Tako kot nekatere rastline bolje rastejo druga ob drugi, tako je tudi nekatera živila bolje jesti skupaj.
Puran s sladkim krompirjem
Cink je desna roka vitamina A. Vitamin A je antioksidant, ki ga najdemo v sladkem krompirju in v korenju. Povečuje odpornost, izboljšuje vid in daje koži sijaj. Cink, veliko ga je tudi v mesu, jajcih, morskih sadežih in semenih, je ključen element za vid. Če nimamo dovolj cinka ali vitamina A, imamo lahko težave v temi, ker se oči težko prilagodijo nanjo. Če ju ne dobite dovolj, se lahko zmanjša sposobnost oči, da se prilagodijo temi.
Kombinirajmo: na zahvalni dan običajno spečemo purana. Kombinirajmo s pire krompirjem. Druge dni lahko cink kombiniramo z vitaminom A tudi tako, da jemo jajca s špinačo, praženo bučo, polnjeno s semeni ali mešano goveje meso, korenje in brokoli s sezamom.
Solata z mastnim prelivom
Koščki korenčka in zelene priskrbijo vlaknine, a za to, da telo dobi kar največ vitaminov iz hrane, potrebuje še maščobe. Zdrave maščobe. Ameriška študija je dokazala, da se koristni karotenoidi iz solat bolje absorbirajo, če na solato damo z zdravimi maščobami bogat preliv. Zaradi dodajanja jajc v solate pa bo absorpcija karotenoidov kar od tri- do devetkrat večja.
Kombinirajmo: solato z avokadom, zeleno z mandlji in radič s tahinijem.
Jagode s špinačo
Železo, ki ga dobimo iz mesa, se lažje absorbira kot železo, ki ga dobimo iz rastlinskih virov. Za vse, ki ne jedo mesa, je zato rešitev dodatek vitamina C. Vitamin C pomaga telesu, da se ta absorbira v telo in tudi drugim snovem omogoči, da se absorbirajo. Študija je dokazala, da vitamin C izboljša absorpcijo železa za 35 %.
Kombinirajmo: špinači dodajmo narezane jagode, zelenjavo pokapajmo z limono, črnemu fižolu dodajmo rdečo papriko.
Grški jogurt z banano
Kalcij je mineral in ključnega pomena za zdrave zobe in kosti ter mišično in živčno funkcijo. Hrana, ki vsebuje inulin (vlaknine) lahko poveča absorpcijo. Študija je pokazala, da najstniki, ki redno uživajo inulin, bolje absorbirajo kalcij in imajo večjo mineralno kostno maso. Inulin, ki ga najdemo v čebuli, artičokah, bananah in pšenici, deluje tudi kot prebiotik in uravnoteži "dobre" bakterij v prebavnem sistemu.
Kombinirajmo: grški jogurt z rezinami banane, pšenični kruh s tuno ali brokoli s čebulo in česnom.
Zeleni čaj z limono
Zeleni čaj ima veliko katehinov, dobrih antioksidantov, ki se borijo proti boleznim in pospešijo metabolizem. Dodajanje citrusovega soka zelenem čaju povečuje sposobnost telesa, da absorbira antioksidante čaja za več kot petkrat.
Kombinirajmo: ohlajen zeleni čaj z dodatkom limone.
Temna čokolada z jabolki
Kombinacija kvercetinov (antioksidantih v rdečih jabolkih, grozdju, čebuli, česnu in peteršilju) in katehinov (antioksidanti v rdečem vinu, temni čokoladi in jagodičju) dodatno pomagajo preprečiti bolezni srca. Ta hrana lahko zavira krvne strdke in izboljša zdravje srca. Kvercetin lahko razbremeni simptome alergije in zaščiti pred rakom, medtem ko lahko katehini zmanjšajo tveganje za bolezni srca in nekatere vrste raka.
Kombinirajmo: več kombinacij kvercetina in katehinov: sangrija z jabolki in jagodami, piščančja solata z grozdjem, jabolki in šalotkami; krompir s šalotko.
Ovsena kaša z borovnicami
Žitarice, kot so ovsena kaša, in sadje, na primer jagode in borovnice, so polni fitokemikalij, s katerimi se uspešno borimo proti vnetjem in boleznim. Prehranske vlaknine bodo zmanjšale krvni sladkor.
Kombinirajmo: borovničeve mafine, kosmičev sladoled z ovsom in jogurt z granolo in narezanimi jagodami.