Kaj če bi vsak dan jedli zeleno?

Spodbuda za raziskovanje dobrodejnega delovanja zelene je prišla kar iz družinskega kroga enega od raziskovalcev. Njegov oče je, potem ko je teden dni jedel po dobrih 10 dekagramov zelene na dan, opazil, da mu je krvni tlak padel z 158/96 na 118/82 mm Hg. In prav nič nam ne brani, da se ne bi podobne »raziskave« lotili tudi sami.

Zelena je, kot kaže, ena od tistih rastlin, ki morda lahko pomagajo pri nižanju krvnega tlaka. Učinkovina, ki jih daje značilen okus in vonj, je najverjetneje tudi tista, ki poskrbi, da se krvni tlak njenih uporabnikov zniža. Pri raziskavah pri živalih je že ob uživanju v manjši količini krvni tlak znižala od 12 do 14 odstotkov in holesterol za okoli sedem odstotkov.

Zelena spada v družino kobulnic (Apiaceae), tako kot korenje, peteršilj in navadni komarček. Razvila se je iz svoje divje različice, ki prihaja iz Sredozemlja, kjer so njena semena nekoč v zdravilstvu zelo cenili. Glavna spojina, ki ji daje značilen vonj in okus, je 3-n-butilftalid (3nB). Pozornost znanosti je zbudila, ko so jo raziskovalci medicinskega centra univerze v Chicagu prepoznali kot učinkovino, ki je odgovorna za vpliv te rastline na nižanje krvnega tlaka.

Prednosti zelene

Izvlečki zelene so v raziskavah na živalih že pokazali svoje številne koristi, med drugim pri preprečevanju možganske kepi, izboljšanju krvnega pretoka, zaščiti možganov in izboljšanju energijske produkcije.

Izkazalo se je, da pri živalih 3nB najverjetneje niža krvni tlak tako, da odvaja vodo (deluje kot diuretik) in širi krvne žile z vplivom na tvorbo prostaglandinov, hkrati pa deluje na podoben način kot zaviralci kalcijevih kanalčkov, ki so ena od skupine zdravil za zdravljenje visokega krvnega tlaka.

3nB je v laboratoriju in pri raziskavah na živalih pokazal tudi učinek na nižanje ravni holesterola v krvi in na zmanjšano nastajanje žilnih oblog. To pa spet lahko vpliva na večjo prožnost krvnih žil in tako na nižje vrednosti krvnega tlaka. Kot še kaže, pa bi 3nB lahko spodbujal tudi nekatere učinke na dele možganov, ki nadzorujejo žilni upor.

Če bi lahko te učinke dejansko izkoristili, bi imela zelena vsaj eno prednost pred zdravili, kot so beta blokatorji, zaviralci angiotenzinske konvertaze (ACE zaviralci) in zaviralci kalcijevih kanalčkov, ki vsi lahko zmanjšajo krvni pretok v možganih. Ta učinek sicer zmanjša tveganje možganske kapi, a pri bolnikih pogosto povzroči utrujenost, depresijo, omotico in pozabljivost. V nasprotju s tem izvleček zelene v živalskih študijah kaže, da ne le zmanjša tveganje možganske kapi, ampak hkrati izboljša krvni pretok. Ob tem da deluje na možgane zaščitno, torej še izboljša energijsko proizvodnjo.

V živalskih študijah je s pomočjo izvlečka zelene prišlo do neverjetnega okrevanja in izboljšanja delovanja možganov po možganski kapi. Izvleček zelene je v eni od raziskav podaljšal življenje pri podganah z visokim krvnim tlakom. Na Kitajskem naj bi sintetično različico te učinkovine raziskovali kot morebitno zdravilo za hitrejše okrevanje po možganski kapi, pa tudi za preprečevanje in zdravljenje nekaterih oblik demence.

Kaj pa pri ljudeh

Povedati moramo, da raziskave večinoma govorijo o učinkih izvlečka zelene in da bodo za potrditev njihovih učinkov na krvni tlak pri ljudeh gotovo potrebne še obsežne klinične raziskave.

Kljub temu pa že imamo vsaj rezultate pilotske raziskave, ki so jo izvedli v eni od indijskih bolnišnic. Preverjala je učinek standardiziranega izvlečka semena zelene na krvni tlak pri 30 bolnikih, ki so imeli tlak blago do zmerno povišan. Jemali so 150 miligramov (dve kapsuli) 85-odstotnega izvlečka na dan, pri čemer niso vedeli ali prejemajo izvleček ali zgolj navidezno zdravilo (čeprav v raziskavi v resnici nihče ni prejemal zgolj placeba). Tako po treh kot po šestih tednih jemanja so se jim vrednosti sistoličnega in diastoličnega krvnega tlaka statistično pomembno znižale. Po šestih tednih je bil sistolični krvni tlak nižji za 8,9 mmHg in diastolični krvni tlak za 8,5 mm Hg. Raziskovalci so prišli do zaključka, da ima izvleček semena zelene lahko klinično pomembne učinke na nižanje krvnega tlaka, kar še bolj kliče po nadaljnjih raziskavah.

