8 vrst hrane, ki bi jo morali jesti skupaj

Tako kot nekatere rastline bolje rastejo druga ob drugi, tako je tudi nekatera živila bolje jesti skupaj.

Puran s sladkim krompirjem
Cink je desna roka vitamina A. Vitamin A je antioksidant, ki ga najdemo v sladkem krompirju in v korenju. Povečuje odpornost, izboljšuje vid in daje koži sijaj. Cink, veliko ga je tudi v mesu, jajcih, morskih sadežih in semenih, je ključen element za vid. Če nimamo dovolj cinka ali vitamina A, imamo lahko težave v temi, ker se oči težko prilagodijo nanjo. Če ju ne dobite dovolj, se lahko zmanjša sposobnost oči, da se prilagodijo temi.

Kombinirajmo: na zahvalni dan običajno spečemo purana. Kombinirajmo s pire krompirjem. Druge dni lahko cink kombiniramo z vitaminom A tudi tako, da jemo jajca s špinačo, praženo bučo, polnjeno s semeni ali mešano goveje meso, korenje in brokoli s sezamom.

 

Solata z mastnim prelivom
Koščki korenčka in zelene priskrbijo vlaknine, a za to, da telo dobi kar največ vitaminov iz hrane, potrebuje še maščobe. Zdrave maščobe. Ameriška študija je dokazala, da se koristni karotenoidi iz solat bolje absorbirajo, če na solato damo z zdravimi maščobami bogat preliv. Zaradi dodajanja jajc v solate pa bo absorpcija karotenoidov kar od tri- do devetkrat večja.

Kombinirajmo: solato z avokadom, zeleno z mandlji in radič s tahinijem.

 

Jagode s špinačo
Železo, ki ga dobimo iz mesa, se lažje absorbira kot železo, ki ga dobimo iz rastlinskih virov. Za vse, ki ne jedo mesa, je zato rešitev dodatek vitamina C. Vitamin C pomaga telesu, da se ta absorbira v telo in tudi drugim snovem omogoči, da se absorbirajo. Študija je dokazala, da vitamin C izboljša absorpcijo železa za 35 %.

Kombinirajmo: špinači dodajmo narezane jagode, zelenjavo pokapajmo z limono, črnemu fižolu dodajmo rdečo papriko.

 

Grški jogurt z banano
Kalcij je mineral in ključnega pomena za zdrave zobe in kosti ter mišično in živčno funkcijo. Hrana, ki vsebuje inulin (vlaknine) lahko poveča absorpcijo. Študija je pokazala, da najstniki, ki redno uživajo inulin, bolje absorbirajo kalcij in imajo večjo mineralno kostno maso. Inulin, ki ga najdemo v čebuli, artičokah, bananah in pšenici, deluje tudi kot prebiotik in uravnoteži "dobre" bakterij v prebavnem sistemu.

Kombinirajmo: grški jogurt z rezinami banane, pšenični kruh s tuno ali brokoli s čebulo in česnom.

Zeleni čaj z limono
Zeleni čaj ima veliko katehinov, dobrih antioksidantov, ki se borijo proti boleznim in pospešijo metabolizem. Dodajanje citrusovega soka zelenem čaju povečuje sposobnost telesa, da absorbira antioksidante čaja za več kot petkrat.

Kombinirajmo: ohlajen zeleni čaj z dodatkom limone.

 

Temna čokolada z jabolki
Kombinacija kvercetinov (antioksidantih v rdečih jabolkih, grozdju, čebuli, česnu in peteršilju) in katehinov (antioksidanti v rdečem vinu, temni čokoladi in jagodičju) dodatno pomagajo preprečiti bolezni srca. Ta hrana lahko zavira krvne strdke in izboljša zdravje srca. Kvercetin lahko razbremeni simptome alergije in zaščiti pred rakom, medtem ko lahko katehini zmanjšajo tveganje za bolezni srca in nekatere vrste raka.

Kombinirajmo: več kombinacij kvercetina in katehinov: sangrija z jabolki in jagodami, piščančja solata z grozdjem, jabolki in šalotkami; krompir s šalotko.

 

​Ovsena kaša z borovnicami

Žitarice, kot so ovsena kaša, in sadje, na primer jagode in borovnice, so polni fitokemikalij, s katerimi se uspešno borimo proti vnetjem in boleznim. Prehranske vlaknine bodo zmanjšale krvni sladkor.

Kombinirajmo: borovničeve mafine, kosmičev sladoled z ovsom in jogurt z granolo in narezanimi jagodami.

 

Preberite še več člankov - Prehrana

Hrana, ki stara

"Pijmo veliko vode, redno jejmo, dovolj spimo in poskrbimo za redno telesno aktivnost. Tako bomo poskrbeli za zdravo in tudi lepo telo," trdi dr. Oz. Macchiatto in kapučino Čeprav je jutro dobro...

