Zdrav način življenja, ki vključuje zdravo hrano in dovolj gibanja, nam pomaga, da se bolje počutimo in izboljšamo spolno življenje. Hrana je lahko uničevalec ali spodbujevalec libida. Povezava med hrano in željo po spolnosti ni le v glavah. Študije kažejo, da določena hrana oziroma hranila igrajo pomembno vlogo pri dvigu libida in omogočanju zdravega spolnega življenja.

Jagode

Dobra prekrvitev je ključna za spolno delovanje pri moških in ženskah. Jagode so bogate z antioksidanti, ki koristijo srcu in arterijam. Imajo tudi veliko vitamina C, ki skupaj z antioksidanti pomagajo tvoriti več sperme pri moških. Namakajmo jagode v temno čokolado, ki vsebuje metilksantine, ki lahko aktivirajo libido.

Jagode v merlotu s stepeno smetano

 Potrebujemo:

  • 1/2 skodelice merlota
  • 2 žlici svežega limoninega soka
  • 2 žlici medu
  • 1/4 čajne žličke vanilije
  • 3 skodelice narezanih jagod
  • skodelica stepene smetane 

Pripravimo:

  • Merlot, limonin sok in med zavrimo v ponvi nad visoko vročino.
  • Odstranimo z ognja in vmešajmo vanilijo.
  • Prelijmo čez narezane jagode. 
  • Prekrijmo s stepeno smetano.

Avokado

Ta superhrana je bogata z vitaminom E. Ima antioksidativne lastnosti, veliko kalija in vitamina B6, ki lahko preprečijo ali upočasnijo bolezni srca in spodbudijo boljši pretok krvi. Vse, kar pomaga srcu in krvnemu obtoku, je lahko ključnega pomena za zdravo spolno življenje. Moški z boleznijo srca imajo dvakrat bolj verjetno erektilne motnje, kar je posledica poškodb arterij.

Mandlji

Mandlji vsebujejo cink, selen in vitamin E, ki so pomembni za spolno zdravje in razmnoževanje. Selen pomaga pri neplodnosti, vitamin E pa je dober za srce. Cink je mineral, ki spodbuja moške spolne hormone in lahko poveča libido. Pretok krvi je pomemben za spolne organe, zato je izbira dobrih maščob, ki jih najdemo v mandljih, dobra ideja.

Sladek krompir
 
Sladek krompir je bogat s kalijem, ki pomaga v boju proti visokemu krvnemu tlaku, ki je povezan z večjim tveganjem za erektilno motnjo. Bogat je z betakarotenom, ki oskrbuje telo z vitaminom A, ki koristi neplodnim.

Sezam

Cink je odličen za spolno zdravje (pomaga pri tvorbi testosterona in pri proizvodnji spermijev pri moških). Največ ga je v ostrigah in v sezamu. Tudi nekatera žita vsebujejo cink.

Lubenica

To priljubljeno poletno sadje ima malo kalorij, ampak tudi veliko fitohranil, ki večajo libido. Likopen, citrulin in betakaroten, ki jih najdemo v lubenici, lahko pomagajo sprostiti žile in zagotovijo dvig spolnega nagona.

 

 

'SLABA' HRANA

Alkohol

Po kozarcu vina se lahko počutimo sproščeno in klepetavo, uniči pa lahko naše spolno življenje. Preveč alkohola ubije spolno slo, zmanjša vzburjenje in občutljivost ter zniža zavore, kar pogosto vodi do napačnih odločitev glede spolnosti.

Meso

Medtem ko meso zagotavlja beljakovine in cink, ima hkrati tudi veliko nasičenih maščob in holesterola. Mesna prehrana je povezana z večjim tveganjem za sladkorno boleznijo, visokim krvnim tlakom in srčnimi boleznimi, torej s tveganjem glede zdravstvenih stanj, ki lahko vplivajo na krvni obtok in spolne funkcije. Študija, objavljena v Chemical Senses, je pokazala, kakšen vpliv ima meso na telesni vonj. Ženske so morale oceniti privlačnost moških na podlagi vonja. Eni so jedli mesno, drugi brezmesno hrano. Večini so se po vonju zdeli privlačnejši tisti, ki so jedli brezmesno.

Mastna hrana

Veliko ocvrte in hitre hrane vsebuje veliko slabih maščob, to je nasičenih in nenasičenih trans maščob, ki lahko negativno vplivajo na srce in ovirajo pretok krvi zaradi kopičenja maščobnih oblog v arterijah. Pražen krompir, na primer, in pomfrit, naj bi poveča tveganje za sladkorno boleznijo, ki povzroča težave pri moških in ženskah. Najbolj škodljivo je olje, ki ga uporabimo za cvrtje. Peka v delno hidrogeniranem olju povzroča nastajanje trans maščob, ki so hujše od nasičenih maščob. Če pečemo v tekočem rastlinskem olju, pa je vsebnost nasičenih maščob zelo majhna.

 

 

Prijava na e-novice

Vas je naša vsebina pritegnila? Če želite biti na tekočem z novimi podobnimi vsebinami, se prijavite na naše e-novice.

Podpora

Pogoji poslovanja
Načini plačila
Dostava
Vračilo izdelkov

Kontakt z nami

+386 (0)51 635 735
info@preventivarevija.si