Preberite še več člankov - Prehrana

Kaj sem se naučila o prehranskih dopolnilih?

Prehranska dopolnila so izdelki, ki vsebujejo hranila, ki jih lahko zaužijemo v obliki tablet, kapsul, praškov, kapljic ali drugih oblikah. Namenjeni so dopolnjevanju prehrane, saj vsebujejo...

Katere so zdravju prijazne diete?

Boj z odvečnimi kilogrami je marsikomu dobro znan, prav tako pa tudi dejstvo, da jih je mnogo lažje pridobiti kot izgubiti. Čeprav ob višku maščobnih oblog okoli pasu pomislimo na videz in...

Naravni viri kalcija

Kalcij je najbolj pogost mineral v telesu. Približno 99 odstotkov ga je shranjenega v kosteh in zobeh. Preostali del je razpršen po drugih delih, to je v krvi in v medcelični tekočini. V različnih...

Sadje, ki topi maščobe

Ko iščemo načine, da pokurimo maščobe, nam pride prav vse živo kajne? K sreči ste sladkosnedi na boljšem. Obstaja cela vrsta sadja, ki uspešno topi maščobe in ob tem nahrani telo s pomembnimi...

Hrana, ki uravnava hormone

Vse več je oseb, ki trpijo zaradi hormonskih neravovesij in vnetij. Pogosto jih spremljajo bolečine v sklepih, utrujenost, previsok krvni tlak, glavoboli in napihnjenost. Iz tega se običajno...

Katera je primernejša: brezkofeinska ali kofeinska?

Kava je eno od najbolj priljubljenih živil na svetu. Veliko ljudi uživa pri pitju kave, ampak želi omejiti vnos kofeina. Brezkofeinska kava je podobna običajni, le da ji odstranijo kofein....

10 koristi hrane, bogate z levcinom

Levcin je esencialna aminokislina, enden ključnih gradnikov mišične mase. Uporablja jo maščobno tkivo, jetra in mišično tkivo. Ko mišice s starostjo začnejo slabiti, pomaga levcin. Telo potrebuje...

Kako pogosto je priporočeno jesti?

Če ste kot večina, potem najverjetneje dnevno pojeste 3 glavne obroke, med njimi pa prigrizke. Načeloma je to dober način prehranjevanja, ampak govorimo »načeloma«. Najpomembneje je zadovoljiti...

Najboljši viri vlaknin

Je vaša prehrana revna z vlakninami? Če je temu tako, vam bomo v nadaljevanju predstavili najboljše vire le-teh, saj so vlaknine zelo pomembne za naše zdravje. Toda naj vas ne skrbi, da boste morali...

S hrano nad holesterol!

Obstajata dober (HDL) in slab (LDL) holesterol. Prvi je oblikovan tako, da se oprime odvečnega holesterola in ga odstrani iz telesa, medtem ko slab holesterol poskrbi, da se holesterol prične...

Prehranska dopolnila, ki se jim je potrebno izogibati na prazen želodec

Če uživate prehranska dopolnila, pri tem početju niste sami. Približno 70 % Evropejcev svoje zdravje dodatno krepi s pomočjo prehranskih dopolnil. Od teh pa dobrih 80 % predstavljajo starejši od 55...

Limona! Zdravilni učinki, načini uporabe in recepti

Limona je brezčasen sadež, ki najde mesto v prehrani v prav vsakem letnem času. Poleti kot osvežilna limonada, pozimi pa kot dodatek k čaju. Čeprav je večini znano, da limona vsebuje ogromno...

Dvokrpi ginko in njegovi zdravilni učinki

Dvokrpi ginko ( Ginkgo biloba L.) je živi fosil, ki zemljo krasi že dobrih 300 milijonov let. Zanimivo je dejstvo, da ni v sorodu s prav nobeno danes rastočo rastlinsko vrsto. Čeprav je v Evropi...

Stranski učinki probiotikov

Probiotiki so lahko koristen zaveznik, ko želimo izboljšati zdravje našega črevesja. Toda čeprav običajno ne povzročajo nobenih težav, se lahko določeni ljudje ob njihovem uživanju soočijo s...

Prehod na rastlinsko prehrano

Rastlinska prehrana pomeni konzumiranje hrane, ki je izključno rastlinskega izvora. Tak način prehranjevanja se osredotoča na minimalno predelano hrano in se deloma prekriva z veganstvom. Od...

Organski med in njegove prednosti

Ljudje med že vrsto let uporabljamo zaradi njegovega pestrega nabora zdravilnih učinkov. Znajde se v različnih zdravilnih pripravkih, kakor ga v določenih bolnišnicah še vedno uporabljajo za...

Kako se pravilno prehranjevati?

Program krono prehrane dr. Ane Gifing je edinstven, ker pomaga vsakem posamezniku, da dosega svojo idealno težo ob odličnem zdravstvenem stanju telesa, ne glede na to ali je teža previsoka ali...

Fižol namesto mesa

Vsesplošno sprejetje vegetarijanske prehrane bi lahko zmanjšalo emisije toplogrednih plinov za 63 odstotkov. Za mesojedce bi to predstavljalo težavo, saj iz rastlinske prehrane ne dobijo beljakovin,...