8 vrst hrane, ki bi jo morali jesti skupaj

Tako kot nekatere rastline bolje rastejo druga ob drugi, tako je tudi nekatera živila bolje jesti skupaj.

Puran s sladkim krompirjem
Cink je desna roka vitamina A. Vitamin A je antioksidant, ki ga najdemo v sladkem krompirju in v korenju. Povečuje odpornost, izboljšuje vid in daje koži sijaj. Cink, veliko ga je tudi v mesu, jajcih, morskih sadežih in semenih, je ključen element za vid. Če nimamo dovolj cinka ali vitamina A, imamo lahko težave v temi, ker se oči težko prilagodijo nanjo. Če ju ne dobite dovolj, se lahko zmanjša sposobnost oči, da se prilagodijo temi.

Kombinirajmo: na zahvalni dan običajno spečemo purana. Kombinirajmo s pire krompirjem. Druge dni lahko cink kombiniramo z vitaminom A tudi tako, da jemo jajca s špinačo, praženo bučo, polnjeno s semeni ali mešano goveje meso, korenje in brokoli s sezamom.

 

Solata z mastnim prelivom
Koščki korenčka in zelene priskrbijo vlaknine, a za to, da telo dobi kar največ vitaminov iz hrane, potrebuje še maščobe. Zdrave maščobe. Ameriška študija je dokazala, da se koristni karotenoidi iz solat bolje absorbirajo, če na solato damo z zdravimi maščobami bogat preliv. Zaradi dodajanja jajc v solate pa bo absorpcija karotenoidov kar od tri- do devetkrat večja.

Kombinirajmo: solato z avokadom, zeleno z mandlji in radič s tahinijem.

 

Jagode s špinačo
Železo, ki ga dobimo iz mesa, se lažje absorbira kot železo, ki ga dobimo iz rastlinskih virov. Za vse, ki ne jedo mesa, je zato rešitev dodatek vitamina C. Vitamin C pomaga telesu, da se ta absorbira v telo in tudi drugim snovem omogoči, da se absorbirajo. Študija je dokazala, da vitamin C izboljša absorpcijo železa za 35 %.

Kombinirajmo: špinači dodajmo narezane jagode, zelenjavo pokapajmo z limono, črnemu fižolu dodajmo rdečo papriko.

 

Grški jogurt z banano
Kalcij je mineral in ključnega pomena za zdrave zobe in kosti ter mišično in živčno funkcijo. Hrana, ki vsebuje inulin (vlaknine) lahko poveča absorpcijo. Študija je pokazala, da najstniki, ki redno uživajo inulin, bolje absorbirajo kalcij in imajo večjo mineralno kostno maso. Inulin, ki ga najdemo v čebuli, artičokah, bananah in pšenici, deluje tudi kot prebiotik in uravnoteži "dobre" bakterij v prebavnem sistemu.

Kombinirajmo: grški jogurt z rezinami banane, pšenični kruh s tuno ali brokoli s čebulo in česnom.

Zeleni čaj z limono
Zeleni čaj ima veliko katehinov, dobrih antioksidantov, ki se borijo proti boleznim in pospešijo metabolizem. Dodajanje citrusovega soka zelenem čaju povečuje sposobnost telesa, da absorbira antioksidante čaja za več kot petkrat.

Kombinirajmo: ohlajen zeleni čaj z dodatkom limone.

 

Temna čokolada z jabolki
Kombinacija kvercetinov (antioksidantih v rdečih jabolkih, grozdju, čebuli, česnu in peteršilju) in katehinov (antioksidanti v rdečem vinu, temni čokoladi in jagodičju) dodatno pomagajo preprečiti bolezni srca. Ta hrana lahko zavira krvne strdke in izboljša zdravje srca. Kvercetin lahko razbremeni simptome alergije in zaščiti pred rakom, medtem ko lahko katehini zmanjšajo tveganje za bolezni srca in nekatere vrste raka.

Kombinirajmo: več kombinacij kvercetina in katehinov: sangrija z jabolki in jagodami, piščančja solata z grozdjem, jabolki in šalotkami; krompir s šalotko.

 

​Ovsena kaša z borovnicami

Žitarice, kot so ovsena kaša, in sadje, na primer jagode in borovnice, so polni fitokemikalij, s katerimi se uspešno borimo proti vnetjem in boleznim. Prehranske vlaknine bodo zmanjšale krvni sladkor.

Kombinirajmo: borovničeve mafine, kosmičev sladoled z ovsom in jogurt z granolo in narezanimi jagodami.

 

Preberite še več člankov - Prehrana

Češnje za hujšanje, odpravo ledvičnih kamnov in še kaj

Mamljive navzven, slastne navznoter. Hrustljave in nadvse zdrave. Oh te češnje. To sladko pregreho si lahko privoščimo le eno kratko obdobje v letu, zato je dobro, da čim bolj izkoristimo vse njene...

