8 vrst hrane, ki bi jo morali jesti skupaj

Tako kot nekatere rastline bolje rastejo druga ob drugi, tako je tudi nekatera živila bolje jesti skupaj.

Puran s sladkim krompirjem
Cink je desna roka vitamina A. Vitamin A je antioksidant, ki ga najdemo v sladkem krompirju in v korenju. Povečuje odpornost, izboljšuje vid in daje koži sijaj. Cink, veliko ga je tudi v mesu, jajcih, morskih sadežih in semenih, je ključen element za vid. Če nimamo dovolj cinka ali vitamina A, imamo lahko težave v temi, ker se oči težko prilagodijo nanjo. Če ju ne dobite dovolj, se lahko zmanjša sposobnost oči, da se prilagodijo temi.

Kombinirajmo: na zahvalni dan običajno spečemo purana. Kombinirajmo s pire krompirjem. Druge dni lahko cink kombiniramo z vitaminom A tudi tako, da jemo jajca s špinačo, praženo bučo, polnjeno s semeni ali mešano goveje meso, korenje in brokoli s sezamom.

 

Solata z mastnim prelivom
Koščki korenčka in zelene priskrbijo vlaknine, a za to, da telo dobi kar največ vitaminov iz hrane, potrebuje še maščobe. Zdrave maščobe. Ameriška študija je dokazala, da se koristni karotenoidi iz solat bolje absorbirajo, če na solato damo z zdravimi maščobami bogat preliv. Zaradi dodajanja jajc v solate pa bo absorpcija karotenoidov kar od tri- do devetkrat večja.

Kombinirajmo: solato z avokadom, zeleno z mandlji in radič s tahinijem.

 

Jagode s špinačo
Železo, ki ga dobimo iz mesa, se lažje absorbira kot železo, ki ga dobimo iz rastlinskih virov. Za vse, ki ne jedo mesa, je zato rešitev dodatek vitamina C. Vitamin C pomaga telesu, da se ta absorbira v telo in tudi drugim snovem omogoči, da se absorbirajo. Študija je dokazala, da vitamin C izboljša absorpcijo železa za 35 %.

Kombinirajmo: špinači dodajmo narezane jagode, zelenjavo pokapajmo z limono, črnemu fižolu dodajmo rdečo papriko.

 

Grški jogurt z banano
Kalcij je mineral in ključnega pomena za zdrave zobe in kosti ter mišično in živčno funkcijo. Hrana, ki vsebuje inulin (vlaknine) lahko poveča absorpcijo. Študija je pokazala, da najstniki, ki redno uživajo inulin, bolje absorbirajo kalcij in imajo večjo mineralno kostno maso. Inulin, ki ga najdemo v čebuli, artičokah, bananah in pšenici, deluje tudi kot prebiotik in uravnoteži "dobre" bakterij v prebavnem sistemu.

Kombinirajmo: grški jogurt z rezinami banane, pšenični kruh s tuno ali brokoli s čebulo in česnom.

Zeleni čaj z limono
Zeleni čaj ima veliko katehinov, dobrih antioksidantov, ki se borijo proti boleznim in pospešijo metabolizem. Dodajanje citrusovega soka zelenem čaju povečuje sposobnost telesa, da absorbira antioksidante čaja za več kot petkrat.

Kombinirajmo: ohlajen zeleni čaj z dodatkom limone.

 

Temna čokolada z jabolki
Kombinacija kvercetinov (antioksidantih v rdečih jabolkih, grozdju, čebuli, česnu in peteršilju) in katehinov (antioksidanti v rdečem vinu, temni čokoladi in jagodičju) dodatno pomagajo preprečiti bolezni srca. Ta hrana lahko zavira krvne strdke in izboljša zdravje srca. Kvercetin lahko razbremeni simptome alergije in zaščiti pred rakom, medtem ko lahko katehini zmanjšajo tveganje za bolezni srca in nekatere vrste raka.

Kombinirajmo: več kombinacij kvercetina in katehinov: sangrija z jabolki in jagodami, piščančja solata z grozdjem, jabolki in šalotkami; krompir s šalotko.

 

​Ovsena kaša z borovnicami

Žitarice, kot so ovsena kaša, in sadje, na primer jagode in borovnice, so polni fitokemikalij, s katerimi se uspešno borimo proti vnetjem in boleznim. Prehranske vlaknine bodo zmanjšale krvni sladkor.

Kombinirajmo: borovničeve mafine, kosmičev sladoled z ovsom in jogurt z granolo in narezanimi jagodami.

 

Preberite še več člankov - Prehrana

Kaj sem se naučila o prehranskih dopolnilih?

Prehranska dopolnila so izdelki, ki vsebujejo hranila, ki jih lahko zaužijemo v obliki tablet, kapsul, praškov, kapljic ali drugih oblikah. Namenjeni so dopolnjevanju prehrane, saj vsebujejo...