5 pijač za čiščenje ledvic

Ledvice čistijo kri oziroma filtrirajo strupene snovi iz krvi. Ker lahko strupi vplivajo na celo telo, ni nobenega dvoma, da je podpora ledvicam ključnega pomena za ohranjanje splošnega zdravja....

15 koristi cvetače

Če smo med prazniki veliko jedli, je morda zdaj primerno (pa ne samo zato!), da posežemo po cvetači. Je lahko prebavljiva, nasitna, pomaga prebavi in presnovi. Spodbuja zdravje srca Cvetača je...

8 vrst hrane, ki bi jo morali jesti skupaj

Tako kot nekatere rastline bolje rastejo druga ob drugi, tako je tudi nekatera živila bolje jesti skupaj. Puran s sladkim krompirjem Cink je desna roka vitamina A. Vitamin A je antioksidant, ki ga...

12 koristi česna

Česen ni le naravni antibiotik, ampak je učinkovit tudi v kozmetiki ali na vrtu. 1. Ohranja zdravje . Z lastnostmi česna, ki naj bi pomagale srcu in jetrom, bi lahko povečali presnovo železa,...

Kaj če bi vsak dan jedli zeleno?

Spodbuda za raziskovanje dobrodejnega delovanja zelene je prišla kar iz družinskega kroga enega od raziskovalcev. Njegov oče je, potem ko je teden dni jedel po dobrih 10 dekagramov zelene na dan,...

Do 'zdravilne' kave v štirih korakih

Kava je največji vir antioksidantov, je pokazala nedavna študija ameriške univerze Scranton. Nekaj skodelic kave na dan lahko zmanjša tveganje za sladkorno bolezen tipa 2, Alzheimerjevo bolezen in...

4 vrste hrane za lepšo polt

Do lepše polti ne pridemo s pudri, kremami in nategovanjem kože. Lepšo polt dobimo, ko umirimo um in telo, ko celice dobijo dovolj kisika in ko dobijo pravo hrano. Štiri vrste hrane še posebej dobro...

Se lahko razstrupimo s čaji?

»Ni dokazov, da bi razstrupljanje s čaji koristilo telesu ali da bi lahko s pomočjo čajev shujšali,« trdi raziskovalka in avtorica Plant Powered Diet, Sharon Palmer. »Telo ima naravni sistem...

Pegasti badelj za jetra

Če imate bolezen v družini ali če opazite prve simptome zamaščenosti jeter, ukrepajte, da ne bo prepozno. Preventiva se nanaša na spremembo načina prehrane in spremembo življenjskega sloga. Jetra so...

Koristi kumine

Ena najstarejših začimb na svetu, kumina, vsebujeogromno vitaminov in mineralov in je izvrsten antioksidant. Pomaga pri prebavi Pomaga spodbujati žleze, ki so odgovorne za prebavo. Vsebuje vlaknine,...

5 koristi kislih kumaric

Kumarice vsebujejo pomembna hranila, kot na primer vlaknine, vitamin K in celo probiotike. Kisle kumarice, skupaj s sokom v katerega so namočene, so postale zelo priljubljene pri športnikih, saj...

Rumeno in rdeče sadje ter zelenjava lepšajo polt

Vsi smo že slišali o pregovornem zlatem žaru, ki ga pogosto enačijo z zdravjem, čilostjo in mladostjo. Toda namesto da uporabite podlago iz ličil, da dosežete zagorel videz, lahko to naredite s...

Pikantna enolončnica iz paradižnika in leče

Jed na žlico boste zlahka pripravili iz sestavin v shrambi, je pa tudi zelo primerna za zmrzovanje. Seveda jo lahko prilagodite – spremenite jo z dodatkom katerekoli zelenjave, ki jo imate v...

Sveta Hildegarda: začimbe za kuhinjo

Kar je grenko za usta, je zdravo za želodec, pravi star nemški rek. Grenka zelišča, ki so lahko odlična podpora prehrani, so ne le okusna, ampak tudi zdrava. Pehtran Pehtran je začimba z edinstveno...

Oh te hruške

Morda malo premalo opevana a izjemno zdravilna. Hruška. Darilo bogov, kot jo je poimenoval že grški pesnik Homer. Prav je, da se v teh dneh znajde tudi na vašem jedilnem listu. Hruške imajo številne...

10 koristi ingverja

Ajurveda daje ingverju status zdravila za prsi. Čudežna začimba ima prebavilom prijazne lastnosti, poleg številnih drugih koristi. Milijoni jedilnih miz so v Indiji naloženi s palčkami svežega...

6 načinov za zniževanje PSA

Zdravo prostato ohranimo z življenjskim slogom in prehrano. Na dvig PSA namreč najbolj vpliva življenjski slog. Test PSA je običajno prvi pokazatelj, da je nekaj narobe s prostato. Povišana raven...