Narava v kuhinji: Gozdni jagodnjak

Ne recite, da vas ne premamijo, ko jih vidite ob poti. Drobne, rdeče jagode, ki se smehljajo ob gozdnih poteh, in ki jih lahko, če jih posadite na vrtu, gojite tudi doma. In vrtne ali jagode, ki ste...

Lea Thaler: Spirulina, visoko beljakovinsko super živilo

Spirulina je eno najboljših superživil. Jemo jo lahko vsi: ženske, moški, babice, dedki, še zlasti nosečnice in celo dojenčki. Spirulina je modrozelena alga in visoko beljakovinsko super živilo z...

Ajda uravnava krvni tlak

Kot "neprava žitarica", bogata z ogljikovimi hidrati, je ajda odličen pšenični nadomestek za tiste s celiakijo ali občutljive na gluten. Zdravilne koristi ajde so številne in raznolike. Zmanjšuje...

Ingver proti debelosti

Že več kot sto let je ingver osnova vzhodne kuhinje in glavna sestavina tradicionalnih zdravil. Študije so potrdile številne pomembne koristi te začimbe za zdravje. Ingver preprečuje raka Raziskave...

Narava v kuhinji: Krvavi mlečnik

Krvavi mlečnik ( Chelidonium majus ) izboljšuje vid, odpravlja bradavice in kurja očesa, pospešuje izločanje seča, odpravlja glavobole živčnega izvora, preprečuje slabosti in bruhanje, blaži...

Narava v kuhinji: Beluš ali špargelj

Beluši ali šparglji so deliaktesna zelenjava, ki je na voljo tudi tedaj, ko ni sveže zelenjave. V toplih gredah pa jih je možno gojiti do pozne jeseni. Asparagus officinalis ( po domače tudi beluša,...

Glog za zdravo srce

Aprila, maja in junija lahko nabiramo liste, cvetove in vršiške gloga ( Crataegus laevigate in Crataegus monogyna ). Glog krepi in uravnava delovanje srca,krvni tlak (visokega znižuje, nizkega...

6 koristi divjačinskega mesa

Divjačinsko meso je beljakovinska hrana, ki lahko pomaga pri hujšanju in pomaga vzdrževati možgane, mišice in imunski sistem. Med divjačinsko meso sodijo jelen, fazan, zajec, gams, divji prašič in...

Narava v kuhinji: Česnovka

Aprila, maja in junija lahko nabiramo hostni česen. Gre za robato križnico, česnovko, razširjeno po vsej Sloveniji. Raste predvsem v logih in med grmovjem, pa tudi po listnatih, redkeje mešanih...

Narava v kuhinji: Navadni gabez

Ker moramo biti doma, in ker imam veliko časa, vas bom obveščal o rastlinah, ki so aktualne za nabiranje in ki pomagajo pri krepitvi zdravja, pravi Borut Cerkvenič iz Maribora, ki tabornike uči,...

8 koristi kakavovega masla

Kakavovo maslo je naravno olje, pridobljeno iz kakavovih zrn. Kakavovo maslo ni le zdrav vir maščobe v čokoladi, ampak ga zaradi njegovih lastnostnih uporabljajo tudi v kremah za kožo in mazilih za...

dr. Oz: Skodelica energije, ki je več ko to

Kava je več kot le okusna skodelica energije. Ima kar nekaj koristi za zdravje pravi dr. Oz... Zmerne količine kave, kakšne tri ali štiri skodelice na dan, zmanjšujejo tveganje za možgansko kap,...

Zelišča in začimbe za imunski sistem

Ne le da se protivirusna zelišča borijo proti virusnim okužbam, spodbujajo imunski sistem in delujejo kot naravna zdravila proti gripi, vendar imajo tudi številne druge koristi za zdravje, kot so...

Beljakovinski napitki in ploščice: da ali ne

Po njih posegajo športniki in vsi, ki želijo hujšati, saj pomagajo graditi mišice in hujšati. Beljakovinske ploščice lahko imamo vedno s sabo, napitke pa tudi, saj jih enostavno lahko vmešamo v vodo...

Brezglutensko žito: kvinoja

Kvinoja ima od nekdaj svoje mesto v starodavnih verskih obredih in v domačih kuhinjah. Njena hranilna in zdravilna vrednost je tako impresivna, da jo želijo v NASI uporabiti tudi za dolgotrajne...

Čustveno prenajedanje v kriznem času

Kamorkoli pogledamo beseda teče o aktualni epidemiji in korona virusu. Situacija daleč od tega, da ne bi bila resna. V vseh medijih so napotki, kaj moramo storiti, da se ne bi okužili, kakšni so...

Juhe TO GO oziroma za s sabo

Vse življenje sem se jim izogibala, sedaj pa si jih pripravim ne glede na to, ali delam od doma ali na terenu. So okusne, nasitijo in pogrejejo. Pa še zdrave so! Predvsem pa so nepogrešljive, če...