijo ali občutljive na gluten. Zdravilne koristi ajde so številne in raznolike. Zmanjšuje...

Ingver proti debelosti

Že več kot sto let je ingver osnova vzhodne kuhinje in glavna sestavina tradicionalnih zdravil. Študije so potrdile številne pomembne koristi te začimbe za zdravje. Ingver preprečuje raka Raziskave...

Narava v kuhinji: Krvavi mlečnik

Krvavi mlečnik ( Chelidonium majus ) izboljšuje vid, odpravlja bradavice in kurja očesa, pospešuje izločanje seča, odpravlja glavobole živčnega izvora, preprečuje slabosti in bruhanje, blaži...

Narava v kuhinji: Beluš ali špargelj

Beluši ali šparglji so deliaktesna zelenjava, ki je na voljo tudi tedaj, ko ni sveže zelenjave. V toplih gredah pa jih je možno gojiti do pozne jeseni. Asparagus officinalis ( po domače tudi beluša,...

Glog za zdravo srce

Aprila, maja in junija lahko nabiramo liste, cvetove in vršiške gloga ( Crataegus laevigate in Crataegus monogyna ). Glog krepi in uravnava delovanje srca,krvni tlak (visokega znižuje, nizkega...

6 koristi divjačinskega mesa

Divjačinsko meso je beljakovinska hrana, ki lahko pomaga pri hujšanju in pomaga vzdrževati možgane, mišice in imunski sistem. Med divjačinsko meso sodijo jelen, fazan, zajec, gams, divji prašič in...

Narava v kuhinji: Česnovka

Aprila, maja in junija lahko nabiramo hostni česen. Gre za robato križnico, česnovko, razširjeno po vsej Sloveniji. Raste predvsem v logih in med grmovjem, pa tudi po listnatih, redkeje mešanih...

Narava v kuhinji: Navadni gabez

Ker moramo biti doma, in ker imam veliko časa, vas bom obveščal o rastlinah, ki so aktualne za nabiranje in ki pomagajo pri krepitvi zdravja, pravi Borut Cerkvenič iz Maribora, ki tabornike uči,...

8 koristi kakavovega masla

Kakavovo maslo je naravno olje, pridobljeno iz kakavovih zrn. Kakavovo maslo ni le zdrav vir maščobe v čokoladi, ampak ga zaradi njegovih lastnostnih uporabljajo tudi v kremah za kožo in mazilih za...

dr. Oz: Skodelica energije, ki je več ko to

Kava je več kot le okusna skodelica energije. Ima kar nekaj koristi za zdravje pravi dr. Oz... Zmerne količine kave, kakšne tri ali štiri skodelice na dan, zmanjšujejo tveganje za možgansko kap,...

Zelišča in začimbe za imunski sistem

Ne le da se protivirusna zelišča borijo proti virusnim okužbam, spodbujajo imunski sistem in delujejo kot naravna zdravila proti gripi, vendar imajo tudi številne druge koristi za zdravje, kot so...

Beljakovinski napitki in ploščice: da ali ne

Po njih posegajo športniki in vsi, ki želijo hujšati, saj pomagajo graditi mišice in hujšati. Beljakovinske ploščice lahko imamo vedno s sabo, napitke pa tudi, saj jih enostavno lahko vmešamo v vodo...

Brezglutensko žito: kvinoja

Kvinoja ima od nekdaj svoje mesto v starodavnih verskih obredih in v domačih kuhinjah. Njena hranilna in zdravilna vrednost je tako impresivna, da jo želijo v NASI uporabiti tudi za dolgotrajne...

Čustveno prenajedanje v kriznem času

Kamorkoli pogledamo beseda teče o aktualni epidemiji in korona virusu. Situacija daleč od tega, da ne bi bila resna. V vseh medijih so napotki, kaj moramo storiti, da se ne bi okužili, kakšni so...

Juhe TO GO oziroma za s sabo

Vse življenje sem se jim izogibala, sedaj pa si jih pripravim ne glede na to, ali delam od doma ali na terenu. So okusne, nasitijo in pogrejejo. Pa še zdrave so! Predvsem pa so nepogrešljive, če...

10 koristi rukole

Rukola ima številne koristi na zdravje, med drugim vpliva na izgubo telesne teže, zmanjša tveganje za raka, podpira zdrave kosti in izboljšuje zdravje oči. Zaradi svojih antioksidantivnih lastnosti...