Katere so zdravju prijazne diete?

Boj z odvečnimi kilogrami je marsikomu dobro znan, prav tako pa tudi dejstvo, da jih je mnogo lažje pridobiti kot izgubiti. Čeprav ob višku maščobnih oblog okoli pasu pomislimo na videz in...

Naravni viri kalcija

Kalcij je najbolj pogost mineral v telesu. Približno 99 odstotkov ga je shranjenega v kosteh in zobeh. Preostali del je razpršen po drugih delih, to je v krvi in v medcelični tekočini. V različnih...

Sadje, ki topi maščobe

Ko iščemo načine, da pokurimo maščobe, nam pride prav vse živo kajne? K sreči ste sladkosnedi na boljšem. Obstaja cela vrsta sadja, ki uspešno topi maščobe in ob tem nahrani telo s pomembnimi...

Hrana, ki uravnava hormone

Vse več je oseb, ki trpijo zaradi hormonskih neravovesij in vnetij. Pogosto jih spremljajo bolečine v sklepih, utrujenost, previsok krvni tlak, glavoboli in napihnjenost. Iz tega se običajno...

Katera je primernejša: brezkofeinska ali kofeinska?

Kava je eno od najbolj priljubljenih živil na svetu. Veliko ljudi uživa pri pitju kave, ampak želi omejiti vnos kofeina. Brezkofeinska kava je podobna običajni, le da ji odstranijo kofein....

10 koristi hrane, bogate z levcinom

Levcin je esencialna aminokislina, enden ključnih gradnikov mišične mase. Uporablja jo maščobno tkivo, jetra in mišično tkivo. Ko mišice s starostjo začnejo slabiti, pomaga levcin. Telo potrebuje...

Kako pogosto je priporočeno jesti?

Če ste kot večina, potem najverjetneje dnevno pojeste 3 glavne obroke, med njimi pa prigrizke. Načeloma je to dober način prehranjevanja, ampak govorimo »načeloma«. Najpomembneje je zadovoljiti...

Najboljši viri vlaknin

Je vaša prehrana revna z vlakninami? Če je temu tako, vam bomo v nadaljevanju predstavili najboljše vire le-teh, saj so vlaknine zelo pomembne za naše zdravje. Toda naj vas ne skrbi, da boste morali...

S hrano nad holesterol!

Obstajata dober (HDL) in slab (LDL) holesterol. Prvi je oblikovan tako, da se oprime odvečnega holesterola in ga odstrani iz telesa, medtem ko slab holesterol poskrbi, da se holesterol prične...

Prehranska dopolnila, ki se jim je potrebno izogibati na prazen želodec

Če uživate prehranska dopolnila, pri tem početju niste sami. Približno 70 % Evropejcev svoje zdravje dodatno krepi s pomočjo prehranskih dopolnil. Od teh pa dobrih 80 % predstavljajo starejši od 55...

Limona! Zdravilni učinki, načini uporabe in recepti

Limona je brezčasen sadež, ki najde mesto v prehrani v prav vsakem letnem času. Poleti kot osvežilna limonada, pozimi pa kot dodatek k čaju. Čeprav je večini znano, da limona vsebuje ogromno...

Dvokrpi ginko in njegovi zdravilni učinki

Dvokrpi ginko ( Ginkgo biloba L.) je živi fosil, ki zemljo krasi že dobrih 300 milijonov let. Zanimivo je dejstvo, da ni v sorodu s prav nobeno danes rastočo rastlinsko vrsto. Čeprav je v Evropi...

Stranski učinki probiotikov

Probiotiki so lahko koristen zaveznik, ko želimo izboljšati zdravje našega črevesja. Toda čeprav običajno ne povzročajo nobenih težav, se lahko določeni ljudje ob njihovem uživanju soočijo s...

Prehod na rastlinsko prehrano

Rastlinska prehrana pomeni konzumiranje hrane, ki je izključno rastlinskega izvora. Tak način prehranjevanja se osredotoča na minimalno predelano hrano in se deloma prekriva z veganstvom. Od...

Organski med in njegove prednosti

Ljudje med že vrsto let uporabljamo zaradi njegovega pestrega nabora zdravilnih učinkov. Znajde se v različnih zdravilnih pripravkih, kakor ga v določenih bolnišnicah še vedno uporabljajo za...

Kako se pravilno prehranjevati?

Program krono prehrane dr. Ane Gifing je edinstven, ker pomaga vsakem posamezniku, da dosega svojo idealno težo ob odličnem zdravstvenem stanju telesa, ne glede na to ali je teža previsoka ali...

Fižol namesto mesa

Vsesplošno sprejetje vegetarijanske prehrane bi lahko zmanjšalo emisije toplogrednih plinov za 63 odstotkov. Za mesojedce bi to predstavljalo težavo, saj iz rastlinske prehrane ne dobijo beljakovin,...